Ухвала
від 31.10.2022 по справі 911/1856/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"31" жовтня 2022 р. Справа № 911/1856/22

Господарський суд Київської області у складі судді Горбасенка П.В., перевіривши матеріали позовної заяви Фастівської окружної прокуратури, вул. Суворова, 3 м. Фастів 08500, в інтересах держави в особі Фастівської міської ради, площа Соборна, буд. 1, м. Фастів, Київська обл., 08500

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Будмонтажсервіс", вул. Гусєва, буд. 27, м. Фастів, Київська обл., 08500

про стягнення 480 843,60 гривень

встановив:

Через канцелярію Господарського суду Київської області надійшла позовна заява Фастівської окружної прокуратури Київської області в інтересах держави в особі Фастівської міської ради до Товариства з обмеженою відповідальністю "Будмонтажсервіс" про стягнення 480 843,60 гривень безпідставно збережених коштів у вигляді несплаченої орендної плати за користування земельною ділянкою.

За доводами прокурора Товариство з обмеженою відповідальністю "Будмонтажсервіс", як власник об`єктів нерухомості, що розташовані на земельній ділянці з кадастровим номером 32112000000:02:001:00573, користувалося земельною ділянкою, зокрема, в період з 2019 по 2020 роки без оформлення правовстановлюючих документів.

Прокурором зазначено, що наведене є підставою для відшкодування Фастівській міській раді неотриманого доходу у вигляді орендної плати за використання земельної ділянки без достатніх правових підстав на підставі ст. 1212 Цивільного кодексу України.

В розрізі наведеного, зокрема щодо представництва інтересів держави в особі Фастівської міської ради, прокурор зазначив, що на виконання п. 4 ст. 23 Закону України "Про прокуратуру" вказаному органу направлено повідомлення про представництво інтересів в суді.

Прокурором зауважено, що вказані вище обставини порушують інтереси держави, оскільки місцевим бюджетом недоотримано коштів у розмірі 480 843,60 грн, які мали б бути отримані, тоді як орган, відповідно уповноважений здійснювати функції держави в спірних правовідносинах - Фастівська міська рада, належним чином не виконав покладених на нього обов`язків щодо захисту відповідних інтересів держави у зв`язку з відсутністю коштів для сплати судового збору за подання позовної заяви.

Господарський суд Київської області ухвалою від 11.10.2022 позовну заяву Фастівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Фастівської міської ради залишив без руху, виявлені недоліки постановив усунути протягом десяти днів з дня вручення зазначеної ухвали.

Вказану вище ухвалу 13.10.2022 судом надіслано, зокрема, на вказану у позовній заяві електронну пошту Фастівської окружної прокуратури та Фастівської міської ради - fastiv@kobl.gp.gov.ua та info_fastiv-rada@ukr.net відповідно.

Водночас ухвалу Господарського суду Київської області від 11.10.2022 у справі №911/1856/22 офіційно оприлюднено 14.10.2022 у Єдиному державному реєстрі судових рішень - www.reyestr.court.gov.ua.

З огляду на викладене вище суд дійшов висновку, що останнім днем строку для усунення позивачем виявлених недоліків є 24.10.2022.

25.10.2022 на електронну адресу Господарського суду Київської області від Фастівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Фастівської міської ради надійшли пояснення на виконання вимог ухвали Господарського суду Київської області від 11.10.2022 у цій справі. Поряд з тим всі вказані у списку додатків документи відсутні в матеріалах пояснень, що підтверджується складеним Господарським судом Київської області актом № 07-13/139/2022 від 25.10.2022.

Відповідно до резолюції начальника відділу автоматизованого документообігу вказані вище пояснення не підписано з використанням електронного цифрового підпису.

Згідно зі ст. 1 Закону України "Про електронні довірчі послуги " електронний підпис - електронні дані, які додаються підписувачем до інших електронних даних або логічно з ними пов`язуються і використовуються ним як підпис.

Частиною 8 статті 42 Господарського процесуального кодексу України встановлено якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, такі документи скріплюються електронним цифровим підписом учасника справи (його представника).

Враховуючи викладене вище та імперативні приписи вказаних норм Господарського процесуального кодексу України, пояснення Фастівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Фастівської міської ради підлягають залишенню без розгляду як такі, що подані з недотриманням форми та з порушенням встановленого порядку, передбачених процесуальним законом для подачі документів в електронній формі.

Поряд з тим 26.10.2022 через канцелярію Господарського суду Київської області від Фастівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Фастівської міської ради надійшли пояснення, відповідно до яких надано пояснення стосовно виявлених судом недоліків та відповідні документи на підтвердження таких пояснень.

Вказані пояснення направлено Фастівською окружною прокуратурою до суду засобами поштового зв`язку 22.10.2022, про що свідчить відтиск календарного штемпеля ПАТ «Укрпошта» на конверті, у якому надійшли відповідні пояснення, відтак прокурором у встановлений строк подано пояснення з метою усунення недоліків позовної заяви.

Відповідно до приписів ст. 174, 176 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

За відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

З огляду на вказане, оскільки прокурором у встановлений строк подано пояснення з метою усунення недоліків позовної заяви, суд дійшов висновку про прийняття позовної заяви Фастівської окружної прокуратури Київської області в інтересах держави в особі Фастівської міської ради до Товариства з обмеженою відповідальністю "Будмонтажсервіс" про стягнення 480 843,60 гривень безпідставно збережених коштів у вигляді несплаченої орендної плати за користування земельною ділянкою до розгляду та відкриття провадження у справі.

Відповідно до ст. 12, 181 ГПК України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: наказного провадження; позовного провадження (загального або спрощеного).

Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

Беручи до уваги характер спірних правовідносин, предмет та підстави позову, суд дійшов висновку, що справа за відповідно поданим Фастівською окружною прокуратурою Київської області в інтересах держави в особі Фастівської міської ради позовом підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження з призначенням її до розгляду у підготовчому засіданні.

Суд пропонує учасникам справи подавати письмові пояснення та всі наявні документи на підтвердження їх правової позиції з метою розгляду справи в електронному вигляді на електронну адресу суду через особистий кабінет в системі Електронний суд, поштою або дистанційними засобами зв`язку.

Керуючись ст. 12, 181, 174, 176, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

постановив:

1. Залишити без розгляду пояснення Фастівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Фастівської міської ради, які надійшли на електронну адресу Господарського суду Київської області 25.10.2022.

2. Прийняти позовну заяву Фастівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Фастівської міської ради до розгляду та відкрити провадження у справі.

3. Призначити на 25.11.2022 о 10:30 підготовче засідання, що відбудеться в приміщенні господарського суду Київської області, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. С. Петлюри, 16/108.

4. Викликати у підготовче засідання представників учасників справи.

5. Прокурор та позивач вправі надати суду у письмовій формі у строк до 25.11.2022:

- додаткові докази по справі (за наявності) разом з доказами направлення копій вказаних доказів іншій стороні;

- заяви та клопотання, які відповідно до ст. 182 ГПК України мають бути вирішені у підготовчому засіданні (за наявності) разом з доказами направлення копій вказаних заяв та/чи клопотань на адресу іншої сторони.

6. Протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі відповідач вправі надати суду у письмовій формі відзив на позов, а також до закінчення підготовчого провадження - заяви та клопотання, які відповідно до ст. 182 ГПК України мають бути вирішені у підготовчому засіданні (за наявності) разом з доказами направлення копій вказаних заяв та/чи клопотань на адресу іншої сторони.

7. Повідомити учасників справи про можливість:

- надавати суду всі необхідні документи (заяви, пояснення, клопотання тощо) в електронному вигляді на електронну адресу суду через особистий кабінет в системі Електронний суд, поштою або дистанційними засобами зв`язку;

- отримати інформацію в справі, що розглядається за вебадресою ko.arbitr.gov.ua/sud5012/ на офіційному вебпорталі Судової влади України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею, оскарженню окремо від рішення суду не підлягає в частині прийняття позовної заяви та відкриття провадження в справі, а в частині залишення пояснень без розгляду ухвала може бути оскаржена до Північного апеляційного господарського суду у відповідності до ч. 2 ст. 235, ч. 2 ст. 254, ч. 3 ст. 255, ст. 257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя П.В.Горбасенко

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення31.10.2022
Оприлюднено02.11.2022
Номер документу107048176
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин про невиконання або неналежне виконання зобов’язань що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —911/1856/22

Судовий наказ від 17.05.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

Судовий наказ від 17.05.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

Ухвала від 10.03.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

Ухвала від 17.02.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

Ухвала від 03.02.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

Ухвала від 20.01.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

Ухвала від 16.12.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

Ухвала від 09.12.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

Ухвала від 25.11.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

Ухвала від 31.10.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні