Постанова
від 25.10.2007 по справі а-8/218
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

А-8/218

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франківськ, 76000, тел. 2-57-62

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 жовтня 2007 р.   Справа № А-8/218   

Господарський суд Івано-Франківської області у складі:

Cуддя  Шіляк М. А.     

При секретарі   Феденько Наталія Михайлівна

розглянувши матеріали

за позовом:  ДПІ в Івано-Франківську  вул.Незалежності, 20, м.Івано-Франківськ, 76000

до відповідача:  Комерційна заготівельна фірма "СВІТ"  вул.Левинського, 3, м.Івано-Франківськ,76000

про немайнові спори (припинення підприємницької діяльності)

За участі представників:

Від позивача: Федорців Олена Олександрівна, (довіреність №23630/10-039 від 18.05.07) головний державний податковий інспектор юридичного відділу ДПІ;

Від відповідача: представник не з"явився;

Встановив: до господарського суду Івано- Франківської області подано позовну заяву про припинення підприємницької діяльності- Комерційної заготівельної фірми "СВІТ" вул.Левинського, 3, м.Івано-Франківськ, 76000 (ЄДРПОУ 13658793).

Відповідач в судове засідання не з'явився, заперечення проти позову не подав.

Розглянувши матеріали справи, суд встановив, що Комерційна заготівельна фірма "СВІТ" вул.Левинського, 3, м.Івано-Франківськ, 76000 (ЄДРПОУ 13658793) зареєстрована у виконавчому комітеті Івано- Франківської міської ради 08.07.92 рішенням №251 як юридична особа- суб"єкт підприємницької діяльності.

          Відповідно до ст. 9 Закону України «Про систему оподаткування» від 25.06.1991 р. №1251-ХІІ платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані: вести бухгалтерський облік, складати звітність про фінансово-господарську діяльність і забезпечувати її зберігання у терміни, встановлені законами; подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

Підставою для звернення з позовом у справі є неподання відповідачем звітності більше року до податкових органів.

                   Частиною 2 статті 46 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" передбачено, що підставами   для   постановлення   судового   рішення  про припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця є визнання фізичної особи - підприємця банкрутом, провадження нею підприємницької діяльності, що заборонена законом, неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

В силу п. 17 ст. 11 Закону України "Про державну податкову службу в Україні" органам державної податкової служби надано право звертатися у передбачених законом випадках до суду з заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності.

Стаття 57 Господарського кодексу України закріплює перелік відомостей, які повинні вноситись до статуту підприємства, серед яких є  зокрема  мета та предмет діяльності суб"єкта господарювання. Підприємством в дотримання вимог ст. 57 Кодексу в п.2 розділу 6 Статуту  передбачено, що основним  узагальнюючим показником фінансових результатів господарської діяльності підприємства є прибуток.

          Відповідно до ст. 49 Господарського кодексу України підприємці зобов'язані не порушувати права та законні інтереси громадян і їх об'єднань, інших суб'єктів господарювання, установ, організацій, права місцевого самоврядування і держави. За завдані шкоду і збитки підприємець несе майнову та іншу встановлену законом відповідальність.

          Під господарською діяльністю у цьому Кодексі розуміється діяльність суб'єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність. Господарська діяльність, що здійснюється для досягнення економічних і соціальних результатів та з метою одержання прибутку, є підприємництвом, а суб'єкти підприємництва - підприємцями.

          Статтею 42 Господарського кодексу України підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

           Згідно з  частиною  першою  ст.  216  Господарського  кодексу України учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і  в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Відповідно до ст. 218  Господарського  кодексу України  підставою господарсько-правової відповідальності учасника господарських відносин є вчинене ним правопорушення у сфері господарювання. Учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов'язання чи порушення правил здійснення господарської діяльності, якщо не доведе, що ним вжито усіх залежних від нього заходів для недопущення господарського правопорушення.

Статтею 238 Господарського кодексу України передбачено, що за порушення встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності до   суб'єктів господарювання можуть бути застосовані уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування адміністративно-господарські санкції, тобто заходи організаційно-правового або майнового  характеру, спрямовані на припинення правопорушення суб'єкта господарювання та ліквідацію його наслідків. Види адміністративно-господарських санкцій, умови   та  порядок  їх  застосування   визначаються  цим  Кодексом,   іншими законодавчими актами.  Адміністративно-господарські санкції можуть бути встановлені виключно законами.

Згідно зі ст. 239 Господарського кодексу України до таких санкцій, зокрема, віднесено скасування державної реєстрації та ліквідація суб'єкта господарювання.

Пунктом 1 ст. 247 Господарського кодексу України передбачено, що у разі здійснення суб'єктом господарювання діяльності, що суперечить закону чи установчим документам, до нього може бути застосовано адміністративно-господарську санкцію у вигляді скасування державної реєстрації цього суб'єкта та його ліквідації. Скасування державної реєстрації суб'єкта господарювання провадиться за рішенням суду, що є підставою для ліквідації даного суб'єкта господарювання відповідно до статті 59 цього Кодексу.

     З наведеного випливає висновок про обґрунтованість позовних вимог,  тому позов  підлягає задоволенню.

На підставі ст.124 Конституції України, керуючись, ст. 9 Закону України „Про систему оподаткування», ч.2 ст. 46, п. 17. ст.11, Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців», ст.ст.42, 49, 57, ч.1 ст.216, ст.218, ч.1 ст.238, п.1 ст.247 Господарського кодексу України  ст.ст. 49, п. 4 ст. 94, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

позов задоволити.

Припинити підприємницьку діяльність юридичної особи- Комерційної заготівельної фірми "СВІТ" вул.Левинського, 3, м.Івано-Франківськ, 76000 (ЄДРПОУ 13658793).

Комерційній заготівельній фірмі "СВІТ" вул. Левинського, 3, м. Івано-Франківськ, 76000 (ЄДРПОУ 13658793) або уповноваженій нею особі у встановленому законом  порядку вчинити дії щодо припинення юридичної особи.

Копію постанови направити державному реєстратору Івано- Франківської міської ради, вул. С. Бандери, 1, м. Івано- Франківськ, 76000. Відповідно до п. 3 ст. 49 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців"державний реєстратор зобов'язаний внести до Єдиного державного реєстру запис про судове рішення щодо припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця.

Роз'яснити сторонам п. 2 ст. 53 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" про те, що дії або бездіяльність державного реєстратора можуть бути оскаржені до суду у порядку встановленому законом, у разі невиконання ним судового рішення.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження. Заява  про  апеляційне  оскарження  постанови  суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її складення у повному обсязі відповідно до статті 160  Кодексу адміністративного судочинства України. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

 

Суддя                                                            Шіляк М. А.

                                                            постанова підписана 25.10.07

 

Виготовлено в АС "Діловодство суду"


Суканець Юрій Ігорович  

Дата ухвалення рішення25.10.2007
Оприлюднено31.10.2007
Номер документу1067410
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —а-8/218

Постанова від 25.10.2007

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шіляк М.А.

Постанова від 08.11.2006

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шіляк М.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні