Ухвала
від 30.09.2022 по справі 757/26746/22-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/26746/22-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 вересня 2022 року

Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва: ОСОБА_1 ,

при секретарі: ОСОБА_2 ,

за участю:

слідчого: ОСОБА_3 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві провадження за клопотанням старшого слідчого в ОВС ГСУ Національної поліції України полковника поліції ОСОБА_3 про проведення обшуку під час здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12022000000000679 від 21.07.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 110-2, ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 209 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий в ОВС ГСУ Національної поліції України полковник поліції ОСОБА_3 , за погодженням прокурора другого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням у кримінальних провадженнях щодо організованої злочинності Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю, Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 , звернувся до слідчого судді з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку іншого володіння, а саме автомобіля MERCEDES-BENZ E 250, д.н.з. НОМЕР_1 , VIN-код НОМЕР_2 , який на праві власності належить ОСОБА_5 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення знарядь кримінального правопорушення та майна, яке було здобуте у результаті його вчинення.

В обґрунтування клопотання прокурор зазначає, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022000000000679 від 21.07.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 110-2, ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 209 КК України.

Сторона кримінального провадження вказує, що з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, шляхом відшукання предметів та документів, що використовувалися для вчинення злочину та на яких можуть міститися чи зберігатися відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, тобто мають значення для розслідування вказаного кримінального провадження, виникла необхідність у проведенні обшуку іншого володіння, а саме автомобіля MERCEDES-BENZ E 250, д.н.з. НОМЕР_1 , VIN-код НОМЕР_2 , який на праві власності належить ОСОБА_5 .

Згідно ст. 27, ч. 4 ст. 107 КПК України, під час розгляду клопотання здійснювалось фіксування судового процесу за допомогою технічних засобів.

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання про проведення обшуку з викладених у ньому підстав та просив його задовольнити.

Вислухавши пояснення слідчого, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню, зважаючи на наступне.

Слідчим суддею встановлено, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022000000000679 від 21.07.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 110-2, ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 209 КК України.

Із матеріалів кримінального провадження вбачається, що службові особи суб`єктів господарської діяльності, бенефіціарними власниками яких є громадяни РФ, які здійснюють фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України.

В ході досудового розслідування встановлено, що ТОВ «МЛП-Чайка» (код ЄДРПОУ 33884915), ТОВ «МЛП-Бориспіль» (код ЄДРПОУ 33870142), ТОВ «МЛП - Україна» (код ЄДРПОУ 34875953), ТОВ «Титан-2006» (код ЄДРПОУ 34465859) та ТОВ «Луна Естейтс» (код ЄДРПОУ 41329063), що входять до групи компаній «Международное логистическое партнерство», яка підконтрольна російському олігарху ОСОБА_6 (з серпня 2021 року перебуває під санкціями ЄС та Великобританії) через низку кіпрських офшорів Zonemark Limited, Marsfield Limited, Bernand Investments Limited та LinkCrest Limited. З метою уникнення можливих санкцій, ОСОБА_6 ще у 2017 році формально передав корпоративні права на вказані офшорні компанії свої громадянській дружині - ОСОБА_7 , яка з 2016 року перебуває на території РФ. Фактично вирішенням усіх юридичних та економічних питань підприємств ОСОБА_6 на території України займаються його довірені особи, у тому числі ОСОБА_5 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , який займає посаду керівника ТОВ « МЛП - Чайка».

Крім того, встановлено, що ОСОБА_5 на праві власності володіє автомобілем MERCEDES-BENZ E 250, д.н.з. НОМЕР_1 , на якому він пересувається.

Під час досудового розслідування виникла необхідність у виявлені та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення.

Таким чином, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, встановлення та одержання доказів, які можуть забезпечити швидке, повне і неупереджене розслідування всіх обставин у кримінальному провадженні та зважаючи на достатні підстави вважати, що у автомобілі MERCEDES-BENZ E 250, д.н.з. НОМЕР_1 , VIN-код НОМЕР_2 , можуть знаходитись речі та документи що мають суттєве значення для встановлення та доведення важливих обставин у кримінальному провадженні, мають значення речових доказів та можуть бути використані як докази факту та обставин, вчинення кримінального правопорушення, а також необхідні для призначення судових експертиз.

Згідно ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч. 3 ст. 234 КПК України, у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням; 8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Відтак, доводи клопотання повинні бути належним чином обґрунтовані і підтверджені долученими до клопотання документами.

Аналізуючи викладене, та виходячи з обставин вчинення ймовірного злочину, так як вони викладені в клопотанні слідчого, правове обґрунтування заявленого клопотання, яке відповідає вимогам ст.ст. 233, 234 КПК України, слідчий суддя вважає, що наявні правові підстави для проведення обшуку у автомобілі MERCEDES-BENZ E 250, д.н.з. НОМЕР_1 , VIN-код НОМЕР_2 .

Відтак, клопотання слідчого про проведення обшуку є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

При цьому, слідчий суддя вважає, що клопотання про проведення обшуку в частині вилучення мобільних телефонів, сім-карток, комп`ютерної техніки, ноутбуків, системних блоків, моноблоків, електронних носіїв інформації, камер відеоспостереження, не підлягає задоволенню, оскільки в даній частині слідчим не доведено, що їх надання разом з інформацією, що на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження, або якщо такі об`єкти отримані в результаті вчинення кримінального правопорушення чи є засобом або знаряддям його вчинення, а відтак підстави для вилучення вказаного майна відсутні, проте з метою забезпеченння виконання завдання кримінального провадження, слідчий суддя вбачає можливість надання представнику сторони обвинувачення зняття копії інформації з електронних носіїв інформації, на яких містяться відомості, які свідчать про вчинення кримінального правопорушення.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 107, 223, 234, 235, 309, 532, 534 Кримінального процесуального кодексу України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ Національної поліції України полковника поліції ОСОБА_3 про проведення обшуку під час здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12022000000000679 від 21.07.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 110-2, ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 209 КК України - задовольнити частково.

Надати дозвіл старшим слідчим в ОВС ГСУ Національної поліції України ОСОБА_3 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , прокурорам групи прокурорів, відповідно до постанови про визначення групи прокурорів, та слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні, які відповідно до постанови про визначення групи слідчих здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12022000000000679 від 21.07.2022 на проведення обшуку іншого володіння, а саме автомобіля MERCEDES-BENZ E 250, д.н.з. НОМЕР_1 , VIN-код НОМЕР_2 , який на праві власності належить ОСОБА_5 , з метою виявлення та вилучення документів фінансово-господарської діяльності ТОВ «МЛП-Чайка» (код ЄДРПОУ 33884915), ТОВ «МЛП-Бориспіль» (код ЄДРПОУ 33870142), ТОВ «МЛП - Україна» (код ЄДРПОУ 34875953), ТОВ «Титан-2006» (код ЄДРПОУ 34465859) та ТОВ «Луна Естейтс» (код ЄДРПОУ 41329063), DEACON INVESTMENTS LIMITED, Zonemark Limited, Marsfield Limited, Bernand Investments Limited та LinkCrest Limited, групи компаній «Международное логистическое партнерство», звітності, бухгалтерського обліку, оборотно-сальдових відомостей, договорів купівлі-продажу цінних паперів та акти приймання-передачі цінних паперів, документи з інформацією щодо виданих та отриманих векселів; документи щодо SWIFT-платежів, банківські документи, за період часу з 01.01.2019 по дату винесення ухвали; чорнових записів, печаток, що мають доказове значення для встановлення істини у кримінальному провадженні та які, при подальшому досудовому розслідуванні кримінального провадження, в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, будуть доказами під час судового розгляду.

- надати дозвіл на виявлення та зняття копії інформації з мобільних телефонів, сім-карток, комп`ютерної техніки, ноутбуків, системних блоків, моноблоків, електронних носіїв інформації, камер відеоспостереження.

Визначити строк дії ухвали до 29.10.2022 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення30.09.2022
Оприлюднено02.11.2023
Номер документу107065071
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку під час здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12022000000000679 від 21.07.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 110-2, ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 209 КК України

Судовий реєстр по справі —757/26746/22-к

Ухвала від 30.09.2022

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Хайнацький Є. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні