Ухвала
від 06.06.2017 по справі 761/18988/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/18988/17

Провадження № 1-кс/761/11758/2017

У Х В А Л А

Іменем України

06 червня 2017 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

слідчого - судді: ОСОБА_1

при секретарі: ОСОБА_2,

за участю слідчого: ОСОБА_3,

розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ФР Офісу великих платників податків ДФС майора податкової міліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять банківську таємницю з можливістю їх вилучення в банківській установі АТ « Укрексімбанк » (МФО 322313 ) -

в с т а н о в и в :

02 червня 2017 року старший слідчий з ОВС СУ ФР Офісу великих платників податків ДФС майор податкової міліції ОСОБА_3 звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням, погодженим прокурором Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 по кримінальному провадженню № 32017100110000030 від 20.03.2017, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, про тимчасовий доступ до документів ТОВ « Маргаз » (код ЄДР 34440221 ), які зберігаються у АТ « Укрексімбанк » (МФО 322313 ), а саме:

виписок про рух грошових коштів по рахунку № НОМЕР_3 , за період з 01.12.2016 по 28.02.2017, на магнітних та паперових носіях, з інформацією про: точний час надходження, включаючи години, хвилини та секунди та перерахування грошових коштів по вказаному рахунку; залишок грошових коштів на кінець та початок банківського дня; призначення платежів; розрахункові (поточні) рахунки юридичних (фізичних) осіб - контрагентів та банківські установи, в яких вони відкриті; назви юридичних (фізичних) осіб - контрагентів, їх коди ЄДРПОУ.

документів, наданих службовими особами підприємства для відкриття вищевказаних рахунків рахунку, їх обслуговування, ідентифікації уповноважених осіб;

карток із зразками підписів керівників та відбитком печатки;

листів, заяв, повідомлень та інших документів, направлених банком службовим особам підприємства; усіх договорів та додатків до них; листів, заяв, доручень та інших документів, наданих службовими особами підприємства щодо надання повноважень іншим особам подавати до банківської установи платіжні доручення, отримувати кошти, виписки банку;

заявок на видачу готівки; заяв на отримання чекових книжок;

договорів, укладених на користь чи за дорученням підприємства у вказаний період, в тому числі договорів укладених з іншими суб`єктами підприємницької діяльності щодо придбання та продажу цінних паперів;

договорів, платіжних доручень, інших фінансових документів, які стали підставою для руху коштів по рахунку;

банківських виписок та чеків, підтверджуючих видачу готівки; договору на встановлення системи "Банк-Клієнт"; заявок на купівлю іноземної валюти; договорів доміціляції векселів, копій векселів з відміткою про їх погашення, IP-адреси та номери телефонів, з яких надходили електроні повідомлення та здійснювалося віддалене керування рахунками та забезпечувалася робота віддаленого доступу типу «Інтернет-клієнт-банк»;

документів, які містять інформацію щодо проведення моніторингу по операціям, що йому підлягають з доданням підтверджуючих документів, які були отримані від клієнта в ході проведення;

вхідну та вихідну кореспонденцію між банківською установою та клієнтом банку; кредитну та депозитну справи.

Своє клопотання слідчий обґрунтовує тим, що в провадженні Слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 32017100110000030 від 20.03.2017, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено схему протиправної діяльності ТОВ « Маргаз » (код ЄДР 34440221 ), яка полягає в наступному: службові особи вказаного підприємств з метою ухилення від сплати ПДВ безпідставно сформували податковий кредит з ПДВ за рахунок податкових накладних, отриманих від ТОВ « Авреол » (код ЄДР 40895616 ) в період 01.12.2016 по 28.02.2017 р. вказане підприємство постачало зернові культури, які носили «фіктивний» характер.

Відповідно до дослідження фінансово-господарських операцій за участю ТОВ « Маргаз » (код ЄДР 34440221 ) в частині взаємовідносин з підприємством ТОВ « Авреол » (код ЄДР 408956616 ) за податковий період грудень 2016 року №32/21-05-01/34440221 від 15.03.2017 р. виявлено наявність ймовірного ухилення від сплати податку на додану вартість в сумі 5 мільйонів 241 тисяча 721,17 гривень підприємством ТОВ « Маргаз » шляхом оформлення нікчемних правочинів та відображення в податкових деклараціях з ПДВ завідомо неправдивих даних, що не відповідають дійсності.

Правочини, укладені з контрагентами порушують публічний порядок, суперечать інтересам держави та суспільства, вчинені удавано з метою ухилення від сплати податків третіх осіб.

Як зазначає слідчий, під час досудового розслідування виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей та документів, тобто ознайомитися з ними та здійснити вилучення їх копій, які містять банківську таємницю (документів відкриття розрахункового рахунку, прибуткових касових ордерів та документів, оригінали яких знаходяться на електронних (магнітних) носіях та які відображують надходження та списання за період з 01.12.2016 по 28.02.2017, грошових коштів по рахунку № НОМЕР_3 , відкритому ТОВ « Маргаз » у АТ « Укрексімбанк » (МФО 322313 ).

Також досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ « Маргаз » відкрито розрахунковий рахунок у АТ « Укрексімбанк » (МФО 322313 ) відповідно до відомостей ІС «Податковий блок».

Слідчий наголошує на тому, що зазначені банківські документи можуть містити фактичні дані, на підставі яких можливо встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, характер проведених фінансово-господарських взаємовідносин та кількість проведених фінансових операцій, реквізити сторін, належність підписів на платіжних дорученнях та інших банківських документах, щодо відкриття та обслуговування рахунку особам, які відповідальні за управління та розпорядження рахунком, наявність розрахунків, заборгованостей з підприємствами-контрагентами, а також інші відомості, які підлягають дослідженню.

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 клопотання підтримав в повному обсязі та просив суд його задовольнити, клопотання про фіксування технічним засобом не заявляв.

Повноважний представник особи, у володінні якої знаходяться такі документи, в судове засідання викликався належним чином, між тим у судове засідання не з`явився, поважність причин неявки та причини неприбуття у судове засідання не повідомив, у зв`язку із чим суд, на підставі ч.4 ст.163 КПК України, ухвалив проводити розгляд клопотання у відсутність представника АТ « Укрексімбанк » (МФО 322313 ).

Вивчивши клопотання та додані до нього копії матеріалів кримінального провадження № 32017100110000030 від 20.03.2017, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 132 КПК України визначено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Частиною 4 цієї ж статті передбачено, що для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

За змістом ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Приймаючи до уваги вищевикладене та враховуючи, що дана інформація міститься лише у володінні банківської установи АТ « Укрексімбанк » (МФО 322313 ) і отримані документи, можуть бути використані під час досудового розслідування кримінального провадження за № 32017100110000030, як докази факту протиправних дій. Водночас слідчим не доведено необхідності надання доступу до всіх зазначених в клопотанні документів з врахуванням інформації внесеної до ЄДРДР.

За таких обставин, керуючись вимогами ст. ст. 132, 159, 163 КПК України, слідчий суддя, -

у х в а л и в:

Клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ФР Офісу великих платників податків ДФС майора податкової міліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять банківську таємницю з можливістю їх вилучення в банківській установі АТ « Укрексімбанк » (МФО 322313 ) - задовольнити частково.

Надати старшому слідчому з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС майору податкової міліції ОСОБА_3 тимчасовий доступ до речей і документів, які містять банківську таємницю - оглянути оригінали документів з можливістю вилучення їх копій, які знаходяться у володінні банківської установи АТ « Укрексімбанк » (МФО 322313 ), а саме:

- виписки про рух грошових коштів по рахунку № НОМЕР_3 , за період з 01.12.2016 по 28.02.2017 з інформацією про: точний час надходження, включаючи години, хвилини та секунди та перерахування грошових коштів по вказаному рахунку; залишок грошових коштів на кінець та початок банківського дня; призначення платежів; розрахункові (поточні) рахунки юридичних (фізичних) осіб - контрагентів та банківські установи, в яких вони відкриті; назви юридичних (фізичних) осіб - контрагентів, їх коди ЄДРПОУ.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

Роз`яснити посадовим особам АТ « Укрексімбанк » (МФО 322313 ), що у відповідності до ч. 1 ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.06.2017
Оприлюднено27.10.2022
Номер документу106935534
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів, які містять банківську таємницю з можливістю їх вилучення в банківській установі АТ « Укрексімбанк » (МФО 322313

Судовий реєстр по справі —761/18988/17

Ухвала від 06.06.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Притула Н. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні