Ухвала
від 04.10.2022 по справі 760/13517/22
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

С О Л О М ' Я Н С Ь К И Й Р А Й О Н Н И Й С У Д М І С Т А К И Є В А

вул. Максима Кривоноса, 25, м. Київ, 03037; тел. (044) 249-79-26, факс:249-79-28;

вул. Полковника Шутова, 1, м. Київ, 03113; тел.: (044) 456-51-65; факс: 456-93-08

e-mail:inbox@sl.ki.court.gov.ua, web: https://sl.ki.court.gov.ua

Код ЄДРПОУ: 02896762


Провадження 1-кс/760/4377/22

В справі 760/13517/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

І. Вступна частина

04 жовтня 2022 року слідчий суддя Солом`янського районного суду міста Києва ОСОБА_1 за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянув клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого управління Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором Київської обласної прокуратури ОСОБА_4 про проведення обшуку в межах досудового розслідування кримінального провадження №42022110000000159, відомості про яке внесено 19.07.2022 до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 258-5 КК України.

ІІ. Мотивувальна частина

До суду надійшло клопотання, у якому слідчий зазначив, що у провадженні слідчого управління Головного управління СБ України в м. Києві та Київській області перебувають матеріали досудового розслідування кримінального провадження №42022110000000159, відомості про яке внесено 19.07.2022 до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 258-5 КК України.

У клопотанні слідчий просив надати дозвіл на проведення обшуку квартири де зареєстрований співробітник ТОВ «Корпоративні бізнес системи» ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_1 з метою відшукання і вилучення відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, а саме: фінансово-господарські та бухгалтерські документи ТОВ «Корпоративні бізнес системи» (код ЄДРПОУ 35301946), в тому числі платіжні доручення, виписки щодо руху коштів по банківських рахунках вищевказаних суб`єктів господарської діяльності, документи щодо перерахувань коштів ТОВ «Корпоративні бізнес системи» (код ЄДРПОУ 35301946) на користь нерезидентів (в паперовому та електронному вигляді), видані службовими особами вказаного комерційного підприємства на користь резидентів та нерезидентів в т.ч. громадян рф та рб, печатки, штампи господарюючих суб`єктів, кліше підписів в т.ч. громадянина рф ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; офіційне листування вищевказаних комерційних підприємств; блокноти, записники, чорнові записи, які містять відомості щодо обставин вчинення даного злочину; електронні носії інформації; мобільні телефони, які використовувались, як засіб зв`язку між співучасниками вчинення злочину, комп`ютерна техніка, сервери, накопичувачі на магнітних дисках, флеш-носії, електронні ключі доступу та інші носії інформації, які містять відомості щодо обставин вчинення даного злочину та які можуть бути використані в якості доказів по кримінальному провадженню, грошові кошти, отримані злочинним шляхом, що мають бути спрямовані на фінансування дій країни-агресора, що має бути спрямована на матеріальне забезпечення державних структур рф, в т.ч. до міноборони рф, та інших предметів та документів з відомостями, що свідчать про вчинення вищевказаного злочину та були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди та містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Обґрунтовуючи необхідність проведення обшуку за адресою місця реєстрації співробітника ТОВ «Корпоративні бізнес системи» ОСОБА_5 , а саме: АДРЕСА_1 , слідчий зазначає наступне.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що у 2007 році на території України у м.Одеса громадянином російської федерації ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , було засновано ТОВ «Корпоративні бізнес системи» (код ЄДРПОУ 35301946, м.Одеса, вул. Балківська, буд. 42, cbs-group.com.ua), засновниками якого, на даний час, є громадяни України ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІПН НОМЕР_1 та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ІПН НОМЕР_2 . Вказана компанія була учасником та переможцем низки публічних закупівель, замовниками яких виступали АТ «Державний ощадний банк України» (понад 300 млн грн), Національний Банк України (12 млн грн), АТ «Укрексімбанк» (4 млн грн), військові частини ЗСУ (понад 5 млн грн) та інші.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ «Корпоративні бізнес системи» є дочірньою компанією російської ООО «Корпоративные бизнес системы» (м. Москва, вул. Ісаковського, буд. 33, корп. 3, cbs-group.ru, засновником якої являється громадянин рф ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 ), підконтрольна та підзвітна останній.

Крім того, відповідно до матеріалів кримінального провадження серед замовників російської ООО «Корпоративные бизнес системы» є державні організації рф з нафтогазової сфери та сфери державного управління (ПАО «Газпром нефть», «Посольство россии в Казахстане», «правительство Ростовской области», тощо).

Проведено огляд відкритих ресурсів мережі Інтернет, зокрема сайту https://www.opendatabot.ua за результатом якого встановлено, що ТОВ «Корпоративні бізнес системи» (код ЄДРПОУ 35301946) засновано 20.07.2007. До 27.02.2018 бенефіціарним власником товариства був громадянин рф ОСОБА_6 , а після 27.02.2018, з метою уникнення від можливого потрапляння у санкційні списки РНБО України за діяльність на шкоду державній безпеці України, вийшов зі складу учасників вказаної ТОВ. На теперішній час беніфіціарним власником та директором є ОСОБА_7 , засновник ОСОБА_8 .

Також проведено огляд сайту, який належить російській ООО «Корпоративные бизнес системы» - https://www.cbs-group.ru. За результатами встановлено, що компанія створена у 1998 році. До групи компаній входять підрозділи компанії «Корпоративные бизнес системы» в росії та країнах СНД. На ілюстрованій мапі вказані наступні країни: Україна, росія, Республіка Казахстан, Киргизька Республіка та Узбекистан. До групи компаній входять підрозділи компанії «Корпоративные бизнес системы» в росії та країнах СНД. Також зазначено, що підрозділи зазначеної компанії присутні у містах росії та Республіки Казахстан. Водночас встановлено, що на тих самих сторінках сайту https://www.cbs-group.ru 27.05.2022 вказано, що група компаній «Корпоративные бизнес системы» представлена також на території України у м. Одеса. Також на ілюстрованій карті зазначено, що у м.Одеса знаходиться підрозділ компанії. Крім цього, вказана інформація, що 2007 році створено підрозділ «Корпоративные бизнес системы» в Україні (м. Одеса).

Вказане підтверджує, що російська ООО «Корпоративные бизнес системы» на чолі з громадянином рф ОСОБА_6 намагаються приховати інформацію, що українська ТОВ «Корпоративні бізнес системи» фактично є дочірньою компанією російської ООО «Корпоративные бизнес системы».

Отримана інформація свідчить, що ОСОБА_6 є фактичним власником бізнесу та, на даний час, безпосередньо керує ООО «Корпоративные бизнес системы» в м. Москва та опосередковано контролює діяльність української ТОВ «Корпоративні бізнес системи» та казахської ТОО «Корпоративные бизнес системы».

Таким чином, через підконтрольну ОСОБА_6 ТОВ «Корпоративні бізнес системи», яка знаходиться на території України із залученням до своєї протиправної діяльності громадян України ОСОБА_7 і ОСОБА_8 отримує прибуток від діяльності вказаної української ТОВ та сплачує податки до податкових органів країни-агресора, в тому числі до міністерства оборони російської федерації та інших силових відомств рф, що в подальшому використовується під час окупаційних протиправних дій рф на території України та становить загрозу національній безпеці, суверенітету та територіальній цілісності України.

Враховуючи викладене, в діях ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 вбачаються ознаки вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 258-5 КК України.

На виконання доручення слідчого оперативним підрозділом ДКІБ СБ України проведено слідчі (розшукові) дії в ході яких встановлено місце реєстрації співробітника ТОВ «Корпоративні бізнес системи» ОСОБА_5 , який являється сином бенефіціара та директора ТОВ «Корпоративні бізнес системи», а саме квартири розташованої за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_1 , на праві власності належать належить ОСОБА_5 .

З огляду на зазначене слідчий у своєму клопотанні наполягає на необхідності проведення обшуку за адресою реєстрації співробітника ТОВ «Корпоративні бізнес системи», оскільки на його думку відшукувані речі та предмети, що мають значення для досудового розслідування, а також відомості, які містяться у відшукуваних речах та предметах, можуть бути використані в якості доказів під час судового розгляду, та можуть знаходиться у вищевказаному приміщенні.

Слідчою слідчої групи подано клопотання про розгляд справи без її участі, в якому вона підтримала клопотання та просила його задовольнити. Дослідивши матеріали додані до клопотання, слідчий суддя приходить до висновку про часткове задоволення клопотання.

Відповідно до ч.1 ст.234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно з ч.2 ст.234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Згідно з ч.3 ст.234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про:

1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;

2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання;

3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

4) підстави для обшуку;

5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку;

6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться;

7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням;

8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

З матеріалів клопотання вбачається, що ОСОБА_5 , який є сином бенефіціара та директора ТОВ «Корпоративні бізнес системи» ОСОБА_7 , та співробітником ТОВ «Корпоративні бізнес системи», можливі протиправні дії якого розслідуються в межах даного кримінального провадження, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , та є власником вказаної квартири.

Суд вважає обґрунтованим посилання слідчого на те, що проведення обшуку за вказаною адресою а також відшукання та вилучення зазначених в переліку речей і документів має на меті проведення повноцінного розслідування згідно з відомостями, які внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань та кваліфіковані за ч. 2 ст. 258-5 КК України, і така міра втручання держави у приватну власність особи є виправданою, доцільною, а проведення обшуку є найбільш ефективним способом відшукання та вилучення речей та документів, які мають значення для досудового розслідування.

В той же час, прохальна частина клопотання, серед іншого, містить у собі вимоги щодо надання дозволу на відшукання та вилучення за вказаною адресою наступних речей та документів: «грошові кошти, отримані злочинним шляхом, що мають бути спрямовані на фінансування дій країни-агресора, що має бути спрямована на матеріальне забезпечення державних структур рф, в т.ч. до міноборони рф, та інших предметів та документів з відомостями, що свідчать про вчинення вищевказаного злочину та були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди та містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження».

У зв`язку з відсутністю у клопотанні обґрунтування доказового значення вищевказаного переліку речей і документів в межах даного кримінального провадження, а також відсутністю їх індивдіуально-визначених ознак, клопотання не підлягає задоволенню у вказаній частині.

Між тим, надаючи дозвіл на відшукання комп`ютерної техніки, яка містять необхідну для розслідування кримінального провадження інформацію, слідчий суддя обмежує право на її вилучення умовами, які викладені в частині 2 статті 168 КПК України.

ІІІ. Резолютивна частина

Керуючись ст.ст. 131, 132, 168, 233-236, 309, 369-372 КПК України, слідчий суддя ухвалив:

1.Клопотання задовольнити частково.

Надати групі слідчих у кримінальному провадженні №42022110000000159, відомості про яке внесено 19.07.2022 до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 258-5 КК України, дозвіл на проведення обшуку квартири де зареєстрований співробітник ТОВ «Корпоративні бізнес системи» ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_1 з метою відшукання і вилучення відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, а саме:

-фінансово-господарські та бухгалтерські документи ТОВ «Корпоративні бізнес системи» (код ЄДРПОУ 35301946), в тому числі платіжні доручення, виписки щодо руху коштів по банківських рахунках вищевказаних суб`єктів господарської діяльності, документи щодо перерахувань коштів ТОВ «Корпоративні бізнес системи» (код ЄДРПОУ 35301946) на користь нерезидентів (в паперовому та електронному вигляді), видані службовими особами вказаного комерційного підприємства на користь резидентів та нерезидентів в т.ч. громадян рф та рб, печатки, штампи господарюючих суб`єктів, кліше підписів в т.ч. громадянина рф ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; офіційне листування вищевказаних комерційних підприємств; блокноти, записники, чорнові записи, які містять відомості щодо обставин вчинення даного злочину; електронні носії інформації; мобільні телефони, які використовувались, як засіб зв`язку між співучасниками вчинення злочину, комп`ютерна техніка, сервери, накопичувачі на магнітних дисках, флеш-носії, електронні ключі доступу та інші носії інформації, які містять відомості щодо обставин вчинення даного злочину та які можуть бути використані в якості доказів по кримінальному провадженню (дозвіл на вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, надається лише якщо це є необхідною умовою проведення експертного дослідження, а також якщо доступ до них обмежується їх власником, володільцем або утримувачем чи пов`язаний з подоланням системи логічного захисту; в іншому випадку дозвіл надається лише на копіювання інформації, що міститься в інформаційних (автоматизованих) системах, телекомунікаційних системах, інформаційно-телекомунікаційних системах, їх невід`ємних частинах).

В іншій частині відмовити.

2. Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.10.2022
Оприлюднено19.10.2023
Номер документу106808150
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —760/13517/22

Ухвала від 04.10.2022

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Коробенко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні