Ухвала
від 31.10.2022 по справі 616/110/22
МАШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

31.10.2022

Справа № 616/110/22>

Номер провадження 2/948/281/22>

УХВАЛА

про відкриття провадження

31 жовтня 2022 року смт Машівка Полтавського району Полтавської області

Суддя Машівського районного суду Полтавської області Шинкарчук Я.А., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Вільхуватської територіальної громади в особі Вільхуватської сільської ради Куп`янського району Харківської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

учасники справи:

-позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 ,

-відповідач ? Вільхуватська територіальна громада в особі Вільхуватської сільської ради Куп`янського району Харківської області, місцезнаходження за адресою: вул.Синько, 28 с.Вільхуватка Великобурлуцького району Харківської області,

в с т а н о в и в:

21 лютого 2022 року до Великобурлуцького районного суду Харківської області надійшов позов ОСОБА_1 до Вільхуватської територіальної громади в особі Вільхуватської сільської ради Куп`янського району Харківської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, в якому позивач просить суд визначити їй додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, що відкрилась після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , терміном на три місяці.

Згідно Указу Президента України № 64/2022 від 24.02.2022 «Про введення воєнного стану в Україні» із 05 години 30 хвилин 24.02.2022 строком на 30 діб в Україні введено воєнний стан. Строк воєнного стану продовжувався згідно з Указами Президента України № 133/2022 від 14.03.2022, № 133/2022 від 14.03.2022, № 341/2022 від 17.05.2022 та в останнє з 23 серпня 2022 року строком на 90 діб згідно з Указом Президента України №573/2022 від 12.08.2022.

У відповідності до розпорядження Голови Верховного Суду №2/0/9-22 від 08.03.2022 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану» на підставі статті 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» змінено територіальну підсудність судових справ Великобурлуцького районного суду Харківської області та Вовчанського районного суду Харківської області, визначивши її за Машівським районним судом Полтавської області.

Відповідно до акту передачі справ від 18.10.2022 до Машівського районного суду Полтавської області з Великобурлуцького районного суду Харківської області надійшла цивільна справа №616/110/22.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 18.10.2022, зазначену справу передано в провадження судді Шинкарчука Я.А.

У відповідністю з частиною другою статті 32 ЦПК України справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Згідно частини дванадцятої статті 33 ЦПК України у разі зміни складу суду на стадії підготовчого провадження розгляд справи починається спочатку, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом. У разі зміни складу суду на стадії розгляду справи по суті суд повторно розпочинає розгляд справи по суті, крім випадку, коли суд ухвалить рішення про повторне проведення підготовчого провадження.

27 жовтня 2022 року судом, згідно положень частини шостої статті 187 ЦПК України, отримана інформація про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) позивача, а також отримано дані про зарахування судового збору до бюджету.

Відтак, позовна заява відповідає вимогам статей 175-177 ЦПК України, підсудна Машівському районному суду Полтавської області. Підстав для залишення позовної заяви без руху, її повернення чи передачі за підсудністю, відмови у відкритті провадження судом не встановлено.

Згідно пункту 4 частини другої статті 187 ЦПК України про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає за якими правилами позовного провадження (загального чи спрощеного) буде розглядатись справа.

Положеннями частини четвертої статті 274 ЦПК України визначено, що в порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути вирішені спори щодо спадкування.

Відтак, оскільки позов містить вимоги про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, дану цивільну справу слід розглядати в порядку загального позовного провадження.

Окрім того, разом з позовною заявою позивачем направлено до суду клопотання про забезпечення доказів, в якому позивач просить витребувати з відділу Держегокадастру Куп`янського району Харківської області:

-інформацію чи отримувала гр. ОСОБА_3 сертифікат на право на земельну частку (пай) (державний акт на право власності на земельну ділянку) у ВАТ «Федорівське» Великобурлуцького району Харківської області. Якщо так, прошу надати реквізити вказаних документів та їх копії, завірені належним чином за наявності;

-інформацію чи була включена ОСОБА_4 до списку осіб, що мали право на земельну частку (пай) в ПАТ «Федорівське» Великобурлуцького району Харківської області. прошу повідомити дату отримання державного акту на право колективної власності на землю ПАТ «Федорівське» Великобурлуцького району Харківської області.

Вивчивши клопотання, суд дійшов наступного висновку.

Пунктом 7 частини другої статті 187 ЦПК України визначено, що про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає результат вирішення заяв і клопотань позивача, що надійшли разом із позовною заявою, якщо їх вирішення не потребує виклику сторін.

Частиною третьою статті 12 та частиною першою статті 81 ЦПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно зі статтею 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Відповідно до частин першої та другої статті 83 ЦПК України, сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

Частиною першою статті 84 ЦПК України передбачено, що учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Відповідно до частини другої статті 84 ЦПК України, у клопотанні повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується; 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Виходячи з приведених вище положень ЦПК України, клопотання про забезпечення доказів у справі має містити, зокрема, обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати. Проте, відповідного обґрунтування суду позивачем не було приведено, у зв`язку з чим, суд приходить до висновку про відсутність підстав для його задоволення.

Керуючись ст. ст. 19, 84, 175-177, 184-187, 274, 275, 277, 353, 354 ЦПК України, суд,

п о с т а н о в и в:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Вільхуватської територіальної громади в особі Вільхуватської сільської ради Куп`янського району Харківської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, прийняти до провадження та відкрити провадження у справі.

Розгляд даної цивільної справи здійснювати в порядку загального позовного провадження та призначити підготовче засідання на 14грудня 2022року о10годині 30хвилин уприміщенні Машівськогорайонного судуПолтавської областіза адресою:39400,Полтавська область,смт Машівка,вул.Незалежності,116.

Відмовити в задоволенні клопотання позивача ОСОБА_1 про забезпечення доказів.

Визначити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У відзиві викладаються заперечення проти позову. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам статті 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову.

Відповідно до вимог частини четвертої статті 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копію відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (частини восьма статті 178 ЦПК України). Відповідно до частини першої статті 193 ЦПК України у строк для подання відзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам частин третьої - п`ятої статті 178 ЦПК України, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити відповідачу п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, яке має відповідати вимогам частин третьої - п`ятої статті 178 ЦПК України, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Копію даної ухвали надіслати учасникам справи рекомендованими листами з повідомленнями про вручення поштового відправлення, а відповідачу, разом з копією ухвали про відкриття провадження у справі, надіслати копії позовної заяви та доданих до неї матеріалів.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб - адресою: https://court.gov.ua на офіційному веб - порталі судової влади України в мережі Інтернет.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала окремо від рішення суду в апеляційному порядку оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу, може бути включено до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвала складена та підписана суддею 31 жовтня 2022 року.

Суддя Я.А. Шинкарчук

СудМашівський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення31.10.2022
Оприлюднено02.11.2022
Номер документу107043235
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування

Судовий реєстр по справі —616/110/22

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

Ухвала від 14.06.2023

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

Ухвала від 31.10.2022

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Шинкарчук Я. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні