Рішення
від 18.10.2022 по справі 560/16457/21
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 560/16457/21

РІШЕННЯ

іменем України

18 жовтня 2022 рокум. Хмельницький

Хмельницький окружний адміністративний суд в особі головуючого-судді Польового О.Л.

за участю:секретаря судового засідання Свинобой О.В. представника позивача Ткачишина Ю.Я. представника відповідача Гаврилюка Л.В. розглянувши адміністративну справу за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Хмельницькій області до Миньковецького ліцею Улашанівської сільської ради про застосування заходів реагування,

ВСТАНОВИВ:

Головне управління ДСНС у Хмельницькій області звернулось до суду з позовом до Миньковецького ліцею Улашанівської сільської ради про застосування заходів реагування шляхом повного зупинення роботи Миньковецького ліцею Улашанівської сільської ради за адресами Хмельницька область, Шепетівський район, с. Миньківці, вул. Центральна 87, 89, до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки, зазначених в пунктах 1-5, 7, 8 акта перевірки від 16.09.2021 №413.

Позов мотивований тим, що подальша робота Миньковецького ліцею Улашанівської сільської ради створює небезпеку виникнення пожежі та швидкого її розповсюдження, що може спричинити загрозу життю та здоров`ю людей.

У відзиві на позов відповідач повідомив про усунення виявлених порушень, просив у задоволенні позову відмовити.

Ухвалою від 29.11.2021 Хмельницький окружний адміністративний суд відкрив провадження в адміністративній справі за правилами спрощеного позовного провадження.

Ухвалою від 30.12.2021 Хмельницький окружний адміністративний суд перейшов з спрощеного позовного провадження до розгляду справи за правилами загального позовного провадження.

Протокольною ухвалою від 17.02.2022 Хмельницький окружний адміністративний суд закрив підготовче провадження та призначив справу до судового розгляду.

Ухвалою від 07.04.2022 Хмельницький окружний адміністративний суд зупинив провадження у справі до скасування правового режиму воєнного стану.

Ухвалою від 10.10.2022 Хмельницький окружний адміністративний суд поновив провадження у справі.

Заслухавши учасників справи, дослідивши докази, суд встановив такі обставини.

На підставі наказу Головного управління ДСНС у Хмельницькій області від 08.09.2021 №468 посадова особа позивача здійснила позаплановий захід державного нагляду (контролю) щодо дотримання Миньковецьким ліцеєм Улашанівської сільської ради вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки.

За результатами перевірки складений акт від 16.09.2021 №413, яким встановлений ряд порушень вимог Кодексу цивільного захисту України, ДБН В.2.5-56:2014 "Системи протипожежного захисту" (далі по тексту ДБН В.2.5-56:2014), Правил пожежної безпеки в Україні, затверджених наказом МВС України від 30.12.2014 (далі по тексту ППБУ), Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.06.2013 №444, ДСТУ 9047:2020 "Системи протипожежного захисту. Настанова з підтримання експлуатаційної придатності" затверджених наказом від 22.09.2020 №232 "Про прийняття національного стандарту" (далі - ДСТУ 9047:2020), ДСТУ-Н CEN/TS 54-14:2009 "Системи пожежної сигналізації та оповіщування. Частина 14. Настанови щодо побудови, проектування, монтування, введення в експлуатацію, експлуатування, і технічного обслуговування", затверджені наказом від 28.09.2009 № 346 "Про затвердження національних стандартів України та скасування нормативних документів" (далі - ДСТУ-Н CEN/TS 54-14:2009), зокрема:

1. Не надано підтверджуючі матеріали щодо показників пожежної небезпеки (горючість, займистість, поширення полум`я поверхнею, димоутворювальна здатність, токсичність продуктів горіння) на оздоблювальні матеріали шляхів евакуації будівлі навчального корпусу (вагонку);

2. Не надано підтверджуючі матеріали щодо показників пожежної небезпеки (горючість, займистість, поширення полум`я поверхнею, димоутворювальна здатність, токсичність продуктів горіння) на матеріали якими проведено утеплення фасаду ДНЗ;

3. Керівник не пройшов навчання та перевірку знань з питань пожежної безпеки у порядку, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 26.06.2013 №444 "Про затвердження Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях";

4. Дерев`яні елементи горищних покриттів навчального корпусу, ДНЗ, допоміжних (господарських) будівель (крокви, лати) не оброблені засобами вогнезахисту, які забезпечують І групу вогнезахисної ефективності (під час перевірки не надано відповідних підтверджуючих матеріалів);

5. З`єднання, відгалуження та окінцювання жил проводів і кабелів в навчальному корпусі, ДНЗ, господарських будівлях, котельні не здійснено за допомогою опресування, зварювання, паяння або затискачів (під час перевірки не надано підтверджуючих матеріалів);

7. Усі приміщення ДНЗ та навчального корпусу не обладнані системами протипожежного захисту (автоматичною пожежною сигналізацією) (під час перевірки не надано відповідних матеріалів які підтверджують перевірку та введення в експлуатацію системи протипожежного захисту в навчальному корпусі, об`єкт не забезпечено відповідною документацією яка надається під час здачі системи в експлуатацію);

8. Приміщення газової котельні не обладнано системою протипожежного захисту (автоматичною пожежною сигналізацією).

Вважаючи, що подальша робота Миньковецького ліцею Улашанівської сільської ради, створює небезпеку життю та здоров`ю людей, позивач звернувся до суду з цим позовом.

Надаючи правову оцінку спірним правовідносинам, суд враховує таке.

Правила пожежної безпеки в Україні, затверджені наказом МНС України 30.12.2014 №1417, є обов`язковими для виконання суб`єктами господарювання, органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, громадянами України, іноземцями та особами без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах.

Відповідно до частини 7 статті 7 Закону України від 05.04.2007 №877-V "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" на підставі акта, складеного за результатами здійснення заходу, в ході якого виявлено порушення вимог законодавства, орган державного нагляду (контролю) за наявності підстав для повного або часткового зупинення виробництва (виготовлення), реалізації продукції, виконання робіт, надання послуг звертається у порядку та строки, встановлені законом, з відповідним позовом до адміністративного суду. У разі необхідності вжиття інших заходів реагування орган державного нагляду (контролю) протягом п`яти робочих днів з дня завершення здійснення заходу державного нагляду (контролю) складає припис, розпорядження, інший розпорядчий документ щодо усунення порушень, виявлених під час здійснення заходу.

Статтею 3 Конституції України визначено, що людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

За змістом частини 2 статті 68 Кодексу цивільного захисту України у разі встановлення порушення вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, що створює загрозу життю та здоров`ю людей, посадові особи центрального органу виконавчої влади, який здійснює державний нагляд у сферах техногенної та пожежної безпеки, звертаються до адміністративного суду щодо застосування заходів реагування у вигляді повного або часткового зупинення роботи підприємств, окремих виробництв, виробничих дільниць, агрегатів, експлуатації будівель, споруд, окремих приміщень, випуску та реалізації пожежонебезпечної продукції, систем та засобів протипожежного захисту у порядку, встановленому законом.

Положеннями статті 70 Кодексу цивільного захисту України передбачено, що підставою для звернення центрального органу виконавчої влади, який здійснює державний нагляд у сфері техногенної та пожежної безпеки, до адміністративного суду щодо застосування заходів реагування у вигляді повного або часткового зупинення роботи підприємств, об`єктів, окремих виробництв, цехів, дільниць, експлуатації машин, механізмів, устаткування, транспортних засобів, зокрема, є недотримання вимог пожежної безпеки, визначених цим Кодексом, іншими нормативно-правовими актами, стандартами, нормами і правилами; порушення вимог пожежної безпеки, передбачених стандартами, нормами і правилами, під час будівництва приміщень, будівель та споруд виробничого призначення; нездійснення заходів щодо захисту персоналу від шкідливого впливу ймовірних надзвичайних ситуацій.

Повне або часткове зупинення роботи підприємств, об`єктів, окремих виробництв, цехів, дільниць, експлуатації машин, механізмів, устаткування, транспортних засобів, виконання робіт, надання послуг здійснюється виключно за рішенням адміністративного суду.

Під час судового розгляду Головне управління ДСНС у Хмельницькій області визнало, що Миньковецький ліцей Улашанівської сільської ради усунув порушення вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки, зазначених в пунктах 1, 3, 4, 5, 7, 8 акта перевірки від 16.09.2021 №413.

Тобто, у цій справі спірними є питання щодо усунення відповідачем порушення, визначеного в пунктах 1, 2 акта перевірки.

На підтвердження виконання порушення, зазначеного в пунктах 1, 2 акта перевірки, відповідач надав договір про закупівлю робіт за державні кошти від 20.06.2018 №142 "Капітальний ремонт Миньковецького НВК "Дошкільний навчальний заклад - середня загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів", сертифікати відповідності серії СВ №UA.SUMY.000026-13 з додатком, серії ВГ №UA1.016.0028380-16, висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи від 25.01.2020 №05.03.02-04/4998.

Дослідивши надані відповідачем документи, суд вважає, що вказані докази підтверджують факт усунення Миньковецьким ліцеєм Улашанівської сільської ради порушення, зазначеного в пунктах 1, 2 акта перевірки.

Враховуючи те, що відповідач під час судового розгляду надав належні докази усунення встановлених Головним управління ДСНС у Хмельницькій області порушень вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки, тому вказані у позові підстави для застосування заходів реагування відсутні.

Враховуючи викладене, у задоволенні позову необхідно відмовити.

У зв`язку з відмовою у задоволенні позовних вимог судові витрати відповідно до статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України розподілу не підлягають.

Керуючись статтями 6, 72-77, 139, 244, 246, 250, 255, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ВИРІШИВ:

У задоволенні позову Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Хмельницькій області до Миньковецького ліцею Улашанівської сільської ради про застосування заходів реагування відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Сьомого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складене 28 жовтня 2022 року

Позивач:Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Хмельницькій області (вул. Героїв Чорнобиля, 1/2,Хмельницький,Хмельницька область,29001 , код ЄДРПОУ - 38662200) Відповідач:Миньковецький ліцей Улашанівської сільської ради (вул. Перемоги, буд. 4,Улашанівка,Славутський район, Хмельницька область,30070 , код ЄДРПОУ - 22787561)

Головуючий суддя О.Л. Польовий

СудХмельницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.10.2022
Оприлюднено31.10.2022
Номер документу107008538
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо забезпечення громадського порядку та безпеки, національної безпеки та оборони України, зокрема щодо цивільного захисту

Судовий реєстр по справі —560/16457/21

Рішення від 18.10.2022

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Польовий О.Л.

Ухвала від 10.10.2022

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Польовий О.Л.

Ухвала від 06.04.2022

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Польовий О.Л.

Ухвала від 25.01.2022

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Польовий О.Л.

Ухвала від 30.12.2021

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Польовий О.Л.

Ухвала від 20.12.2021

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Польовий О.Л.

Ухвала від 29.11.2021

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Польовий О.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні