Ухвала
від 26.10.2022 по справі 301/2372/18
ІРШАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 301/2372/18

1-кп/301/8/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"26" жовтня 2022 р. м. Іршава

Іршавський районний суд Закарпатської області в особі головуючої судді ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , з участю прокурора ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Іршава клопотання директора Львівського НДІ ОСОБА_5 судових експертиз про погодження строків проведення експертизи на виконання ухвали Іршавського районного суду від 06.09.2022 про призначення повторної судово оціночної-земельної експертизи в кримінальному провадженні про обвинувачення ОСОБА_6 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1, 2 ст. 364 , ч1 ст.366 КК України.

В С Т А Н О В И В:

На розгляді Іршавського районного суду Закарпатської області перебуває кримінальна справа по обвинуваченню ОСОБА_6 за ч. 1, 2 ст. 364 , ч. 1 ст.366 КК України.

Ухвалою Іршавського районного суду Закарпатської області від 06.09.2022 року по даному кримінальному провадженні призначено повторну судово оціночно-земельну експертизу, яку доручено провести Львівському НДІСЕ. Ухвалу з додатком (документами для експертного дослідження) надіслано в експертну установу , яку 19.09.2022 року Львівським НДІСЕ МЮ України отримано.

19.10.2022 року до Іршавського районного суду Закарпатської області з експертної установи надійшов лист директора Львівського НДІСЕ про погодження, або не погодження запропонованих строків виконання експертизи. Зокрема, директор Львівського НДІСЕ просить продовжити строк виконання ухвали суду про проведення повторної судово оціночної-земельної експертизи, оскільки через значне завантаження експертів відділу будівельних та оціночно-будівельних досліджень лабораторії інженерно-технічних досліджень Львівського НДІСЕ, а саме знаходження на виконанні одночасно понад десяти експертиз, у тому числі комісійних та комплексних, її виконання може бути виконано лише у строк понад 90 календарних днів .

Прокурор ОСОБА_3 та захисник обвинуваченого ОСОБА_4 в судовому засідання не заперечили щодо погодження строків виконання експертизи зазначених в клопотанні .

Заслухавши пояснення прокурора ОСОБА_3 та захисника ОСОБА_4 , дослідивши клопотання, суд вважає , що клопотання директора Львівського НДІСЕ МЮ України щодо погодження строків проведення експертизи підлягає до задоволення, виходячи з наступного.

Стаття 69 КПК України передбачає права і обов`язки експерта в кримінальному провадженні. Статтею 70 КПК України передбачено відповідальність експерта, зокрема за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків, невиконання інших обов`язків. Експерт також зобов`язаний керуватися у своїй діяльності законом «Про судову експертизу». І виконувати положення цього закону добросовісно, неухильно та реалізувати права і обов`язки, передбачені статтями12,13.

Пункт 1.13 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень , затв. наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 № 53/5 передбачає :

Строк проведення експертизи встановлюється керівником експертної установи (або заступником керівника чи керівником структурного підрозділу) і не повинен перевищувати 90 календарних днів.

У разі значного завантаження експерта (за наявності у нього на виконанні одночасно понад десять експертиз, у тому числі комісійних та комплексних) більший розумний строк установлюється за письмовою домовленістю з органом (особою), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), після попереднього вивчення експертом наданих матеріалів.

Час попереднього вивчення матеріалів не повинен перевищувати п`ятнадцяти робочих днів.

У разі відмови органу (особи), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), у погодженні запропонованого розумного строку проведення експертизи матеріали справи повертаються з пропозицією призначити експертизу іншим суб`єктам судово-експертної діяльності, визначеним у статті 7 Закону України «Про судову експертизу».

У разі невиконання клопотань експерта щодо надання додаткових матеріалів, несплати вартості експертизи протягом 45 календарних днів з дня направлення клопотання в порядку, передбаченому чинним законодавством, незабезпечення прибуття експерта, безперешкодного доступу до об`єкта дослідження, а також належних умов для його роботи (учинення перешкод з боку сторін, що беруть участь у справі, в обстеженні об`єкта) матеріали справи повертаються органу (особі), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), із зазначенням мотивованих причин неможливості її проведення.

Строк проведення експертизи починається з робочого дня, наступного за днем надходження матеріалів до експертної установи, і закінчується у день складання висновку експерта (повідомлення про неможливість надання висновку). Якщо закінчення встановленого строку проведення експертизи припадає на неробочий день, днем закінчення строку вважається наступний за ним робочий день.

У строк проведення експертизи не включається строк виконання клопотань експерта, усунення недоліків, допущених органом (особою), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта).

Отже, законодавство, що врегульовує порядок проведення експертиз у кримінальному провадженні та інші нормативні положення вимагають від керівника експертної установи (його заступника) визначити строк проведення експертизи у регламентовані інструкцією строки, а якщо це обґрунтовано неможливо, то в розумні строки, погоджені з органом, який призначив експертизу.

З огляду на викладене, суддя вважає за необхідне погодити керівнику експертної установи клопотання щодо строку проведення призначеної експертизи.

Керуючись статтями 371, 372, 350 , 69 КПК України, суддя,-

Ухвалив :

Клопотання директора Львіського НДІСЕ МЮ України ОСОБА_5 про письмове погодження строку проведення експертизи задовольнити.

Погодити строкпроведення повторної судово оціночної-земельної експертизи в кримінальному провадженні про обвинувачення ОСОБА_6 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1, 2 ст. 364 , ч1 ст.366 КК України., призначеної ухвалою Іршавського районного суду Закарпатської області від 06.09.2022 року , у строк понад 90 календарних днів .

Копію ухвали надіслати в експертну установу для виконання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: ОСОБА_1

СудІршавський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення26.10.2022
Оприлюднено17.01.2023
Номер документу106967359
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —301/2372/18

Ухвала від 26.12.2023

Кримінальне

Іршавський районний суд Закарпатської області

Даруда І. А.

Ухвала від 26.12.2023

Кримінальне

Іршавський районний суд Закарпатської області

Даруда І. А.

Ухвала від 09.10.2023

Кримінальне

Іршавський районний суд Закарпатської області

Даруда І. А.

Ухвала від 07.08.2023

Кримінальне

Іршавський районний суд Закарпатської області

Даруда І. А.

Ухвала від 26.10.2022

Кримінальне

Іршавський районний суд Закарпатської області

Даруда І. А.

Ухвала від 06.09.2022

Кримінальне

Іршавський районний суд Закарпатської області

Даруда І. А.

Ухвала від 21.02.2022

Кримінальне

Іршавський районний суд Закарпатської області

Даруда І. А.

Ухвала від 20.01.2022

Кримінальне

Іршавський районний суд Закарпатської області

Даруда І. А.

Ухвала від 07.12.2021

Кримінальне

Іршавський районний суд Закарпатської області

Даруда І. А.

Ухвала від 03.11.2021

Кримінальне

Іршавський районний суд Закарпатської області

Даруда І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні