Ухвала
від 27.10.2022 по справі 7/314-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

27.10.2022м. СумиСправа № 7/314-07

Господарський суд Сумської області у складі судді Соп`яненко О.Ю., за участі секретаря судового засідання Бардакової О.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву ліквідатора ТОВ Шостка-тепло арбітражного керуючого Ховріна Ю.А. № 02-01/04-46 від 01.09.2022 (вх.№2081) про продовження строку ліквідаційної процедури, продовження арбітражному керуючому строку виконання повноважень ліквідатора та надання дозволу ТОВ Шостка-тепло забезпечити тепловою енергією в сезоні 2022-2023 мікрорайон Капсуль і вчинити для цього всі необхідні дії та матеріали справи № 7/314-07, порушеної за заявою кредитора ВАТ по газопостачанню та газифікації Сумигаз НАК Нафтогаз України до боржника ТОВ Шостка Тепло про визнання банкрутом

Учасники справи в судове засідання не прибули

УСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду від 11.12.2007 порушено провадження у справі № 7/314-07 про банкрутство ТОВ Шостка-тепло.

Постановою господарського суду Сумської області від 10.10.2017 боржника ТОВ Шостка-Тепло визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Ховріна Ю.А.

02.09.2022 ліквідатором ТОВ Шостка-тепло арбітражним керуючим Ховріним Ю.А. подано до суду заяву № 02-01/04-46 від 01.09.2022 (вх.№2081) про продовження строку ліквідаційної процедури, продовження арбітражному керуючому строку виконання повноважень ліквідатора та надання дозволу ТОВ Шостка-тепло забезпечити тепловою енергією в сезоні 2022-2023 мікрорайон Капсуль і вчинити для цього всі необхідні дії у справі № 7/314-07.

Згідно ухвали суду від 07.09.2022 розгляд заяви арбітражного керуючого призначено в судовому засіданні на 10.10.2022, 12:00.

У зв`язку з оголошенням на території Сумської області повітряної тривоги 10.10.2022 о 12:00 судове засідання у даній справі не відбулось, згідно ухвали суду від 12.10.2022 розгляд заяви арбітражного керуючого призначено на 27.10.2022.

Заперечень щодо поданої заяви ліквідатора до суду не надходило.

З огляду на відсутність перешкод для розгляду справи, суд вважає за можливе розглянути заяву ліквідатора в даному судовому засіданні.

Розглянувши заяву ліквідатора, суд встановив наступне:

21.10.2019 набрав чинності Кодекс України з процедур банкрутства від 18.10.2018 № 2597-VIII.

Зі змісту п.2 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства вбачається, що з дня введення в дію цього Кодексу визнається такими, що втратив чинність зокрема Закон України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., № 31, ст. 440 із наступними змінами).

Відповідно до поданої заяви ліквідатор просить продовжити строк ліквідаційної процедури ТОВ «Шостка-тепло»; продовжити арбітражному керючому Ховріну Ю.А. строк виконання повноважень ліквідатора у справі № 7/314-07; надати дозвіл ТОВ «Шостка-тепло» забезпечити тепловою енергією в сезоні 2022-2023 мікрорайон «Капсуль» і вчинити для цього всі необхідні дії.

Заявник обґрунтовує свої вимоги тим, що у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України, Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022 введено в Україні воєнний стан; відповідно до Переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 08 липня 2022 року № 147 Шосткинську міську територіальну громада внесено до зазначеного Переліку.

Ведення бойових дій на території м. Шостка перешкоджає Приватному підприємству ЕЛЬБРУС ПІВНІЧ встановити нове обладнання та оформити всі правовстановлюючі та дозвільні документи на постачання теплової енергії, тому на даний час у підприємства відсутні дозвільні документи на виробництво та транспортування теплової енергії (ліцензії на опалення з котла зі спаленням лісових відходів), у зв`язку з чим питання своєчасного забезпечення споживачів мікрорайону Капсуль м.Шостка послугами з постачання теплової енергії, зокрема, в опалювальному сезоні 2022-2023 р.р., є неможливим.

Крім того, ліквідатором надано листи Виконавчого комітету Шосткинської міської ради та заступника голови обласної державної адміністрації - керівника обласної військової адміністрації, в яких, враховуючи соціальну важливість проблеми стосовно опалення, просять ліквідатора вирішити питання теплозабезпечення товариством з обмеженою відповідальністю «Шостка-тепло» мікрорайону «Капсуль» у місті Шостка відповідно до вимог чинного законодавства.

З урахуванням зазначеного та враховуючи, що тільки у ТОВ «Шостка-тепло» наявні всі ліцензії та дозвільні документи, а отже тільки ТОВ «Шостка-тепло» може забезпечити теплом споживачів в опалювальному сезоні 2022-2022 р.р. ТОВ Шостка-тепло є постачальником тепла в силу положень Правил надання послуги з постачання теплової енергії, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 р. № 830 та забезпечує теплом в м. Шостка мікрорайон Капсуль.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Відповідно до ч. 1 ст. 61 Кодексу України з процедур банкрутства ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі повноваження:

приймає у своє відання майно боржника, забезпечує його збереження;

виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута;

проводить інвентаризацію та визначає початкову вартість майна банкрута;

аналізує фінансовий стан банкрута;

виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута;

формує ліквідаційну масу;

заявляє до третіх осіб вимоги щодо повернення банкруту сум дебіторської заборгованості;

має право отримувати кредит для виплати вихідної допомоги працівникам, які звільняються внаслідок ліквідації банкрута, який відшкодовується згідно з цим Кодексом позачергово за рахунок коштів, одержаних від продажу майна банкрута;

з дня визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури повідомляє працівників банкрута про звільнення та здійснює його відповідно до законодавства України про працю. Виплата вихідної допомоги звільненим працівникам банкрута провадиться ліквідатором у першу чергу за рахунок коштів, одержаних від продажу майна банкрута, або отриманого для цієї мети кредиту;

заявляє в установленому порядку заперечення щодо заявлених до боржника вимог поточних кредиторів за зобов`язаннями, які виникли під час провадження у справі про банкрутство і є неоплаченими;

подає до суду заяви про визнання недійсними правочинів (договорів) боржника;

вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб;

передає в установленому порядку на зберігання документи банкрута, які відповідно до нормативно-правових актів підлягають обов`язковому зберіганню;

продає майно банкрута для задоволення вимог, внесених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Кодексом;

повідомляє про своє призначення державний орган з питань банкрутства в десятиденний строк з дня прийняття рішення господарським судом та надає державному реєстратору в електронній формі через портал електронних сервісів юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відомості, необхідні для внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, у порядку, встановленому державним органом з питань банкрутства;

у разі провадження банкрутом діяльності, пов`язаної з державною таємницею, вживає заходів з ліквідації режимно-секретного органу;

веде реєстр вимог кредиторів;

подає в установленому порядку та у випадках, передбачених Законом України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення", інформацію до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення;

здійснює дії щодо скасування реєстрації випуску акцій, передбачені законодавством, якщо організаційно-правовою формою юридичної особи - банкрута є акціонерне товариство;

здійснює інші повноваження, передбачені цим Кодексом.

Зі змісту абз. 1 ч. 1 ст. 59 Кодексу України з процедур банкрутства вбачається, що з дня ухвали господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури господарська діяльність банкрута завершується закінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу, крім укладення та виконання договорів, що мають на меті захист майна банкрута або забезпечення його збереження (підтримання) у належному стані, договорів оренди майна, яке тимчасово не використовується, на період до його продажу у процедурі ліквідації тощо.

Як було встановлено судом 31.08.2020 відбувся електронний аукціон щодо продажу цілісного майнового комплексу ТОВ Шостка-тепло, за результатами якого (протокол № UA-PS-2020-08-09-000001-2) переможцем визнано Приватне підприємство ЕЛЬБРУС ПІВНІЧ та станом на дату розгляду заяви ліквідатора вказане підприємство не має дозвільних документів на виробництво та транспортування теплової енергії.

Згідно з частиною 1 статті 328 право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Відповідно до частини 2 вказаної статті право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ч. 1 ст. 317 Цивільного кодексу України власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Зі змісту ст. 319 Цивільного кодексу України вбачається, що власник володіє, користується і розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. Усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав.

Відповідно до статті 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно ст. 626 ЦК України договір є підставою виникнення цивільних прав та обов`язків.

Відповідно до ч. 1 ст. 638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Згідно з ч.1 ст. 209 ЦК України правочин, який вчинений у письмовій формі, підлягає нотаріальному посвідченню лише у випадках, встановлених законом або домовленістю сторін.

Нотаріальне посвідчення правочину здійснюється нотаріусом або іншою посадовою особою, яка відповідно до закону має право на вчинення такої нотаріальної дії, шляхом вчинення на документі, в якому викладено текст правочину, посвідчувального напису.

Державна реєстрація правочинів проводиться нотаріусами відповідно до Тимчасового порядку державної реєстрації правочинів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.05.2004 № 671.

Відповідно до ст. 182 ЦК України право власності та інші речові права на нерухомі речі, обтяження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації. Державна реєстрація прав на нерухомість є публічною, здійснюється відповідним органом, який зобов`язаний надавати інформацію про реєстрацію та зареєстровані права в порядку, встановленому законом. Відмова у державній реєстрації права на нерухомість, ухилення від реєстрації, відмова від надання інформації про реєстрацію можуть бути оскаржені до суду. Порядок проведення державної реєстрації прав на нерухомість та підстави відмови в ній встановлюються законом.

Статтею 334 Цивільного Кодексу України передбачено, що права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації, виникають з дня такої реєстрації відповідно до закону.

На даний час у ПП ЕЛЬБРУС ПІВНІЧ відсутні всі необхідні ліцензії та дозволи на здійснення діяльності з вироблення та постачання теплової енергії.

Враховуючи те, що право власності на цілісний майновий комплекс на даний час зареєстроване за ТОВ Шостка-тепло, а також те, що останній не ліквідований, є постачальником тепла в силу положень Правил надання послуг з постачання теплової енергії, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 р. № 830, суд дійшов висновку про обґрунтованість заяви щодо надання дозволу ліквідатору на вчинення усіх необхідних дій для забезпечення тепловою енергією мікрорайону Капсуль м. Шостка Сумської області в 2022-2023р.р.

Крім того, ліквідатор у своєму клопотанні просить продовжити строк ліквідаційної процедури ТОВ «Шостка-тепло» та продовжити арбітражному керючому Ховріну Ю.А. строк виконання повноважень ліквідатора у справі № 7/314-07.

Частиною другою статті 119 ГПК України передбачено, що встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Згідно ч. 2 ст. 60 Кодексу України з процедур банкрутства ліквідатор виконує свої повноваження до завершення ліквідаційної процедури в порядку, встановленому цим Кодексом.

Відповідно до ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси; відомості про реалізацію об`єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії документів, що підтверджують відчуження активів боржника під час ліквідаційної процедури (у тому числі протоколи про проведення аукціону, договори купівлі-продажу, акти приймання-передачі майна, акти про придбання майна на аукціоні тощо); реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, що підтверджують погашення вимог кредиторів; довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню; для акціонерних товариств - розпорядження про скасування реєстрації випуску акцій, видане Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку; для емітентів боргових цінних паперів - звіт про результати погашення цінних паперів.

Обов`язком ліквідатора є здійснення всієї повноти дій, спрямованих на виявлення та повернення активів боржника.

Ліквідатор виконує свої повноваження до внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань запису про припинення юридичної особи - банкрута.

За положеннями ст. 61 Кодексу України з процедур банкрутства ліквідатор під час ліквідаційної процедури, серед іншого, вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб.

Так, законодавством передбачено певну сукупність дій, яку необхідно ліквідатору вчинити в ході ліквідаційної процедури, та перелік додатків до звіту ліквідатора, які подаються суду разом із зазначеним звітом та є предметом дослідження в судовому засіданні за підсумками ліквідаційної процедури; подання звіту та ліквідаційного балансу здійснюється ліквідатором за наслідком всіх проведених ним дій в ході ліквідаційної процедури.

Так, ліквідатор у своїй заяві зазначає, що у зв`язку з введеним воєнний станом, а також тим, що підприємство банкрута знаходиться на території, що віднесена до територіальних громад, які розташовані в районі проведення бойових дій, зазначене є поважною причиною для продовження строку ліквідаційної процедури та продовження арбітражному керуючому Ховріну Ю.А. строку виконання повноважень ліквідатора у даній справі.

Враховуючи викладене, а також наявність обставин, які перешкоджають завершенню ліквідаційної процедури, необхідність здійснення заходів, які є обов`язковими в ліквідаційній процедурі банкрута в межах строку ліквідаційної процедури в повному обсязі, суд вважає за доцільне задовольнити заяву ліквідатора.

Керуючись ст.ст. 234, 235 ГПК України, ст. 59, 61, 65 Кодексу України з процедур банкрутства, суд

УХВАЛИВ:

1. Заяву ліквідатора ТОВ Шостка-тепло арбітражного керуючого Ховріна Ю.А. № 02-01/04-46 від 01.09.2022 (вх.№2081) про продовження строку ліквідаційної процедури, продовження арбітражному керуючому строку виконання повноважень ліквідатора та надання дозволу ТОВ Шостка-тепло забезпечити тепловою енергією в сезоні 2022-2023 мікрорайон Капсуль і вчинити для цього всі необхідні дії - задовольнити.

2. Надати дозвіл ТОВ Шостка-тепло (41100, Сумська область, м. Шостка, вул. Орджонікідзе, 3, код ЄДРПОУ 32478934) забезпечити тепловою енергією в опалювальному сезоні 2022-2023 р.р. мікрорайон Капсуль м. Шостка Сумської області та вчинити для цього всі необхідні дії.

3. Продовжити строк ліквідаційної процедури ТОВ «Шостка-тепло» у справі № 7/314-07.

4. Підтвердити повноваження арбітражного керуючого Ховріна Ю.А. як ліквідатора ТОВ «Шостка-тепло» у справі № 7/314-07.

5. Копію ухвали надіслати комітету кредиторів, ліквідатору.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та може бути оскаржена в апеляційному порядку, встановленому статтями 255-257 ГПК України.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: htps://court.gov.ua/sud5021/.

Повний текст ухвали підписано 28.10.2022.

СуддяО.Ю. Соп`яненко

Дата ухвалення рішення27.10.2022
Оприлюднено31.10.2022
Номер документу106999853
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом Учасники справи в судове засідання не прибули

Судовий реєстр по справі —7/314-07

Ухвала від 15.03.2023

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 17.02.2023

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 27.10.2022

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 12.10.2022

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 06.09.2022

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Рішення від 04.10.2021

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 29.09.2021

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 27.09.2021

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 22.09.2021

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 30.08.2021

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні