Ухвала
від 05.10.2022 по справі 308/9643/17
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/9643/17

У Х В А Л А

про заміну сторони правонаступником

05 жовтня 2022 року м. Ужгород

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області в складі:

головуючої судді- Бенца К.К.,

при секретарі - Майор Ю.В.

за участі

представника позивачів - ОСОБА_1

відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Ужгород цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 до ОСОБА_2 , Коритнянської сільської ради Ужгородського району, третя особа: Холмківська сільська рада Ужгородського району про виділ у натурі частки із майна, що є у спільній частковій власності та визнання недійсним рішення сільської ради,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 звернулися доУжгородського міськрайонного судуз позовною заявою до ОСОБА_2 , Коритнянської сільської ради Ужгородського району про виділ у натурі частки із майна, що є у спільній частковій власності та визнання недійсним рішення сільської ради.

22.09.2022 року на адресу суду від представника позивачів ОСОБА_1 надійшло клопотання про залучення в якості правонаступника відповідача Коритнянської сільської ради Ужгородського району -Холмківську сільську раду Ужгородського району та зміну статусу Холмківської сільської ради Ужгородського району . Просить розглянути дане клопотання без участі сторони позивача.

Мотивуючи клопотання тим, що відповідно до додатку розпорядження КМУ від 12.06.2020 року № 712-р « Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Закарпатської області» Коритнянська сільська рада увійшла в склад Холмківської ОТГ. Враховуючи наведене третя особа без самостійних вимог: Коритнянська сільська рада припинила існування у зв`язку із входженням в склад Холмківської ОТГ. За результатами розгляду даного клопотання ухвалою суду від 12.04.2021 р. клопотання представника позивачів було задоволено частково.Однак через описку, що мала місце в тексті клопотання, суд помилково залучив до участі у справі в якості третьої особи - Холмківську сільську раду Ужгородського району.

Представник позивачів в судовому засіданні клопотання підтримав.

Відповідач ОСОБА_2 в судовому засіданні не заперечив проти задоволення клопотання.

Представник відповідача ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився. На адресу суду від представника відповідача ОСОБА_6 надійшла заява про неможливість в подальшому продовжувати надавати ОСОБА_2 правову допомогу.

Представник відповідача Коритнянської сільської ради в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Представник третьої особи Холмківської сільської ради в судове засідання не з`явився, просить розглянути справу без участі третьої особи.

Суд, заслухавши думку учасників, дослідивши матеріали справи в межах заявленого клопотання про заміну сторони правонаступником, дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судомвстановлено,що у провадженні Ужгородського міськрайоного суду знаходиться цивільна справа за № 308/9643/17 за позовною заявою ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 до ОСОБА_2 , Коритнянської сільської ради Ужгородського району, третя особа: Холмківська сільська рада Ужгородського району про виділ у натурі частки із майна, що є у спільній частковій власності та визнання недійсним рішення сільської ради.

Як вбачається з матеріалів справи, 16.03.2021 року на адресу суду від представника позивачів ОСОБА_1 надійшло клопотання про залучення в якості правонаступника третьої особи Коритнянської сільської ради Ужгородського району - Холмківську сільську раду (ОТГ) Ужгородського району.

Ухвалою Ужгородського міськрайонного суду від 12.04.2021 року клопотання представника позивачів ОСОБА_1 про залучення до участі у справі в якості третьої особи Холміківську сільську раду Ужгородського району задоволено частково. Залучено до участі у справі у якості третьої особи - Холміківську сільську раду Ужгородського району ( код ЄДРПОУ ? 22096259). В решті вимог ? відмовлено.

22.09.2022 року на адресу суду від представника позивачів ОСОБА_1 надійшло клопотання про зміну статусу Холмківської сільської ради Ужгородського району залучивши її до участі в справі замість відповідача Коритнянської сільської ради Ужгородського району в якості її правонаступника, мотивуючи клопотання тим, що через описку, що мала місце в тексті клопотання від 16.03.2021 року, суд помилково залучив до участі у справі в якості третьої особи ? Холмківську сільську раду Ужгородського району.

Згідно ч. 1ст. 48 ЦПК України, сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач.

Статтями46,47 ЦПК Українипередбачено, що вони можуть мати цивільні процесуальні права та обов`язки сторони (цивільна процесуальна правоздатність) та здатність особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді (цивільна процесуальна дієздатність).

Відповідно дост. 55 ЦПК України, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Процесуальне правонаступництво ? це заміна сторони або третьої особи (правопопередника) іншою особою (правонаступником) у зв`язку з вибуттям із процесу суб`єкта спірного або встановленого рішенням суду правовідношення, за якої до правонаступника переходять усі процесуальні права та обов`язки правопопередника і він продовжує в цивільному судочинстві участь останнього. У позовному провадженні процесуальне правонаступництво відбувається в тих випадках, коли права або обов`язки одного із суб`єктів спірного матеріального правовідношення в силу тих або інших причин переходять до іншої особи, яка не брала участі у цьому процесі.

Отже, матеріальне правонаступництво тісно пов`язане з процесуальним, оскільки процесуальне правонаступництво передбачає перехід суб`єктивного права або обов`язку від однієї особи до іншої в матеріальному праві. При цьому, незалежно від підстав матеріального правонаступництва, процесуальне правонаступництво допускається лише після того, як відбудеться заміна в матеріальному правовідношенні.

Встановлено, що відповідно до додатку розпорядження КМУ від 12.06.2020 року № 712-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Закарпатської області» Коритнянська сільська рада увійшла в склад Холмківської ОТГ. Враховуючи наведене Коритнянська сільська рада припинила існування у зв`язку із входженням в склад Холмківської ОТГ.

З огляду на викладене, Холмківська сільська рада Ужгородського району є правонаступником відповідача по справі ? Коритнянської сільської ради Ужгородського району.

Суд вважає за необхідне заявлене представником позивачів клопотання про заміну сторони правонаступником задовольнити; виключити з числа учасників справи третю особу - Холмківську сільську раду Ужгородського району

На підставівикладеного такеруючись статями 55,258-260,353 ЦПК України, суд, ?

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання представника позивачів ОСОБА_1 про заміну сторони відповідача його правонаступникому справі за позовом ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 до ОСОБА_2 , Коритнянської сільської ради Ужгородського району, третя особа: Холмківська сільська рада Ужгородського району про виділ у натурі частки із майна, що є у спільній частковій власності та визнання недійсним рішення сільської ради - задовольнити.

Замінити відповідача Коритнянську сільську раду Ужгородського району (Код ЄДРПОУ 04349768, місце реєстрації: с. Коритняни, вулиця Духновича, будинок 66-В) його правонаступником Холмківською сільською радою Ужгородського району (код ЄДРПОУ 22096259, місце реєстрації: 89422, с. Холмок, вул. Свободи, буд. 50) у справі за позовом ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 до ОСОБА_2 , Коритнянської сільської ради Ужгородського району, третя особа: Холмківська сільська рада Ужгородського району про виділ у натурі частки із майна, що є у спільній частковій власності та визнання недійсним рішення сільської ради.

Виключитиз числа учасників справи третю особу - Холмківську сільську раду Ужгородського району ( код ЄДРПОУ 22096259).

Копіюухвалинадіслати відповідачу.

Ухвала може бути оскаржена до Закарпатського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення ухвали.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається ug.zk.court.gov.ua.

Дата складання повного тексту ухвали у звязку з перебуванням судді у відпустці - 17.10.2022.

Суддя Ужгородського

міськрайонного суду К.К. Бенца

Дата ухвалення рішення05.10.2022
Оприлюднено26.10.2022
Номер документу106920855
СудочинствоЦивільне
Сутьвиділ у натурі частки із майна, що є у спільній частковій власності та визнання недійсним рішення сільської ради

Судовий реєстр по справі —308/9643/17

Рішення від 28.04.2023

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

Рішення від 28.04.2023

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

Ухвала від 05.10.2022

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

Ухвала від 05.10.2022

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

Ухвала від 12.04.2021

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

Ухвала від 12.04.2021

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

Ухвала від 11.03.2021

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

Постанова від 06.02.2020

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Кожух О. А.

Ухвала від 22.10.2019

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Кожух О. А.

Ухвала від 01.10.2019

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Кожух О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні