Ухвала
від 10.10.2022 по справі 274/3759/22
БЕРДИЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 274/3759/22 Провадження № 1-кс/0274/1233/22

УХВАЛА

іменем України

10.10.2022 м.Бердичів

Слідчий суддяБердичівського міськрайонногосуду Житомирськоїобласті ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчого СВ Бердичівського РВП ГУНП в Житомирській області капітана поліції ОСОБА_3 , погодженого прокурором Бердичівської окружної прокуратури Житомирської області ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні №12022060480000492 від 02.08.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364-1 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів

ВСТАНОВИВ:

І. Суть клопотання

Слідчий звернувся до суду з указаним клопотанням, у якому просить надати прокурору Бердичівської окружної прокуратури ОСОБА_4 та старшому слідчому СВ Бердичівського РВП ГУНП в Житомирській області ОСОБА_3 тимчасовий доступ до документів, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) адреса: АДРЕСА_1 , а саме до реєстраційної справи ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 ", з правом виготовлення копій документів, які містяться у вказаній справі.

Клопотання просить розглянути без участі представника ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування клопотання слідчий вказав, що досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ: НОМЕР_2 ) розташованого за адресою АДРЕСА_2 , зловживаючи своїми повноваженнями, одержують неправомірну вигоду, всупереч інтересам юридичної особи приватного права, що завдає значної шкоди державним інтересам, що спричинило тяжкі наслідки.

Також під час досудового розслідування встановлено, відповідно до матеріалів УСР в Житомирській області встановлено, що засновником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 Бердичів`єІноземне підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) юридична адреса АДРЕСА_3 та кінцевим бенефеціаром власник (контролер) є ОСОБА_5 , адреса реєстрації: АДРЕСА_4 .

Вказане, на думку слідчого, може свідчити про те, що дохід, який отримується ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », засновником якого є підприємство зареєстроване в Республіці Білорусь, яке має прямий вирішальний вплив на фінансово-господарську діяльність товариства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », може спрямовуватись до Білорусії, яка підтримує російську федерацію, щодо ведення активних бойових дій проти України та вбиває її населення, у тому числі цивільне.

В ході розслідування, з метою з`ясування повних обставин вчинення кримінального правопорушення, з`ясування правосуб`єктності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » його статутного капіталу, зібрання документів з вільними зразками почерку та підпису засновників та керівників підприємства, у слідства виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та виготовити копії необхідних документів.

Відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, реєстраційна справа ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 (код НОМЕР_4 ) адреса: АДРЕСА_5 .

Реєстраційна справа вказаного суб`єкта господарювання має значення для встановлення істини у кримінальному провадженні, необхідні слідству для проведення почеркознавчої експертизи та містять відомості, які можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні, тобто відповідають вимогам ст. 98, 99 КПК України.

Тому, з метою з`ясування обставин вчинення даного кримінального правопорушення виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до реєстраційної справи з метою виготовлення копій документів які цікавлять слідство.

Водночас, у зв`язку з тим, що вищевказані документи представляють особливу цінність для слідства та те, що до них можуть мати доступ зацікавлені особи, а тому слідство має достатні підстави вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення документів, що призведе до негативних наслідків у досудовому розслідуванні та не встановлення важливих обставин вчинення злочину.

Враховуючи викладене, слідчий просить задовольнити клопотання.

ІІ. Процедура та позиція учасників справи

У судове засідання слідчий не з`явився, просить суд розглянути клопотання без його участі, клопотання підтримав та просив задовольнити.

В клопотанні слідчий просить розглянути клопотання без участі представника ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 163 КПК України після отримання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд здійснює судовий виклик особи, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, за винятком випадку, встановленого частиною другою цієї статті. Якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Дослідивши зміст клопотання, вивчивши підстави, з яких слідчий просить проводити розгляд клопотання без участі особи, у володіння якої знаходяться документи, слідчий суддя вважає, що існує загроза зміни документів, що є підставою для проведення розгляду клопотання без участі вказаної особи.

Згідно з положеннями ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів не здійснювалось у зв`язку з неприбуттям в судове засідання осіб, які беруть участь в розгляді клопотання.

ІІІ. Кримінально-процесуальне законодавство

Згідно зі ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії, та вилучити їх.

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 КПК України.

Згідно з п. п. 1,2,3 ч.5 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей та документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

ІV. Обставини, встановлені слідчим суддею, їх оцінка та висновки

На підставі долучених до клопотання матеріалів встановлено, що СВ Бердичівського РВП ГУНП в Житомирській області здійснюється досудове розслідування кримінального правопорушення, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12022060480000492від 02.08.2022,за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.2ст.364-1 КК України.

Відповідно до витягу сформованого станом на 03.10.2022 з ЄРДР з кримінального провадження №12022060480000492від 02.08.2022,за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.2ст.364-1 КК України: службові особи ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) розташованого за адресою: АДРЕСА_2 зловживаючи своїми повноваженнями, одержують неправомірну вигоду, всупереч інтересам юридичної особи приватного права, що завдає значної шкоди державним інтересам, що спричинило тяжкі наслідки.

Зі змісту клопотання та доданих до клопотання документів, убачається, що документи, тимчасовий доступ до яких просить надати слідчий, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у даному кримінальному провадженні, відомості, які містяться у цих документах, можуть бути використані як докази, іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, неможливо.

Такі документи перебувають або можуть перебувати у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) адреса: АДРЕСА_1 .

Враховуючи, що слідчим доведено необхідність отримання тимчасового доступу до інформації, яка має значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, а також, що вказану інформацію отримати іншим чином неможливо, слідчий суддя вважає клопотання про надання дозволу на тимчасовий доступ до вищевказаних документів обґрунтованим та таким, що підлягає до задоволення.

Керуючись ст. ст. 159, 160, 162, 163 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого задовольнити.

Надати прокурору Бердичівської окружної прокуратури ОСОБА_4 та старшому слідчому СВ Бердичівського РВП ГУНП в Житомирській області ОСОБА_3 тимчасовий доступ до документів, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) адреса: АДРЕСА_1 , а саме до реєстраційної справи ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 ", з правом виготовлення копій документів, які містяться у вказаній справі.

Встановити строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями Кримінального процесуального кодексу України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів (ч.1 ст. 166 КПК України).

Слідчий суддя Тетяна БОЛЬШАКОВА

СудБердичівський міськрайонний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення10.10.2022
Оприлюднено14.05.2024
Номер документу106737232
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —274/3759/22

Ухвала від 10.10.2022

Кримінальне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Большакова Т. Б.

Ухвала від 10.08.2022

Кримінальне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Большакова Т. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні