Ухвала
від 04.10.2022 по справі 757/42247/20-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/42247/20-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 жовтня 2022 року Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді ОСОБА_5,

за участю секретаря ОСОБА_6,

прокурора ОСОБА_7,

захисника обвинуваченого ОСОБА_8,

обвинуваченого ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Києві кримінальне провадження за обвинуваченням

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Насташка, Київської області, громадянина України, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.2051 КК України,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 восени 2017 року (більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено) в офісному приміщенні, розташованому за адресою: м. Київ, вул. Інститутська, 11а, на території Печерського району м. Києва, на пропозицію невстановленої слідством особи, що назвалась як « ОСОБА_2 », надав копії свого паспорта громадянина України серії НОМЕР_1 , Рокитнянським РВ ГУ МВС України в Київській області 25 лютого 2009 року та реєстраційного номеру облікової картки платника податків № НОМЕР_2 для виготовлення реєстраційних документів, які посвідчують придбання ТОВ «Вік Групп-Інвест» (код 37226075) без наміру здійснювати господарську діяльність, передбачену протоколом загальних зборів учасників вказаного товариства.

Продовжуючи реалізацію свого умислу, ОСОБА_1 відповідно до попередньої домовленості із невстановленою слідством особою, восени 2017 року, більш точні дату та час досудовим розслідуванням не встановлені, перебуваючи в офісному приміщенні, розташованому за адресою: м. Київ, вул. Інститутська, 11а, на території Печерського району м. Києва, поставив свій підпис у графі «Покупець» у договорі купівлі-продажу частки у розмірі 66% в статутному капіталі ТОВ «Вік Групп-Інвест» (код ЄДРПОУ 37226075) від 13 грудня 2017 р., укладеному між ОСОБА_3 та ОСОБА_1 , та у графі «Покупець» у договорі купівлі- продажу частки у розмірі 34% в статутному капіталі ТОВ «Вік Групп-Інвест» (код ЄДРПОУ 37226075) від 13 грудня 2017 р., укладеному між ОСОБА_4 та ОСОБА_1 , чим надав юридичну силу вищевказаним документам, які попередньо виготовлені невстановленою слідством особою.

На підставі поданих невстановленою особою документів 13.12.2017 державним реєстратором проведено державну реєстрацію змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі, щодо ТОВ «Вік Групп-Інвест» (код ЄДРПОУ 37226075), про що вчинено відповідний запис у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

ОСОБА_1 , діючи з корисливих мотивів, виконавши всі перелічені дії, запропоновані йому невстановленою особою, придбав ТОВ «Вік Групп-Інвест», чим досягнув своєї кримінально-протиправної мети у вигляді внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, без наміру здійснювати господарську діяльність, передбачену протоколом загальних зборів учасників вказаного товариства.

Своїми діями, які виразились у внесенні у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи завідомо неправдивих відомостей, а також умисному поданні для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, скоєному повторно, за попередньою змовою групою осіб, ОСОБА_1 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ст. 205-1 ч.2 КК України.

Під час судового засідання захисник обвинуваченого звернувся до суду з клопотанням про звільнення ОСОБА_1 від кримінальної відповідальності за вчинення проступку, передбаченого ч.2 ст. 205-1 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, інші учасники не заперечували проти закриття кримінального провадження.

Судом, з метою забезпечення істинності та добровільності позиції обвинуваченого, роз`яснено обвинуваченому ОСОБА_1 , що суд, за наявності підстав, передбачених ч.1 ст.49 КК України, може закрити кримінальне провадження у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, звільнити особу від кримінальної відповідальності.

Разом з тим, оскільки звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності не має реабілітуючого характеру і означає визнання факту вчинення особою кримінального правопорушення, закон надає їй право заперечувати проти закриття провадження і в такому разі судовий розгляд продовжується у загальному порядку.

Обвинувачений ОСОБА_1 заявив суду, що зміст правових наслідків закриття провадження з нереабілітуючих підстав йому цілком зрозумілий та проти закриття провадження з відповідних підстав не заперечує.

Суд, заслухавши думку учасників судового розгляду, з`ясувавши позицію обвинуваченого та впевнившись у його добровільності та усвідомленні наслідків закриття кримінального провадження з нереабілітуючих підстав, приходить наступних висновків.

Частиною 1 ст. 285 КПК України, передбачено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минули строки, визначені цією статтею, зокрема, два роки у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачено покарання менш суворе, ніж обмеження волі.

Відповідно до ст. 44 КК України особа, яка винила злочин, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом.

Звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом, здійснюється виключно судом.

Злочин, у якому обвинувачується ОСОБА_1 , відповідно до ст. 12 КК України віднесений до категорії злочину невеликої тяжкості.

Згідно ч.2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Таким чином, ОСОБА_1 підлягає звільненню від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням встановлених ст. 49 КК України строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, кримінальне провадження стосовно нього підлягає закриттю.

Обвинувачений погоджується зі звільненням від кримінальної відповідальності з нереабілітуючих підстав. Суд також з`ясував, що його позиція є добровільною і істинною.

Цивільний позов у справі не заявлений.

Процесуальні витрати відсутні.

Керуючись ст. 49 КК України, ч. 2 ст. 284, ст. 285 КПК України, суд

У Х В А Л И В :

ОСОБА_1 від кримінальної відповідальності за обвинувальним актом стосовно вчинення проступку, передбаченого ч.2 ст.205-1 КК України, у зв`язку із закінченням строку давності притягнення до кримінальної відповідальності - звільнити.

Кримінальне провадження за обвинувальним актом стосовно вчинення ОСОБА_1 злочину, передбаченого ч.2 ст.205-1 КК України, - закрити.

Ухвала суду підлягає оскарженню до Київського апеляційного суду через Печерський районний суд м. Києва протягом семи днів з дня її проголошення.

Суддя ОСОБА_5

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення04.10.2022
Оприлюднено31.10.2022
Номер документу107003998
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері господарської діяльності Підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичних осіб - підприємців

Судовий реєстр по справі —757/42247/20-к

Ухвала від 04.10.2022

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Білоцерківець О. А.

Ухвала від 30.09.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Білоцерківець О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні