Постанова
від 03.08.2010 по справі 2а-2527/10/2470
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 серпня 2010 р. м. Чернівці Справа № 2а-2527/10/2470

12:40

Чернівецький окружн ий адміністративний суд в ск ладі:

головуючого судді Левицьк ого В.К.,

при секретарі судового зас ідання Левчуку Д.С..

за участю сторін:

представника позивача - Урсуляк І.І., за довіреністю ;

відповідач - не з'явився;

розглянувши у відкри тому судовому засіданні адмі ністративну справу за позово м Державної податкової інсп екції у Кельменецькому район і Чернівецької області до То вариства з обмеженою відпові дальністю “Агросвіт” про ст ягнення податкового боргу,-

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекції у Кельменецькому районі Чернівецької області звернулася до суду із зазнач еним адміністративним позов ом, в якому просила стягнути з відповідача податковий борг з податку на прибуток приват них підприємств на загальну суму 3222,12 грн.

Позов мотивовано тим, що за відповідачем обліковується заборгованість з податку на прибуток на загальну суму 3222,12 грн., в т.ч. сума штрафних санкц ій 1066,83 грн. та сума нарахованої пені 2155,29 грн. Оскільки заборго ваність в добровільному поря дку відповідачем не сплачена , звернулись до суду з вимогою про стягнення вказаної забо ргованості.

В судовому засіданні предс тавник Державної податкової інспекції у Кельменецькому районі Чернівецької області підтримав заявлений позов т а просив суд задовольнити йо го у повному обсязі, посилаюч ись на обставини, викладені в позовній заяві.

Відповідач в судове засіда ння не з' явився, проте подав до суду відзив, в якому позов визнавав повністю, а справу п росив розглянути без участі його представника.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, розглянув ши матеріали справи, встанов ивши фактичні обставини в сп раві, на яких ґрунтуються поз овні вимоги, дослідивши та оц інивши надані докази в сукуп ності, проаналізувавши закон одавство, яке регулює спірні правовідносини, суд дійшов в исновку, що позов підлягає за доволенню повністю.

Судовим розглядом встанов лено, що Товариство з обмежен ою відповідальністю “Агросв іт” (60100, смт. Кельменці, вул. Я. Му дрого, 37, Кельменецький район, Чернівецька область, код за Є ДРПОУ 30157189) зареєстровано Кель менецькою районною державою адміністрацією Чернівецько ї області 19.11.1999 р. і взяте ДПІ у Ке льменецькому районі Черніве цької області на податковий облік 03.12.1999 р. за № 181 (а.с. 6, 7, 8).

Як встановлено судом та вба чається із матеріалів адміні стративної справи, за відпов ідачем обліковується сума по даткового боргу з податку на прибуток в розмірі 3222,12 грн., в т .ч. сума штрафних санкцій 1066,83 гр н. та сума нарахованої пені 2155,2 9 грн. Вказана заборгованість є узгодженою, що підтверджує ться, зворотнім боком обліко вих карток платника; корінце м податкового повідомлення-р ішення форми «Ш» № 0001741500/0 від 03.08.2007 р.; актом звірки від 26.07.2010 р. розр ахунків платника з бюджетом за період роботи з 01.01.2010 р. по 12.07.2010 р. та розрахунком суми пені по податку на прибуток приватн их підприємств станом на ден ь звернення до суду № 6759/10/24-009 від 14.07.2010 р., (а.с. 00).

Згідно п. 3 ч. 1 ст. 9 Закону Укра їни “Про систему оподаткуван ня”, платники податків і збор ів (обов'язкових платежів) зоб ов'язані сплачувати належні суми податків і зборів (обов'я зкових платежів) у встановле ні законами терміни.

Відповідно до преамбули За кону України “Про порядок по гашення зобов'язань платникі в податків перед бюджетами т а державними цільовими фонда ми” (далі Закон № 2181-III) цей Закон є спеціальним законом з пита нь оподаткування, який устан овлює порядок погашення зобо в'язань юридичних або фізичн их осіб перед бюджетами та де ржавними цільовими фондами з податків і зборів (обов'язков их платежів), включаючи збір н а обов'язкове державне пенсі йне страхування та внески на загальнообов'язкове державн е соціальне страхування, нар ахування і сплати пені та штр афних санкцій, що застосовую ться до платників податків к онтролюючими органами, у том у числі за порушення у сфері з овнішньоекономічної діяльн ості, та визначає процедуру о скарження дій органів стягне ння.

Згідно п. п. 1.2 - 1.4 ст. 1 Закону № 2181- III податкове зобов'язання - це з обов'язання платника податкі в сплатити до бюджетів або де ржавних цільових фондів відп овідну суму коштів у порядку та у строки, визначені цим Зак оном або іншими законами Укр аїни; податковий борг (недоїм ка) - податкове зобов'язання (з урахуванням штрафних санкці й за їх наявності), самостійно узгоджене платником податкі в або узгоджене в адміністра тивному чи судовому порядку, але не сплачене у встановлен ий строк, а також пеня, нарахов ана на суму такого податково го зобов'язання.

Платник податків зобов'яза ний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, за значену у поданій ним податк овій декларації, протягом де сяти календарних днів, насту пних за останнім днем відпов ідного граничного строку, пе редбаченого п. п. 4.1.4 п. 4.1 ст. 4 цьог о Закону для подання податко вої декларації (пп. 5.3.1 п. 5.3 ст. 5 за значеного Закону).

Відповідно до ст. 16 Закону Ук раїни “Про оподаткування при бутку підприємства” платник и податку самостійно визнача ють суми податку, що підлягаю ть сплаті. Податок за звітний період сплачується його пла тником до відповідного бюдже ту у строк, визначений законо м для квартального податково го періоду.

Судовим розглядом встанов лено, що відповідач в порушен ня наведених вище вимог узго джену суму податку на прибут ок у розмірі 3222,12 грн. не сплатив . На момент розгляду справи, са мостійно визначене відповід ачем податкове зобов' язанн я зі сплати податку на прибут ок в добровільному порядку н есплачене, що тягне за собою н енадходження коштів до Держа вного бюджету України та сут тєво порушує інтереси держав и.

Згідно п.п. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 Закону У країни “Про порядок погашенн я зобов' язань платників под атків перед бюджетами та дер жаними цільовими фондами” ак тиви платника податків можут ь бути примусово стягнені в р ахунок погашення його податк ових зобов' язань.

Судом з достовірністю вста новлено наявність з боку від повідача порушень вимог чинн ого законодавства в частині не своєчасної сплати узгодже ної суми податкового зобов' язання, тому суд приходить до висновку про обґрунтованіст ь позовних вимог та вважає їх такими, що підлягають задово ленню.

Згідно ч. 2 ст. 19 Конституції У країни органи державної влад и, їх посадові особи зобов'яза ні діяти лише на підставі, в ме жах та у спосіб, що передбачен і Конституцією та Законами У країни. Відповідно п. 4 частини третьої статті 129 Конституції України та ст. 71 КАС України ко жна сторона повинна довести ті обставини, на які вона поси лається як на підставу своїх вимог і заперечень. Відповід ач в судовому засіданні позо в визнав повністю.

Згідно ст. 112 та 136 КАС України відповідач може визнати адмі ністративний позов повністю або частково протягом усьог о часу судового розгляду. У ра зі повного визнання відповід ачем адміністративного позо ву і прийняття його судом при ймається постанова про задов олення адміністративного по зову.

За наведених вище обставин , суд приймає визнання адміні стративного позову відповід ачем, оскільки ці дії відпові дача не суперечать закону та не порушують чиї-небудь прав а, свободи чи інтереси.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС Укр аїни у справах, в яких позивач ем є суб'єкт владних повноваж ень, а відповідачем - фізична ч и юридична особа, судові витр ати, здійснені позивачем, з ві дповідача не стягуються. Том у судом не вирішується питан ня про судові витрати.

На підставі викладеного, ке руючись ст. 129 Конституції Укр аїни, ст. ст. 11, 69, 70, 71, 86, 94, 158, 160 - 163 КАС Укр аїни, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1.Адміністративний позов задовольнити повністю.

2.Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю “А гросвіт” (60100, с мт. Кельменці, вул. Я. Мудрого, 37 , Кельменецький район, Чернів ецька область, код за ЄДРПОУ 30 157189) на користь Державної подат кової інспекції у Кельменець кому районі Чернівецької обл асті податковий борг в сумі 322 2,12 грн.

Порядок та строки набра ння постановою законної сили та оскарження.

Постанова відповідно до с т. 254 КАС України, набирає закон ної сили після закінчення ст року подання заяви про апеля ційне оскарження, якщо таку з аяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна с карга не була подана у строк, в становлений цим Кодексом, по станова суду першої інстанці ї набирає законної сили післ я закінчення цього строку.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Львівського апеляційного а дміністративного суду протя гом десяти днів з дня складан ня її в повному обсязі за прав илами, встановленими ст. ст. 185-1 87 КАС України, шляхом подання через суд першої інстанції з аяви про апеляційне оскаржен ня з наступним поданням прот ягом 20 днів апеляційної скарг и. Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження, якщо скарга подає ться у строк, встановлений дл я подання заяви про апеляцій не оскарження.

Повний текст постанови виготовлено та підписано суд ом 09.08.2010 р.

Суддя В.К. Левицьк ий

Дата ухвалення рішення03.08.2010
Оприлюднено16.08.2010
Номер документу10702458
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2527/10/2470

Постанова від 03.08.2010

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

Ухвала від 20.07.2010

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні