Рішення
від 14.10.2022 по справі 526/1751/22
ГАДЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 526/1751/22

Провадження № 2-о/526/45/2022

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

14 жовтня 2022 року Гадяцький районний суд Полтавської області в складі:

головуючого Киричка С.А.,

за участю секретаря Широколави О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Гадяч цивільну справу за поданням Органу опіки та піклування виконавчого комітету Лютенської сільської ради Миргородського району Полтавської області, зацікавлена особа: Рашівський психоневрологічний будинок-інтернат про встановлення опіки над фізичною особою, визнаною недієздатною та призначення опікуна,

встановив:

У вересня 2022 року орган опіки і піклування Лютенської сільської ради звернувся до суду з поданням про встановлення опіки над недієздатною особою, вказуючи, що рішенням Зіньківського районного суду Полтавської області від 26.06.2008 року ОСОБА_1 визнано недієздатним та призначено опікуном директора Зіньківського дитячого будинку-інтернату Полтавської області. Згідно наказу №245 від 02.06.2021 року ОСОБА_1 прибув до Рашівського психоневрологічного будинку-інтернату на постійне місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 . Рішенням Зіньківського районного суду Полтавської області від 29.04.2022 року директора Зіньківського дитячого будинку-інтернату Полтавської області звільнено від повноважень опікуна Тарасенка С.О.

В судове засідання сторони подали заяви в яких підтримали подання.

Також, сторони направили до суду заяви про розгляд справи без їх участі, тому відповідно до ст. 247 ЦПК України фіксація судового процесу технічними засобами не здійснювалась.

Суд встановив, що ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Бориси Глобинського району Полтавської області.

Рішенням Зіньківського районного суду Полтавської області від 26 червня 2008 року ОСОБА_1 , 1988 року народження, уродженець с.Бориси Глобинського району Полтавської області, визнаний недієздатним та призначено опікуном директора Зіньківського дитячого будинку-інтернату Полтавської області .

Рішенням Зіньківського районного суду Полтавської області від 29 квітня 2022 року директора Зіньківського дитячого будинку-інтернату Полтавської області звільнено від повноважень опікуна Тарасенка С.О.

На підставі путівки Департаменту соціального захисту населення Полтавської облдержадміністрації №192 від 27.08.2021 року ОСОБА_1 з 02 вересня 2021 року прибув до Рашівського психоневрологічного будинку - інтернату на постійне місце проживання за адресою с.Рашівка Гадяцького району Полтавської області.

Наказом Рашівського психоневрологічного будинку-інтернату №245 від 02.09.2021 року ОСОБА_1 зараховано на всі види державного утримання та поставлено на харчування з 02.09.2021 року. ОСОБА_1 є інвалідом ІІ групи з дитинства.

Відповідно виписки з Єдиного державного реєстру юридичних, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ОСОБА_2 є керівником Рашівського психоневрологічного будинку-інтернату.

З матеріалів, доданих до подання, вбачається, що Рашівський психоневрологічний будинок-інтернат має можливість виконувати обов`язки опікуна.

Згідно ст. 55 ЦК України опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Відповідно ч.1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Зі змісту ст. 66 ЦК України випливає, що над фізичною особою, яка перебуває у навчальному закладі, закладі охорони здоров`я або закладі соціального захисту населення, не встановлено опіку чи піклування або не призначено опікуна чи піклувальника, опіку або піклування над нею здійснює цей заклад.

Згідно п. 3.6 Правил опіки та піклування, якщо особам, які потребують опіки (піклування) і влаштовані у відповідні лікувальні установи чи установи соціального захисту населення, опікуни (піклувальники) не призначені, то виконання обов`язків опікунів і піклувальників від імені держави здійснюють ці установи в особі їх керівників.

Враховуючи, що недієздатний ОСОБА_1 знаходиться на постійному місці проживання в Рашівському психоневрологічному будинку - інтернаті, суд вважає, що з метою повного забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів недієздатного, Рашівський психоневрологічний будинок-інтернат слід призначити опікуном.

Керуючись ст.ст. 60, 66 ЦК України, ст.ст. 12, 81, 89, 259,263- 264, 273 ЦПК України, суд, -

вирішив:

Подання Органу опіки та піклування виконавчого комітету Лютенської сільської ради Миргородського району Полтавської області, зацікавлена особа: Рашівський психоневрологічний будинок-інтернат про встановлення опіки над фізичною особою, визнаною недієздатною та призначення опікуна - задовольнити.

Встановити опіку над недієздатним ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 і призначити опікуном адміністрацію Рашівського психоневрологічного будинку-інтернату (код ЄДРПОУ 03189216) в особі його директора Гузія Сергія Миколайовича над недієздатним ОСОБА_1 для захисту прав та законних інтересів недієздатного.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до апеляційного суду Полтавської області через суд першої інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 14.10.2022 року.

Суддя: С. А. Киричок

Дата ухвалення рішення14.10.2022
Оприлюднено21.10.2022
Номер документу106777031
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення опіки над фізичною особою, визнаною недієздатною та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —526/1751/22

Рішення від 14.10.2022

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Киричок С. А.

Ухвала від 08.09.2022

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Киричок С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні