Вирок
від 13.10.2022 по справі 371/1161/21
МИРОНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

"13" жовтня 2022 р. Єдиний унікальний № 371/1161/21

Номер провадження № 1-кп/371/91/22

Миронівський районний суд Київської області

ЄУН 371/1161/21

Провадження № 1-кп/371/49/22

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 жовтня 2022 року м. Миронівка

Миронівський районний суд Київської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

з секретарем ОСОБА_2 ,

за участі

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченої ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду кримінальне провадження, відомості про яке внесено 09 листопада 2021 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021116220000152, за обвинуваченням ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Козин, Обухівського району, Київської області, зареєстрованої та фактично проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , громадянки України, працюючої техпрацівником в Козинській ЗОШ І-ІІІ ступенів в с. Козин, Обухівського району Київської області, на утриманні неповнолітніх дітей немаючої, маючої середню освіту, одруженої, не депутата, згідно ст. 89 Кримінального кодексу України раніше не судимої, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 358 Кримінального кодексу України,

В С Т А Н О В И В:

Відповідно до вимог ст. 46 Кодексу законів про працю України відсторонення працівників від роботи власником або уповноваженим ним органом допускається у разі відмови або ухилення від обов`язкових медичних оглядів.

У порушення вказаних вимог законодавства ОСОБА_4 вчинила кримінальне правопорушення (проступок) за наступних обставин.

Згідно наказу директора Козинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Миронівської міської ради Київської області, № 6 від 01 лютого 2011 року, ОСОБА_4 призначено на посаду прибиральниці службових приміщень вказаного навчального закладу з 01 лютого 2011 року.

Відповідно до наказу Міністерства охорони здоров`я України №2153 від 04 жовтня 2021 року зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 07 жовтня 2021 року за № 1306/36928 «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов`язковим профілактичним щепленням» обов`язковим профілактичним щепленням проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої корона вірусом SARS-CoV-2, підлягають працівники:

-центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів;

-місцевих державних адміністрацій та їх структурних підрозділів;

-закладів вищої, післядипломної, фахової перед вищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

26 жовтня 2021 року директором Козинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Миронівської міської ради Київської області ОСОБА_5 , на виконання вимог Наказу Міністерства охорони здоров`я України № 2153 від 04.10.2021 «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов`язковим профілактичним щепленням», прибиральницю службових приміщень ОСОБА_4 , проінформовано та попереджено під підпис, відповідно до правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 18.06.2015 №1000/5, зареєстрованого у вказаному відомстві 22.06.2015 за № 736/27181, щодо необхідності проведення обов`язкового профілактичного щеплення та відповідні наслідки у разі його непроведення, у вигляді відсторонення від посади без збереження заробітної плати.

Як наслідок, 26 жовтня 2021 року після вказаного ознайомлення з вимогами нормативних актів, у ОСОБА_4 , яка не мала бажання проходити щеплення проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, виник умисел на отримання та послідуюче використання документу з вмістом в ньому завідомо неправдивих відомостей, а саме міжнародного свідоцтва про вакцинацію/профілактику на власне ім`я без проведення відповідного щеплення.

З метою реалізації вказаного умислу в період часу з 21 вересня 2021 року по 19 жовтня 2021 року, точного часу досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_4 звернулася до невстановленої досудовим розслідуванням особи, матеріали відносно якої зареєстровані в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за номером 12021111220000348, за ознаками кримінального правопорушення (злочину) передбаченого ч. 1 ст. 361 КК України, з проханням про внесення в медичну інформаційну систему для закладів охорони здоров`я та медичний портал для пацієнтів України, лікарів та центрів вакцинації «Doc.Helsi.Pro», відомостей щодо проходження ним вакцинування, без фактичного його проходження.

Після прохання ОСОБА_4 , 21.09.2021 о 11 годині 28 хвилин, не встановленою під час досудового розслідування особою, внесено відомості щодо проходження вакцинації до медичної інформаційної системи для закладів охорони здоров`я та медичний портал для пацієнтів України, лікарів та центрів вакцинації «Doc.Helsi.Pro», про введення SarsCov2 Inact вакцини від коронавірусної хвороби на платформі інактивованого вірусу (Коронавірусна хвороба COVID 19) ОСОБА_4 , які не відповідають дійсності та в подальшому отримала поблизу приміщення за адресою по АДРЕСА_2 міжнародне свідоцтво про вакцинацію/профілактику на аркуші паперу білого кольору формату А 4, скріпленого двома печатками: «КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО БОГУСЛАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ * Україна * Київська обл. * БОГУСЛАВСЬКИЙ ЦЕНТР ПЕРВИННОЇ МЕДИКО-САНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ * Код ЄДРПОУ 38435021 АМБУЛАТОРІЯ ЗАГАЛЬНОЇ ПРАКТИКИ СІМЕЙНОЇ МЕДИЦИНИ с. «Хохітва» синього кольору, що є документом, який підтверджує обов`язкове профілактичне щеплення, видане на ім`я ОСОБА_4 , яке дійсне до 20 березня 2022 року.

У подальшому, з метою реалізації свого умислу на використання завідомо підробленого документа міжнародного свідоцтва про вакцинацію, 08 листопада 2021 року приблизно о 08 год. 30 хв. ОСОБА_4 , перебуваючи в приміщенні Козинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, розташованої за адресою: Київська область, Обухівський район, с. Козин вул. Самарка 94 А, достовірно знаючи та усвідомлюючи, що надане ним міжнародне свідоцтво про вакцинацію є підробленим, з метою уникнення для себе несприятливих наслідків у виді відсторонення від виконання роботи та послідуючої невиплати заробітної плати, використала, шляхом надання директору Козинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Миронівської міської ради Київської області ОСОБА_5 документ з вмістом в ньому завідомо неправдивих відомостей міжнародне свідоцтво про вакцинацію/профілактику на ім`я ОСОБА_4 , дійсне до 20 березня 2022 року.

З`ясувавши думку учасників судового провадження про те, які докази треба дослідити та порядок їх дослідження, визнавши недоцільним дослідження доказів стосовно фактичних обставин справи, які ніким не оспорюються, враховуючи, що учасниками судового провадження не оспорюється доведеність вини обвинуваченого, кваліфікацію його дій, з`ясувавши правильне розуміння обвинуваченим та іншими учасниками кримінального провадження змісту цих обставин, за відсутності сумнівів у добровільності та істинності їх позиції, роз`яснивши їм, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оспорювати ці фактичні обставини справи в апеляційному порядку, суд провів судовий розгляд провадження із застосуванням правил ч. 3 ст. 349 КПК України, обмежившись допитом обвинуваченого та вивченням матеріалів, що характеризують особистість обвинуваченого, визнавши недоцільним дослідження інших доказів.

Допитана у судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_4 свою вину у пред`явленому обвинуваченні визнала повністю, підтвердила обставини вчинення кримінального правопорушення, викладені в обвинувальному акті, при цьому показала, що дійсно в зв`язку із побоюванням за здійснення вакцинації проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, у неї виник умисел на отримання та послідуюче використання міжнародного свідоцтва про вакцинацію/профілактику на власне ім`я без проведення відповідного щеплення. Вона звернувся до невстановленої слідством особи з проханням про внесення в медичну інформаційну систему відомостей щодо проходження нею вакцинування, без фактичного його проходження. А в подальшому 28 жовтня 2021 року з метою отримання міжнародного свідоцтва про вакцинацію/профілактику, та отримала поблизу приміщення за адресою по АДРЕСА_2 міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Отримавши цей сертифікат вона віддала його до Козинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Миронівської міської ради Київської області.

За таких обставин, суд вважає доведеним вчинення ОСОБА_4 кримінального правопорушення (проступку), передбаченого ч. 4 ст. 358 КК України, а саме: використання завідомо підробленого документа, яке полягає у тому, що вона 08 листопада 2021року близько 08 год. 30 хв., перебуваючи в Козинській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів Миронівської міської ради Київської області, за адресою: Київська область, Обухівський район, с. Козин вул. Самарка 94А, умисно, керуючись корисливим мотивом, з метою уникнення відсторонення від виконання своїх трудових обов`язків, використовувала завідомо підроблений сертифікат про вакцинацію проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

При розгляді даної справи судом було детально вивчено та проаналізовано докази, які характеризують особу обвинуваченого, зокрема:

Відповідно до копії паспорту серії НОМЕР_1 виданого Миронівським РВГУ МВС України в Київській області від 29 грудня 2001 року виданого на ім`я ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. -40).

Згідно картки фізичної особи платника податків ОСОБА_4 одержала ідентифікаційний номер: НОМЕР_2 (а.с. 40).

Відповідно до характеристики виданої директором Козинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, ОСОБА_4 працює техпрацівником школи з 01 березня 1990 року. За цей час проявила себе сумлінним, відповідальним працівником. Територія для прибирання, закріплена за нею, завжди чиста, вчасно проводиться дезінфекція приміщень. Користується повагою серед учнів, вчителів, батьків. До виконання громадських доручень ставиться сумлінно (а.с. 41).

Згідно до вимоги про судимість №5360/109/1602/02-21 від 10 листопада 2021 року ОСОБА_4 не судима (а.с. 42).

Відповідно до листа Миронівської міської ради Обухівського району Київської області від 11 листопада 2021 року № 02-37/3838, ОСОБА_4 , зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , депутатом Миронівської міської ради восьмого скликання не являється (а.с. 43).

Згідно довідки виконавчого комітету Миронівської районної ради Київської області від 10 листопада 2021 року № 397, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована і проживає в АДРЕСА_1 , і має склад сім`ї: чоловік ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 44).

Відповідно характеристики виданої Виконавчим комітетом Миронівської міської ради від 10 листопада 2021 року № 02-50/14 ОСОБА_4 за час проживання в селі Козин Обухівського району Київської області, скарг від сусідів та голови вуличного комітету до міської ради не надходило. Виконавчий комітет у відношенні ОСОБА_4 компрометуючими матеріалами не володіє (а.с. 45).

Відповідно до довідки психіатра обвинувачена ОСОБА_4 на диспансерному обліку у лікаря психіатра не знаходиться (а. с. 46).

Згідно з довідкою нарколога обвинувачена ОСОБА_4 на диспансерному обліку у лікаря нарколога не перебуває (а. с. 46).

Відповідно до досудової доповіді Обухівського районного сектору № 3 філії Державної установи «Центр пробації» у м. Києві та Київській області від 05 жовтня 2022 року, орган пробації вважає, що виправлення ОСОБА_4 без позбавлення або обмеження волі можливе та не становить небезпеку для суспільства (а.с. 35-37).

Під час розгляду кримінального провадження, судом не встановлено обставин, які, у відповідності до ст. ст. 36-49 Кримінального кодексу України, виключають кримінальну караність діяння обвинуваченого, а також підстав для звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності, передбачених ст. ст. 44-49 Кримінального кодексу України.

Крім того, під час розгляду справи, судом не встановлено обставин, які свідчать про необхідність застосування до обвинуваченого примусового лікування, а також обставин, які свідчать про те, що обвинувачений вчинив вищезазначене кримінальне правопорушення у стані не осудності чи обмеженої осудності.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 65 Кримінального кодексу України особі, яка вчинила злочин, має бути призначене покарання, необхідне й достатнє для її виправлення та попередження нових кримінальних правопорушень, а згідно з ч. 2 ст. 50 Кримінального кодексу України покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засудженого.

У відповідності до ст. ст. 65, 66 Кримінального кодексу України суд вважає можливим визнати щире каяття, активне сприяння у розкритті кримінального правопорушення обвинуваченими, які пом`якшують покарання за скоєне.

У відповідності до ст. ст. 35, 65, 67 Кримінального кодексуУкраїни судом обставин, які обтяжують покарання не встановлено.

Вирішуючи питання про вид та міру покарання обвинуваченому, суд враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, обставини, що пом`якшують та відсутність обставин, що обтяжують покарання за скоєне, особу обвинуваченої: її вік, соціальне становище, наявність постійного місця роботи, та те що за місце роботи характеризується позитивно, а також висновку органу пробації, за яким виконання покарання у громаді можливе за умови здійснення з боку органу пробації інтенсивного нагляду та застосування соціально-виховних заходів, що необхідні для виправлення та запобігання вчиненню повторних кримінальних правопорушень.

Під час судового розгляду детально проаналізовано поведінку обвинуваченої до вчинення кримінального правопорушення та після його вчинення, наслідки суспільно-небезпечного діяння, зваживши на всі обставини кримінального провадження в їх сукупності, суд приходить до висновку, що необхідним і достатнім для виправлення обвинуваченої ОСОБА_4 та попередження вчинення нею нових кримінальних правопорушень буде призначення покарання в межах санкції ст. 358 Кримінального кодексуУкраїниу виді штрафу.

Долю речових доказів слід вирішити відповідно до вимог ст. 100 КПК України.

Цивільний позов по кримінальному провадженню не заявлено.

Процесуальні витрати у кримінальному провадженні відсутні.

Обвинуваченій під час проведення підготовчого судового засідання запобіжний захід у даному кримінальному провадженні не обирався, клопотання про його обрання в судовому засіданні не заявлялося.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 5 та 6 Європейської Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ч. 3 ст. 349, ст. ст. 368, 371, 373-376 КПК України, суд, -

З А С У Д И В :

1.Визнати ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 , винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 358 Кримінального кодексу України, призначивши їй покарання у виді штрафу у розмірі п`ятдесят неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 (вісімсот п`ятдесят) гривень.

2.Після набрання вироком законної сили знищити міжнародне свідоцтво про вакцинацію/профілактику, видане ОСОБА_4 .

3.Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченій та прокурору.

4.Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

5.Вирок набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя підпис ОСОБА_1

ЗГІДНО З ОРИГІНАЛОМ

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.10.2022
Оприлюднено17.01.2023
Номер документу106753058
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —371/1161/21

Вирок від 13.10.2022

Кримінальне

Миронівський районний суд Київської області

Поліщук А. С.

Ухвала від 18.07.2022

Кримінальне

Миронівський районний суд Київської області

Поліщук А. С.

Ухвала від 01.12.2021

Кримінальне

Миронівський районний суд Київської області

Поліщук А. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні