Ухвала
від 17.10.2022 по справі 947/23669/22
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 947/23669/22

Провадження № 1-кс/947/10172/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.10.2022 року

Слідчий суддяКиївського районногосуду містаОдеси ОСОБА_1 ,при секретарісудового засідання ОСОБА_2 ,розглянувши усудовому засіданнів містіОдесі клопотання слідчогодругого слідчоговідділу (здислокацією ум.Одесі)Територіального управлінняДержавного бюророзслідувань,розташованого умісті Миколаєві ОСОБА_3 ,погодженого прокуроромОдеської спеціалізованоїпрокуратури увійськовій таоборонній сферіПівденного регіону ОСОБА_4 про накладенняарешту укримінальному провадженні №62022150020000471 від 08.10.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.414 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Другим слідчим відділом (з дислокацією у м.Одесі) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Миколаєві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 62022150020000471 від 08.10.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.414 КК України.

Досудовим розслідуванням установлено, що на адресу ТУ ДБР у м.Миколаєві 08.10.2022 надійшло телефонне повідомлення про те, що військовослужбовець військової частини НОМЕР_1 , що входить до складу НОМЕР_2 окремої механізованої бригади Збройних сил України, солдат ОСОБА_5 під час несення служби отримав тілесні ушкодження у вигляді вогнепального поранення.

Виїздом на місце та проведеними первинними слідчими (розшуковими діями) установлено, що 07.10.2022, знаходячись у зоні виконання бойового завдання біля АДРЕСА_1 , приблизно о 22 год. 30 хв., солдат ОСОБА_6 порушив правила поводження зі зброєю закріпленим за ним автоматом Калашнікова АКС-74У серійний номер НОМЕР_3 , внаслідок чого здійснив неконтрольований постріл в бік солдата ОСОБА_5 , через що останній отримав тілесні ушкодження у вигляді проникаючого вогнепального поранення ключиці справа.

Таким чином, на теперішній час, вчинене кримінальне правопорушення кваліфіковано за ч.1 ст.414 КК України.

Так, у ході проведення досудового розслідування 08.10.2022 проведення огляд місця події.

Під час огляду місця події слідчим, серед іншого, виявлено вилучено наступне: металева гільза від набою калібру 5,45х39мм; марлева пов`язка зі слідами речовини червоно-бурого кольору; автомат КалашніковаАКС-74У серійний номер НОМЕР_3 , закріплений за солдатом ОСОБА_6 ; магазин до автомата Калашнікова під набої калібру 5,45х39мм, та 29 набоїв до нього калібру 5,45х39мм, що були закріплені за солдатом ОСОБА_6 ; куртка тепла у камуфляжному забарвленні, що була добровільна видана під час ОМП солдатом ОСОБА_6 ; змиви нашарувань речовин з пальців та долоні лівої руки і змиви з пальців та долоні правої руки солдата ОСОБА_6 .

Приймаючи до уваги, що вищезазначені матеріальні об`єкти, зберегли на собі обставини вчинення кримінального правопорушення, містять відомості про обставини та знаряддя вчинення злочину, а також містять інші відомості, які можуть бути використанні, як доказ факту та обставин вчиненого злочину, вилучені об`єкти являються речовими доказами у кримінальному провадженні, а тому постановою слідчого від 10.10.2022 визнані речовими доказами у кримінальному провадженні.

З метою збереження речових доказів, первинної обстановки злочину, механізму спричинення тілесних ушкоджень та виконання експертиз виникла необхідність у накладені арешту на вказані речі.

До суду надійшла заява слідчої про розгляд клопотання у її відсутності, в якій остання повідомила, що представник військової частини НОМЕР_1 повідомлений про дату та час розгляду клопотання.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до наступного переконання.

Відповідно до п.п.1, 2 ст.131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Заходом забезпечення кримінального провадження є, зокрема, арешт майна.

Згідно з ч.1 ст.170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи.

При цьому, у відповідності до ч.2 ст.170 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Відповідно до ч.5 ст.171 КПК України, клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено.

Згідно ч.1 ст.98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправних шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч.10 ст.170 КПК України, арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Не може бути арештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача, крім арешту майна з метою забезпечення збереження речових доказів.

Розглянувши клопотання та долучені до нього матеріали, слідчий суддя приходить до переконання про наявність правових підстав для застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді арешту майна, оскільки існує необхідність в забезпечення збереження речових доказів.

В свою чергу не накладення арешту на тимчасово вилучене майно може призвести до його знищення, приховання, що в свою чергу призведе до втрати доказів в рамках кримінального провадження та суттєво ускладнить процес встановлення істини по кримінальному провадженні.

Відповідно до матеріалів клопотання, постановою слідчого від 10.10.2022 року вищевказане майно визнано речовим доказом по даному кримінальному провадженню.

Таким чином, враховуючи наявність правових підстав для накладення арешту на тимчасово вилучене майно, оскільки існує необхідність в забезпеченні його збереження, запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження, слідчий суддя приходить до переконання, що клопотання слідчого підлягає задоволенню, й, відповідно захід забезпечення кримінального провадження у вигляді арешту майна підлягає застосуванню.

Керуючись ст.ст.170, 171, 172, 173, 309, 395 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчогодругого слідчоговідділу (здислокацією ум.Одесі)Територіального управлінняДержавного бюророзслідувань,розташованого умісті Миколаєві ОСОБА_3 ,погодженого прокуроромОдеської спеціалізованоїпрокуратури увійськовій таоборонній сферіПівденного регіону ОСОБА_4 про накладенняарешту укримінальному провадженні №62022150020000471 від 08.10.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 414 КК України - задовольнити.

Накласти арешт на вилучене підчас проведенняогляду місцяподії 08.10.2022року за адресою: Одеська область, Одеський район, с. Григорівка, земельна ділянка із кадастровим номером 5122755400:05:001:0001 майно, а самена: металеву гільзувід набоюкалібру 5,45х39мм;марлеву пов`язкузі слідамиречовини червоно-бурогокольору;автомат КалашніковаАКС-74Усерійний номер НОМЕР_3 ;магазин доавтомата Калашніковапід набоїкалібру 5,45х39мм,та 29набоїв донього калібру5,45х39мм;куртку теплуу камуфляжному забарвленні; змиви нашарувань речовин з пальців та долоні лівої руки і змиви з пальців та долоні правої руки солдата ОСОБА_6 .

Виконання ухвалипро арештмайна покластина слідчого другого слідчого відділу (з дислокацією у м.Одесі) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Миколаєві ОСОБА_3 .

Відповідно до ст.175 КПК України ухвала про арешт майна виконується негайно слідчим, прокурором.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`яти діб з дня її проголошення до Одеського апеляційного суду.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м. Одеси
Дата ухвалення рішення17.10.2022
Оприлюднено14.05.2024
Номер документу106804308
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —947/23669/22

Ухвала від 17.10.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні