Рішення
від 20.10.2022 по справі 914/1616/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.10.2022 Справа № 914/1616/22

Господарський суд Львівської області у складі судді Петрашка М.М. розглянув у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Прогрес Д.Ф."

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія "Алтум"

про стягнення 1407610,00 грн.

за участю представників:

від позивача Руккас Д.М.

від відповідача не з`явився

Суть спору: Позовні вимоги заявлено за позовом Товариством з обмеженою відповідальністю "Прогрес Д.Ф." до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія "Алтум" про стягнення вартості втраченого майна в розмірі 1407610,00 грн.

Хід розгляду справи викладено в ухвалах суду та відображено в протоколах судового засідання.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав повністю, позов просив задовольнити з підстав, що наведені у позовній заяві.

Відповідач явку представника в судове засідання не забезпечив, причин неявки не повідомив, хоча про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши зібрані докази, заслухавши представника позивача, суд встановив таке.

18.08.2021р. між Товариством з обмеженою відповідальністю «Прогрес Д.Ф» (орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія Алтум» (орендар), відповідно до пункту 1.1. якого, орендодавець в порядку та на умовах, визначених цим договором, зобов`язується передати орендареві у користування за плату опалубку, перелік якої визначений в акті приймання-передачі (додаток до цього договору), що є невід`ємною частиною цього договору.

Відповідно до пункту 1.3. договору, підписання належним представником орендаря акту приймання-передачі обладнання засвідчує: факт передачі орендодавцем технічно справного обладнання; факт ознайомлення орендаря із всіма особливими властивостями роботи обладнання; факт проведення інструктажу з використання обладнання в роботі та правил безпеки при його застосуванні.

Підпунктом "ж" пункту 2.2. договору передбачено, що орендар зобов`язаний повернути опалубку орендодавцеві не пізніше 31.12.2021р. за адресою: місто Львів, вулиця Стрийська, 45 в справному стані та повній комплектації. В момент повернення складається акт приймання-передачі (повернення).

Відповідно до пункту 4.1.2. договору, у випадку втрати опалубки, орендар зобов`язаний відшкодувати орендодавцеві повну вартість втраченої опалубки, передбачену в акті приймання-передачі даного договору та неустойку у розмірі 10% (десяти відсотків) такої вартості. Під втратою розуміється неповернення орендарем комплекту опалубки протягом 10-ти та більше календарних днів з моменту закінчення терміну передбаченого підпунктом "ж" пункту 2.2. договору, або з моменту розірвання (припинення) договору, або пошкодження опалубки з вини орендаря, яке призвело до унеможливлення користування опалубкою в подальшому.

Відповідно до акту приймання-передачі опалубки в оренду №5 від 01.10.2021р., загальна вартість комплекту опалубки становить 1407610,00 грн.

Як зазначено у позовній заяві, позивач передав відповідачу у користування опалубку, що підтверджується актом приймання-передачі №5 від 01.10.2021р., що є додатком №1 до вказаного договору, однак відповідач порушуючи умови договору не повернув позивачу орендовану опалубку в строк до 31.12.2021р. та протягом 10-ти календарних днів після вказаного строку.

Враховуючи наведене позивач звернувся до Господарського суду Львівської області та просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія "Алтум" вартість втраченого майна в розмірі 1407610,00 грн.

Відповідач проти позову не заперечив, відзив на позовну заяву не подав.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані докази, заслухавши представника позивача, суд дійшов висновку, що позов слід задовольнити з таких підстав.

Згідно із частиною 1 статті 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

Пунктом 1 частини 2 статті 11 Цивільного кодексу України передбачено, що підставами виникнення цивільних прав та обов`язків є договори та інші правочини.

Відповідно до статті 509 Цивільного кодексу України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Як передбачено статтею 174 Господарського кодексу України, однією з підстав виникнення господарського зобов`язання є господарський договір та інші угоди, передбачені законом, а також угоди не передбачені законом, але які йому не суперечать.

Згідно з статтею 627 Цивільного кодексу України сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору, з урахуванням вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

За умовами статті 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до частини 1 статті 759 Цивільного кодексу України, за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у володіння та користування за плату на певний строк.

Частиною 1 статті 760 Цивільного кодексу України передбачено, що предметом договору найму може бути річ, яка визначена індивідуальними ознаками і яка зберігає свій первісний вигляд при неодноразовому використанні (неспоживна річ).

Згідно із статтею 765 Цивільного кодексу України, наймодавець зобов`язаний передати наймачеві майно негайно або у строк, встановлений договором найму.

Як встановлено судом, 18.08.2021р. між Товариством з обмеженою відповідальністю «Прогрес Д.Ф» (орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія Алтум» (орендар), відповідно до пункту 1.1. якого, орендодавець в порядку та на умовах, визначених цим договором, зобов`язується передати орендареві у користування за плату опалубку, перелік якої визначений в акті приймання-передачі (додаток до цього договору), що є невід`ємною частиною цього договору.

Як також встановлено судом, позивач відповідно до акту приймання-передачі №5 від 01.10.2021р. передав відповідачу опалубку загальною вартістю 1407610,00 грн.

Як зазначає позивач та як вбачається із матеріалів справи, відповідач не повернув позивачу орендовану опалубку в строк до 31.12.2021р. та протягом 10-ти календарних днів після вказаного строку.

У відповідності із статтею 193 Господарського кодексу України, зобов`язання повинні виконуватися належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Статтею 525 Цивільного кодексу України передбачено, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до статті 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно з статтею 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Статтею 224 Господарського кодексу Україні передбачено, що учасник господарських відносин, який порушив господарське зобов`язання або установлені вимоги щодо здійснення господарської діяльності, повинен відшкодувати завдані цим збитки суб`єкту, права або законні інтереси якого порушено. Під збитками розуміються витрати, зроблені управненою стороною, втрата або пошкодження її майна, а також не одержані нею доходи, які управнена сторона одержала б у разі належного виконання зобов`язання або додержання правил здійснення господарської діяльності другою стороною.

Як вже зазначалося судом, відповідно до пункту 4.1.2. договору, у випадку втрати опалубки, орендар зобов`язаний відшкодувати орендодавцеві повну вартість втраченої опалубки, передбачену в акті приймання-передачі даного договору та неустойку у розмірі 10% (десяти відсотків) такої вартості. Під втратою розуміється неповернення орендарем комплекту опалубки протягом 10-ти та більше календарних днів з моменту закінчення терміну передбаченого підпунктом "ж" пункту 2.2. договору, або з моменту розірвання (припинення) договору, або пошкодження опалубки з вини орендаря, яке призвело до унеможливлення користування опалубкою в подальшому.

Таким чином, враховуючи наведені норми законодавства та встановлені судом обставини, суд дійшов висновку, що позовна вимога про стягнення з відповідача вартості втраченого майна (опалубки) в розмірі 1407610,00 грн. є обґрунтована, підтверджена матеріалами справи, не спростована відповідачем, а тому підлягає задоволенню.

При зверненні до суду із позовною заявою позивачем було сплачено судовий збір в розмірі 21114,16 грн., що підтверджується платіжним дорученням №6983321 від 15.07.2022р. При цьому слід зазначити, що оскільки ціною позову є 1407610,00 грн., тому позивачу слід було сплатити судовий збір в розмірі 21114,15 грн. (1,5% ціни позову), а не в розмірі 21114,16 грн.

Враховуючи положення статті 129 Господарського процесуального кодексу України, суд дійшов висновку стягнути з відповідача на користь позивача 21114,15 грн. витрат по сплаті судового збору, оскільки позов слід задовольнити повністю.

Керуючись статтями 2, 13, 74, 76, 77, 78, 79, 86, 129, 236, 237, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія "Алтум" (79035, місто Львів, вулиця Кримська, будинок 26-А, ідентифікаційний код 42602294) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Прогрес Д.Ф." (79034, місто Львів, вулиця Навроцького, будинок 33, ідентифікаційний код 39006413) вартість втраченого майна в розмірі 1407610,00 грн. та 21114,15 грн. витрат по сплаті судового збору.

3. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили відповідно до статті 241 Господарського процесуального кодексу України.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку у відповідності до Глави 1 розділуГосподарського процесуального кодексу України.

Повний текст рішення складено 01.11.2022р.

Суддя Петрашко М.М.

Дата ухвалення рішення20.10.2022
Оприлюднено04.11.2022
Номер документу107100069
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 1407610,00 грн

Судовий реєстр по справі —914/1616/22

Рішення від 20.10.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Петрашко М.М.

Ухвала від 19.09.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Петрашко М.М.

Ухвала від 22.08.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Петрашко М.М.

Ухвала від 25.07.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Петрашко М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні