Ухвала
від 26.07.2022 по справі 757/18521/22-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/18521/22-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 липня 2022 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження - слідчого ОСОБА_3 розглянувши у судовому засіданні клопотання про надання дозволу на проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

26 липня 2022 року в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку.

У судовому засідання слідчий внесене клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України здійснювалась фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею.

Слідчий суддя заслухавши пояснення слідчого в обґрунтування клопотання, дослідивши матеріали провадження, приходить до наступного висновку.

Як вбачається з матеріалів клопотання, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42022000000000415 від 04.04.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 332, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 368 КК України.

Установлено, що у зв`язку із російською військовою агресією Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 в Україні введено воєнний стан, що також передбачає призов за мобілізацією чоловіків віком від 18 до 60 років до військової служби, а також заборону їх виїзду за межи території України. З метою організація незаконного переправлення осіб призовного віку з числа громадян України від імені громадських організацій за сприяння службових осіб регіональних військово-цивільних організацій під виглядом необхідності перевезення гуманітарних вантажів групою осіб організовано протиправний механізм незаконного переправлення осіб, які підлягають призову на військову службу, через державний кордон України, що поєднано з одержанням службовими особами неправомірної вигоди.

Таким чином, незважаючи на вказане уповноваженими особами військових адміністрацій на внесення відомостей до системи «Шлях» (внесення в яку працівниками прикордонної служби трактувалось, як внесення відомостей з приводу винесення рішення) здійснюється внесення у вказану систему без відповідних рішень та без будь-яких належних обґрунтувань. Вказана діяльність зокрема Львівської, Хмельницької, Чернівецької, Волинської та Закарпатської ОВА сприяли незаконному перетину державного кордону особами, які в подальшому не повернулись на територію України.

Урядом 20.05.2022 прийнято постанову № 615 якою пункт 7 постанови Кабінету Міністрів України від 03.03.2022 № 194 виключено та доповнено Правила перетинання державного кордону громадянами України, які затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. №57 пунктами 28 - 29 наступного змісту:

- п. 28 у разі введення в Україні воєнного стану пропуск водіїв, що здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також населення України, через державний кордон здійснюється уповноваженими службовими особами Держприкордонслужби за наявності відповідних рішень про виїзд за межі України, виконання правил перетину державного кордону України та за наявності інформації про особу у відповідній інформаційній системі, адміністратором якої є Укртрансбезпека. Рішення про виїзд за межі України водіїв, приймається Мінінфраструктури або обласними, Київською міською військовими адміністраціями;

- п. 29у разі введення в Україні воєнного стану пропуск через державний кордон водіїв транспортних засобів суб`єктів господарювання, які мають ліцензію на право провадження господарської діяльності з міжнародних перевезень вантажів та пасажирів автомобільним транспортом (далі - ліцензіати), здійснюється уповноваженими службовими особами Держприкордонслужби за умови виконання правил перетину державного кордону України та за наявності інформації про особу у відповідній інформаційній системі, адміністратором якої є Укртрансбезпека.

Встановлено, що погодження виїзду, на підставі ПКМУ від 03.03.2022 № 194 та після 20.05.2022, на підставі Правила перетинання державного кордону громадянами України, не узгоджувалося з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, документи щодо військового обліку таких осіб при розгляді питання щодо їх виїзду не бралися до уваги. Значна частина осіб, яким надано дозвіл на виїзд з України і в`їзду в Україну вчасно не повернулися. Переважна більшість повертаючись не декларувала гуманітарних вантажів. Встановлені численні випадки ввезення такими особами іноземних транспортних засобів для власних потреб.

Крім того, встановлені непоодинокі випадки передачі особами, уповноваженими від обласних військових адміністрацій на внесення відомостей до системи Укртрансбезпеки «Шлях» (Єдиний комплекс інформаційних систем Державної служби України з безпеки на транспорті, далі ЄКІС), до підсистеми «Централізований облік дозволів» на міжнародні перевезення (ЄКМТ), електронних ключів третім особам.

05.05.2022 за вих. 7658/24/9/1-2022/4 до Державної служби України з безпеки на транспорті спрямовано запит з метою встановлення уповноважених осіб якими внесено відомості до системи «Шлях» з приводу певного кола осіб.

20.06.2022 за вих. 2488/2.3/15-22 від 13.06.2022 надійшла відповідь Державної служби України з безпеки на транспорті з відомостями не по суті запиту, що вказує на приховання інформації та затягування в наданні інформації.

Технічне супроводження системи «Шлях» (СКІС, ЄКМТ) здійснює ТОВ «СОФТЛАЙН ІТ» код ЄДРПОУ 37962095, розташована за адресою: Київська обл., с. Вишеньки, вул. Велика набережна, будинок 11-А, приміщення 13. За вказаною адресою можуть знаходитись речі та документи, які можуть бути використані як доказ у вказаному кримінальному провадженні.

Інформації в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна встановлено, що приміщення 13 за адресою: Київська обл., с. Вишеньки, вул. Велика набережна, будинок 11-А - відсутня.

Таким чином, слідчий вказує, що на підставі зазначеного є необхідність в проведенні обшуку.

Відповідно до ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь - якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Враховуючи обставини вчинення ймовірного кримінального правопорушення, так як вони викладені в клопотанні сторони обвинувачення, його правове обґрунтування, приходжу до висновку, що є достатні підстави вважати, що у вказаному майні, можуть знаходитись відшукувані речі, предмети та документи, які мають значення для досудового розслідування, а також те, що відомості, які містяться у відшукуваних речах, предметах та документах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

Відтак, клопотання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 107, 167, 233 - 235, 309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання - задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 , іншим слідчим, які входять у групу слідчих у кримінальному провадженні №42022000000000415, зокрема: старшим слідчим в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , слідчому СУ ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_15 , слідчому слідчого відділення відділу поліції № 3 Запорізького районного управління поліції ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_16 та іншим слідчим групи слідчих, на проведення обшуку приміщення 13, за адресою: Київська обл., с. Вишеньки, вул. Велика набережна, будинок 11-А, за місцем знаходження ТОВ «СОФТЛАЙН ІТ» код ЄДРПОУ 37962095, з метою виявлення, фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення:

1) інформації внесеної до електронної інформаційної системи «Шлях» щодо водіїв, які мали здійснювати перевезення для потреб Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги з 24.02.2022 по 326.07.2022 (інформація стосовно всіх переданих заявок, щодо права виїзду вікової категорії «18-60»);

2) інформації про уповноважених осіб Львівської, Хмельницької, Чернівецької, Волинської та Закарпатської ОВА на внесення відомостей до електронної інформаційної системи «Шлях» (СКІС, ЄКМТ) щодо водіїв, які мали здійснювати перевезення для потреб Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань з 24.02.2022 по 26.07.2022, а саме: дату, час, місце знаходження уповноваженої особи (фізична адреса та ір-адресу), під час внесення відомостей відносно конкретної особи;

3) копій нормативно-правових документів, якими регламентована діяльність системи «Шлях» (СКІС, ЄКМТ), зокрема надання до неї доступу в режимі споглядач та передачі даних іншим особам для інформування;

4) копії документів на основі яких уповноваженим особам надано доступ до системи «Шлях» (ЄКІС, ЄКМТ) та інформацію з приводу прізвища, ім`я, по батькові, посади, контактних даних, дату та форму отримання відповідного доступу до системи уповноваженою особою, інструктажі, роз`яснення правил ведення тощо;

5) Інформацію про кількість внесених до Єдиного комплексу інформаційних систем Державної служби України з безпеки на транспорті до підсистеми Централізований облік дозволів на міжнародні перевезення з 24.02.2022 відомостей про видачу ліцензій на право провадження господарської діяльності з міжнародних перевезень вантажів та пасажирів автомобільним транспортом, з розкриттям інформації про марку та моделі транспортних засобів, їх кількість, кількість водіїв, з допомогою яких суб`єктами господарювання здійснюється згадана вище ліцензійна діяльність.

Визначити строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.07.2022
Оприлюднено25.10.2023
Номер документу106906328
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —757/18521/22-к

Ухвала від 26.07.2022

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні