Рішення
від 06.10.2022 по справі 191/1033/22
СИНЕЛЬНИКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 191/1033/22

Провадження № 2-о/191/43/22

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 жовтня 2022 року м. Синельникове

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого - судді Костеленко Я.Ю.

за участю секретаря Омельченко К.В.

заявника ОСОБА_1

представника заявника ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Синельникове цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Синельниківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Синельниківському районі Дніпропетровської областіПівденно-Східногоміжрегіонального управлінняМіністерства юстиції(м.Дніпро) про встановлення факту родинних відносин,-

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який є її братом. Після смерті її рідного брата відкрилася спадщина, та вона звернулась із заявою до Другої Синельниківської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області за місцем відкриття спадщини. В свою чергу, при перевірці документів, нотаріус повідомив, що вона не надала свідоцтво про народження свого рідного брата ОСОБА_3 . Нотаріус порадив їй звернутись до відділу реєстрації актів цивільного стану для видачі дублікату свідоцтва про народження ОСОБА_3 щоб довести родинні зв`язки. Після чого, вона звернулася до Синельниківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Синельниківському районі Дніпропетровської області Південно- Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) за місцем прописки та фактичним проживанням. Працівниками Синельниківського відділу ДРАЦС їй було відмовлено та в усному порядку роз`яснено, що ОСОБА_3 народився в с. Нижня-Коєнча Алтайського району Алтайського краю Радянського союзу та, станом на сьогодні, Синельниківський відділ ДРАЦС не має можливості здійснювати запити для встановлення архівних даних про актові записи до держави Росія. Вона не має можливості самостійно отримати свідоцтво про народження свого брата ОСОБА_3 , внаслідок чого, позбавлена можливості реалізувати своє право, як спадкоємець, тобто не може здійснити оформлення спадщини, так як вона залишилась єдиною спадкоємицею за законом, другої черги, після смерті свого рідного брата. Просить встановити факт родинних відносин, а саме факт того, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є рідним братом ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Заявник ОСОБА_1 у судовому засідання позовні вимоги підтримала та просила задовольнити. Крім того, пояснила, що у 1954 році вони переїхали в с.Славгород і проживали всі разом:вона, брат та мати. Потім вона виїхала жити у м.Синельникове, брат залишився у с.Славгород. Вони постійно спілкувались та, на підтвердження надала фото з дня народження брата у 2021 році , де зображені вона, брат, невістка та друзі брата.

Представник заявника ОСОБА_2 у судовому засіданні позовні вимоги підтримала та просила задовольнити.

Представник заінтересованої особи ОСОБА_4 до початку судового засідання надала заяву про розгляд справи за її відсутності, заперечення відсутні.

Свідок ОСОБА_5 у судовому засіданні пояснила, що вона знає заявницю та її покійного брата з 1969 року, оскільки були сусідами. Потім заявниця виїхала з чоловіком до м.Синельникове. Всі знали, що ОСОБА_1 та ОСОБА_3 були братом і сестрою. Спілкувалися вони часто. ОСОБА_1 доглядала за братом до дня смерті.

Свідок ОСОБА_6 у судовому засіданні пояснила, що покійний ОСОБА_3 був її сусідом та вона його добре знала з 2001 року, коли переїхала. Заявниця це рідна сестра ОСОБА_3 . Вона часто приїжджала до брата, спілкувались та вони дуже схожі один на одного. Вона знає, що заявниця та ОСОБА_3 брат та сестра, оскільки її мати та заявниця вчилися разом.

Суд, заслухавши заявника, представника заявника, свідків, дослідивши матеріали справи та оцінивши їх у сукупності, приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно з ч. 1 ст. 4 Цивільного процесуального кодексу України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно з Постановою Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995р. «Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника.

У відповідності до п.1 ч. 1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 в с.Акимівка Краснощеківського району Алтайського краю та її батьками зазначені: батько ОСОБА_7 , мати ОСОБА_8 . Даний факт також підтверджується паспортом громадянина України серії НОМЕР_2 , виданого 17 січня 1997 року Синельниківським МРВ УМВС України в Дніпропетровській області.

Згідно з паспортом громадянина України серії НОМЕР_3 , виданого 18 червня 1997 року, ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_5 в с.Нижня-Коєнча Алтайського району Алтайського краю та з 02 липня 1987 року був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_3 помер в м.Синельникове Дніпропетровської області, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_4 від 26 листопада 2021 року.

Відповідно до довідки виконавчого комітету Славгородської селищної ради Синельниківського району №10/02-16 від 03 лютого 2022 року ОСОБА_3 на момент смерті ІНФОРМАЦІЯ_6 проживав та був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 . Заповітів від його імені не посвідчувалось.

Згідно зі свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_5 від 13 листопада 1971 року ОСОБА_8 померла ІНФОРМАЦІЯ_7 .

Відповідно до сповіщення військового комісаріату від 11 липня 1951 року ОСОБА_7 , знаходячись на фронті, пропав без вісти у 1942 році.

ОСОБА_3 на праві приватної власності належить земельна ділянка площею 0,0844, кадастровий номер 1224856200:02:001:0771, розташована за адресою: АДРЕСА_1 , цільове призначення для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), що підтверджується Державним актом на право власності на землю серії ДП СВ 011080 та витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку від 25 липня 2017 року.

Вказаний в заяві факт заявнику необхідно встановити з метою оформлення спадкових прав, іншим шляхом встановити його неможливо.

Суд, з`ясувавши всі обставини справи, вважає наявність підстав, якими заявник обґрунтовує свої вимоги, встановленою в судовому засіданні, а тому заявлені вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 4,13,81,259,263-265,268, 315, 319 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Заявлені вимоги задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_3 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 та помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , є рідним братом ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

На рішення протягом 30 (тридцяти) днів з дня його повного складення може бути подано апеляційну скаргу до Дніпровського апеляційного суду .

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не буде подано, а у разі її подання після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення виготовлено 07 жовтня 2022 року.

Суддя Я. Ю. Костеленко

СудСинельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення06.10.2022
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу106800719
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —191/1033/22

Рішення від 06.10.2022

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Рішення від 06.10.2022

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Ухвала від 04.07.2022

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Ухвала від 31.05.2022

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні