Ухвала
від 12.10.2022 по справі 405/5440/22
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/5440/22

провадження № 1-кс/405/2615/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.10.2022 м. Кропивницький

Слідчий суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , з участю слідчого ОСОБА_3 , розглянув клопотання слідчого відділу СУ ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_3 про дозвіл на обшук.

Клопотання надійшло до суду 12.10.2022 року.

Слідчий суддя перевірив надані матеріали клопотання, включаючи витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42021120000000085 від 21.04.2021 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 240, ч. 3 ст. 191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Клопотання про проведення обшуку у кримінальному провадженні № 42021120000000085 від 21.04.2021 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 240, ч. 3 ст. 191 КК України, відповідає вимогам ст. 234 КПК України.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що у провадженні СУ ГУНП в Кіровоградській області перебувають матеріали кримінального провадження внесеного до ЄРДР за № 42021120000000085 від 21.04.2021 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 240, ч. 3 ст. 191 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що 10.06.2013 року ТОВ «Об`єднання гірник» код ЄДРПОУ 35079095 (юридична адреса: Кіровоградська область, м. Олександрія, вул. Червоностудентська, 50, засновники та власники - ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , керівник - ОСОБА_6 ) отримало спеціальний дозвіл № 5792 на видобування корисних копалин (промислова розробка родовищ) бурого вугілля на родовищі - Бандурівське, ділянка - Протопопівська (південна лінза) - терміном на 20 років, тобто до 10.06.2033 року.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 827 від 12.12.1994 «Про затвердження переліків корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення», відноситься до корисних копалин загальнодержавного значення.

25.10.2016 Державною службою геології та надр України (далі - Держгеонадра) відповідно до наказу № 373 від 25.10.2016 зупинено дію спеціального дозволу на користування надрами № 5792 від 10.06.2013 виданого ТОВ «Об`єднання гірник», про що останніх повідомлено письмово.

Згідно з п. 1 Положення про Державну службу геології та надр України, затвердженого постановою КМУ від 30.12.2015 № 1174, Держгеонадра є центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр.

Відповідно до акту від 16.10.2019 № 64/5792-К складеного на підставі проведеної планового заходу державного нагляду (контролю), щодо додержання суб`єктом господарювання вимог законодавства у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр ТОВ «Об`єднання гірник» встановлено, що за період 2018-2019, службові особи ТОВ «Об`єднання гірник» здійснюють свою господарську діяльність з видобування бурого вугілля без акту про надання гірничого відводу та зупиненим спеціальним дозволом.

Зупинення дії спеціального дозволу на користування надрами є механізмом виконання повноваження, щодо зупинення права користування надрами, наслідком застосування якого є вимоги п. 22 Порядку, зобов`язання надрокористувача після зупинення дії дозволу зупинити проведення на наданій йому в користування ділянці надр робіт, передбачених дозволом.

Управління товариствами ТОВ «Об`єднання гірник» та ТОВ «Автотехпром» здійснює ОСОБА_6 , дії якого координує власник вказаних товариств ОСОБА_5 . В свою чергу ОСОБА_6 усвідомлюючи, що дія спеціального дозволу на видобування корисних копалин зупинена та видобування бурого вугілля категорично заборонено, всупереч вимогам діючого законодавства, з метою отримання незаконного прибутку видобування бурого вугілля не припинив, а лише вчинив всі дії для того, щоб приховати видобуток корисних копалин.

Таким чином, фактично, на сьогоднішній день ТОВ «Об`єднання гірник» здійснює незаконний видобуток корисних копалин загальнодержавного значення, та реалізацію незаконно видобутої корисної копалини буре вугілля ОСОБА_5 здійснює через належну йому компанію ТОВ «Автотехпром», а саме: буре вугілля, яке видобувається ТОВ «Об`єднання гірник» перероблюється ТОВ «Автотехпром» і за допомогою додавання допоміжних (додаткових) хімічних речовин створюється «Буровий реагент» різних марок, який в подальшому ТОВ «Автотехпром» реалізує товариствам, які здійснюють буріння свердловин.

Вищевказана незаконна діяльність товариства здійснюється з періоду зупинення спеціального дозволу, тобто з 16.10.2016 по сьогоднішній день.

Крім того, встановлено, що ТОВ «Автотехпром» з незаконного видобутого бурого вугілля виготовляє буровий реагент, що не відповідає вимогам ДСТУ, який в подальшому реалізовує Державний підприємствам.

Так, встановлено, що 19.08.2021 року між ТОВ «Автотехпром» та АТ «Укргазвидобування» укладено договір на постачання бурового реагенту за адресами: Харківська область, Балаклійський район, смт. Андріївка, Першотравневий в`їзд, 5 та Харківська область, м. Красноград, вул. Українська, 165.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що службовими особами ТОВ «Автотехпром» здійснюється реалізація товарів, які не відповідають предмету закупівель та вимогам ДСТУ та ТУУ.

Встановлено, що з метою приховування своєї незаконної діяльності ОСОБА_5 також залучив бухгалтера ТОВ «Автотехпром» та ТОВ «Об`єднання гірник» ОСОБА_7 , яка усвідомлена, щодо незаконного видобутку корисних копалин та подальшої її реалізації, і яка при подачі звітної та іншої документації приховує факт видобування корисної копалини - буре вугілля.

Також, встановлено, що власником ТОВ «Об`єднання гірник» та ТОВ «Автотехпром» являється ОСОБА_5 який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , який знаходиться на земельній ділянці з кадастровим номером 5123755800:01:003:1570 за вказаною адресою останній з метою приховування вчинення кримінального правопорушення зберігає документи, які свідчать про факт незаконного видобутку корисної копалини - бурого вугілля.

Також, встановлено, що головний бухгалтером ТОВ «Об`єднання гірник» та ТОВ «Автотехпром» являється ОСОБА_7 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_2 , за вказаною адресою остання з метою приховування вчинення кримінального правопорушення зберігає документи, які свідчать про факт незаконного видобутку корисної копалини - бурого вугілля, накази на проведення видобутку бурого вугілля, акти приймання-передачі бурого вугілля.

Відповідно до інформаційної довідки з реєстру речових прав на нерухоме майно за адресою: АДРЕСА_2 , на праві приватної власності належить ОСОБА_7 .

Крім того, в ході проведення досудового розслідування встановлено, що після отримання запиту від слідчого вищезазначені особи розуміючи настання кримінальної відповідальності з метою приховування оригіналів господарських документів товариств, відповідь на запит не надали, та з метою приховування вчиненого ними кримінального правопорушення, можуть їх приховувати або знищити.

В ході проведення досудового розслідування з метою встановлення фактичних обставин у справі, виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання документації, речей та знарядь, що підтверджує незаконний видобуток корисних копалин ТОВ «Об`єднання гірник», виникла необхідність у проведенні обшуку за місцем фактичного проживання головного бухгалтера ТОВ «Об`єднання гірник» та ТОВ «Автотехпром» ОСОБА_7 за адресою: АДРЕСА_2 з метою відшукання предметів речей та документів, а саме: договорів підряду на проведення видобувних робіт ТОВ «Об`єднання гірник»; актів приймання-здачі робіт, щодо видобутку та реалізації бурого вугілля товариствами ТОВ «Об`єднання гірник» та ТОВ «Автотехпром»; договорів на поставку продукції бурого вугілля та бурового реагенту; всіх додаткових угод до договорів; специфікацій товару; податкових та видаткових накладних, щодо реалізації бурого вугілля та бурового реагенту; товарно-транспортних накладних, щодо перевезення бурого вугілля та бурового реагенту; виписок банку по взаєморозрахункам; платіжних документів; подорожніх листів; журналу заїзду-виїзду автотранспорту; документів, щодо купівлі ТОВ «Автотехпром» бурого вугілля для виготовлення бурового реагенту; договорів підряду, договорів поставки, актів приймання виконаних робіт - вказані документи за період з 16.10.2016 по сьогоднішній день; лабораторних досліджень бурового реагенту поставленого ТОВ «Автотехпром», товарно-транспортних накладних, квитанцій, платіжних доручень по співпраці ТОВ «Автотехпром» та АТ «Укргазвидобування» вказані документи за період з 19.08.2021 по сьогоднішній день.

Таким чином, доступ до вказаних речей та документів та відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 КПК України, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених КПК України.

За вище викладених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування.

У ході слідства встановлено, що документи, які мають суттєве значення для встановлення обставин вчинення вказаного кримінального провадження можуть перебувати за місцем фактичного проживання головного бухгалтера ТОВ «Об`єднання гірник» та ТОВ «Автотехпром» ОСОБА_7 за адресою: АДРЕСА_2 .

Зазначив, що проведення цієї слідчої дії забезпечує отримання відомостей, які в своїй сукупності будуть можливими для їх використання як доказів у кримінальному провадженні, сприятимуть встановленню осіб, що скоїли кримінальне правопорушення та враховуючи, що дані відомості неможливо отримати в інший спосіб, а також зважаючи на те, що, дані докази можуть бути переховані, змінені або знищенні з метою приховування фактів вчинення кримінального правопорушення, просив клопотання задовольнити.

У судовому засіданні слідчий підтримав клопотання з зазначених у ньому підстав та просив його задовольнити.

Заслухавши слідчого, дослідивши матеріали клопотання, якими обґрунтовується необхідність проведення обшуку, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

В судовому засіданні встановлено, що у провадженні СУ ГУНП в Кіровоградській області перебувають матеріали кримінального провадження внесеного до ЄРДР за № 42021120000000085 від 21.04.2021 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 240, ч. 3 ст. 191 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що 10.06.2013 року ТОВ «Об`єднання гірник» код ЄДРПОУ 35079095 (юридична адреса: Кіровоградська область, м. Олександрія, вул. Червоностудентська, 50, засновники та власники - ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , керівник - ОСОБА_6 ) отримало спеціальний дозвіл № 5792 на видобування корисних копалин (промислова розробка родовищ) бурого вугілля на родовищі - Бандурівське, ділянка - Протопопівська (південна лінза) - терміном на 20 років, тобто до 10.06.2033 року.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 827 від 12.12.1994 «Про затвердження переліків корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення», відноситься до корисних копалин загальнодержавного значення.

25.10.2016 Державною службою геології та надр України (далі - Держгеонадра) відповідно до наказу № 373 від 25.10.2016 зупинено дію спеціального дозволу на користування надрами № 5792 від 10.06.2013 виданого ТОВ «Об`єднання гірник», про що останніх повідомлено письмово.

Відповідно до акту від 16.10.2019 № 64/5792-К складеного на підставі проведеної планового заходу державного нагляду (контролю), щодо додержання суб`єктом господарювання вимог законодавства у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр ТОВ «Об`єднання гірник» встановлено, що за період 2018-2019, службові особи ТОВ «Об`єднання гірник» здійснюють свою господарську діяльність з видобування бурого вугілля без акту про надання гірничого відводу та зупиненим спеціальним дозволом.

Управління товариствами ТОВ «Об`єднання гірник» та ТОВ «Автотехпром» здійснює ОСОБА_6 , дії якого координує власник вказаних товариств ОСОБА_5 . В свою чергу ОСОБА_6 усвідомлюючи, що дія спеціального дозволу на видобування корисних копалин зупинена та видобування бурого вугілля категорично заборонено, всупереч вимогам діючого законодавства, з метою отримання незаконного прибутку видобування бурого вугілля не припинив, а лише вчинив всі дії для того, щоб приховати видобуток корисних копалин.

Таким чином, фактично, на сьогоднішній день ТОВ «Об`єднання гірник» здійснює незаконний видобуток корисних копалин загальнодержавного значення, та реалізацію незаконно видобутої корисної копалини буре вугілля ОСОБА_5 здійснює через належну йому компанію ТОВ «Автотехпром», а саме: буре вугілля, яке видобувається ТОВ «Об`єднання гірник» перероблюється ТОВ «Автотехпром» і за допомогою додавання допоміжних (додаткових) хімічних речовин створюється «Буровий реагент» різних марок, який в подальшому ТОВ «Автотехпром» реалізує товариствам, які здійснюють буріння свердловин.

Вищевказана незаконна діяльність товариства здійснюється з періоду зупинення спеціального дозволу, тобто з 16.10.2016 по сьогоднішній день.

Встановлено, що з метою приховування своєї незаконної діяльності ОСОБА_5 також залучив бухгалтера ТОВ «Автотехпром» та ТОВ «Об`єднання гірник» ОСОБА_7 , яка усвідомлена щодо незаконного видобутку корисних копалин та подальшої її реалізації, і яка при подачі звітної та іншої документації приховує факт видобування корисної копалини - буре вугілля.

Також, встановлено, що власником ТОВ «Об`єднання гірник» та ТОВ «Автотехпром» являється ОСОБА_5 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , який знаходиться на земельній ділянці з кадастровим номером 5123755800:01:003:1570 за вказаною адресою, останній з метою приховування вчинення кримінального правопорушення зберігає документи, які свідчать про факт незаконного видобутку корисної копалини - бурого вугілля.

Також, встановлено, що головний бухгалтером ТОВ «Об`єднання гірник» та ТОВ «Автотехпром» являється ОСОБА_7 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_2 , за вказаною адресою остання з метою приховування вчинення кримінального правопорушення зберігає документи, які свідчать про факт незаконного видобутку корисної копалини - бурого вугілля, накази на проведення видобутку бурого вугілля, акти приймання-передачі бурого вугілля.

Крім того, в ході проведення досудового розслідування встановлено, що після отримання запиту від слідчого вищезазначені особи розуміючи настання кримінальної відповідальності з метою приховування оригіналів господарських документів товариств, відповідь на запит не надали, та з метою приховування вчиненого ними кримінального правопорушення, можуть їх приховувати або знищити.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, квартира за адресою: АДРЕСА_2 , на праві приватної власності належить ОСОБА_7 .

З досліджених у судовому засіданні матеріалів клопотання, вбачається, що слідство має достатньо фактів та інформації, які дають обґрунтовані підстави вважати, що у квартирі за адресою: АДРЕСА_2 , можуть знаходитись документи, які мають значення для досудового розслідування.

Під час обшуку планується відшукати договори підряду на проведення видобувних робіт ТОВ «Об`єднання гірник»; акти приймання-здачі робіт, щодо видобутку та реалізації бурого вугілля товариствами ТОВ «Об`єднання гірник» та ТОВ «Автотехпром»; договори на поставку продукції бурого вугілля та бурового реагенту; всі додаткові угоди до договорів; специфікації товару; податкові та видаткові накладні, щодо реалізації бурого вугілля та бурового реагенту; товарно-транспортні накладні, щодо перевезення бурого вугілля та бурового реагенту; виписки банку по взаєморозрахункам; платіжні документи; подорожні листи; журнали заїзду-виїзду автотранспорту; документи щодо купівлі ТОВ «Автотехпром» бурого вугілля для виготовлення бурового реагенту; договори підряду, договори поставки, акти приймання виконаних робіт, за період з 16.10.2016 по 12.10.2022; лабораторні дослідження бурового реагенту, поставленого ТОВ «Автотехпром», товарно-транспортні накладні, квитанції, платіжні доручення по співпраці ТОВ «Автотехпром» та АТ «Укргазвидобування», за період з 19.08.2021 по 12.10.2022.

Відшукувані документи можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, та згідно зі ст. 98 КПК України можуть бути речовими доказами.

Слідчим доведено, що існує наявність достатніх відомостей, які вказують на можливість досягнення мети обшуку, і такі відомості одержані кримінальним процесуальним шляхом і містяться в матеріалах кримінального провадження.

Слідчим суддею враховано те, що доступ до документів неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребовування речей, документів, відомостей відповідно до ч.2 ст.93 КПК України, оскільки це може призвести до знищення доказів по справі.

Крім того, слідчим у судовому засіданні доведено, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про які йдеться у клопотанні слідчого, а також неможливість отримати речі і документи, зазначені у клопотанні, без проведення обшуку.

Таким чином, слідчий суддя приходить до висновку про наявність підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи, а тому клопотання слідчого про дозвіл на обшук, в рамках наявного кримінального провадження, є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст.233-236, 309 КПК України,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого відділу СУ ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_3 , про дозвіл на обшук - задовольнити.

Надати дозвіл групі слідчих та прокурорів відповідно до витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань у кримінальному провадженні № 42021120000000085 від 21.04.2021 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 240, ч. 3 ст. 191 КК України, на обшук квартири за адресою: АДРЕСА_2 , яка на праві приватної власності належить ОСОБА_7 , за місцем мешкання ОСОБА_7 , з метою відшукання договорів підряду на проведення видобувних робіт ТОВ «Об`єднання гірник»; актів приймання-здачі робіт щодо видобутку та реалізації бурого вугілля товариствами ТОВ «Об`єднання гірник» та ТОВ «Автотехпром»; договорів на поставку продукції бурого вугілля та бурового реагенту; всіх додаткових угод до договорів; специфікацій товару; податкових та видаткових накладних щодо реалізації бурого вугілля та бурового реагенту; товарно-транспортних накладних щодо перевезення бурого вугілля та бурового реагенту; виписок банку по взаєморозрахункам; платіжних документів; подорожніх листів; журналів заїзду-виїзду автотранспорту; документів щодо купівлі ТОВ «Автотехпром» бурого вугілля для виготовлення бурового реагенту; договорів підряду, договорів поставки, актів приймання виконаних робіт, за період з 16.10.2016 по 12.10.2022; лабораторних досліджень бурового реагенту, поставленого ТОВ «Автотехпром», товарно-транспортних накладних, квитанцій, платіжних доручень по співпраці ТОВ «Автотехпром» та АТ «Укргазвидобування», за період з 19.08.2021 по 12.10.2022.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Встановити строк дії ухвали до 12.11.2022 року.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЛенінський районний суд м.Кіровограда
Дата ухвалення рішення12.10.2022
Оприлюднено18.10.2023
Номер документу106772316
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —405/5440/22

Ухвала від 16.11.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Юр'єва К. С.

Ухвала від 12.10.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Юр'єва К. С.

Ухвала від 12.10.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Юр'єва К. С.

Ухвала від 12.10.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Юр'єва К. С.

Ухвала від 12.10.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Юр'єва К. С.

Ухвала від 12.10.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Юр'єва К. С.

Ухвала від 12.10.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Юр'єва К. С.

Ухвала від 12.10.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Юр'єва К. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні