Рішення
від 26.10.2022 по справі 182/8485/21
НІКОПОЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 182/8485/21

Провадження № 2/0182/1178/2022

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

26.10.2022 року м. Нікополь

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді - Багрової А.Г.

за участю секретаря судового засідання Снєгульської В.М.

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Нікополя за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом Виконавчого комітету Першотравневської сільської ради до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача - Служба у справах дітей Першотравневської сільської ради, про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,

Заяви по суті справи.

07.12.2021 року Виконавчий комітет Першотравневської сільської ради звернувся з позовною заявою в інтересах малолітньої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до ОСОБА_1 та просить суд позбавити відповідача батьківських прав відносно малолітньої дитини, стягнути аліменти у розмірі 1/4 частина від його заробітку та доходів на утримання дитини(а.с.1-3).

В обґрунтуванняпозовної заявипозивачем зазначено,що ОСОБА_1 є батькоммалолітньої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .Дитина проживаларазом зматір`ю ОСОБА_3 за адресою: АДРЕСА_1 .Батько проживавокремо,долею дитинине цікавився. ІНФОРМАЦІЯ_2 матірдитини ОСОБА_3 померла.З тогочасу вихованнямта утриманням ОСОБА_2 займаєтьсячоловік покійноїматері ОСОБА_4 ,який єбатьком старшихбрата ісестри дитини,та проживаєза адресою: АДРЕСА_2 .07.07.2021року ОСОБА_1 з`явився довиконавчого комітетуПершотравневської сільськоїради Нікопольськогорайону Дніпропетровськоїобласті знаміром відмовитисьвід своєїмалолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,та власноручнонаписав заявупро те,що проситьпозбавити йогобатьківських праввідносно дитини.Згідно інформації,наданої Широківськоюселищною радою,що натериторії Шестірнянськогостаростинського округупроживала сім`я ОСОБА_3 ,яка являєтьсяматір`ю трьохмалолітніх дітей ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ,батьком якихє ОСОБА_4 ,та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,батьком якоїє ОСОБА_1 .Дана сім`яна територіїПершотравневської територіальноїгромади непроживає протягомостанніх двохроків,проживає лише ОСОБА_1 .Після смерті ОСОБА_3 всіхдітей забравдо себепроживати батькостарших дітей ОСОБА_4 заадресою: АДРЕСА_2 ,д проживаютьі потеперішній час.За цейперіод ОСОБА_1 жодного разуне відвідавдоньку тане поцікавивсяїї становищем.Гідно інформації,наданої сімейнимлікарем ПавлопільськоїАЗПСМ ОСОБА_7 відомо,що ОСОБА_1 не звертавсядо сімейноголікаря зприводу інформаціїпро станздоров`я своєїдитини.Батько дитинипостійного заробіткуне має, зацікавленостідо життядитини непроявляє. Зазначена вище інформація підтверджує факти систематичного злісного невиконання батьківських обов`язків відповідачем по відношенню до малолітньої дитини ОСОБА_8 і є підставою для позбавлення його батьківських прав. Орган опіки та піклування Першотравневської сільської ради затвердив відповідний висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 .

Відповідач відзиву на позов не подав.

Інших заяв та клопотань по суті справи учасниками не подавалось.

Процесуальні дії у справі.

Ухвалою суду від 22.09.2022 року по справі відкрито провадження та постановлено розглянути справу за правилами загального позовного провадження(а.с.26-27).

В судове засідання учасники справи не з`явились, подали заяви про розгляд справи без їх участі, представник позивача на задоволенні позовних вимог наполягає, відповідач позовні вимоги визнає в повному обсязі.

Інших заяв та клопотань з процесуальних питань учасники справи суду не подавали.

Відповідно достатті 200ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206,207 цього Кодексу.

Статтею 206 ЦПК України передбачено, що відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це взаяві по суті справиабо в окремій письмовій заяві.

Відповідно до ч.4 статті 206 ЦПК України визначено, що у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Враховуючи,що учасникисправи усудове засіданняне з`явилися,розгляд справипроводиться без фіксування судового засідання звукозаписувальними технічними засобами, що передбачено ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Судом встановлено.

ОСОБА_1 є батьком малолітньої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 6).

Дитина проживала разом з матір`ю ОСОБА_3 за адресою: АДРЕСА_1 . Батько проживав окремо, долею дитини не цікавився.

ІНФОРМАЦІЯ_2 матір дитини ОСОБА_3 померла, що підтверджується копією свідоцтва про смерть від 28.05.2021 року серія НОМЕР_1 (а.с.7).

З того часу вихованням та утриманням ОСОБА_2 займається чоловік покійної матері ОСОБА_4 , який є батьком старших брата і сестри дитини, та проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Батько дитинипостійного заробіткуне має, зацікавленостідо життядитини непроявляє,ухиляєтьсявід виконаннясвоїх обов`язківщодо вихованнядитини тазабезпечення здобуттянею повноїзагальної середньоїосвіти (а.с. 9-13).

07.07.2021 року ОСОБА_1 з`явився до виконавчого комітету Першотравневської сільської ради Нікопольського району Дніпропетровської області з наміром відмовитись від своєї малолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та власноручно написав заяву про те, що просить позбавити його батьківських прав відносно дитини( а.с. 8).

Відповідно до ст. 164 СК України передбачено, що мати, батько можуть бути позбавленісудомбатьківських прав, якщо вона, він:

1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншогозакладу охорони здоров`ябез поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування;

2) ухиляються від виконання своїх обов`язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти.

Згідно із ст. 19 ч. ч. 4, 5 СК України при розгляді судом спорів щодо позбавлення чи поновлення батьківських прав орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору.

Висновок органу опіки і піклування Першотравневської сільської ради №157 від 20.09.2021 року про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 по відношенню до малолітньої ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а. с. 15-16) суд вважає обґрунтованим та належно мотивованим, який підтверджує встановлені судом обставини.

В Рішенні Європейського суду з прав людини від 18 грудня 2008 року у справі "Савіни проти України" встановлено, що вирішуючи справи про позбавлення батьківських прав, суд зобов`язаний дотримуватися вимог ст. 8 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод у частині права заявників на повагу до сімейного життя, зокрема, судове рішення має бути побудоване на з`ясованих обставинах: чи були мотиви для позбавлення батьківських прав доречними і достатніми, чи здатне рішення про позбавлення батьківських прав забезпечити належний захист дитини, чи ґрунтується висновок органу опіки на достатній доказовій базі, чи мали батьки достатні можливості брати участь у вирішенні такого питання.

Враховуючи , що відповідач свідомо без будь - яких наявних причин нехтує своїми батьківськими обов`язками, не займається вихованням та матеріальним утриманням малолітньої доньки, не створює умов для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку, і зазначені обставини підтверджуються сукупністю досліджених в судовому засіданні доказів, що мають значення для справи, суд відповідно до свого внутрішнього переконання вважає, що позовні вимоги позивача про позбавлення відповідача батьківських прав є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Крім того, суд зазначає, що позбавлення батьківських прав, не звільняє одного з батьків від обов`язку по утриманню дитини, відносно якої його позбавлено батьківських прав, а тому з відповідача слід стягнути аліменти на утримання малолітньої ОСОБА_8 в розмірі 1\4 частина від заробітку та доходів щомісячно до досягнення нею повноліття, що відповідає інтересам дитини та не порушує права відповідача.

Дослідивши матеріали справи суд вважає, що визнання відповідачем позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, а тому наявні законні підстави ухвалити рішення про задоволення позову.

Відповідно до статті 141 ЦПК України з ОСОБА_1 на користь держави слід стягнути судовий збір в розмірі 1984,80 грн.

Керуючись ст. ст. 10, 12, 13, 76-81, 200, 206,258, 259,263,265, 354 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ :

Позовну заяву Виконавчого комітету Першотравневської сільської ради Нікопольського району Дніпропетровської області задовольнити.

Позбавити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , батьківських прав по відношенню до малолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Передати малолітню ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розпорядження органу опіки та піклування Першотравневської сільської ради Нікопольського району Дніпропетровської області для вирішення подальшої долі дитини.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , аліменти на користь дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на ім`я одержувача державного дитячого закладу, куди буде влаштована дитина, або законного представника опікуна дитини у розмірі 1/4 частина з усіх видів заробітку та доходів, але не менше 50% прожиткового мінімуму на одну дитину відповідного віку, щомісячно з 07.12.2021 року та до досягнення дитиною повноліття.

Рішення у частині місячного платежу коштів на утримання дитини підлягає негайному виконанню.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , на користь держави судовий збір в розмірі 1984,80 грн.(одна тисяча дев`ятсот вісімдесят чотири грн. 80 коп.)

На рішення може бути подана апеляція до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його повного складення.

Повне рішення буде складено до 26.10.2022 року.

Дані про учасників справи:

Позивач Виконавчий комітет Пешотравневської сільської ради ЄДРПОУ 41053153, місцезнаходження: 53271, Дніпропетровська область, Нікопольський район, с. Першотравневе, вул. Гагаріна,23.

Представник позивача Світлична Ольга Ігорівна за довіреністю від 26.10.2021 року №1111/02-15.

Відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстроване місце проживання за адресою: АДРЕСА_3 .

Третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача Служба у справах дітей виконавчого комітету Першотравневської сільської ради. ЄДРПОУ 43829965, місцезнаходження: 53271, Дніпропетровська область, Нікопольський район, с. Першотравневе, вул. Гагаріна,23.

Суддя: А. Г. Багрова

Дата ухвалення рішення26.10.2022
Оприлюднено28.10.2022
Номер документу106971862
СудочинствоЦивільне
Сутьзадоволення позову. Відповідно до статті 141 ЦПК України з ОСОБА_1 на користь держави слід стягнути судовий збір в розмірі 1984,80 грн. Керуючись ст. ст. 10, 12, 13, 76-81, 200, 206,258, 259,263,265, 354 ЦПК України, суд

Судовий реєстр по справі —182/8485/21

Рішення від 26.10.2022

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Багрова А. Г.

Ухвала від 21.09.2022

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Багрова А. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні