Ухвала
від 31.10.2022 по справі 753/12744/22
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/12744/22

провадження № 1-кс/753/2175/22

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"31" жовтня 2022 р. слідчий суддя Дарницького районного суду міста Києва ОСОБА_1 за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні зали суду у місті Києві скаргу адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах Приватного підприємства «Ремонтно-аварійна служба», на бездіяльність уповноважених осіб Дарницького управління поліції Головного управління національної поліції у місті Києві, в порядку статті 303 КПК України, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань,

ВСТАНОВИВ:

24 жовтня 2022 року до Дарницького районного суду міста Києва надійшла скарга адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах Приватного підприємства «Ремонтно-аварійна служба», на бездіяльність уповноважених осіб Дарницького управління поліції Головного управління національної поліції у місті Києві, в порядку статті 303 КПК України, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Заявник посилався на те, що ним25 вересня 2022 року до Дарницького УП ГУ НП в м. Києві було надіслано заяву про кримінальне правопорушення, передбачене частиною четвертою статті 191 КК України.

21 жовтня 2022 року у відповідь на подану заяву, заявник отримав від Дарницького управління поліції ГУНП у м. Києві лист, у якому зазначено, що його заяву зареєстровано у журналі єдиного обліку 04 жовтня 2022 року за №49797.

Станом на дату звернення до слідчого судді зі скаргою у заявника відсутні відомості про внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань заяви про вчинення злочину.

У судове засідання заявник не з`явився, подав до судуклопотання, у якому просив проводити розгляд скарги за його відсутності. Від прокурора Дарницької окружної прокуратури м. Києва надійшло повідомлення, у якому вона просить проводити розгляд скарги за її відсутності.

Відповідно до статті 306 КПК України відсутність слідчого, дізнавача чи прокурора не є перешкодою для розгляду скарги.

Зважаючи на строки, встановлені для розгляду скарг, що надходять до провадження слідчого судді, визначені статтею 306 КПК України, слідчий суддя ухвалив проводити розгляд скарги у відсутність заявника, представників Дарницького УП ГУНП у м. Києві та Дарницької окружної прокуратури м. Києва відповідно до положень частини третьої статті 306 КПК України.

Крім того, за змістом кримінального процесуального закону загальні засади кримінального провадження спрямовані на забезпечення законності кримінальної процесуальної діяльності та дотримання прав і законних інтересів осіб, що беруть участь у такому провадженні, та не суперечать вимозі імперативності.

Отже суд, приймаючі рішення про розгляд справи за відсутності заявника, приймає до уваги положення частини шостої статті 9 КПК України, згідно з якою у разі якщо норми положення КПК України не регулюють, або неоднозначно регулюють питання кримінального провадження, застосовуються загальні засади кримінального провадження, визначені частиною першою статті 7 КПК України.

Згідно із пунктом 14 частини першої статті 7 КПК України до таких засад, зокрема, відносяться доступ до правосуддя та обов`язковість судових рішень, а доступ до правосуддя іншим шляхом, окрім ухвалення відповідних судових рішень неможливий.

Таким чином, з метою недопущення обмеження доступу до правосуддя, на думку слідчого судді, скаргу можливо розглянути по суті і у відсутності заявника.

Слідчий суддя, розглянувши скаргу, повно та всебічно дослідивши матеріали справи, доходить до таких висновків.

Порядок оскарження рішень, дій, бездіяльності слідчого, прокурора під час досудового розслідування чітко визначено та регламентовано главою 26 Кримінального процесуального кодексу України. Частиною першою статті 303 КПК України передбачено, які рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора підлягають оскарженню під час досудового провадження.

Так, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Згідно із частиною першою статті 214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинення кримінального правопорушення зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Відповідно до частини четвертої статті 214 КПК України слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Під час розгляду скарги встановлено, що 25 вересня 2022 року до Дарницького УП ГУ НП в м. Києві адвокатом ОСОБА_3 , який діє в інтересах Приватного підприємства «Ремонтно-аварійна служба», було подано заяву про кримінальне правопорушення, передбачене частиною четвертою статті 191 КК України. У відповідь на подану заяву, заявник отримав від Дарницького управління поліції ГУНП у м. Києві відповідь (вих №14271/125/48/03-22 від 21 жовтня 2022 року) про те, що заява про кримінальне правопорушення внесена до журналуєдиного обліку за №49797 від 04 жовтня 2022 року.

В той же час, відповідальною посадовою особою Дарницького УП ГУ НП в м. Києві, в порушення вимог статті 214 КПК України, не здійснено визначених законодавством процесуальних дій по заяві ОСОБА_3 від 25 вересня 2022 року.

Відповідно до кримінального процесуального законодавства України перевірка даних, які вказують на ознаки злочину, збір і процесуальне закріплення доказів винуватості чи невинуватості особи, можливі лише за умови внесення відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та в процесі досудового розслідування по цьому кримінальному провадженню.

Отже, встановлені судом обставини вказують на наявність правових підстав для задоволення скарги та зобов`язання посадових осіб Дарницького УП ГУ НП в м. Києві, відповідно до вимог частини другої статті 307 КПК України, вчинити дії щодо внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей, викладених у заяві ОСОБА_3 від 25 вересня 2022 року про кримінальне правопорушення, що зареєстрована Дарницьким УП ГУ НП в м. Києві 04 жовтня 2022 року за № 49797.

На підставі викладеного, керуючись статтями 214, 303, 306, 307 КПК України слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

скаргу ОСОБА_3 , який діє в інтересах Приватного підприємства «Ремонтно-аварійна служба», на бездіяльність уповноважених осіб Дарницького управління поліції Головного управління національної поліції у місті Києві, в порядку статті 303 КПК України, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань - задовольнити.

Зобов`язати уповноважених осіб Дарницького управління поліції Головного управління національної поліції у місті Києві внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою ОСОБА_3 , який діє в інтересах Приватного підприємства «Ремонтно-аварійна служба»від 25 вересня 2022 року про вчинення кримінального правопорушення у відповідності до статті 214 КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудДарницький районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення31.10.2022
Оприлюднено24.01.2023
Номер документу107052776
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —753/12744/22

Ухвала від 31.10.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Шаповалова К. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні