Ухвала
від 13.10.2022 по справі 398/3580/21
ОЛЕКСАНДРІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 398/3580/21

провадження №: 2/398/352/22

УХВАЛА

Іменем України

"13" жовтня 2022 р.

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області у складі:

судді Нероди Л.М.,

за участю секретаря Шаповал І.Ф.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні цивільну справу №398/3580/21 за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Приютівської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області про визнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до Олександрійського міськрайонного суд Кіровоградської області з позовною заявою до ОСОБА_2 , Приютівської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області про визнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування.

Ухвалою суду від 22.11.2021 року відкрито провадження у справі.

У чинній редакції ЦПК законодавець відбиває співвідношення функцій сторін та суду під час доказової діяльності. Зокрема, поряд із класичними постулатами про те, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін (ч. 1 ст. 12ЦПК), обов`язок доказування покладається на сторіни (ч. 3 ст. 12, ч. 1 ст. 81 ЦПК) і збирання доказів у цивільних справах за загальним правилом не є обов`язком суду (ч. 2 ст. 12ЦПК), суд наділений можливістю у виключних випадках збирати докази за власною ініціативою (ч. 7 ст. 81ЦПК).

Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом (ч. 2 ст. 12ЦПК). Натомість роль суду зводиться до керування ходом судового процесу; роз`яснення у випадку необхідності учасникам судового процесу їхніх процесуальних прав та обов`язків, наслідків вчинення або не вчинення процесуальних дій, сприяння учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених ЦПК (п. п. 1, 3, 4 ч. 5 ст. 12ЦПК).

Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законами України.

Відповідно п. 2. ч. 1 ст. 43 ЦПК учасники справи мають право подавати докази, які у взаємозв`язку з положеннями ст. 44 повинні використовуватись добросовісно, а не всупереч завданню судочинства.

Згідно п. 2 та 4 ч. 2 ст. 43 ЦПК учасники справи зобов`язані подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази.

Неподання позивачем доказів або неможливість їх отримання, а також неподання клопотання про їх витребування дає можливість витребування судом доказів в порядку ст. ст. 44, 43, ч. 7 ст. 81, ч. ч. 5, 6 ст. 84ЦПК України.

Приписами ч. 7ст. 81 ЦПК України передбачено, що суд може збирати докази, які стосуються предмету спору у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Пункт 24 Постанови Пленуму Верховного суду України №7 від 30.05.2008 «Про судову практику у справах про спадкування» зобов`язує суди при розгляді справ даної категорії перевіряти наявність або відсутність спадкової справи стосовно спадкодавця у державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини, наявність в матеріалах справи обґрунтованої постанови про відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, зокрема, відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину тощо.

Враховуючи, що заявлений спір не може бути врегульований судом без дослідження відповідної спадкової справи, суддя вважає за необхідне витребувати у Приватного нотаріуса Олександрійської районної нотаріальної контори Кіровоградської області Щербина В.М. належним чином завірену копію спадкової справи, що відкривалась після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , 1941 року народження, а також дані щодо кола спадкоємців, які отримали свідоцтво про право на спадщину після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 .

Окрім цього, в матеріалах справи міститься довідка виконавчого комітету Приютівської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області, відповідно до якої зазначено, що відповідно до записів облікової картки об`єкта погосподарського обліку ОСОБА_4 мав в користуванні земельну ділянку площею 0,2500 га для будівництва та обслуговування будинку, господарських будівль та споруд (присадибна ділянка) за адресою: АДРЕСА_1 .

На підставі вищевикладеного, суд вважає за необхідне витребувати у виконавчому комітеті Приютівської селищної ради наступну інформацію в який період часу та на підставі якого нормативно-правового акту ОСОБА_4 було надано в користування земельну ділянку площею 0,2500 га для будівництва та обслуговування будинку, господарських будівль та споруд (присадибна ділянка) за адресою: АДРЕСА_1 , а також інформацію, чи було на вказаній земільній ділянці зведено житловий будинок, який прийнятий в експлуатацію згідно до вимог законодавства.

Згідно ч.6 ст.84ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Керуючись ст. ст. 81, 83, 84, 196-198,260,261 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Зобов`язати приватного нотаріуса Олександрійського районного нотаріального округу Кіровоградської області Щербина В.М. надати до суду завірену належним чином копію спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 та інформацію щодо кола спадкоємців, які отримали свідоцва про право на спадщину після смерті ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_4 .

Витребувати увиконавчому комітетіПриютівської селищноїради Олександрійського району Кіровоградської області наступну інформацію:

в який період часу та на підставі якого нормативно-правового акту ОСОБА_4 було надано в користування земельну ділянку площею 0,2500 га для будівництва та обслуговування будинку, господарських будівль та споруд (присадибна ділянка) за адресою: АДРЕСА_1 ;

чи було на вказаній земільній ділянці зведено житловий будинок, який прийнятий в експлуатацію згідно до вимог законодавства.

Визначити приватному нотаріусу Олександрійського районного нотаріального округу Кіровоградської області Щербина В.М. та виконавчому комітету Приютівської селищної ради строк для подання витребуваних доказів до 07 листопада 2022 року.

Роз`яснити, що докази, які вимагає суд, направляються до суду безпосередньо.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який вимагає суд, взагалі або у встановлені судом строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня отримання ухвали суду.

За неповідомлення суду про неможливість подати докази, а також за неподання доказів, у тому числі і з причин, визнаних судом неповажними, винні особи несуть відповідальність, встановлену законом.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: https://court.gov.ua/sud1118/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

СУДДЯ: Л.М. НЕРОДА

СудОлександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення13.10.2022
Оприлюднено20.10.2022
Номер документу106822971
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —398/3580/21

Ухвала від 21.02.2023

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Нерода Л. М.

Рішення від 22.12.2022

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Нерода Л. М.

Рішення від 22.12.2022

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Нерода Л. М.

Ухвала від 13.10.2022

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Нерода Л. М.

Ухвала від 11.01.2022

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Нерода Л. М.

Ухвала від 22.11.2021

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Нерода Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні