Ухвала
від 19.10.2022 по справі 544/656/22
ПИРЯТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 544/656/22

№ пров. 2/544/222/2022

Номер рядка звіту 15

У Х В А Л А

про призначення судової земельно-технічної експертизи

19 жовтня 2022 року м. Пирятин

Пирятинський районний суд Полтавської області у складі:

головуючої судді Ощинської Ю.О.,

за участі секретаря судового засідання Пірогова В.Г.,

представника позивача прокурора Пирятинського відділу Лубенської окружної прокуратури Полтавської області Анзеля А.В,

представника Національного природного парку «Пирятинський» - Мотроненко І.Ю. (діє на підставі доручення),

представника відповідача Пирятинської міської ради Полтавської області Коломієць О.В. (діє на підставі доручення),

представника відповідача Приватного підприємства «Удача» адвоката Ступніка С.В. (діє на підставі ордера серія ВІ № 1037302 від 23.06.2022),

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін в м. Пирятин у приміщенні суду по вул. Ярмарковій, 17, клопотання представника відповідача Приватного підприємства «Удача» адвоката Ступніка С.В. про призначення судової земельно-технічної експертизи у цивільній справі за позовом заступника Генерального прокурора в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Полтавської обласної державної адміністрації (Полтавської обласної військової адміністрації), Національного природного парку «Пирятинський» до Харківецької сільської ради Лубенського району Полтавської області, Пирятинської міської ради Полтавської області, ОСОБА_1 , Приватного підприємства «Удача», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору приватний нотаріус Лубенського районного нотаріального округу Полтавської області Запорожець Оксана Олександрівна про повернення земельної ділянки,

у с т а н о в и в

У провадженні Пирятинського районного суду Полтавської області знаходиться цивільна справа за позовом заступника Генерального прокурора в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Полтавської обласної державної адміністрації (Полтавської обласної військової адміністрації), Національного природного парку «Пирятинський» до Харківецької сільської ради Лубенського району Полтавської області, Пирятинської міської ради Полтавської області, ОСОБА_1 , Приватного підприємства «Удача», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору приватний нотаріус Лубенського районного нотаріального округу Полтавської області Запорожець Оксана Олександрівна про повернення земельної ділянки.

22 липня 2022 до суду надійшло клопотання представника відповідача Приватного підприємства «Удача» адвоката Ступніка С.В. про призначення судової земельно-технічної експертизи, в обґрунтування якого останній зазначив, що підставою для задоволення позовних вимог визначено перебування спірної земельної ділянки в статусі земель природно-заповідного фонду станом на час ухвалення відповідних рішень Харківецької сільської ради Пирятинського району Полтавської області. При цьому, позивачем на підтвердження вказаного факту надано докази, які викликають сумнів у їх об`єктивності та не дають можливості визначити наявність порушених прав позивача в силу необхідності отримання висновків фахівців, що мають спеціальні знання. За таких умов вирішення спору може бути здійснено із призначенням експертизи, яка призначається судом в рамках ст. 103 Цивільного процесуального кодексу України за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності. При цьому питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У зв`язку з чим просить призначити у справі судову земельно-технічну експертизу, на вирішення якої поставити питання: 1. Чи мало місце накладення меж земельної ділянки з кадастровим номером 5323886201:01:005:0045, яка належить ОСОБА_1 , на землі природно-запоповідного фонду, передані до складу Національного природного парку «Пирятинський» станом на 12.10.2017? Проведення експертизи просить доручити фахівцям Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса Міністерства юстиції України.

Представник відповідача Приватного підприємства «Удача» адвокат Ступнік С.В. у судовому засіданні заявлене клопотання підтримав. В частині установи, що проводитиме експертизу уточнив, що це буде Полтавське відділення Національного наукового центру "Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса", оскільки відбулася реорганізація. Оплату щодо проведення експертизи відповідач гарантує.

Представник позивача прокурор Пирятинського відділу Лубенської окружної прокуратури Полтавської області проти задоволення клопотання щодо призначення експертизи заперечував, зазначив, що у матеріалах цивільної справи наявні необхідні для вирішення спору докази, також вказав, що ним у відповіді на відзив детально викладені заперечення щодо заявленого клопотання. Хоча межі земельної ділянки в натурі не виділені, проте є висновок фахівців що вказана земельна ділянка відноситься до заповідного фонду.

Представник Національного природного парку «Пирятинський» Мотроненко І.Ю. підтримала прокурора та просила відмовити у задоволенні клопотання.

Представник відповідача Пирятинської міської ради Полтавської області Коломієць О.В. просила клопотання задовольнити, вказуючи про те, що висновок експерта матиме суттєве значення для вирішення спору та надасть йому об`єктивну оцінку.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору приватний нотаріус Лубенського районного нотаріального округу Полтавської області Запорожець Оксана Олександрівна, надала до суду заяву про розгляд справи у її відсутність, при прийнятті рішень покладається на розсуд суду.

Заслухавши сторони, дослідивши матеріали справи, суд дійшов такого висновку.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом (частина 1 статті 81 ЦПК України).

Відповідно до положень статті 76ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Судова експертиза - це дослідження на основі спеціальних знань у галузі науки, техніки, мистецтва, ремесла тощо об`єктів, явищ і процесів з метою надання висновку з питань, що є або будуть предметом судового розгляду (стаття 1 Закону України «Про судову експертизу»).

Земельно-технічна експертиза відноситься до інженерно-технічних видів експертиз. Це дослідження проводиться судовими експертами із застосуванням геодезичного обладнання. Земельно-технічна експертиза може здійснюватися як за ухвалою суду, так і за заявою фізичних або юридичних осіб.

Підставою проведення судової експертизи є відповідне судове рішення чи рішення органу досудового розслідування, або договір з експертом чи експертною установою, якщо експертиза проводиться на замовлення інших осіб.

Відповідно до частини 1 статті 103ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Згідно з пунктом 6.1 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої Наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 № 53/5, основними завданнями земельно-технічної експертизи є, зокрема, визначення відповідності фактичного землекористування в частині порушення меж та накладання земельних ділянок відповідно до правовстановлюваних документів.

Відповідно до ч. 3 ст.103ЦПК України при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза).

Заявник прохав доручити проведення експертизи фахівцями Полтавського відділення Національного наукового центру "Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса".

Заперечень щодо визначеної заявником експертної установи до суду не надходило.

Враховуючи те, що для проведення вказаної експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 103, 104, 258-260, 352-354 ЦПК, суд,

у х в а л и в :

Клопотання представника відповідача Приватного підприємства «Удача» адвоката Ступніка С.В. про призначення судової земельно-технічної експертизи у цивільній справі за позовом заступника Генерального прокурора в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Полтавської обласної державної адміністрації (Полтавської обласної військової адміністрації), Національного природного парку «Пирятинський» до Харківецької сільської ради Лубенського району Полтавської області, Пирятинської міської ради Полтавської області, ОСОБА_1 , Приватного підприємства «Удача», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору приватний нотаріус Лубенського районного нотаріального округу Полтавської області Запорожець Оксана Олександрівна про повернення земельної ділянки задовольнити.

Призначити по справі судову земельно-технічну експертизу, проведення якої доручити фахівцям Полтавського відділенняНаціонального науковогоцентру "Інститутсудових експертизім.Засл.проф.М.С.Бокаріуса" (адреса: 36004, м. Полтава, вул. Чураївни, 1/1).

На вирішення експерта поставити наступне питання:

-чи мало місце накладення меж земельної ділянки з кадастровим номером 5323886201:01:005:0045, яка належить ОСОБА_1 , на землі природно-заповідного фонду, передані до складу Національного природного парку «Пирятинський», станом на 12.10.2017 року?

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за статтею 384 Кримінального кодексу України, за завідомо неправдивий висновок та за статтею 385цього Кодексу за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Для дослідження експертам направити матеріали цивільної справи № 544/656/22, пров. № 2/544/222/2022.

Витрати на проведення експертизи покласти на відповідача Приватне підприємство «Удача», код ЄДРПОУ 30941421, юридична адреса: вул. Центральна, 106-А с. Харківці Пирятинського ОТГ Лубенського району Полтавської області.

Провадження по справі зупинити до отримання висновку експерта.

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду протягом 15 днів з дня її проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні в судовому засіданні під час проголошення ухвали, можуть подати апеляційну скаргу до апеляційного суду Полтавської області через суд першої інстанції протягом 15 днів з дня отримання копії ухвали.

Повний текст ухвали складено 20.10.2022.

Суддя Ю.О. Ощинська

Дата ухвалення рішення19.10.2022
Оприлюднено24.10.2022
Номер документу106858107
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —544/656/22

Ухвала від 05.01.2024

Цивільне

Пирятинський районний суд Полтавської області

Ощинська Ю. О.

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Пирятинський районний суд Полтавської області

Ощинська Ю. О.

Постанова від 17.07.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Триголов В. М.

Постанова від 17.07.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Триголов В. М.

Ухвала від 06.02.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Триголов В. М.

Ухвала від 03.02.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Триголов В. М.

Ухвала від 19.10.2022

Цивільне

Пирятинський районний суд Полтавської області

Ощинська Ю. О.

Ухвала від 19.10.2022

Цивільне

Пирятинський районний суд Полтавської області

Ощинська Ю. О.

Ухвала від 19.10.2022

Цивільне

Пирятинський районний суд Полтавської області

Ощинська Ю. О.

Ухвала від 19.10.2022

Цивільне

Пирятинський районний суд Полтавської області

Ощинська Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні