Ухвала
від 30.08.2022 по справі 405/4402/22
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/4402/22

провадження № 1-кс/405/2159/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.08.2022 м. Кропивницький

Слідчий суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , з участю слідчого ОСОБА_3 , розглянув клопотання слідчого ВРЗ у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку.

Клопотання надійшло до суду 30.08.2022 року.

Слідчий суддя перевірив надані матеріали клопотання, включаючи витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021121240000048 від 07.04.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 240 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Клопотання про проведення обшуку у кримінальному провадженні за №12021121240000048 від 07.04.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 240 КК України, відповідає вимогам ст. 234 КПК України.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 відповідно до наказу № 166-к від 09.08.2021 року призначено на посаду виконавчого директора ТОВ «Чарнокіт» код ЄДРПОУ 32954158, юридична адреса: Кіровоградська область, Голованівський район, смт.Салькове, вул. Павлова, 1, основним видом діяльності ТОВ «Чарнокіт» є добування декоративного та будівельного каменю, вапняку, гіпсу, крейди та глинистого сланцю.

Відповідно до Розділу 1 п. 1.1 посадової інструкції виконавчого директора ТОВ «Чарнокіт» затвердженої 10.08.2021 року, виконавчий директор підприємства належить до категорії керівників.

Також, відповідно до Розділу 2 посадової інструкції виконавчого директора ТОВ «Чарнокіт», затвердженої 10.08.2021 року виконавчий директор ТОВ «Чарнокіт» наділений повноваженнями, а саме: виконавчий директор підприємства: виконує сформульовані завдання, планує, здійснює і координує діяльність підприємства в межах своєї компетенції; забезпечує виконання цінової, кредитно-банківської, податкової та страхової політики, соціальної і зовнішньоекономічної діяльності; організовує роботу і ефективну взаємодію виробничих одиниць, цехів та інших структурних підрозділів підприємства; контролює відповідність продукції (послуг) належної якості, сприяє підвищенню продуктивності праці, ефективності виробництва і якості продукції; спрямовує діяльність персоналу на досягнення високих економічних та фінансових результатів; за вказівками директора в межах своєї компетенції забезпечує виконання підприємством програм оновлення видів пропонованих послуг (продукції), планів капітального будівництва, обов`язків перед держбюджетом, постачальниками, замовниками і банками; допомагає директору в організації виробничо-господарської діяльності підприємства, фінансових і трудових витрат, мобілізації резервів виробництва; вносить пропозиції щодо забезпечення підприємства кваліфікованими кадрами, найкращого використання безпечних і сприятливих умов праці, дотримується вимог законодавства про охорону навколишнього середовища; за вказівками директора в межах своїх компетенції проводить роботу, що стосується зміцнення трудової і виробничої дисципліни, сприяє розвитку творчої ініціативи та трудової активності працівників; вирішує всі питання в межах наданих йому прав, доручає виконання окремих організаційно-господарських функцій посадовим особам; сприяє забезпеченню дотримання законності, використання правових заходів удосконалення управління, зміцнення договірної дисципліни і обліку, господарського розрахунку; представляє підприємство в органах державної влади і у взаємодії з партнерами; готує проекти нормативних документів.

Відповідно до Розділу 3 посадової інструкції виконавчого директора ТОВ «Чарнокіт», затвердженої 10.08.2021 року, виконавчий директор ТОВ «Чарнокіт» має право: без доручення діяти від імені підприємства в межах своєї компетенції; представляти інтереси підприємства у взаємовідносинах з громадянами, юридичними особами, органами державної влади; в межах своєї компетенції розпоряджатися майном підприємства із дотриманням вимог, визначених законодавством, Статутом підприємства, іншими нормативно-правовими актами;

Розділом 4 «Відповідальність» посадової інструкції виконавчого директора ТОВ «Чарнокіт» несе персональну відповідальність за: неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов`язків, які визначені даною посадовою інструкцією, в межах, визначених чинним законодавством України про працю; за правопорушення, вчинені в процесі здійснення своєї діяльності, в межах визначених чинним адміністративним, кримінальним та цивільним законодавством України; за завдання матеріальної шкоди - в межах, визначених чинним цивільним законодавством та законодавством про працю України; виконавчий директор підприємства несе персональну відповідальність за наслідки прийнятих ним рішень, які виходять за межі його повноважень, які визначені чинним законодавством, статутом підприємства, іншими нормативно-правовими актами; виконавчий директор підприємства не звільняється від відповідальності, якщо дії, що тягнуть відповідальність, були здійснені особами, яким він делегував свої права; виконавчий директор підприємства, який недобросовісно використовує майно та кошти товариства у власних інтересах, або в інтересах, протилежним інтересам засновників, несе відповідальність в межах, визначених цивільним, кримінальним та адміністративним правом.

Таким чином, ОСОБА_4 , займаючи посаду виконавчого директора ТОВ «Чарнокіт» являвся службовою особою, наділеною організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями.

Проте, ОСОБА_4 , перебуваючи на посаді виконавчого директора ТОВ «Чарнокіт», діючи умисно, спонукаємий жадобою до наживи та незаконного збагачення, діючи умисно, з корисливих спонукань, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, вчинив незаконні дії, направленні на незаконне видобування ТОВ «Чарнокіт» на території Завалівського родовища, Голованівського району, Кіровоградської області корисних копалин - чарнокіту, який відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 827 від 12.12.1994 «Про затвердження переліків корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення», відноситься до корисних копалин загальнодержавного значення, шляхом проведення вибухових робіт за наступних обставин.

Відповідно до ст. 13 Конституції України - земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об`єктами права власності Українського народу. Кожний громадянин має право користуватися природними об`єктами права власності народу відповідно до закону.

Згідно із ст. 4 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» природні ресурси України є власністю Українського народу. Громадяни України мають право користуватися природними ресурсами України відповідно до цього та інших законів.

Також, відповідно до ст. 38 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», використання природних ресурсів в Україні здійснюється в порядку загального і спеціального використання природних ресурсів. Законодавством України громадянам гарантується право загального використання природних ресурсів для задоволення життєво необхідних потреб (естетичних, оздоровчих, рекреаційних, матеріальних тощо) безоплатно, без закріплення цих ресурсів за окремими особами і надання відповідних дозволів, за винятком обмежень, передбачених законодавством України. В порядку спеціального використання природних ресурсів громадянам, підприємствам, установам і організаціям надаються у володіння, користування або оренду природні ресурси на підставі спеціальних дозволів, зареєстрованих у встановленому порядку, за плату для здійснення виробничої та іншої діяльності, а у випадках, передбачених законодавством України, - на пільгових умовах.

Крім того, відповідно до норм статті 24 Кодексу України про надра, користувачі надр мають право: здійснювати на наданій їм ділянці надр геологічне вивчення, комплексну розробку родовищ корисних копалин та інші роботи згідно з умовами спеціального дозволу або угоди про розподіл продукції; розпоряджатися видобутими корисними копалинами, якщо інше не передбачено законодавством або умовами спеціального дозволу. Користувачі надр зобов`язані: використовувати надра відповідно до цілей, для яких їх було надано; забезпечувати повноту геологічного вивчення, раціональне, комплексне використання та охорону надр; виконувати інші вимоги щодо користування надрами, встановлені законодавством України та угодою про розподіл продукції.

Відповідно до ст. 56 Кодексу України про надра, основними вимогами в галузі охорони надр є: забезпечення повного і комплексного геологічного вивчення надр; додержання встановленого законодавством порядку надання надр у користування і недопущення самовільного користування надрами; раціональне вилучення і використання запасів корисних копалин і наявних у них компонентів; недопущення шкідливого впливу робіт, пов`язаних з користуванням надрами, на збереження запасів корисних копалин, гірничих виробок і свердловин, що експлуатуються чи законсервовані, а також підземних споруд; охорона родовищ корисних копалин від затоплення, обводнення, пожеж та інших факторів, що впливають на якість корисних копалин і промислову цінність родовищ або ускладнюють їх розробку; запобігання необґрунтованій та самовільній забудові площ залягання корисних копалин і додержання встановленого законодавством порядку використання цих площ для інших цілей; запобігання забрудненню надр при підземному зберіганні нафти, газу та інших речовин і матеріалів, захороненні шкідливих речовин і відходів виробництва, скиданні стічних вод; додержання інших вимог, передбачених законодавством про охорону навколишнього природного середовища.

Крім того, згідно з підпунктом 2.7. пункту 2 Положення про проектування внутрішнього відвалоутворення та складування відходів виробництва в залізорудних і флюсових кар`єрах, затвердженого наказом Міністерства промислової політики України від 17.08.2004 № 412 та зареєстрованого Міністерством юстиції України від 19.08.2004 № 1027/9626, видобувні роботи - роботи з видобутку корисних копалин з готової до видобутку частини родовища.

В пункті 2 Правил охорони праці під час розробки родовищ корисних копалин відкритим способом, затверджених наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 18.03.2010 № 61 та зареєстрованого Міністерством юстиції України 03 червня 2010 року за № 356/17651 визначено, що гірнича маса - зруйнований і подрібнений масив гірських порід під час розробки родовищ корисних копалин.

Тобто, роботи з видобування корисних копалин відкритим способом (кар`єр) - роботи з відділення гірничої маси від масиву за допомогою підривних робіт і переміщення їх до приймальних споруд (площадки первинної переробки або відвантаження споживачам, тощо).

Таким чином, гірничі роботи (вибухові роботи, навантаження екскаваторами подробленої гірничої маси на автосамоскиди, переміщення цієї гірничої маси автосамоскидами до дробарно-щебеневого заводу на переробку) відносяться до видобування корисних копалин відкритим способом.

Згідно з статтею 24 Гірничого закону України гірниче підприємство при проведенні гірничих робіт повинно мати:

спеціальний дозвіл на користування надрами;

акт про надання гірничого відводу (крім користувачів нафтогазоносними надрами);

технічний проект, затверджений і погоджений у встановленому порядку;

геолого-маркшейдерську, технічну та обліково-контрольну документацію (календарні плани розвитку гірничих робіт, проекти, паспорти, схеми).

Вся технічна документація повинна вестися відповідно до вимог правил безпеки, правил технічної експлуатації, єдиних правил безпеки при підривних роботах та інших нормативно-правових актів.

Згідно з статтею 51 Кодексу України про надра розробка родовищ твердих, рідких і газоподібних корисних копалин та переробка мінеральної сировини провадяться згідно з затвердженими проектами та планами робіт, правилами технічної експлуатації та охорони надр.

Таким чином, реалізація права користувача надр на видобування корисних копалин відповідно до спеціального дозволу на користування надрами можлива лише при сукупності усіх умов, передбачених чинним законодавством, зокрема:

- наявністю спеціального дозволу на користування надрами наданого з метою видобування корисних копалин в межах конкретної ділянки надр (стаття 19 Кодексу України про надра);

- засвідченого права на користування надрами - Акту про надання гірничого відводу, який містить відомості про ділянку надр та корисні копалини ідентичні з відомостями зазначеним у спеціальному дозволі на користування надрами (стаття 19 Кодексу України про надра);

- наявністю документів, що посвідчують право на користування земельною ділянкою пов`язаною з користуванням надрами та наданих відповідно до земельного законодавства (стаття 18 Кодексу України про надра);

- наявністю затвердженого та погодженого у встановленому порядку проекту розробки родовища (ділянки надр) корисних копалин, проектні рішення якого мають забезпечити раціональне та ефективне вилучення корисних копалин з ділянки надр, яка надана користувачу надр на підставі спеціального дозволу на користування надрами (статті 50, 51 Кодексу України про надра);

- геолого-маркшейдерської, технічної та обліково-контрольної документації, яка має містити достовірну інформацію про кількість та якість видобутих корисних копалин (стаття 53 Кодексу України про надра).

В ході досудового розслідування встановлено, що спеціальний дозвіл на користування надрами № 3552 від 09.12.2004 надано ТОВ «Чарнокіт» з метою видобування незмінених та порушених вивітрюванням чарнокітів, придатних для виробництва щебню будівельного та каменю бутового, відсіви від подрібнення чарнокітів придатні для благоустрою, рекультивації і планування. Дозвіл на видобування наданий ТОВ «Чарнокіт» на території Завалівського родовища, розташованого у Кіровоградській області, термін дії спеціального дозволу до 09.12.2034 року.

Відповідно до спеціального дозволу № 3552 від 09.12.2004 року Завалівське родовище надане у користування ТОВ «Чарнокіт» у визначених точках географічних координат зазначених у спеціальному дозволі на користування надрами.

В ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_4 перебуваючи на посаді виконавчого директора ТОВ «Чарнокіт», достовірно знаючи межі Завалівського родовища відповідно до спеціального дозволу на користування надрами № 3552 та будучи обізнаним про встановлений чинним законодавством порядок видобування корисних копалин загальнодержавного значення, діючи умисно, у порушення вимог постанови Кабінету Міністрів України № 615 від 30.05.2011 «Порядок надання спеціальних дозволів на користування надрами», Кодексу України про надра, Гірничого закону України, Конституції України, Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», Закону України «Про Перелік документів дозвільного характері у сфері господарської діяльності» усвідомлюючи протиправний та суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи наслідки у вигляді порушення встановлених правил охорони та використання надр та маючи намір на незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення шляхом проведення вибухових робіт з метою незаконного збагачення, здійснив незаконне видобування чарнокітів на Завалівському родовищі за адресою: Кіровоградська область, Голованівський район, смт. Салькове, вул. Павлова, 1.

Встановлено, що 21.01.2016 року між ТОВ «Чарнокіт» код ЄДРПОУ 32954158 в особі директора ОСОБА_5 та ПрАТ «Украгровибухпром» в особі директора ОСОБА_6 укладено договір підряду (без номеру) на проведення вибухових робіт, відповідно до пункту 1.1 якого ПрАТ «Украгровибухпром» за дорученням ТОВ «Чарнокіт» зобов`язується на власний ризик виконати певну роботу відповідно до умов договору, а ТОВ «Чарнокіт» зобов`язується прийняти її та оплатити.

Пунктом 1.2 вказаного Договору визначено, що ТОВ «Чарнокіт» доручає, а ПрАТ «Украгровибухпром» приймає на себе зобов`язання по виконанню комплексу організаційних і технічних заходів, пов`язаних з підготовкою і проведенням вибухів в смт.Салькове Гайворонського району (нині - Голованівського району) Кіровоградської області. На підставі вищевказаного договору підряду ПрАТ «Украгровибухпром» протягом 2016-2021 років проводило вибухові роботи на Заваллівському родовищі відповідно до заявок ТОВ «Чарнокіт». Зокрема, 10.11.2021 від імені директора ТОВ «Чарнокіт» ОСОБА_7 видано наказ № 132-0 про проведення з 09.00 години до 16.00 години 11.11.2021 року вибухових робіт на Завалівському гранітному кар`єрі (Завалівське родовище).

У листопаді 2021 року на адресу ПрАТ «Украгровибухпром» від імені директора ТОВ «Чарнокіт» ОСОБА_7 скеровано заявку (без номеру) із проханням провести 11 листопада 2021 року масовий вибух на Завалівському кар`єрі - Блок № 3, горизонт 112 м, 104 м, кількість свердловин 90 штук, об`єм блоку 17 500 м. куб.

У подальшому на виконання вищевказаної заявки 10 листопада 2021 року директором ПрАТ «Украгровибухпром» ОСОБА_6 винесено наказ № 93-в про проведення масового вибуху у Завалівському кар`єрі ТОВ «Чарнокіт» на підставі якого працівники ПрАТ «Украгровибухпром» здійснили складення необхідної для проведення масового вибуху документації, а саме: Паспорт масового вибуху на Завалівському гранітному кар`єрі ТОВ «Чарнокіт», Акт про готовність блоку до заряджання, Розпорядок проведення масового вибуху на блоці № 3 Завалівського кар`єру ТОВ «Чарнокіт», Таблицю розрахунку свердловинних зарядів блока № 3 горизонту + 112м, +104 м, які 09.11.2021 року погоджені виконавчим директором ТОВ «Чарнокіт» ОСОБА_4 .

На підставі вищевказаних документів 11.11.2021 року працівниками ПрАТ «Украгровибухпром», проведено масовий вибух на Завалівському родовищі - Блок № 3, горизонт + 112 м, + 104 м в результаті чого відповідно до Акту № 256 від 11.11.201 року, підписаного від ТОВ «Чарнокіт» ОСОБА_4 видобуто 17 500 куб.м. корисної копалини загальнодержавного значення - чарнокітів.

В свою чергу ОСОБА_4 достовірно знаючи, що вибухові роботи проведені за межами визначеними спеціальним дозволом на користування надрами № 3552 від 09.12.2004 року, однак бажаючи настання наслідків свого злочинного умислу у виді незаконного видобування корисних копалин загальнодержавного значення, вчинене шляхом вибуху, засвідчив власним підписом акт № 256 від 11.11.2021 року та прийняв виконані працівниками ПрАТ «Украгровибухпром», необізнаними у незаконності проведення масового вибуху, роботи з проведення масового вибуху на Завалівському родовищі.

Згідно з статтею 1 Гірничого закону України підривні роботи - роботи, що проводяться із застосуванням вибухових речовин для руйнування гірничих порід за допомогою вибуху з метою видобутку корисних копалин, проведення гірничих виробок тощо.

Видобування корисної копалини це сукупність взаємопов`язаних процесів гірничого виробництва по вилученню корисної копалини з надр Землі, одним з яких є вибухові роботи.

Із залученням спеціаліста інженера-землевпорядника ОСОБА_8 та застосуванням спеціальної геодезичної техніки 20.07.2022 слідчим проведено огляд земельних ділянок з кадастровими номерами 3521155600:02:000:8001 площею 16 га та 3521155600:02:000:1346 площею 13,4618 га, що перебувають у фактичному користуванні ТОВ «Чарнокіт» код ЄДРПОУ 32954158 та на яких знаходиться Завалівське родовище чарнокітів і здійснюється фактичний видобуток корисних копалин, за результатами якого встановлено факт проведення 11.11.2021 року масованого вибуху на Завалівському родовищі поза межами спеціального дозволу на користування надрами № 3552.

Таким чином, внаслідок незаконних умисних дій виконавчого директора ТОВ «Чарнокіт» ОСОБА_4 , у порушення вимог постанови Кабінету Міністрів України № 615 від 30.05.2011 «Порядок надання спеціальних дозволів на користування надрами», Кодексу України про надра, Гірничого закону України, Конституції України, Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», Закону України «Про Перелік документів дозвільного характері у сфері господарської діяльності», 11.11.2021 року, шляхом масового вибуху, проведеного ПрАТ «Украгровибухпром» на підставі наданої документації, яку 09.11.2021 року погоджено виконавчим директором ТОВ «Чарнокіт» ОСОБА_4 , незаконно видобуто корисну копалину загальнодержавного значення - «чарнокіт», об`ємом 17 500 м3, на земельній ділянці Завалівського родовища чарнокітів в Голованіському районі Кіровоградської області за адресою: Кіровоградська область, Голованівський район, смт.Салькове, вул. Павлова, 1.

Таким чином, своїми умисними протиправними діями ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.4 ст.240 КК України, а саме незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення, вчинене шляхом вибуху.

В ході досудового розслідування отримано ухвалу та проведено тимчасовий доступ до речей та документів, що перебувають у володінні ТОВ «Чарнокіт», але в ході проведення тимчасового доступу до речей та документів виконавчий директор ТОВ «Чарнокіт» ОСОБА_4 надав лише частину документів, передбачених ухвалою про надання доступу до речей та документів, причину не видачі документів ОСОБА_4 не повідомив.

Таким чином, в ході проведення досудового розслідування з метою встановлення фактичних обставин у справі, виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання документації, що підтверджує незаконний видобуток корисних копалин ТОВ «Чарнокіт», виникла необхідність у проведенні обшуку за місцем фактичного здійснення своєї діяльності ТОВ «Чарнокіт» за адресою Кіровоградська область, Голованівський район, смт. Салькове, вул. Павлова, 1, що знаходяться на земельних ділянках з кадастровими номерами 3521155600:02:000:8001 площею 16 га та 3521155600:02:000:1346 площею 13, 4618 га з метою відшукання предметів речей та документів, а саме оригіналів наступних документів: актів приймання виконаних робіт; договорів підряду на проведення вибухових (буро-вибухових) робіт; виписок банку по взаєморозрахункам; платіжних та розрахункових документів за виконану роботу; додатків до договорів; додаткових угод до договорів; специфікацій до договорів; особливих умов до договору про виконання бурових (буро-вибухових робіт) робіт; наказів на проведення вибухових робіт; протокол погодження вільної оптової ціни; проекти вибухових робіт з додатками; наказів на проведення вибухових робіт; звітних документів по проведення вибухових (буро-вибухових) робіт; документи по доставці вибухових матеріалів до місця проведення вибухових робіт; розпорядок проведення вибухів; повідомлення про проведення вибухових робіт; постові відомості охорони небезпечної зони - вказані документи по взаємодії ПрАТ «Украгровибухпром» код ЄДРПОУ 05455573 та ТОВ «Чарнокіт» код ЄДРПОУ 32954158 по проведенню масового вибуху 11.11.2021 на території Завалівського родовища.

У судовому засіданні слідчий підтримав клопотання з зазначених у ньому підстав та просив його задовольнити.

Заслухавши слідчого, дослідивши матеріали клопотання, якими обґрунтовується необхідність проведення обшуку, суд приходить до наступних висновків.

В судовому засіданні встановлено, що слідчими СУ ГУНП в Кіровоградській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за №12021121240000048 від 07.04.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 240 КК України, за фактом незаконного видобування корисних копалин загальнодержавного значення, вчинене шляхом вибуху.

З досліджених у судовому засіданні матеріалів клопотання вбачається, що слідство має достатньо фактів та інформації, які дають обґрунтовані підстави вважати, що в адміністративних будівлях за адресою: Кіровоградська область, Голованівський район, смт. Салькове, вул. Павлова, 1, право власності на який не зареєстроване, а фактичним користувачем є ТОВ «Чарнокіт», код ЄДРПОУ 32954158, та земельних ділянянках з кадастровим номером 3521155600:02:000:8001 власником ділянки є держава в особі Сальківської селищної ради, а фактичним орендарем та користувачем є ТОВ «Чарнокіт» та власником ділянки 3521155600:02:000:1346 є Держава в особі Завалівської селищної ради, а фактичним орендарем та користувачем є ТОВ «Чарнокіт», можуть знаходитись акти приймання виконаних робіт; договори підряду на проведення вибухових (буро-вибухових) робіт; виписки банку по взаєморозрахункам; платіжні та розрахункові документи за виконану роботу; додатки до договорів; додаткові угоди до договорів; специфікації до договорів; особливі умови до договору про виконання бурових (буро-вибухових робіт) робіт; накази на проведення вибухових робіт; протокол погодження вільної оптової ціни; проекти вибухових робіт з додатками; накази на проведення вибухових робіт; звітні документи по проведенню вибухових (буро-вибухових) робіт; документи по доставці вибухових матеріалів до місця проведення вибухових робіт; розпорядки проведення вибухів; повідомлення про проведення вибухових робіт; постові відомості охорони небезпечної зони - вказані документи по взаємодії ПрАТ «Украгровибухпром» код ЄДРПОУ 05455573 та ТОВ «Чарнокіт» код ЄДРПОУ 32954158 по проведенню масового вибуху 11.11.2021 на території Завалівського родовища.

Відшукувані документи є матеріальними об`єктами, які містять відомості, що можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, а отже згідно зі ст. 98 КПК України можуть бути речовими доказами.

Слідчим доведено, що існує наявність достатніх відомостей, які вказують на можливість досягнення мети обшуку, і такі відомості одержані кримінальним процесуальним шляхом і містяться в матеріалах кримінального провадження.

Слідчим суддею враховано те, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть в них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребовування речей, документів, відомостей відповідно до ч.2 ст.93 КПК України, оскільки це може призвести до знищення доказів по справі.

Крім того, слідчим у судовому засіданні доведено, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про які йдеться у клопотанні слідчого, а також неможливість отримати речі і документи, зазначені у клопотанні, без проведення обшуку.

Таким чином, слідчий суддя приходить до висновку про наявність підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи, а тому клопотання слідчого про дозвіл на обшук, в рамках наявного кримінального провадження, є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст.233-236, 309 КПК України,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого ВРЗ у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку - задовольнити.

Надати дозвіл групі слідчих та прокурорів відповідно до витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань у кримінальному провадженні №12021121240000048 від 07.04.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 240 КК України, на обшук адміністративних будівель за адресою: Кіровоградська область, Голованівський район, смт. Салькове, вул. Павлова, 1, право власності на які не зареєстроване, а фактичним користувачем є ТОВ «Чарнокіт», код ЄДРПОУ 32954158, та земельних ділянок з кадастровим номером 3521155600:02:000:8001, власником ділянки є Держава в особі Сальківської селищної ради, а фактичним орендарем та користувачем є ТОВ «Чарнокіт», та 3521155600:02:000:1346 власником ділянки є Держава в особі Завалівської селищної ради, а фактичним орендарем та користувачем є ТОВ «Чарнокіт», з метою відшукання оригіналів актів приймання виконаних робіт; договорів підряду на проведення вибухових (буро-вибухових) робіт; виписок банку по взаєморозрахункам; платіжних та розрахункових документів за виконану роботу; додатків до договорів; додаткових угод до договорів; специфікацій до договорів; особливих умов до договору про виконання бурових (буро-вибухових робіт) робіт; наказів на проведення вибухових робіт; протокол погодження вільної оптової ціни; проекти вибухових робіт з додатками; наказів на проведення вибухових робіт; звітних документів по проведення вибухових (буро-вибухових) робіт; документи по доставці вибухових матеріалів до місця проведення вибухових робіт; розпорядок проведення вибухів; повідомлення про проведення вибухових робіт; постові відомості охорони небезпечної зони - вказані документи по взаємодії ПрАТ «Украгровибухпром» код ЄДРПОУ 05455573 та ТОВ «Чарнокіт» код ЄДРПОУ 32954158 по проведенню масового вибуху 11.11.2021 на території Завалівського родовища.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Встановити строк дії ухвали до 30 вересня 2022 року.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_9

Дата ухвалення рішення30.08.2022
Оприлюднено25.10.2023
Номер документу106893267
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —405/4402/22

Ухвала від 30.08.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Юр'єва К. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні