Ухвала
від 16.09.2022 по справі 757/24890/22-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/24890/22-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 вересня 2022 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №12021000000001429 від 17.11.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. 185 КК України, про обшук -

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Печерського районного суду м. Києва з клопотанням, погодженим із прокурором, про надання дозволу на проведення обшуку.

В обґрунтування клопотання посилається на те, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України розслідується кримінальне провадження №12021000000001429 за фактами вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч.5 ст. 185 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що на території обслуговування Регіональної філії «Придніпровська залізниця» АТ «УКРЗАЛІЗНИЦЯ» діє організована група осіб, які зорганізувалися у стійке об`єднання, склавши при цьому єдиний план злочинних дій, завідомо відомий всім учасникам, з розподілом функцій кожного учасника, метою діяльності якої являються незаконні заволодіння кам`яним вугіллям, що транспортується залізничним транспортом.

Вказана організована група придбала засоби для викрадення вугілля із залізничних вагонів, вантажні транспортні засоби, для перевезення викраденого вантажу, легкові автомобілі, для транспортування учасників організованої групи до місць вчинення злочинів.

Злочини вчиняються на залізничних станціях, де тимчасово знаходяться состави з вугіллям, що формуються або чекають на відправлення.

Викрадення вугілля відбувається в нічний час доби із залізничних вагонів, які перебувають на «крайніх» залізничних коліях, до яких є під`їзд вантажного авто. Безпосередні виконавці організованої групи, як правило в кількості 9-16 чоловік, залазять на залізничні вагони та набирають вугілля до мішків. В цей час до залізничної станції під`їжджає інший учасник організованої групи на вантажному авто, але не заїжджає на її територію, зупиняється неподалік і чекає вказівки на заїзд. Після наповнення мішків вугіллям, вантажне авто під`їжджає до залізничних вагонів. Учасники організованої групи перекидають мішки з вугіллям до кузова вантажівки та висипають їх вміст.

Після наповнення кузова викраденим вугіллям, його перевозять до місць тимчасового зберігання. Потім водій вантажівки повертається до залізничної станції та, не заїжджаючи на її територію, чекає команди на заїзд. За ніч відбувається крадіжка від 3 до 5 вантажівок вугілля, що у ваговому еквіваленті становить близько 12-20 тон.

У подальшому, викрадене вугілля вивозиться із місць тимчасового зберігання сідловини тягачами із напівпричепами. Воно реалізується постійним оптовим покупцям, а грошові кошти розподіляються пропорційно між учасниками організованої групи. За період документування протиправної діяльності вказаної організованої групи, зафіксовано більше десяти фактів викрадення вугілля із залізничних вагонів.

Крім того, в ході виконання доручень слідчого, співробітниками Департаменту карного розшуку Національної поліції України встановлено, що до вказаних кримінальних правопорушень причетний ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Останній неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності за вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, має зв`язки в злочинному світі і сприяє діяльності організованої групи, шляхом пошуку покупців на викрадене вугілля та вирішення питань з правоохоронними органами, у випадку затримання учасників організованої групи на «гарячому», під час викрадення вугілля.

Так ОСОБА_4 , у своїй злочинній діяльності користується земельною ділянку № НОМЕР_1 :01:001:0021 в м. Першотравенськ, Синельниківського р-ну, Дніпропетровської обл., на якій розташовані будівлі та споруди, в яких ОСОБА_4 та інші учасники організованої групи зберігають: легкові автомобілі, які використовувались під час злочинної діяльності, грошові кошти, отримані від злочинної діяльності. Крім того, за вказаною адресою, в будівлях та спорудах, можуть зберігатися: речі і документи, які мають значення для досудового розслідування та містять відомості, що можуть бути доказами під час досудового розслідування, а саме: товарно-транспортні накладні на перевезення викраденого вугілля, печатки, штампи, мобільні телефони, сім-картки, інші засоби зв`язку, ноутбуки, комп`ютери, планшетні комп`ютери, та техніка, яка може зберігати, створювати електронні копії документів або інформацію про діяльність вказаних вище осіб чи містити відомості про спілкування причетних осіб: нотатки, чорнові записи, оптичні чи паперові носії інформації, що містять відомості про вчиненні кримінальні правопорушення, банківські картки, одяг який використовувався для маскування під час вчинення злочинів, інші речі та документи, що мають значення для встановлення обставин вчинених кримінальних правопорушень.

Відповідно до Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, земельна ділянка з кадастровим номером 1212600000:01:001:0021, на праві комунальної власності, зареєстрована за Першотравенською міською радою.

Заслухавши пояснення слідчого в обґрунтування заявленого клопотання, вивчивши клопотання та дослідивши долучені до нього документи, приходжу до наступного висновку.

Судовим розглядом встановлено, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України розслідується кримінальне провадження № 12021000000001429 за фактом вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч. 5 ст. 185 КК України.

У відповідності до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Зважаючи на викладене, та виходячи з обставин вчинення ймовірного злочину, так як вони викладені в клопотанні слідчого, правове обґрунтування заявленого клопотання, яке відповідає вимогам ст.ст. 233, 234 КПК України, приходжу до висновку про наявність правових підстав для проведення обшуку обшуку земельної ділянки з кадастровим номером 1212600000:01:001:0021, будівель і споруд, що розташовані на ній, з метою відшукання і вилучення запитуваних слідчим предметів, речей і документів, які можуть мати важливе значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню в кримінальному провадженні.

Miж тим, слідчий суддя вважає, що клопотання про проведення обшуку в частині вилучення грошових коштів здобутих злочинним шляхом, не підлягає задоволенню, оскільки слідчим, всупереч вимогам п. 7 ч. 3 ст. 234 КПК України, в клопотанні зроблено загальне посилання про відшукання грошових коштів без зазначення суми, номерів та номенклатури купюр. Гроші не є річчю, яка має родові ознаки, а тому незрозуміло, яким чином орган досудового розслідування, виявивши під час обшуку грошові кошти, ідентифікує, що вони здобуті злочинним шляхом або мають безпосереднє відношення до вчинення кримінального правопорушення. У випадку вилучення грошових коштів, які орган досудового розслідування вважатиме здобутими злочинним шляхом, останній не позбавлений можливості звернутися до слідчого судді з клопотанням про їх арешт, довівши наявність обставин, визначених ч. 2 ст. 167 КПК України.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 107, 108, 234, 235, 309 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 - задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчим групи слідчих Головного слідчого управління Національної поліції України, прокурорам групи прокурорів в кримінальному провадженні № 12021000000001429 від 17.11.2021, на проведення обшуку земельної ділянки з кадастровим номером 1212600000:01:001:0021, будівель і споруд, що розташовані на ній, яка на праві комунальної власності, зареєстрована за Першотравенською міською радою, та яку використовує у своїй злочинній діяльності ОСОБА_4 та інші учасники організованої групи, з метою відшукання і вилучення: товарно-транспортних накладних на перевезення викраденого вугілля, печаток, штампів, мобільних телефонів, сім-карток, інших засобів зв`язку, ноутбуків, комп`ютерів, планшетних комп`ютерів та техніки, яка може зберігати, створювати електронні копії документів або інформацію про діяльність вказаних вище осіб чи містити відомості про спілкування причетних осіб: нотаток, чорнових записів, оптичних чи паперових носіїв інформації, що містять відомості про вчиненні кримінальні правопорушення, банківських карток, одягу який використовувався для маскування під час вчинення злочинів, інших речей та документів, що мають значення для встановлення обставин вчинених кримінальних правопорушень.

В решті клопотання відмовити

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя - ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.09.2022
Оприлюднено23.10.2023
Номер документу106880432
СудочинствоКримінальне
Сутьобшук

Судовий реєстр по справі —757/24890/22-к

Ухвала від 16.09.2022

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Константінова К. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні