Постанова
від 03.08.2010 по справі 2а-2581/10/2470
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 серпня 2010 р. м. Чернівці Справа № 2а-2581/10/2470

15:55

Чернівецький окружн ий адміністративний суд в ск ладі:

головуючого судді Левицьк ого В.К.,

при секретарі судового зас ідання Левчуку Д.С..

за участю сторін:

представника позивача - Паланійчук В.П., за довірені стю;

відповідач - не з' явився,

розглянувши у відкри тому судовому засіданні адмі ністративну справу за позово м Державної податкової інсп екції у м. Чернівці до Приват ного підприємства "Юридично- охоронна антиколекторна ком панія "Ваша надія" у Чернівець кій області про припинення ю ридичної особи,-

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова ін спекція у м. Чернівці (далі - по зивач) звернулась до суду з ад міністративним позовом про п рипинення підприємницької д іяльності юридичної особи Пр иватного підприємства "Юриди чно-охоронна антиколекторна компанія "Ваша надія" у Чернів ецькій області (далі - відпові дач).

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач більше одн ого року не подає до органу по даткової служби звітність та відомості, пов'язані з обчисл енням і сплатою податків і зб орів (обов'язкових платежів). К рім того, вказував про наявні сть в Єдиному державному реє стрі запису про відсутній ві дповідача за вказаним його м ісцезнаходженням. Вважає, що вказані обставини є підстав ами для припинення підприємн ицької діяльності відповіда ча.

В судовому засіданні предс тавник Державної податкової інспекції у м. Чернівці підтр имав позов та просив суд задо вольнити його у повному обся зі, посилаючись на обставини , викладені в позовній заяві.

Відповідач в судове засіда ння не з' явився, явку предст авника в судове засідання не забезпечив, причину неявки н е повідомив, хоча належним чи ном повідомлений про дату, ча с і місце проведення судовог о засідання, що підтверджуєт ься відміткою про вручення р екомендованого поштового ві дправлення від 26.07.2010 р. Таким чи ном, суд вважає, що відповідач про час і місце судового засі дання був повідомлений належ ним чином. Нез' явлення у суд ове засідання відповідача та ненадання заперечення проти позову, згідно ст. 128 КАС Україн и, не перешкоджає вирішенню с пору по суті за наявними в спр аві матеріалами.

Розглянувши матеріали спр ави, встановивши фактичні об ставини в справі, на яких ґрун туються позовні вимоги, досл ідивши та оцінивши надані до кази в сукупності, проаналіз увавши законодавство, яке ре гулює спірні правовідносини , суд дійшов висновку, що адмін істративний позов слід задов ольнити в повному обсязі, з ог ляду на наступне.

Судовим розглядом встанов лено, що Приватне підприємст во "Юридично-охоронна антико лекторна компанія "Ваша наді я" у Чернівецькій області (58000, м . Чернівці, проїзд Парковий, 10/39 , ідентифікаційний код 36397393) зар еєстроване як суб'єкт підпри ємницької діяльності - юриди чна особа 24.02.2009 р. виконавчим ко мітетом Чернівецької місько ї ради та взято на облік в орга нах державної податкової слу жби 25.02.2009 р. за № 20679 (а.с. 5, 6, 7).

Статтями 67 та 68 Конституції України передбачено, що коже н зобов'язаний сплачувати по датки і збори в порядку і розм ірах, встановлених законом, н еухильно додержуватися Конс титуції України та законів У країни. Частиною 1 ст. 9 Закону У країни “Про систему оподатку вання” передбачено обов'язок платників податків і зборів (обов'язкових платежів) вести бухгалтерський облік, скла дати звітність про фінансов о-господарську діяльність і забезпечувати її зберігання у терміни, встановлені закон ами; подавати до державних по даткових органів та інших де ржавних органів відповідно д о законів декларації, бухгал терську звітність та інші до кументи і відомості, пов'язан і з обчисленням і сплатою под атків і зборів (обов'язкових п латежів); сплачувати належні суми податків і зборів (обов'я зкових платежів) у встановле ні законами терміни.

Відповідно п. п. 4.1.1 та п. п 4.1.4 п. 4.1 ст. 4 Закону України “Про поря док погашення зобов'язань пл атників податків перед бюдже тами та державними цільовими фондами” платник податків с амостійно обчислює суму пода ткового зобов'язання, яку заз начає у податковій деклараці ї. Податкові декларації пода ються за базовий податковий (звітний) період, що дорівнює: а) календарному місяцю (у тому числі при сплаті місячних ав ансових внесків), - протягом 20 к алендарних днів, наступних з а останнім календарним днем звітного (податкового) місяц я; б) календарному кварталу аб о календарному півріччю (у то му числі при сплаті кварталь них або піврічних авансових внесків), - протягом 40 календар них днів, наступних за останн ім календарним днем звітного (податкового) кварталу (піврі ччя); в) календарному року, - про тягом 60 календарних днів за ос таннім календарним днем звіт ного (податкового) року.

Як встановлено судом, суб' єкт підприємницької діяльно сті юридична особа - Приватне підприємство "Юридично-охор онна антиколекторна компані я "Ваша надія" у Чернівецькій о бласті більше року не подає д о органів державної податков ої служби податкових деклара цій, що підтверджується дові дкою б/н від 22.06.2010 р. (а.с. 4). Згідно д овідки № 15329/10/19-015 від 22.06.2010 р. подано ї Державною податковою інспе кцією у м. Чернівці Приватне п ідприємство "Юридично-охорон на антиколекторна компанія " Ваша надія" у Чернівецькій об ласті заборгованості по плат ежах до бюджету немає (а.с. 8).

Крім того встановлено, що 22.12 .2009 р. державним реєстратором в несено запис № 2 про внесення і нформації щодо відсутності п ідтвердження відомостей про юридичну особу.

Згідно до п. 1. ст. 58 Господарсь кого кодексу України припине ння діяльності суб'єкта госп одарювання здійснюється шля хом його реорганізації (злит тя, приєднання, поділу, перетв орення) або ліквідації - за ріш енням власника (власників) чи уповноважених ним органів, з а рішенням інших осіб - заснов ників суб'єкта господарюванн я чи їх правонаступників, а у в ипадках, передбачених цим Ко дексом, - за рішенням суду.

Частиною 2 ст. 38 Закону Україн и “Про державну реєстрацію ю ридичних осіб та фізичних ос іб підприємців” визначено, щ о не подання протягом року ор ганам державної податкової с лужби податкових декларацій , документів фінансової звіт ності відповідно до закону т а/або наявність в Єдиному дер жавному реєстрі запису про в ідсутній юридичної особи за вказаним її місцезнаходженн ям, є підставами для постанов лення судового рішення про п рипинення юридичної особи, щ о не пов'язане з банкрутством юридичної особи.

Згідно п. 4 ч. 3 ст. 129 Конституці ї України та ст. 71 КАС України к ожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона поси лається як на підставу своїх вимог і заперечень. Відповід ач не довів належними та допу стимими доказами подання до органу податкової служби зві тностей та відомостей, пов'яз аних з обчисленням і сплатою податків та зборів (обов'язко вих платежів) у встановлені з аконом терміни, а також знахо дження юридичної особи за вк азаним її місцезнаходженням .

За таких обставин, суд прихо дить до висновку про наявніс ть підстав для припинення пі дприємницької діяльності ві дповідача та вважає, що вимог и позивача є обґрунтованими, відповідають обставинам спр ави і наявним матеріалам, у зв 'язку з чим позов підлягає зад оволенню.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб'єкта владних повн оважень, звільненого від спл ати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважен ь, пов'язаних із залученням св ідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (су довий збір), відповідно до ст. 94 КАС України, стягненню з від повідача не підлягають.

У процесі розгляду справи н е виявлено інших фактичних о бставин, що мають значення дл я правильного вирішення спор у, і доказів на підтвердження цих обставин.

Керуючись ст. 129 Конституції України, ст. ст. 71, 86, 94, 158, 162, 160 - 167 КАС У країни, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов задовольнити повністю.

2.Припинити підприємницьку діяльність юридичної особи - Приватного підприємства "Юр идично-охоронна антиколекто рна компанія "Ваша надія" у Чер нівецькій області (58000, м. Черн івці, проїзд Парковий, 10/39, іден тифікаційний код 36397393).

3. Копію постанови, після наб рання законної сили, надісла ти державному реєстратору дл я внесення до Єдиного держав ного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємці в запису про судове рішення.

Порядок та строки набр ання постановою законної сил и та оскарження.

Постанова відповідно до ст. 254 КАС України набирає зако нної сили після закінчення с троку подання заяви про апел яційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо бул о подано заяву про апеляційн е оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк , встановлений цим Кодексом, п останова суду першої інстанц ії набирає законної сили піс ля закінчення цього строку.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному по рядку до Львівського апеляці йного адміністративного суд у протягом десяти днів з дня с кладання її в повному обсязі за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 КАС України, шляхом п одання через суд першої інст анції заяви про апеляційне о скарження з наступним поданн ям протягом 20 днів апеляційно ї скарги. Апеляційна скарга м оже бути подана без попередн ього подання заяви про апеля ційне оскарження, якщо скарг а подається у строк, встановл ений для подання заяви про ап еляційне оскарження.

Повний текст постанов и виготовлено та підписано с удом 09.08.2010 р.

Суддя В.К. Левицьки й

Дата ухвалення рішення03.08.2010
Оприлюднено16.08.2010
Номер документу10702460
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2581/10/2470

Постанова від 03.08.2010

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

Ухвала від 22.07.2010

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні