Ухвала
від 02.11.2022 по справі 344/13157/22
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/13157/22

Провадження № 1-кс/344/4629/22

У Х В А Л А

02 листопада 2022 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддяІвано-Франківськогоміського судуІвано-Франківськоїобласті ОСОБА_1 ,з участюсекретаря ОСОБА_2 ,розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судуклопотання проскасування арештумайна,-

В С Т А Н О В И В:

в клопотанні вказано, що під час досудового розслідування в рамках кримінального провадження за №12021090000000645 від 29.12.2021р., за ознаками кримінального правопорушення , передбаченого ч.2 ст. 270 КК України, 05 січня 2022 року слідчим суддею винесено ухвалу про накладення арешту в частині користування та розпорядження на приміщення відділення анестезіології з ліжками інтенсивної терапії КНП "Косівська ЦРЛ" за адресою: Івано-Франківська область, Косівський район, м. Косів, провулок Шевченка,27.

Відповідно до ухвали слідчого судді від 05.01.2022 року, метою зазначеного арешту є збереження речового доказу до проведення всіх необхідних слідчих дій та експертиз.

Заявник вважає, що відпала потреба в подальшому застосуванні арешту на вказане майно та просить скасувати арешт майна.

Заявник в судове засідання не з"явився про час,дату та місце проведення судового засідання був сповіщений належним чином.

Старший слідчий та прокурор в судове засідання не з"явились, про час,дату та місце проведення судового засідання були сповіщенні належним чином.

Відповідно до ч.4 ст.107 КПК України у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

30.12.2021р. постановою старшого слідчого відділу СУ ГУНП в Івано-Франківській області ОСОБА_3 , приміщення анестезіологічно-реанімаційного відділення КНП "Косівська ЦРЛ" за адресою: Івано-Франківська область, Косівський район, м. Косів, провулок Шевченка,27 було визнано речовими доказами у кримінальному провадженні №12021090000000645 від 29.12.2021р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 270 КК України.

Згідно копії ухвали слідчого судді з метою забезпечення збереження речових доказів, від 05 січня 2022 року було накладено арешт в частині користування та розпорядження на приміщення відділення анестезіології з ліжками інтенсивної терапії КНП "Косівська ЦРЛ" за адресою: Івано-Франківська область, Косівський район, м. Косів, провулок Шевченка,27.

Заявник зазначає, що відпала потреба в подальшому застосуванні арешту оскільки органом досудового розслідування проведені всі необхідні експертизи, фото та відео фіксація приміщення. Також комісією, яка була створена Управлінням Держпраці в Івано-Франківській області було проведено спеціальне розслідування групового нещасного випадку, що стався 28 грудня 2021 року о 21 годині 22 хвилині в приміщенні відділення анестезіології з ліжками інтенсивної терапії Комунального некомерційного підприємства "Косівська центральна районна лікарня" Косівської міської ради Косівського району Івано-Франківської області та складено відповідні акти.

Спільним Наказом Міністерства оборони України та Міністерства охорони здоров`я України від 07.02.2018 року № 49/180 Комунальне некомерційне підприємство "Косівська центральна районна лікарня" Косівської міської ради Косівського району Івано-Франківської області входить до Переліку закладів охорони здоров`я та державних установ НАМН, що залучаються для надання (вторинної)спеціалізованої та третинної(високоспеціалізованої)допомоги військовослужбовцям Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів військових формувань та правоохоронних органів, особам рядового і начальницького складу та поліцейським, які беруть участь в антитерористичній операції.

Відповідно до ч.1 ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Згідно з ч.2 ст.170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

Відповідно до ч.ч.10-11 ст.170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна. Заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

В ст.174 КПК України визначено, що підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Отже арешт може бути скасовано у випадку, якщо відповідна особа доведе, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Так, відповідно до ст.7 КПК України в якості загальної засади кримінального провадження проголошено змагальність сторін та свобода в поданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

В ст. 23 КПК України вказано, що суд досліджує докази безпосередньо. Не можуть бути визнані доказами відомості, що містяться в показаннях, речах і документах, які не були предметом безпосереднього дослідження суду, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

В п.3 ст.26 КПК України вказано, що слідчий суддя, суд у кримінальному провадженні вирішують лише ті питання, що винесені на їх розгляд сторонами та віднесені до їх повноважень цим Кодексом.

Заявником доведено, що в подальшому застосуванні арешту в частині користування та розпорядження на приміщення відділення анестезіології з ліжками інтенсивної терапії потреба відпала.

Таким чином, клопотання обгрунтовано належними правовими підставами.

Усі інші пояснення сторін, їх докази і арґументи не спростовують висновків суду, зазначених в цьому судовому рішенні, їх дослідження та оцінка судом не надала можливості встановити обставини, які б були підставою для ухвалення будь-якого іншого судового рішення.

Відповідно дозазначеного суд,-

П О С Т А Н О В И В :

клопотання задовольнити.

Скасувати арешт приміщеннявідділення анестезіологіїз ліжкамиінтенсивної терапіїКомунального некомерційногопідприємства «Косівськацентральна районналікарня» Косівськоїміської радиКосівського районуІвано-Франківськоїобласті,що знаходитьсяза адресою:Івано-Франківська область,Косівський район,м.Косів,провулок Шевченка,27,накладений ухвалою слідчого судді Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 05.01.2022.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення02.11.2022
Оприлюднено24.01.2023
Номер документу107091856
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —344/13157/22

Ухвала від 02.11.2022

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Бородовський С. О.

Ухвала від 02.11.2022

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Бородовський С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні