Рішення
від 21.10.2022 по справі 295/10339/22
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/10339/22

Категорія 26

2-о/295/161/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21.10.2022 року м. Житомир

Богунський районний суд м. Житомира

в складі: головуючого - судді Зосименко О.М.,

за участю секретаря - Стелюта М.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Житомирі в порядку окремого провадження заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про надання права на шлюб,-

установив:

Заявник звернулась до Богунського районного суду м. Житомира з даною заявою, та просить надати право на укладення шлюбу із ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 . В обґрунтування вимог заяви зазначає, що на початку 2021 року заявник познайомилась із ОСОБА_4 . За час спілкування між заявником та ОСОБА_4 склалися дуже теплі і щирі стосунки, які переросли в щире кохання. Наприкінці 2021 р. ОСОБА_4 був призваний на термінову військову службу до Державної Прикордонної Служби України. На початку вересня 2022 р. ОСОБА_4 повідомив заявника, що в зв`язку із воєнним станом в Україні, він прийняв рішення укласти контракт на проходження військової служби та іти захищати Батьківщину в зону бойових дій. Таке рішення майбутнього чоловіка заявника впливає на їхні стосунки, ставить його здоров`я та життя під загрозу. Тому заявник має намір зареєструвати шлюб з громадянином ОСОБА_4 до виповнення заявнику 18 років.

В судовому засіданні сторони не з`явилися. Заявник надала заяву про розгляд справи у її відсутність, просить надати право на шлюб. Заінтересована особа ОСОБА_4 направив заяву про розгляд справи у його відсутність, в зв`язку із проходженням стройової військової служби. Заінтересована особа ОСОБА_2 надала заяву про розгляд справи у її відсутність, не заперечує вимог доньки про надання шлюбу.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Згідно ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів. Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 8-9) та на даний час є неповнолітньою особою.

Відповідно до військового квитка ОСОБА_4 проходить стройову військову службу .(а.с. 8-9)

Заявник проживає разом із матір`ю ОСОБА_2 за адресою АДРЕСА_1 , що підтверджується довідками про реєстрацію місця проживання особи. (а.с. 10, 19)

Згідно ч. 3 ст. 293 ЦПК України, у порядку окремого провадження розглядаються також справи про надання права на шлюб.

Відповідно до роз`яснень п.2 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 21 грудня 2007 року № 11 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя" заява про надання особі, яка досягла чотирнадцяти років, права на шлюб повинна розглядатися судом в окремому провадженні. При цьому до участі в справі залучаються один або обоє батьків неповнолітньої дитини, піклувальник, особа, з якою передбачається реєстрація шлюбу, а також інші заінтересовані особи. Заперечення батьків щодо надання права на шлюб не є підставою для відмови в задоволенні заяви, оскільки головним критерієм для задоволення заяви про надання права на шлюб є встановлення судом факту про відповідність такого права інтересам заявника. Резолютивна частина рішення повинна відповідати вимогам ч.2 ст.23 СК України.

Відповідно до ст. 22 СК України, шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років. Особи, які бажають зареєструвати шлюб, мають досягти шлюбного віку на день реєстрації шлюбу.

Норми ст. 23 СК України вказують, що право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

Статтею 24 СК України визначено, що шлюб укладається шляхом вільної згоди і ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка.

Водночас, право особи на шлюб може виникати на підставі закону; рішення суду. В силу прямого припису закону право на шлюб виникає для чоловіків та жінок у вісімнадцять років, а за рішенням суду таке право може бути надане особі, яка досягла шістнадцяти років.

Право на шлюб чоловіка та жінки, які досягли шлюбного віку, закріплено у статті 12 Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

Будь-яких обставин, які б вказували, що шлюб може зашкодити інтересам заявниці, а також перешкод для укладення шлюбу, встановлених ст.26 СК України, судом не встановлено.

Суд враховує спільне бажання неповнолітньої та особи, з якою має бути укладений шлюб, їх спільний намір створити сім`ю, у зв`язку з чим вважає, що укладення шлюбу буде відповідати інтересам неповнолітньої та інтересам її майбутньої сім`ї.

Керуючись ст. 4, 10, 18, 12, 13, 76-81, 89, 259, 263-265,273, 293,354 ЦПК України, ст. 22, 23, 24, 26 Сімейного Кодексу України суд,

ухвалив:

Заяву - задовольнити.

Надати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , право на шлюб з ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржене до Житомирського апеляційного суду через Богунський районний суд міста Житомира шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості сторін:

Заявник - ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_1 ).

Заінтересована особа - ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_2 ).

Заінтересована особа - ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , АДРЕСА_2 ІПН НОМЕР_3 )

Заінтересована особа - ОСОБА_3 .

Суддя О.М. Зосименко

Дата ухвалення рішення21.10.2022
Оприлюднено25.10.2022
Номер документу106891641
СудочинствоЦивільне
Сутьнадання права на шлюб

Судовий реєстр по справі —295/10339/22

Рішення від 21.10.2022

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Зосименко О. М.

Ухвала від 19.10.2022

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Зосименко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні