Ухвала
від 18.10.2022 по справі 910/5765/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

18.10.2022Справа № 910/5765/22

Господарський суд міста Києва у складі судді Щербакова С.О., розглянувши клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Медіа маркет" про повернення судового збору, у господарській справі

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Медіа маркет"

до Приватного підприємства "Світова музика"

про визнання додаткової угоди до договору недійсною

Представники: не викликались.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До Господарського суду міста Києва звернулося Товариство з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Медіа маркет" (далі-позивач) з позовом до Приватного підприємства "Світова музика" (далі-відповідач) про визнання додаткової угоди від 01.02.2020 до договору № 01/2016-Л про передачу майнових прав на об`єкти авторського права від 01.01.2016 недійсною.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 05.09.2022 позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Медіа маркет" та додані до неї матеріали повернуто заявнику.

14.10.2022 через відділ автоматизованого документообігу суду надійшло клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Медіа маркет" про повернення судового збору, в якому заявник просить суду повернути ТОВ "Телерадіокомпанія "Медіа маркет" суму судового збору у розмірі 2 481, 00 грн., сплаченого згідно платіжного доручення №7390 від 08.07.2022.

Розглянувши клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Медіа маркет" про повернення судового збору, суд відзначає наступне.

Статтею 1 Закону України "Про судовий збір" визначено, що судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат.

Частиною першою статті 7 Закону України "Про судовий збір" передбачено, що сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі: 1) зменшення розміру позовних вимог або внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом; 2) повернення заяви або скарги; 3) відмови у відкритті провадження у справі в суді першої інстанції, апеляційного та касаційного провадження у справі; 4) залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв`язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням); 5) закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

Частиною 2 статті 7 Закону України "Про судовий збір" визначено, що у випадках, установлених пунктом 1 частини 1 цієї статті, судовий збір повертається в розмірі переплаченої суми; в інших випадках, установлених частиною першою цієї статті, - повністю.

Відповідно до п. 5 Наказу Міністерства фінансів України від 03.09.2013 року № 787 "Про затвердження Порядку повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів, та перерахування компенсації частини суми штрафних (фінансових) санкцій, визначених за даними системи обліку даних реєстраторів розрахункових операцій" у разі повернення судового збору (крім помилково зарахованого) до органу Казначейства подається оригінал або належним чином засвідчена копія ухвали суду.

Ухвала суду подається платником до органу Казначейства разом з його заявою про повернення коштів з бюджету та оригіналом або копією документа на переказ або паперовою копією електронного розрахункового документа, які підтверджують перерахування коштів до бюджету (у разі знаходження оригіналу документа на переказ, який підтверджує зарахування судового збору до бюджету, в матеріалах судової справи та зазначення про це в ухвалі суду).

Платіжне доручення на безготівкове перерахування судового збору, квитанція установи банку про прийняття платежу готівкою додаються до позовної заяви (заяви, скарги) і мають містити відомості про те, яка саме позовна заява (заява, скарга, дія) оплачується судовим збором. Відповідні документи подаються до господарського суду тільки в оригіналі; копії, у тому числі виготовлені із застосуванням технічних засобів (фотокопії тощо), цих документів не можуть бути належним доказом сплати судового збору (підпункт 2.21 пункту 2 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 21.02.2013 № 7 "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України").

Відповідно до частини 2 статті 91 Господарського процесуального кодексу України письмові докази подаються в оригіналі або належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Суд зазначає, що Товариством з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Медіа маркет" було додано до клопотання копію платіжного доручення № 7390 від 08.07.2022 з відміткою «Згідно з оригіналом».

Разом з тим, згідно з наявною інформацією у комп`ютерній програмі «Діловодство спеціалізованого суду» у виписці про зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України, кошти у сумі 2 481, 00 грн, сплачені відповідно до платіжного доручення від № 7390 від 08.07.2022 - зараховано до спеціального фонду Державного бюджету України.

Враховуючи що судом перевірено зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України, оскільки позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Телерадіокомпанія "Медіа маркет" було повернуто, суд вважає, що сплачений судовий збір також підлягає поверненню.

Керуючись ст. 7 Закону України "Про судовий збір", ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва,

УХВАЛИВ:

1. Повернути Товариству з обмеженою відповідальністю Телерадіокомпанія "Медіа маркет" (вул. Павлівська, буд. 29, м. Київ, 01135, ідентифікаційний код - 31306998) судовий збір у розмірі 2 481, 00 грн., сплачений платіжним дорученням № 7390 від 08.07.2022, копія якого знаходиться у Господарському суді міста Києва.

Ухвала набрала законної сили 18.10.2022 та оскарженню не підлягає.

Суддя С.О. Щербаков

Дата ухвалення рішення18.10.2022
Оприлюднено21.10.2022

Судовий реєстр по справі —910/5765/22

Ухвала від 18.10.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Щербаков С.О.

Ухвала від 04.09.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Щербаков С.О.

Ухвала від 12.07.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Щербаков С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні