Ухвала
від 02.11.2022 по справі 561/445/18
ЗАРІЧНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 561/445/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 листопада 2022 року смт Зарічне

Зарічненський районний суд Рівненської області в складі:

судді - Світличного Р.В.,

за участю секретаря - Савич Ж.В.,

позивача ? ОСОБА_1 ,

його представників ? адвокатів ? Марчука Р.І.,

Зражевської Я.О. (в режимі відеоконференції),

представника Рівненської обласної

Прокуратури ? Галушка О.П.,

представника головного управління

ДКСУ у Рівненській області та

Управління ДКСУ у Зарічненському

районі ? Клімович Я.Й. (в режимі відеоконференції),

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в смт Зарічне цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Державної казначейської служби України у Рівненській області, Головного управління ДПС у Рівненській області, Сарненської ОДПІ ГУ ДФС у Рівненській області, Прокуратури Рівненської області, Головного управління Національної поліції в Рівненській області, Сарненського відділу поліції ГУНП в Рівненській області, Сарненської місцевої прокуратури Рівненської області, Управління Державної казначейської служби України у Зарічненському районі Рівненської області про відшкодування шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду,?

ВСТАНОВИВ:

В підготовчому судовому засіданні представник позивача адвокат Марчук Р.І. заявив клопотання про призначення судово-психологічної експертизи, виконання якої доручити атестованому судовому експерт психологу ОСОБА_2 .

В обґрунтування клопотання покликається на те, що 12 квітня 2012 року відносно ОСОБА_1 , як підприємця було порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 212 КК України.

Вироком Зарічненського районного суду Рівненської області від 05 березня 2015 року ОСОБА_1 , визнаний невинуватим та виправданий на підставі п. 1 ч. 1 ст. 373 КПК України у зв`язку з недоведеністю стороною обвинувачення вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України.

Такими діями йому заподіяно моральної шкоди, грошове вираження якої просить визначити експертним шляхом.

В підготовчому судовому засіданні щодо призначення експертизи представник Рівненської обласної прокуратури Галушко О.П. заперечив, оскільки розмір моральної шкоди у цій справі визначається законом в не може визначатися експертним шляхом, при цьому проведення такої експертизи позивач повинен замовляти самостійно, а не за ухвалою суду.

Представник ГУ ДКСУ у Рівненській області та Управління ДКСУ у Зарічненському районі Клімович Я.Й. проти задоволення клопотання заперечила з підстав умисного затягування розгляду справи, а тому у задоволенні клопотання просила відмовити.

Інші учасники справи в підготовче судове засідання не з`явилися.

Виходячи з приписів ч. 1 ст. 223 ЦПК України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті.

У відповідності до п. 8 ч. 2 ст. 197 ЦПК України у підготовчому судовому засіданні суд вирішує питання про призначення експертизи.

Суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності (ч. 1 ст. 103 ЦПК України).

Оскільки у цій справі необхідні спеціальні знання в галузі психології, без яких встановити відповідні обставини неможливо, а сторонами (стороною) не надано відповідних висновків експертів із цих самих питань, відтак суд вважає за необхідне призначити по цій справі судову психологічну експертизу.

За змістом п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Керуючись ст.ст. 103-104, 109, 252 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Призначити по справі судово психологічну експертизу, на вирішення якої поставити такі запитання:

Чи є ситуація, що досліджується за справою психотравмувальною для ОСОБА_1 ? Якщо так, то чи завдані ОСОБА_1 страждання (моральна шкода)?

Яка глибина та інтенсивність психотравмуючого впливу згідно зазначеної ситуації на особистість ОСОБА_1 ?

Чи спричинені ОСОБА_1 страждання (моральна шкода) за умов пов`язаних із незаконним притягненням до кримінальної відповідальності по кримінальному провадженню № 32012190000000012, арешту грошових коштів в сумі 109350,00 грн, 1100,00 євро, 11530,00 доларів США, належних ОСОБА_1 , зарахованих на депозитний рахунок ДПС у Рівненській області 06 червня 2012 року, 21 листопада 2012 року на підставі постанови слідчого з ОВС ВРКС СВ ДПС у Рівненській області від 16 квітня 2012 року, Арешту всього майна ОСОБА_1 застосованого на підставі постанови слідчого з ОВС ВРКС СВ ДПС у Рівненській області від 10 травня 2012 року, Тривалості кримінального провадження, що досліджуються у справі?

Якщо ОСОБА_1 завдані страждання (моральна шкода), який розмір становить грошова компенсація за завдані страждання (моральну шкоду)?

Проведення судової психологічної експертизи доручити судовому експерт психологу ОСОБА_2 .

Зобов`язати учасників справи з`явитися (забезпечити явку повноважних представників) для участі у проведенні експертизи, якщо експертом буде визначено таку необхідність.

Роз`яснити учасникам справи, що у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст. 384, 385 КК України за завідомо неправдивий висновок експерта і за відмову експерта без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків у суді.

Копію ухвали разом з електронними копіями матеріалів справи направити судовому експерт психологу ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 E-mail: ІНФОРМАЦІЯ_1 ).

Оплату за проведення експертизи покласти на позивача ОСОБА_1 .

Встановити строк для проведення експертизи два місяці з дати постановлення цієї ухвали.

Провадження у справі зупинити на час проведення цієї експертизи.

Копію ухвали надіслати учасникам справи на їхні офіційні електронні адреси.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом. Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Рівненського апеляційного суду протягом 15 днів з дня її проголошення.

Суддя: Р.В. Світличний

СудЗарічненський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення02.11.2022
Оприлюднено03.11.2022
Номер документу107071293
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —561/445/18

Постанова від 23.03.2023

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Боймиструк С. В.

Рішення від 23.03.2023

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Боймиструк С. В.

Ухвала від 15.02.2023

Цивільне

Зарічненський районний суд Рівненської області

Світличний Р.В.

Ухвала від 15.02.2023

Цивільне

Зарічненський районний суд Рівненської області

Світличний Р.В.

Ухвала від 13.02.2023

Цивільне

Зарічненський районний суд Рівненської області

Світличний Р.В.

Ухвала від 02.11.2022

Цивільне

Зарічненський районний суд Рівненської області

Світличний Р.В.

Ухвала від 02.11.2022

Цивільне

Зарічненський районний суд Рівненської області

Світличний Р.В.

Ухвала від 02.11.2022

Цивільне

Зарічненський районний суд Рівненської області

Світличний Р.В.

Ухвала від 20.10.2022

Цивільне

Зарічненський районний суд Рівненської області

Світличний Р.В.

Ухвала від 01.11.2022

Цивільне

Зарічненський районний суд Рівненської області

Світличний Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні