Рішення
від 25.10.2022 по справі 918/802/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"25" жовтня 2022 р. м. РівнеСправа № 918/802/22

Господарський суд Рівненської області у складі головуючої судді Бережнюк В.В., розглянувши матеріали справи

за позовом Акціонерного товариства "Таскомбанк"

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "СМАРТ РІВНЕ"

про стягнення заборгованості 28 647,31 грн.

Секретар судового засідання Лиманський А.Ю.

Представники:

від позивача: не з`явився

від відповідача: не з`явився

Суть спору:

Акціонерне товариство "Таскомбанк" звернулося до Господарського суду Рівненської області з позовом до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "СМАРТ РІВНЕ" про стягнення заборгованості 28 647,31 грн., з яких 24 962,91 грн. заборгованість за кредитом, 3 684,40 грн. заборгованість по відсотках.

Стислий виклад позиції позивача та заперечень відповідача.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач не повернув вчасно надані позивачем кредитні кошти згідно укладеного кредитного договору №ID8168876 від 30.11.2020.

Також позивач просить покласти на відповідача судові витрати.

Відповідач відзиву у строки і порядку, визначені ухвалою суду від 04.10.2022 року, не надав, а відтак розгляд справи здійснюється за наявними матеріалами.

Процесуальні дії у справі.

Ухвалою суду від 04 жовтня 2022 року позовну заяву АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "ТАСКОМБАНК" № 16578/71.1 від 23.09.2022 р. прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі, розгляд справи вирішено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження. Справу призначено до слухання в засіданні на 25 жовтня 2022 р. на 10:50 год.

Судом на адресу учасників справи надіслано ухвалу про відкриття провадження у справі.

Ухвала, яка відповідачу Товариству з обмеженою відповідальністю "СМАРТ РІВНЕ" відправлена на адресу: 33024, м. Рівне, вул. Князя Острозького, 8А, кв. 23, повернута відділенням поштового зв`язку з відміткою "Адресат відсутній за вказаною адресою".

Судом вживалися заходи щодо належного повідомлення відповідача про розгляд даної справи у суді.

Суд зазначає, що відповідно до ч. 4 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Згідно з ч. 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Згідно ч.7 ст.120 ГПК України учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

Неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею (ч.1 ст.202 ГПК України).

У справі наявні докази про те, що ухвала надсилалася на відому суду адресу відповідача.

У строки, обумовлені ухвалою від відповідача жодних заяв/клопотань не подано. Заперечень проти розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін від учасників не надходило.

Відповідно до ст. 7 ГПК України правосуддя в господарських судах здійснюється на засадах рівності всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності, підпорядкування, місцезнаходження, місця створення та реєстрації, законодавства, відповідно до якого створена юридична особа, та інших обставин.

За приписами ст. 13 ГПК України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

У процесі розгляду даного спору судом у межах наданих йому повноважень учасникам у справі було надано достатньо часу та можливості скористатися своїми процесуальними правами та обов`язками, передбаченими ГПК України, також вжито заходів щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби та збереження здоров`я учасників процесу та працівників суду.

Зібраних доказів по справі достатньо для повного, всебічного, об`єктивного розгляду справи та вирішення даного господарського спору.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, господарським судом встановлено наступне.

Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини.

Судом встановлено, що 30.11.2020 між Акціонерним товариством "ТАСКОМБАНК" (далі - Банк) та Товариством з обмеженою відповідальністю "СМАРТ РІВНЕ" (далі - Позичальник) укладено Договір № ID8168876 про відкриття відновлювальної кредитної лінії (далі-Кредитний договір), за умовами якого Банк відкриває Позичальнику відновлювальну кредитну лінію (далі-Кредитна лінія) з лімітом заборгованості і надає в рамках відкритої Кредитної лінії грошові кошти (далі- Кредит або Транш) в розмірі та на умовах, передбачених цим Договором, а Позичальник зобов`язується повернути Банку отримані кредитні кошти та сплатити проценти за користування ними в розмірі, у строки та на умовах цього Договору. Кредитні кошти надаються Банком окремими частинами - Траншами (п.1.1 Договору).

Згідно з умовами пункту 2.4. договору, кредитна лінія відкривається для позичальника від дати укладення цього договору, у валюті кредитування - гривня, в розмірі 69 000,00 грн.

Згідно з умовами пункту 3.1. договору, кожен транш надається позичальнику на підставі поданої ним заяви (далі - заява), за формою викладеною у додатку № 1 до цього договору.

Сторони погодились, що позичальник подає заяву до банку у формі електронного документу з накладенням електронних цифрових підписів через встановлені засоби електронного зв`язку банку та клієнта.

Згідно з умовами пункту 4.1. договору, процентна ставка за користування кредитними траншами складає: для траншів строком до 30 днів - 19% річних, строком до 60 днів - 21% річних, строком до 90 днів - 22% річних, строком до 180 днів - 23% річних, та є фіксованою процентною ставкою у вказаний період.

Пунктом 4.2. договору встановлено, що нарахування процентів банком здійснюється на суму фактичної заборгованості за кредитом на кінець кожного операційного дня. Проценти розраховуються за фактичну кількість днів користування кредитними коштами методом "факт/360", де 360 - це умовна кількість календарних днів у році. При цьому, враховується перший день та не враховується останній день користування кредитною лінією. Нарахування процентів банком та їх сплата позичальником здійснюється до моменту повного повернення кредиту (до дня остаточного розрахунку за кредитом включно).

Згідно з умовами пунктів 4.3.- 4.8. договору для обліку операцій за наданим позичальнику кредиту в рамках відкритої кредитної лінії банк відкриває позичальнику відповідні балансові рахунки, на яких відображається заборгованість по кредитним траншам. Позичальник доручає банку здійснювати списання нарахованих процентів з його рахунків. Банк виконує списання нарахованих процентів з 1-го по 10-те число кожного місяця, за попередній місяць, та одночасно з погашенням кредитної лінії за останній період користування кредитною лінією.

У випадку відсутності на поточних рахунках позичальника чи рахунку для погашення (вказаного в п. 5.1.1) грошових коштів у сумі, достатній для погашення основного боргу та нарахованих процентів у встановлені цим договором строки, суми непогашених у строк основного боргу та процентів визнаються простроченими.

За видачу кожного траншу позичальник сплачує банку комісію в розмірі:

для траншів строком до 30 днів - 0,5% від суми виданого траншу в межах кредитної лінії;

для траншів строком до 60 днів - 0,75% від суми виданого траншу в межах кредитної лінії;

для траншів строком до 90 днів - 1% від суми виданого траншу в межах кредитної лінії;

для траншів строком до 180 днів - 2% від суми виданого траншу в межах кредитної лінії.

Комісія може бути сплачена позичальником як за рахунок власних так і за рахунок кредитних коштів.

Погашення кредиту в період терміну надання відновлювальної кредитної лінії проводиться будь-якими сумами, при цьому погашення будь-якої суми кредиту збільшує невикористаний залишок ліміту кредитної лінії. Транші погашаються у встановлені строки їх погашення, які зазначаються в заявах на видачу траншу.

Розділом 5 договору встановлено, що погашення боргових зобов`язань за цим договором може проводитися в порядку, передбаченому договором, зокрема такими способами:

- шляхом безготівкового переказу коштів на рахунок для погашення боргових зобов`язань, № НОМЕР_1 в банку; та/або

- шляхом здійснення банком договірного списання відповідних сум з будь-якого рахунку позичальника, відкритого в банку (на що позичальник надає свою безумовну та безвідкличну згоду банку шляхом підписання цього договору); та/або

- іншим чином, у випадку, якщо інший порядок погашення будь-якого із боргових зобов`язань визначений цим договором, або якщо це не суперечить чинному законодавству України.

Датою повернення заборгованості за кредитною лінією є день виконання позичальником всіх своїх боргових зобов`язань перед банком в повному обсязі заборгованості за цим договором, включаючи повну сплату процентів, комісій банку, неустойки, пені, штрафів (якщо такі будуть) чи дата здійснення банком договірного списання вказаних сум з поточного рахунку позичальника.

Датою (моментом) погашення заборгованості за кредитною лінією вважається день зарахування на відповідний рахунок(ки) для погашення боргових зобов`язань у порядку, визначеному цим договором, грошових коштів у сумі, що відповідає розміру заборгованості за кредитною лінією у повному обсязі чи дата здійснення банком договірного списання вказаних сум з поточного рахунку позичальника.

Згідно з умовами пункту 6.1.4. договору, позичальник зобов`язаний достроково повернути заборгованість за кредитною лінією та сплатити проценти користування нею, комісії та пеню на письмову вимогу банку та у строк, зазначений в такій вимозі, у випадках, передбачених цим договором та/або чинним законодавством України. При цьому, у випадку, якщо згідно з умовами цього договору або отриманої від банку вимоги позичальник зобов`язаний здійснити повне дострокове погашення боргових зобов`язань, Сторони домовились, що дата повернення заборгованості за кредитною лінією, зазначена в п.2.5 цього договору, за домовленістю сторін, вважається перенесеною та такою, що змінена на дату чи строк, що зазначений у письмовій вимозі банку про дострокове погашення чи настає в інших випадках, передбачених цим договором.

21 липня 2022 року банк направив відповідачу повідомлення - вимогу, згідно з якою відповідач був повідомлений про наявність заборгованості за кредитом та про необхідність її погашення у стислі терміни. Згідно із цією вимогою банк повідомив позичальника про порушення умов кредитного договору та необхідність дострокового повернення всього кредиту.

У вказаному повідомленні зазначено, що про обов`язок позичальника повернути заборгованість по кредиту, відсотки та штрафні санкції протягом 10 календарних днів з дня одержання повідомлення, але в будь-якому випадку не пізніше 15 календарних днів з дня направлення такого повідомлення.

Позивач вказує, що зазначені порушення не були усунені, а заборгованість так і не була погашена.

Позивач також зазначає, що відповідачем, станом на момент звернення до суду умови кредитного договоруне виконані, кредитні кошти у встановлені договором строки не повернуті, загальна заборгованість позичальника в рамках кредитного договору, становить 28 647,31 гривень, з яких: заборгованості по тілу кредиту (в т.ч. прострочена) - 24 962,91 грн.; заборгованості по відсоткам (в т.ч. прострочені) - 3 684,40 грн.

Норми права, що підлягають до застосування, та мотиви їх застосування, оцінка аргументів, наведених сторонами.

Як унормовано положеннями статті 11 Цивільного кодексу України (далі ЦК України) та статті 174 Господарського кодексу України (далі ГК України) договір є підставою для виникнення цивільних прав і обов`язків (господарських зобов`язань).

Зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку (ч. 1 ст. 509 ЦК України).

Відповідно до статті 626 ЦК України договором є домовленість сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно з нормами частини 1 статті 1054 ЦК України, за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.

Відповідно до статті 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Частиною 2 статті 1054 ЦК України передбачено, що до відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 глави 71 ("Позика"), якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору.

Нормами частини 1 статті 1046 ЦК України встановлено, що за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов`язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суми позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої якості.

Водночас нормами частини 1 статті 1049 ЦК України визначено, що позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

Згідно з положеннями частини 1 статті 1048 ЦК України позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги в частині стягнення з відповідача 24962 грн. 91 коп. - заборгованості за кредитом, 3 684,40 грн. - заборгованість за відсотками є обґрунтованими, доказів оплати вказаної заборгованості відповідач суду не надав.

Положеннями статті 525 ЦК України, та частини 6 статті 193 ГК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Частинами 1, 3 статті 202 ГК України передбачено, що господарське зобов`язання припиняється, зокрема, виконанням, проведеним належним чином. До відносин щодо припинення господарських зобов`язань застосовуються відповідні положення ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно з нормами частини 1 статті 598 ЦК України, зобов`язання припиняється частково або у повному обсязі на підставах, встановлених договором або законом.

Статтею 629 ЦК України визначено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до положень статті 77 ГПК України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Також, згідно з нормами статті 78 ГПК України достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи.

Правилами статті 13 ГПК України визначено, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Висновки суду за результатами вирішення спору.

За результатами з`ясування обставин, на які позивач посилався як на підставу своїх вимог підтверджених тими доказами, які були дослідженні в судовому засіданні, і з наданням оцінки всім аргументам у їх сукупності та взаємозв`язку, як це передбачено вимогами ст.ст. 75-79, 86 ГПК України, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення позовних вимог та стягнення з відповідача на користь позивача заборгованості за кредитним договором № ID8168876 від 30.11.2020 року в розмірі 28 647 грн. 31 коп., з яких 24 962 грн. 91 коп. - заборгованості за кредитом, 3 684,40 грн. - заборгованість за відсотками, нарахованими на прострочену заборгованість.

Розподіл судових витрат.

Згідно з ч. 1 ст. 123 ГПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Разом з першою заявою по суті спору кожна сторона подає до суду попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які вона понесла і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи (ч. 1 ст. 124 ГПК України).

У позовній заяві позивачем зазначено попередній розрахунок судових витрат, що складаються із судового збору.

Як вбачається із матеріалі справи, позивач звернувся до господарського суду із позовом майнового характеру про стягнення 28 647 грн. 31 коп.

Судом встановлено, що позивачем сплачено судовий збір у необхідному розмірі, що підтверджується оригіналом меморіального ордеру № 1026172393 від 23.09.2022 року на суму 2 481,00 грн.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 129 ГПК України судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Оскільки позовні вимоги підлягають задоволенню, судовий збір за подання позовної заяви, в порядку статті 129 Господарського процесуального кодексу України, покладається на відповідача у повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 129, 233, 237-240 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов Акціонерного товариства "ТАСКОМБАНК" - задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "СМАРТ РІВНЕ" (33024, Рівненська обл., м. Рівне, вул. Князя Острозького, буд.8А, кв.23, код ЄДРПОУ 41774223) на користь Акціонерного товариства "ТАСКОМБАНК" (01032, м. Київ, вул. С. Петлюри, буд. 30, код ЄДРПОУ 09806443) заборгованості за кредитним договором № ID8168876 від 30.11.2020 року в розмірі 28 647 (двадцять вісім тисяч шістсот сорок сім) грн. 31 коп., з яких 24 962 (двадцять чотири тисячі дев`ятсот шістдесят дві) грн. 91 коп. - заборгованості за кредитом, 3 684 (три тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн. 40 коп. - заборгованість за відсотками, нарахованими на прострочену заборгованість та 2 481 (дві тисячі чотириста вісімдесят одну) грн. 00 коп. - витрат по сплаті судового збору.

3. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення господарського суду Рівненської області може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги до Північно-західного апеляційного господарського суду в порядку встановленому ст.ст. 254, 256 - 259 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст рішення складено та підписано 27 жовтня 2022 року.

Суддя Бережнюк В.В.

Дата ухвалення рішення25.10.2022
Оприлюднено28.10.2022
Номер документу106975688
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —918/802/22

Судовий наказ від 23.11.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Бережнюк В.В.

Рішення від 25.10.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Бережнюк В.В.

Рішення від 25.10.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Бережнюк В.В.

Ухвала від 04.10.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Бережнюк В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні