Ухвала
від 26.10.2022 по справі 127/24200/22
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/24200/22

Провадження №1-кс/127/9821/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 жовтня 2022 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області

в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засідання клопотання старшого слідчого відділу СУ ГУНП у Вінницькій області капітана поліції ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення огляду території ботанічного заказника місцевого значення «Стрижавські орхідеї», загальною площею 4,5503 га за рахунок земель природоохоронного призначення, на території Стрижавської селищної ради Вінницького району Вінницької області відповідно до каталогу координат кутів зовнішніх меж землекористування, що зазначені у «Проекті землеустрою з організації та встановлення меж території ботанічного заказника місцевого значення «Стрижавські орхідеї» на території Стрижавської селищної ради Вінницького району Вінницької області»,-

ВСТАНОВИВ:

26.10.2022 року до слідчого судді звернувся старший слідчий відділу СУ ГУНП у Вінницькій області капітан поліції ОСОБА_3 із клопотанням про надання дозволу на проведення огляду території ботанічного заказника місцевого значення «Стрижавські орхідеї», загальною площею 4,5503 га за рахунок земель природоохоронного призначення, на території Стрижавської селищної ради Вінницького району Вінницької області відповідно до каталогу координат кутів зовнішніх меж землекористування, що зазначені у «Проекті землеустрою з організації та встановлення меж території ботанічного заказника місцевого значення «Стрижавські орхідеї» на території Стрижавської селищної ради Вінницького району Вінницької області».

Клопотання мотивоване тим, що Слідчим управлінням Головного управління Національної поліції у Вінницькій області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42021020000000495від 04листопада 2021року,за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.1ст.364 КК України.

Досудове розслідування у вказаному кримінальному проваджені, розпочато за фактом можливого зловживання своїм службовим становищем, службовими особами одного із органів місцевого самоврядування Вінницької області, шляхом передачі у приватну власність та користування, земельних ділянок рекреаційного призначення на території Стрижавської територіальної громади Вінницької області.

В ході здійснення досудового розслідування було встановлено, встановлено, що 29.10.2021 на вебсторінці інтернет-видання «Vinnitsia news» ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) розміщено публікацію під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на въезде в город может превратиться в вывеску цен на новой АЗС».

Із змісту публікації вбачається, що земельну ділянку з кадастровим номером 0520655900:07:011:0010 площею 0.65 га з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, розташовану між р. Південний Буг та узбіччям автомобільної дороги «Виступовичи - Вінниця - Могилів-Подільский» на в`їзді до м. Вінниця, яку включено до складу природного ботанічного заказника місцевого значення «Стрижавська орхідея» у серпні 2020 року передано у приватну власність за заниженою ціною, а саме за 1981 грн. 13 коп. з метою подальшого будівництва автозаправної станції.

Моніторингом Публічної кадастрової карти встановлено, що зазначена земельна ділянка знаходиться в межах прибережної захисної смуги р. Південний Буг, а саме на відстані 91,3 м від урізу води.

Відповідно до ч. 4 ст. 4 Закону України «Про природно-заповідний фонд України», у разі зміни форм власності на землю, на якій знаходяться заказники, пам`ятки природи, заповідні урочища, парки-пам`ятки садово-паркового мистецтва, землевласники зобов`язані забезпечувати режим їх охорони і збереження з відповідною перереєстрацією охоронного зобов`язання.

У свою чергу, Додатком 6 до Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 1051 від 17.10.2012 «Перелік обмежень щодо використання земель та земельних ділянок» встановлено види обмежень, зокрема за кодом 06.04 - умова додержання природоохоронних вимог або виконання визначених робіт та 10.04 - заказники.

Класифікатором обмежень та обтяжень у використанні земельних ділянок, який 29.12.2008 затверджено наказом Держкомзему № 643, встановлено види обмежень за кодами 1.01.01 - охоронна зона навколо об`єкта природно-заповідного фонду, 01.06.13 - умова додержання природоохоронних вимог або виконання визначених робіт.

Однак, з інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна та даних Публічної кадастрової карти щодо об`єкта нерухомого майна, а саме земельної ділянки з кадастровим номером 0520655900:07:011:0010 будь-яких обтяжень та обмежень не встановлено.

В ході моніторингу також встановлено, що для земельної ділянки з кадастровим номером 0520655900:07:011:0018 площею 0,3 га в межах прибережної захисної смуги р. Південний Буг, а саме на відстані 79,35 м від урізу води встановлено цільове призначення 1.11.3 для роздрібної торгівлі та комерційних послуг.

Також, земельна ділянка 0520655900:07:011:0007 площею 0,85 га в межах прибережної захисної смуги р. Південний Буг, а саме на відстані 79,35 м від урізу води встановлено цільове призначення для ведення особистого підсобного господарства, садівництва, городництва, сінокосіння і випасання худоби.

Крім того, земельна ділянка 0520655900:07:015:0090, включена до складу природно-заповідного фонду площею 0,894 га в межах прибережної захисної смуги р. Південний Буг, а саме на відстані 93 м від урізу води встановлено цільове призначення 03.07 для будівництва та обслуговування будівель торгівлі.

У свою чергу, ст. 89 Водного кодексу України визначено, що у прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм та на островах забороняється: розорювання земель (крім підготовки ґрунту для залуження і залісення), а також садівництво та городництво; зберігання та застосування пестицидів і добрив; влаштування літніх таборів для худоби; будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, навігаційного призначення, гідрометричних та лінійних, а також інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів; миття та обслуговування транспортних засобів і техніки; влаштування звалищ сміття, гноєсховищ, накопичувачів рідких і твердих відходів виробництва, кладовищ, скотомогильників, полів фільтрації тощо; випалювання сухої рослинності або її залишків з порушенням порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Також встановлено, що цільове призначення земельних ділянок з кадастровими номерами 0520655900:07:011:0013 площею 3.1641 га для іншого (комерційного використання) розміщення готельно-ресторанного комплексу, 0520655900:07:011:0004 площею 0,135 га для розміщення та обслуговування закладу громадського харчування та господарська діяльність, що здійснюється на них імовірно не відповідає цілям і завданням заказника місцевого значення «Стрижавська орхідея», суперечить вимогам ч. 2 ст. 26 Закону України «Про природно-заповідний фонд України».

Зазначені вище обставини, вказують на можливе зловживання службовими особами Стрижавської селищної ради своїм службовим становищем при зміні форми власності та перереєстрації земельної ділянки з кадастровим номером 0520655900:07:011:0010 та інших суміжних земельних ділянок, яке виразилось в істотному порушенні вимог природоохоронного законодавства та могло завдати істотної шкоди охоронюваним законом

інтересам держави.

Згідно із Розпорядженням Вінницької районної державної адміністрації №595 від 17.04.2006 надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою з організації та встановлення меж території ботанічного заказника місцевого значення «Стрижавській орхідеї» на території Стрижавської селищної ради за межами населеного пункту.

В подальшому Вінницьким науково-дослідним та проектним інститутом землеустрою на замовлення Вінницької районної державної адміністрації виготовлено «Проект землеустрою з організації та встановлення меж території ботанічного заказника місцевого значення «Стрижавські орхідеї» на території Стрижавської селищної ради Вінницького району Вінницької області».

Відповідно до Розпорядження Вінницької районної державної адміністрації №678 від 07.05.2007 затверджено проект землеустрою з організації та встановлення меж території ботанічного заказника місцевого значення «Стрижавські орхідеї», загальною площею 4,5503 га за рахунок земель природоохоронного призначення, на території Стрижавської селищної ради за межами населеного пункту.

Враховуючи вищевикладене, з метою досягнення повноти та всебічності розслідування, виникла необхідність у проведенні огляду території ботанічногозаказника місцевогозначення «Стрижавськіорхідеї»,загальною площею4,5503га зарахунок земельприродоохоронного призначення,на територіїСтрижавської селищноїради Вінницькогорайону Вінницькоїобласті відповіднодо каталогукоординат кутівзовнішніх межземлекористування,що зазначеніу «Проектіземлеустрою зорганізації тавстановлення межтериторії ботанічногозаказника місцевогозначення «Стрижавськіорхідеї» натериторії Стрижавськоїселищної радиВінницького районуВінницької області»з метоюфіксації площта меж,використання зацільовим призначеннямботанічного заказникамісцевого значення,винесення межовихзнаків накарти викопіювання,тому слідчий просить клопотання задовольнити.

В судове засідання слідчий не з`явився, подав заяву про розгляд клопотання у його відсутність у якій клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання слідчого та матеріали кримінального провадження, дійшов до наступного висновку.

Стаття 233 КПК України передбачає, що ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якої метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті. Під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення.

Стаття 30 Конституції України гарантує кожному недоторканність житла чи іншого володіння особи. Згідно із цією статтею не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

В свою чергу, ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року встановлює, що кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції.

Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Стаття 237 КПК України, передбачає, що з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Ч. 1 ст. 234 КПК України встановлено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Приймаючи до уваги викладене, суд вважає, що є достатні підстави для надання дозволу на проведення огляду території ботанічного заказника місцевого значення «Стрижавські орхідеї», загальною площею 4,5503 га за рахунок земель природоохоронного призначення, на території Стрижавської селищної ради Вінницького району Вінницької області відповідно до каталогу координат кутів зовнішніх меж землекористування, що зазначені у «Проекті землеустрою з організації та встановлення меж території ботанічного заказника місцевого значення «Стрижавські орхідеї» на території Стрижавської селищної ради Вінницького району Вінницької області» з метою фіксації площ та меж, використання за цільовим призначенням ботанічного заказника місцевого значення, винесення межових знаків на карти викопіювання.

Таким чином, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого мотивоване, а тому підлягає задоволенню.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 110, 233, 234, 235, 395 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на проведення огляду території ботанічного заказника місцевого значення «Стрижавські орхідеї», загальною площею 4,5503 га за рахунок земель природоохоронного призначення, на території Стрижавської селищної ради Вінницького району Вінницької області відповідно до каталогу координат кутів зовнішніх меж землекористування, що зазначені у «Проекті землеустрою з організації та встановлення меж території ботанічного заказника місцевого значення «Стрижавські орхідеї» на території Стрижавської селищної ради Вінницького району Вінницької області» з метою фіксації площ та меж, використання за цільовим призначенням ботанічного заказника місцевого значення, винесення межових знаків на карти викопіювання.

Ухвала слідчого судді є остаточною та оскарженню не підлягає.

Ухвала залишається в силі протягом одного місяця з дня її постановлення.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення26.10.2022
Оприлюднено24.01.2023
Номер документу106973507
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення огляду території ботанічного заказника місцевого значення «Стрижавські орхідеї», загальною площею 4,5503 га за рахунок земель природоохоронного призначення, на території Стрижавської селищної ради Вінницького району Вінницької області відповідно до каталогу координат кутів зовнішніх меж землекористування, що зазначені у «Проекті землеустрою з організації та встановлення меж території ботанічного заказника місцевого значення «Стрижавські орхідеї» на території Стрижавської селищної ради Вінницького району Вінницької області

Судовий реєстр по справі —127/24200/22

Ухвала від 26.10.2022

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Вишар І. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні