Рішення
від 08.04.2010 по справі 9/50/10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

=======================================================================

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"08" квітня 2010 р. Справа № 9/50/10

Господарський суд Мик олаївської області в складі судді Філінюка І.Г., при с екретарі судового засідання Войтовській Н.С., розглянувши у відкритому судовому засід анні справу:

за позовом Товариств а з обмеженою відповідальн істю «Миколаїв-Плаза», 54030, м. Ми колаїв, вул. Адмірала Макаров а, 40

до відповідача Товарис тва з обмеженою відповідал ьністю «Миколаївпреса», 54003, м. Миколаїв, пр-т Леніна, 186.

про усунення перешкод в користуванні

За участю пре дставників:

Від позивача: Рознін В.А. , дов. б/н, від 15.03.10 р

Від відповідача: Шишковс ький О.Л., дов. №4 від 05.01.09 р.

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача про усунення перешкод в користу ванні.

Під час підготовки справи д о розгляду судом було направ лено запит до Центрального р айонного відділу Управління з питань наглядово-профілак тичної діяльності ГУ МНС Укр аїни в Миколаївської області , від якого отримано відповід ь з додатком-листом на ім' я п рокурора міста з результатам и перевірки.

Відповідач надав відзив, в я кому він повністю заперечує проти позовних вимог.

В судовому засіданні за зго дою сторін було оголошено вс тупну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставників позивача та відп овідача, господарський суд -

встановив:

Згідно п.2.11 рішення Микола ївської міської ради №5/18 від 26. 09.2002р. Товариству з обмежен ою відповідальністю «Микола ївпреса»надано в оренду земе льну ділянку по пр-ту Леніна р іг вул. Московської, загально ю площею 14 кв.м, у тому числі 6 кв .м для обслуговування торгов ельного кіоску, 8 кв.м під прох одами та проїздами.

Згідно п.12 рішення Миколаїв ської міської ради №14/43 від 14.09.2007 р. відповідачу продовжено на 5 років термін оренди вищевка заної земельної ділянки, на п ідставі якого 20.12.2007 р. між Микол аївською міською радою та ві дповідачем було укладено дог овір оренди землі строком на 5 років.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Миколаїв -Плаза»є власником земельної ділянки, розташованої за адр есою: м. Миколаїв, пр-т Леніна, 73 -а, що підтверджується держав ним актом на право власності на земельну ділянку від 13.01.2009 р ., та є власником домоволодінн я, нежитлової будівлі (музичн е училище), що розташовані за а дресою: м. Миколаїв, пр-т Ленін а, 73-а, що підтверджується витя гом про реєстрацію права вла сності на нерухоме майно №12955409 від 19.12.2006 р.

Як зазначено вище, відпові дно договору оренди землі ві д 20.12.2007 р. відповідачу було пере дано в оренду земельну ділян ку для обслуговування торгів ельного кіоску.

Однак розташування цього к іоску порушує вимоги пожежни х норм, права та інтереси пози вача.

Позивач вважає, що за поло женнями Державних будівельн их норм, кіоск відповідача, ро зташований по пр-ту Леніна рі г вул. Московської можна відн ести до будівлі із ступенем в огнестійкості IIIа, мінімальна відстань якого до домоволод іння, нежитлової будівлі (муз ичне училище), розташованої з а адресою: м. Миколаїв, пр-т Лен іна, 73-а, має становити 10/12 м.

Як стверджує позивач кіос к створює перешкоди для під'ї зду будь яких автомобілів по зивача, автомобілів постачал ьників та клієнтів, створює п ерешкоди для розвантаження т а завантаження цих автомобіл ів. Кіоск позбавляє можливос ті розмістити рекламу на буд івлі позивача, та обмежує вид имість та доступ до фасаду бу дівлі позивача.

Через розташування кіоск у відповідача із порушенням пожежних норм, що перешкоджа є позивачу у безпечному та ві льному здійснені ним права к ористування своєю будівлею, та порушення інших прав та ін тересів позивача, останній з вернувся до суду з вимогою до відповідача усунути такі пе решкоди шляхом демонтажу кіо ску та перенесенню на відста нь, що відповідала би вимогам пожежних норм.

Відповідач надав ві дзив, в якому він клопоче в поз ові відмовити, посилаючись н а те, що 13.08.2009 інспекцією держав ного архітектурно-будівельн ого контролю у Миколаївській

області на підставі вимог и прокурора М.Миколаєва від 05. 08.2009 №244-09 було проведено

пере вірку ТОВ «Миколаївпреса»що до законності розміщення кіо ску №1 по пр-ту Леніна ріг

ву л. Московської біля будинку п о пр-ту Леніна, 73-А, внаслідок як ої будь-яких порушень переві ркою не виявлено.

Відповідач вважає, що твердження про порушення по жежних норм є лише суб'єктивн ою думкою позивача, яка не під тверджена перевірками орган ів державного нагляду (контр олю).

На думку відповідача лист від 05.03.2010 №62/213 підписаний на чальником підрозділу з питан ь НДП ЦРВ Центрального РВ ГУ М НСУ в Миколаївській області не може бути прийнято до уваг и внаслідок того, що цей лист н е є приписом, розпорядженням або іншим розпорядчим докум ентом органу державного нагл яду (контролю) та взагалі будь -якої перевірки кіоску ТОВ «М иколаївпреса»у порядку визн аченому ЗУ «Про основні заса ди державного нагляду (контр олю) у сфері господарської ді яльності»підрозділами МНС н е здійснювалося.

Позивач заперечує проти в ідзиву відповідача, посилаюч ись на те, що в акті перевірки №836 від 13.08.2009 р., на який посилаєть ся відповідач, встановлено в ідповідність розміщення кіо ску лише робочому проекту (683-94- СУ.), а не вимогам пожежних нор м. А тому даний акт, на думку по зивача, не свідчить про відсу тність порушень пожежних нор м та ДБНів при розміщенні кіо ску.

Дослідивши всі матеріали справи, суд дійшов висновку, щ о позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі з огляду на наступне:

Згідно п.4.1.16. Правил пожежної безпеки, затверджених Наказ ом Міністерства України з пи тань надзвичайних ситуацій № 126 від 19.10.2004р., тимчасові споруди, кіоски, ларьки тощо повинні р озміщуватися на відстані не менше 10 м від інших будівель т а споруд, крім випадків, коли з гідно з будівельними нормами потрібний більший протипоже жний розрив або коли їх можна встановлювати біля зовнішні х стін без отворів, які відпов ідають вимогам будівельних н орм до протипожежних стін.

Відповідно абз.1 ДБН В.2.2-23:2009 «Б удинки і споруди. Підприємст ва торгівлі», затверджених Н аказом Міністерства регіона льного розвитку та будівницт ва України № 4 від 19.01.2009р. (чинні з 01.07.2009р.), тимчасові споруди сезо нної торгівлі, павільйони, кі оски тощо повинні розміщуват ися до будинків та інших спор уд на відстані, яку слід прийм ати залежно від ступеня їх во гнестійкості згідно з ДБН 360, а ле не менше 10 м. Допускається р озташовувати вказані споруд и біля зовнішніх стін будинк ів та інших споруд, якщо такі с тіни не мають отворів (проріз ів) і відповідають вимогам бу дівельних норм до протипожеж них стін та за умови забезпеч ення проїзду для пожежних ма шин згідно з вимогами нормат ивних документів.

Згідно із даними таблиці Д.1 - «Конструктивні характерис тики будинків залежно від їх нього ступеня вогнестійкост і»Додатку «Д»ДБН В. 1.1.7-2002 «Захис т від пожежі. Пожежна безпека об'єктів будівництва», затве рдженого Наказом Держбуду Ук раїни №88 від 03.12.2002р., ступінь вогн естійкості IIIа встановлюєтьс я для будинків переважно з ка ркасною конструктивною схем ою. Елементи каркаса - з метале вих незахищених конструкцій .

Згідно із даними Таблиці №1 Додатку 3.1. ДБН 360-92** «Планування і забудова міських і сільськ их поселень», затвердженого Наказом Державного комітету у справах будинків, архітект ури і охорони історичного се редовища №44 від 17.04.1992р., відстань між будинками І, II ступеню вог нестійкості та IIIа, IIIб, IV, IVа, V ступ еню вогнестійкості становит ь 10/12 м.

В порушення вищезазначени х норм, кіоск відповідача роз ташований на відстані меншій ніж 10 м, що підтверджується ли стом Начальника відділу з пи тань НПД ЦЕРВ ГУ МНС України в Миколаївській області №62/213 ві д 05.03.2010 р.

Відповідно до наданої на за пит суду відповіді №62/865 від 14.08.09 р. за результатами перевірки встановлено, що торгівельни й кіоск ТОВ «Миколаївпреса»р озташований впритул до будів лі ТОВ «Миколаїв-Плаза»за ад ресою пр. Леніна, 73-а, фактична в ідстань складає 0,5 м. Вищезазн ачений об' єкт розміщено з п орушеннями правил пожежної б езпеки в Україні і без погодж ення з Центральним районним відділом ГУ МНС України Мико лаївської області.

Отже таке порушення створ ює потенційну небезпеку для будівлі позивача при виникне нні пожежі, створює перешкод и для під' їзду пожежних маш ин.

Відповідно ст. 391 Цивільног о кодексу, власник майна має п раво вимагати усунення переш код у здійсненні ним права ко ристування та розпоряджання своїм майном.

Представник позивача у су довому засіданні повністю пі дтримав позовні вимоги.

За таких обставин позов під лягає задоволенню в повному обсязі.

Судові витрати покласти на відповідача.

На підставі викладеного, к еруючись ст. ст. 44, 49, 75, 82, 84, 85 ГПК Укр аїни, суд -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольн ити повністю.

2. Зобов'язати Товари ство з обмеженою відповіда льністю «Миколаївпреса»(54003, м . Миколаїв, пр-т Леніна, 186, код ЄД РПОУ 13862430) усунути перешкоди у к ористуванні Товариством з обмеженою відповідальніс тю «Миколаїв-Плаза»(54030, м. Мико лаїв, вул. Адмірала Макарова, 4 0, код ЄДРПОУ 34234057) нежитловою бу дівлею по пр-ту Леніна, 73-а, шлях ом демонтажу (переносу) кіоск у, що розташований на відстан і 0,5 м. від будівлі по пр-ту Лені на, 73-а.

3. Стягнути з Товарис тва з обмеженою відповідал ьністю «Миколаївпреса»(54003, м. М иколаїв, просп. Леніна, 186, код Є ДРПОУ 13862430) на користь Товари ства з обмеженою відповіда льністю «Миколаїв-Плаза»(54030, м . Миколаїв, вул. Адмірала Макар ова, 40, код ЄДРПОУ 34234057) 85 грн. держа вного мита та 236 грн. витрат на і нформаційно-технічне забезп ечення судового процесу.

Рішення суду набирає зак онної сили після закінчення десятиденного строку з дня й ого прийняття.

У разі подання апеля ційної скарги, або внесення а пеляційного подання рішення , якщо його не скасовано, набир ає законної сили після розгл яду справи апеляційною інста нцією.

Суддя

Дата ухвалення рішення08.04.2010
Оприлюднено17.08.2010
Номер документу10674458
СудочинствоГосподарське
Сутьусунення перешкод в користу ванні. Під час підготовки справи д о розгляду судом було направ лено запит до Центрального р айонного відділу Управління з питань наглядово-профілак тичної діяльності ГУ МНС Укр аїни в Миколаївської області , від якого отримано відповід ь з додатком-листом на ім' я п рокурора міста з результатам и перевірки. Відповідач надав відзив, в я кому він повністю заперечує проти позовних вимог. В судовому засіданні за зго дою сторін було оголошено вс тупну та резолютивну частини рішення

Судовий реєстр по справі —9/50/10

Ухвала від 25.05.2010

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Гладишева Т.Я.

Ухвала від 29.11.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 31.05.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 23.05.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Рішення від 08.04.2010

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Фiлiнюк I.Г.

Ухвала від 23.03.2010

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Фiлiнюк I.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні