Ухвала
від 02.11.2022 по справі 161/15132/22
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/15132/22

Провадження № 1-кс/161/5957/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Луцьк 02 листопада 2022 року

Слідчий суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого в ОВС СВ УСБУ у Волинській ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В :

Слідчий в ОВС СВ УСБУ у Волинській ОСОБА_3 , за погодженням із прокурором у кримінальному провадженні - прокурором Волинської обласної прокуратури ОСОБА_4 , звернулася до слідчого судді Луцького міськрайонного суду Волинської області з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку офісних приміщень, які розміщені за адресою: с. Новий Яр, Яворівського району Львівської області, на земельній ділянці з кадастровим номером 4625884500:08:000:0051, що перебуває в оренді в ТОВ "Приватліспром" (код ЄДРПОУ 36828287, м. Львів, вул. Драгана, 34/76, директор ОСОБА_5 ), з метою відшукання і вилучення документів (чи їх копій) щодо реалізації ТОВ «ЮА» Паллет» деревини та пиломатеріалів ТОВ «Інтер Вудс компані», ФОП ОСОБА_6 , ФОП ОСОБА_7 , накладних та договорів про придбання ТОВ «Паллет ЮА» в ДП Бродівське лісове господарство обрізних пиломатеріалів; пустих бланків накладних з печатками ТОВ «Інтер Вудс компані», ФОП ОСОБА_6 , ФОП ОСОБА_7 , комп`ютерної техніки на якій здійснювалася підготовка вищевказаних накладних та договорів, чернеток та інших предметів та документів, які мають значення для кримінального провадження і можуть бути використані для доказу фактів і обставин, що встановлюються в ході його розслідування.

Клопотання вмотивоване тим, що у провадженні слідчого відділу УСБУ у Волинській області перебуває кримінальне провадження за №22022030000000026 від 21.02.2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.201-1 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що неправомірними діями групи осіб, які протягом 2022 року, діючи за попередньою змовою з іншими особами, здійснюють на території Волинської області придбання та митне оформлення лісоматеріалів, що є заборонені для вивозу за межі митної території України, які в подальшому незаконно переміщують через митний кордон України з приховуванням від митного контролю до країн Європейського Союзу, тому слідчий звернулася із даним клопотанням.

В судове засідання прокурор та слідчий не з`явились, надіслали заяву у які просять розгляд клопотання провести без їхньої участі, а тому слідчий суддя приходить до висновку про розгляд клопотання на підставі наявних у ньому матеріалів із кримінального провадження. Відповідно до положень, передбачених ч.4 ст.107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів не здійснюється.

Дослідивши клопотання, долучені до нього матеріали із кримінального провадження, приходжу до висновку, що клопотання підлягає до часткового задоволення.

Відповідно до вимог, передбачених ч.1 та ч.2 ст.234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення.

Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Ч.1 ст.235 КПК України передбачено, що ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Враховуючи ті обставини, що стороною кримінального провадження, на підставі наданих та досліджених слідчим суддею письмових доказів, доведено наявність підстав, визначених положеннями ст.234 КПК України, встановлені обставини, які дають підстави вважати, що вказують на вчинення кримінального правопорушення, те, що відшукуванні речі знаходяться за вищевказаною адресою, що підтверджується долученими до клопотання матеріалами із кримінального провадження, враховуючи наслідки обшуку, розумність та співрозмірність обшуку завданням кримінального провадження, характер розслідування, наявність об`єктивної необхідності та виправданість такого втручання у права і свободи особи, приймаючи до уваги неможливість досягнення мети, на яку посилається слідчий, без застосування цих заходів - слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого є обґрунтованим.

Разом з тим, приймаючи таке рішення, слідчий суддя відмовляє у наданні дозволу на відшукання та вилучення комп`ютерної техніки на якій здійснювалася підготовка вищевказаних накладних та договорів, інших предметів та документів, які мають значення для кримінального провадження і можуть бути використані для доказу фактів і обставин, що встановлюються в ході його розслідування, оскільки таке майно не конкретизовано та немає ідентифікуючих ознак, а тому клопотання в цій частині до задоволення не підлягає.

Окрім цього, із системного тлумачення статей 36, 40, 235, 236 КПК України, визначення в ухвалі слідчого судді конкретного слідчого або прокурора, які мають здійснювати обшук, перебуває поза межами повноважень слідчого судді з контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні та обмежується в цій частині перевіркою того, чи є належним суб`єктом учасник кримінального провадження, який звернувся з клопотанням про проведення обшуку.

Вказане узгоджується із позицією Верховного Суду у постанові від 17.02.2021 у справі № 263/10353/16-к.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання слідчого в ОВС СВ УСБУ у Волинській ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку, задовольнити частково.

Надати дозвіл у кримінальному провадженні №22022030000000026 від 21.02.2022 року на проведення обшуку офісних приміщень, які розміщені за адресою: с. Новий Яр, Яворівського району Львівської області, на земельній ділянці з кадастровим номером 4625884500:08:000:0051, що перебуває в оренді в ТОВ "Приватліспром" (код ЄДРПОУ 36828287, м. Львів, вул. Драгана, 34/76, директор ОСОБА_5 ), з метою відшукання і вилучення документів (чи їх копій) щодо реалізації ТОВ «ЮА» Паллет» деревини та пиломатеріалів ТОВ «Інтер Вудс компані», ФОП ОСОБА_6 , ФОП ОСОБА_7 , накладних та договорів про придбання ТОВ «Паллет ЮА» в ДП Бродівське лісове господарство обрізних пиломатеріалів; пустих бланків накладних з печатками ТОВ «Інтер Вудс компані», ФОП ОСОБА_6 , ФОП ОСОБА_7 , чернеток.

Строк дії ухвали - до 16.11.2022 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження у суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЛуцький міськрайонний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення02.11.2022
Оприлюднено03.11.2023
Номер документу107083182
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —161/15132/22

Ухвала від 02.11.2022

Кримінальне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Камінська К. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні