Ухвала
від 02.11.2022 по справі 296/7511/22
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа № 296/7511/22

1-кс/296/2722/22

УХВАЛА

Іменем України

02 листопада 2022 року м.Житомир

Слідчий суддя Корольовського районного суду м. Житомира ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3

розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчого СВ Житомирського РУП Головного управління Національної поліції в Житомирській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про проведення обшуку,-

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СВ Житомирського РУП Головного управління Національної поліції в Житомирській області ОСОБА_3 звернулась до слідчого судді Корольовського районного суду м. Житомира із клопотанням, відповідно до змісту якого просить надати дозвіл на проведення обшуку земельної ділянки з кадастровим номером: 1822087200:02:002:1142 та в будинку за адресою: АДРЕСА_1 .

В обґрунтування поданого клопотання зазначає, що у провадженні слідчого управління ГУНП в Житомирській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні зареєстрованому у Єдиному реєстрі досудових розслідувань за № 12022060000000330 від 03.08.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.209 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що громадяни України ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , які, являючись посадовими особами суб`єктів господарювання та їхніми фактичними власниками, основним видом діяльності яких є оптова торгівля продуктами харчування, в тому числі рибою та молюсками, запровадили протиправний механізм ухилення від сплати податків та подальшу легалізацію доходів отриманих злочинним шляхом. Встановлено, що ОСОБА_5 спільно з ОСОБА_4 , маючи у власності холодильне устаткування, здійснюють закупівлю за готівкові кошти м`яса курей, риби, ракоподібних та молюсків у підконтрольних імпортерів, що зареєстровані в м.Києві та в подальшому в аналогічний спосіб реалізовують товар суб`єктам господарської діяльності Житомирщини та сусідніх областей дрібно-оптовими партіями. З метою приховування доходів та ухилення від сплати податків ОСОБА_6 створив касу та здійснив реєстрацію касового апарату, через який реалізовує товар нібито на кінцевого споживача.

При цьому, встановлено, що у власності вищевказаних громадян знаходяться вантажні автотранспортні засоби, якими здійснюється переревезення товару, в тому числі з метою реалізації суб`єктам господарської діяльності у Львівській, Рівненській, Київській областях.

Встановлено, що постачальниками товару для ФОП ОСОБА_4 та ОСОБА_5 та підконтрольних їм ТОВ «Мітфіш» (код ЄДРПОУ 42394814, м. Житомир, вул. Кооперативна, 6), ПП «Добрий продукт» (код ЄДРПОУ 40443340, м. Житомир, вул. Кооперативна, 6), ФОП ОСОБА_5 являються імпортери рибопродукції - ТОВ «Інко Україна Компані» (код ЄДРПОУ 44049642, м. Київ, вул. Дегтярівська, 11, оф. 3-30) та ТОВ «КМК-Імпорт» (код ЄДРПОУ 43932922, м. Київ, вул. Голосіївський проспект, буд. 100/2. Відповідно до товарно-супровідних документів, що використовуються при митному оформленні, відправниками на адресу ТОВ «Інко Україна компані» та ТОВ «КМК-Імпорт» продукції є припортові підприємства країн Прибалтики та Норвегії, які не є експортерами та надають послуги з її зберігання в холодильному обладнанні.

Вказані факти підтверджуються проведеним спостереженням за 15 транспортними засобами, яким проводилося перевезення риби на адресу ТОВ «Інко Україна Компані» (код ЄДРПОУ 44049642) та ТОВ «КМК-Імпорт» (код ЄДРПОУ 43932922), хоча фактично після розмитнення транспортні засоби відразу прямують для розвантаження на склади, що належать ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідно до товарно-супровідних документів, що використовуються при митному оформленні, відправниками на адресу ТОВ «Інко Україна компані» та ТОВ «КМК-Імпорт» продукції є припортові підприємства країн Прибалтики та Норвегії, які не є експортерами та надають послуги з її зберігання в холодильному обладнанні.

За наявною інформацією підконтрольні ОСОБА_5 та ОСОБА_4 суб`єкти господарської діяльності в період своєї господарської діяльності постійно ухиляються від сплати податків та в подальшому виручені в протиправний спосіб кошти легалізовують шляхом придбання нерухомості, транспортних засобів та інших цінностей, що також підтверджується проведеними заходами по документуванню протирпавної діяльності.

В ході проведеного аналізу фінансово-господарської діяльності ФОП ОСОБА_4 та ОСОБА_5 встановлено факти придбання значної кількості автотранспортних засобів та нерухомих об`єктів загальної вартістю більше 10 000 000 грн. при відсутності значних доходів від фінансово- господарської діяльності.

Вказаний факт свідчить про те, що в діях ФОП ОСОБА_4 та ОСОБА_5 наявні ознаки вчинення дій, спрямованих на легалізацію доходів, одержаних злочинним шляхом приховування незаконного походження коштів або іншого майна у великому розмірі, тобто за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.209 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що за місцем проживання ОСОБА_4 , в житловому будинку який не зданий в експлуатацію та розташований на земельній ділянці з кадастровим номером: 1822087200:02:002:1142, що за адресою: АДРЕСА_1 знаходяться первинні бухгалтерські документи, які містять відомості про господарські операції, накладні, акти прийому-передачі, документи бухгалтерського обліку, печатки підконтрольних суб`єктів господарювання, банківські картки, мобільні телефони, ПЕОМ, готівкові кошти, здобуті злочинним шляхом, чорнові записи, інші відомості, що підтверджують злочинну діяльність фігурантів кримінального провадження, вчинення ними дій спрямованих на відмивання коштів, а також іншої документації, яка використовувалася під час вчинення кримінальних правопорушень та має значення доказу у кримінальному провадженні.

Тобто, за вказаною адресою знаходяться речі та документи, які мають доказове значення у кримінальному провадженні та підтверджують факт злочинної діяльності останніх, вилучення вказаної документації та речей надасть змогу органу досудового розслідування виявити та зафіксувати відомості про обставини вчинення вказаного кримінального правопорушення, відшукати грошові кошти, які були здобуті в результаті його вчинення.

В свою чергу в разі не проведення вказаних обшуків фігурантами кримінального провадження можуть бути вжиті заходи знищення вказаної документації та речей, їх приховування, або спростовування даних, що на даний час вже підтверджується результатами проведення слідчих та процесуальних дій, в свою чергу вплине на результати та ефективність досудового розслідування.

Згідно Витягів з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна власник об`єкта нерухомості за адресою АДРЕСА_1 не зазначений. Власник земельної кадастровий номер: 1822087200:02:002:1142 загальною площею 0.1021га являється ОСОБА_4 .

В матеріалах кримінального провадження міститься виписка (квитанція) ТОВ «Житомирська обласна енергопостачальна компанія», щодо споживача електричної енергії за адресою АДРЕСА_1 особовий рахунок НОМЕР_1 відкритий на ОСОБА_4 , що підтверджує підключення житлового будинку до електроенергії та свідчить про фактичне проживання (користування) майном вказаною особою.

Слідчий в судовому засіданні клопотання про проведення обшуку підтримав у повному обсязі з підстав, викладених у клопотанні.

Дослідивши матеріали клопотання, заслухавши думку слідчого, який підтримав клопотання, слідчий суддя вважає клопотання таким, що підлягає задоволенню.

Згідно з ч.1 ст.234 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК України), обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Положеннями частини другої та третьої статті 234 КПК України закріплено, що обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування. У разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням.

Частиною п`ятою статті 234 КПК України встановлено, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Слідчим доведено, що існують достатні відомості, які вказують на можливість досягнення мети обшуку, враховуючи, що на земельній ділянці з кадастровим номером: 1822087200:02:002:1142 та в будинку за адресою: АДРЕСА_1 , можуть знаходитись первинні бухгалтерські документи щодо купівлі продукції у підконтрольних суб`єктів господарювання ТОВ «Інко Україна Компані» (код ЄДРПОУ 44049642) та ТОВ «КМК-Імпорт» (код ЄДРПОУ 43932922), ПП ТПД «Мідаід» (код ЄДРПОУ 37520697), а також документи щодо її подальшої реалізації на території України, які містять відомості про господарські операції, накладні, акти прийому-передачі, документи бухгалтерського обліку, печатки підконтрольних суб`єктів господарювання, банківські картки, мобільні телефони, готівкові кошти, здобуті злочинним шляхом, чорнові записи; комп`ютерної техніки, за допомогою якої здійснювалося виготовлення та підроблення документів; записні книжки, блокноти, електронні та паперові носії інформації, на яких може зберігатися інформація або міститися відомості щодо вчиненого кримінального правопорушення.

Аналіз матеріалів клопотання переконливо свідчить, що: відшукувані речі мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах, можуть бути доказами під час судового розгляду; за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування.

Враховуючи вищевикладене та з метою всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин кримінального провадження, суд дійшов висновку про необхідність надання дозволу на проведення обшуку, а тому клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 234, 235 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого СВ Житомирського РУП Головного управління Національної поліції в Житомирській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про проведення обшуку - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку земельної ділянки з кадастровим номером: 1822087200:02:002:1142 та в будинку за адресою: АДРЕСА_1, з метою відшукання та вилучення первинних бухгалтерських документів щодо купівлі продукції у підконтрольних суб`єктів господарювання ТОВ «Інко Україна Компані» (код ЄДРПОУ 44049642) та ТОВ «КМК-Імпорт» (код ЄДРПОУ 43932922), ПП ТПД «Мідаід» (код ЄДРПОУ 37520697), а також документів щодо її подальшої реалізації на території України, які містять відомості про господарські операції, накладних, актів прийому-передачі, документів бухгалтерського обліку, печаток підконтрольних суб`єктів господарювання, банківських карток, мобільних телефонів, готівкових коштів, здобутих злочинним шляхом, чорнових записів; комп`ютерної техніки, за допомогою якої здійснювалося виготовлення та підроблення документів; записних книжок, блокнотів, електронних та паперових носіїв інформації, на яких може зберігатися інформація або міститися відомості щодо вчиненого кримінального правопорушення.

Встановити строк дії ухвали протягом одного місяця з дати її постановлення - до 02 грудня 2022 року включно.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКорольовський районний суд м. Житомира
Дата ухвалення рішення02.11.2022
Оприлюднено03.11.2023
Номер документу107083944
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —296/7511/22

Ухвала від 02.11.2022

Кримінальне

Корольовський районний суд м. Житомира

Маслак В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні