Ухвала
від 02.11.2022 по справі 914/2715/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

02.11.2022 р. Справа № 914/2715/22

Господарський суд Львівської області у складі судді Іванчук С.В., розглянувши матеріали позовної заяви: Релігійної громади Української православної Церкви в м.Дргобичі

до відповідача1: Дрогобицької міської ради, м.Дрогобич

до відповідача 2 : Релігійної організації "Київська митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України) в особі Управління Дрогобицько-Самбірської єпархії Української Православної Церкви, м.Дрогобич

про зобов"язання не чинити перешкод у користуванні культовою спорудою; визнати протиправним та скасувати рішення Дрогобицької міської ради №1231 від 18.08.22р.; скасувати державну реєстрацію права постійного користування земельною ділянкою; зобов"язати розглянути заяву релігійної громади від 09.08.22р. ; передати релігійній громаді у постійне користування земельну ділянку

В С Т А Н О В И В:

На розгляд Господарського суду Львівської області поступив позов Релігійної громади Української православної Церкви в м.Дргобичі до відповідачів Дрогобицької міської ради, м.Дрогобич Релігійної організації "Київська митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України) в особі Управління Дрогобицько-Самбірської єпархії Української Православної Церкви, м.Дрогобич за участю третіх осіб ,які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору :Державна служба України з етнополітики та свободи совісті,м.Київ та Державного реєстратора виконавчого комітету Дрогобицької мської ради Онишків Іванни Іванівни про зобов"язання не чинити перешкод у користуванні культовою спорудою; визнати протиправним та скасувати рішення Дрогобицької міської ради №1231 від 18.08.22р.; скасувати державну реєстрацію права постійного користування земельною ділянкою; зобов"язати розглянути заяву релігійної громади від 09.08.22р. ; передати релігійній громаді у постійне користування земельну ділянку.

Відповідно до вимог п. 2 ч.3 ст.162 ГПК України позовна заява повинна містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців); відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти;

У позовній заяві відповідачем 2 визначено Релігійну організацію "Київська митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України) в особі якої виступає Управління Дрогобицько-Самбірської єпархії Української Православної Церкви, м.Дрогобич

Статтею 13 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" релігійна організація визнається юридичною особою з дня її державної реєстрації. Релігійна організація як юридична особа користується правами і несе обов`язки відповідно до чинного законодавства і свого статуту (положення).

Однак, позивачем не зазначено ні місцезнаходження, ні ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України) Релігійної організації "Київська митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України).

Згідно із ч. 1 ст. 172 ГПК України, позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Як вбачається із позовних матеріалів, позивачем не долучено доказів в підтвердження надіслання відповідачу 2 - Релігійній організації "Київська митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України) копії позовної заяви та копій доданих до неї документів із листом з описом вкладення.

Позивачем у позовній заяві визначено відповідачем 2 Релігійну організацію "Київська митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України) в особі якої виступає Управління Дрогобицько-Самбірської єпархії Української Православної Церкви, м.Дрогобич, однак не обгрунтовано підстави та повноваження такого представництва , як і не вказано та не подано доказів в підтвердження повноважень Управління Дрогобицько-Самбірської єпархії Української Православної Церкви представляти в суді інтереси Релігійної організації "Київська митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України).

Згідно із п.4,5 ч.3 ст.162 ГПК України позовна заява пвинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову.

За умовами ч.2 ст. 164 ГПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

В порушення вимог п.4,5 ч.3 ст.162 та ч.2 ст. 164 ГПК України позивачем не обгрунтовано зміст позовних вимог та не викладено обставин та правових підстав, якими позивач обґрунтовує свої позовні вимоги, щодо кожного із відповідачів, заявлені у позовній заяві . Зокрема, не обгрунтовано зміст позовних вимог, не викладено обставин та правових підстав, не зазначено та не подано доказів, в частині позовних вимог; скасувати державну реєстрацію права постійного користування земельною ділянкою; передати релігійній громаді у постійне користування земельну ділянку, щодо кожного із зазначених у позовній заяві відповідачів.

Відповідно до вимог ст 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін.

Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Як вбачається із вступної частини позовної заяви позивачем зазначено третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: Державну службу України з етнополітики та свободи совісті, м.Київ та Державного реєстратора виконавчого комітету Дрогобицької мської ради Онишків Іванну Іванівну . Однак, в порушення вимог ст. 50 ГПК України позивачем не зазначено та не обгрунтовано, на яких підставах належить залучити до участі у справі третіх осіб та не вказано на якій стороні позивача чи відповідача належить залучити вказаних третіх осіб.

Згідно із п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Правові засади справляння, розмір ставок судового збору та порядок його сплати регулюється Законом України Про судовий збір (із змінами та доповненнями).

Згідно із ст.1 Закону України Про судовий збір судовий збір збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат.

Частина 2 ст.4 Закону України Про судовий збір встановлює, що за подання позовних заяв майнового характеру до господарського суду ставка судового збору становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; за подання позовних заяв немайнового характеру до господарського суду 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ст.7 Закону України Про Державний бюджет України на 2022р. прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2022 року становить 2481,00 гривні.

Як вбачається із позовних матеріалів позивачем здійснено оплату судового збору в розмірі 9924грн. за чотири вимоги немайнового характеру, що підтверджується долученими до позовної заяви квитанціями від 19.10.22р та від 20.10.22р.

Згідно змісту позовної заяви, позивачем заявлено наступні позовні вимоги:

-зобов`язати відповідачів - Релігійну організацію «Київська митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України) в особі Управління Дрогобицько-Самбірської єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) та Дрогобицьку міську раду не чинити перешкод позивачу - релігійній громаді Української Православної Церкви в м.Дрогобичі код ЄДРПОУ 25544356 у користуванні культовою спорудою - кафедеральніш собором ПР.Іова Почаївського, який знаходиться в м.Дрогобичі по вул.Трускавецькій,5б та звільнити вказану культову споруду;

- визнати протиправним та скасувати рішення Дрогобицької місько) ради №1231 від

18.08.2022року Про внесення змін в рішення Дрогобицької міської ради, про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій та передачу в постійне користування земельної ділянки;

-скасувати державну реєстрацію іншого речового права - право постійного користування земельною ділянкою для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій, кадастровий номер земельної ділянки 4610600000:01:022:0159, площею 0,6042га., реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2625927046020 за відповідачем - управлінням Дрогобицько-Самбірської Єпархії Української Православної церкви (Православної церкви України) код ЄДРПОУ 20858280, рішення про державну реєстрацію індексний номер 64587301 від 24.08.2022 року, державний реєстратор Онишків Іванна Іванівна, виконавчий комітет Дрогобицької міської ради;

- зобов`язати Дрогобицьку міську раду:

-розглянути заяву релігійної громади УПЦ м.Дрогобича від 09.08.2022 року у визначені земельним законодавством строки ;

-передати релігійній громаді Української Православної Церкви в м.Дрогобичі код ЄДРПОУ 25544356 у постійне користування земельну ділянку для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій, кадастровий номер земельної ділянки 4610600000:01:022:0159, площею 0,6042га., реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2625927046020.

Відтак, із вище наведеного вбачається, що позивачем заявлено чотири вимоги немайнового характеру та одна вимога - зобов"язати Дрогобицьку міську раду передати релігійній громаді Української Православної Церкви в м.Дрогобичі код ЄДРПОУ 25544356 у постійне користування земельну ділянку для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій, кадастровий номер земельної ділянки 4610600000:01:022:0159, площею 0,6042га., реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2625927046020 - майнового характеру.

Згідно з п.3 ч.3 ст.162, пп.1, 2, 3 ч.1 ст.163 ГПК позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці. Ціна позову визначається: у позовах про визнання права власності на майно або його витребування вартістю майна;

у позовах, які складаються з кількох самостійних вимог, загальною сумою всіх вимог.

Відповідно до висновків, викладених у постанові Великої Палати Верховного Суду від 25.08.2020 у справі N 910/13737/19, позовна вимога майнового характеру - це вимога про захист права або інтересу, об`єктом якого є благо, що підлягає грошовій оцінці.

Будь-який майновий спір має ціну. Різновидами майнових спорів є, зокрема, спори, пов`язані з підтвердженням прав на майно та грошові суми, на володіння майном і будь-якими формами використання останнього.

Позовна вимога зобов"язати передати релігійній громаді Української Православної Церкви в м.Дрогобичі код ЄДРПОУ 25544356 у постійне користування земельну ділянку кадастровий номер 4610600000:01:022:0159, площею 0,6042га., пов"язана з підтвердженням прав на дану земельну ділянку.

Відтак, враховуючи викладене та з огляду на зміст спірних правовідносин, вбачається, що позовна вимога про зобов`язання передати релігійній громаді Української Православної Церкви в м.Дрогобичі у постійне користування земельну ділянку, кадастровий номер земельної ділянки 4610600000:01:022:0159 у даному випадку має майновий характер, дана вимога про захист права позивача на постійне користування спірною земельною ділянкою, яка є благом, що піддається грошовій (вартісній) оцінці, пов"язана з підтвердженням прав на дану земельну ділянку . При цьому, до позовної заяви не додано доказів в підтвердження нормативної грошової оцінки спірної земельної ділянки та доказів сплати судового збору із даної позовної вимоги.

Згідно із ч. 1 ст. 174 ГПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без дотримання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.162, ст.164, ст.174, ст.234, ст.235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Релігійної громади Української православної Церкви в м.Дргобичі

залишити без руху.

Надати позивачу 10-денний строк з дня вручення ухвали суду про залишення позовної заяви без руху для усунення таких недоліків:

Письмово зазначити місцезнаходження, та ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України) Релігійної організації "Київська митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України);

Подати докази в підтвердження надіслання відповідачу 2 - Релігійній організації "Київська митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України) копії позовної заяви із копіями доданих до неї документів із листом з описом вкладення.

Надати документальне обгрунтовання підстав та повноважень на право Управлінням Дрогобицько-Самбірської єпархії Української Православної Церкви представляти в суді інтереси Релігійної організації "Київська митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України), подати докази в підтвердження повноважень Управління Дрогобицько-Самбірської єпархії Української Православної Церкви представляти в суді інтереси Релігійної організації "Київська митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України);

Надати документальне обгрунтовання змісту позовних вимог із викладом обставин, правових підстав, із зазначенням та поданням доказів, щодо позовних вимог, про скасування державної реєстрації права постійного користування земельною ділянкою; та про передачу релігійній громаді у постійне користування спірної земельної ділянки, щодо кожного із зазначених у позовній заяві відповідачів.

Подати докази в підтвердження нормативної грошової оцінки спірної земельної ділянки;

Подати докази сплати судового збору у встановленому розмірі та порядку.

У разі невиконання цієї ухвали у встановлений судом строк, позовна заява вважається неподаною і підлягає поверненню позивачу зі всіма доданими до неї документами.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню.

Суддя Іванчук С.В.

Дата ухвалення рішення02.11.2022
Оприлюднено03.11.2022
Номер документу107077266
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов"язання не чинити перешкод у користуванні культовою спорудою; визнати протиправним та скасувати рішення Дрогобицької міської ради №1231 від 18.08.22р.; скасувати державну реєстрацію права постійного користування земельною ділянкою; зобов"язати розглянути заяву релігійної громади від 09.08.22р. ; передати релігійній громаді у постійне користування земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —914/2715/22

Ухвала від 24.11.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Іванчук С.В.

Ухвала від 02.11.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Іванчук С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні