Постанова
від 03.11.2022 по справі 555/1457/21
РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 листопада 2022 року

м. Рівне

Справа № 555/1457/21

Провадження № 22-ц/4815/1104/22

Рівненський апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого судді: Гордійчук С.О.,

суддів: Боймиструка С.В., Шимківа С.С.,

секретар судового засідання: Ковальчук Л.В.

учасники справи:

позивач: ОСОБА_1 ,

відповідач: Березнівська міська рада Рівненського району Рівненської області,

розглянув впорядку спрощеногопозовного провадженняв м.Рівне апеляційнускаргу представника ОСОБА_1 адвоката Ширко М.Р. на рішення Березнівського районного суду Рівненської області від 21 лютого 2022 року, ухвалене в складі судді Старовецької Ю.В., у справі № 555/1457/21,

в с т а н о в и в :

У липні2021року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Березнівської міської ради Рівненського району Рівненської області про визнання договору купівлі-продажу земельної ділянки укладеним.

Позовна заява мотивована тим, ОСОБА_1 вирішив викупити орендовану ним земельну ділянку за адресою: АДРЕСА_1 , площею 0,509 га на якій знаходиться його нерухомість і у зв`язку з цим звернувся до Зірненської сільської ради з відповідною заявою (надалі - Радою).

За результатами здійснення усіх передбачених законодавством процедур Радою було прийнято рішення про продаж ОСОБА_1 земельної ділянки за 10409 грн.

Після прийняття зазначеного рішення ОСОБА_1 сплатив повну вартість земельної ділянки та в подальшому підписав підготовлений приватним нотаріусом договір купівлі-продажу земельної ділянки, однак Рада зі своєї сторони договір не підписала і на неодноразові його звернення щодо завершення процедури підписання договору відповіді не надала.

Ухилення Ради від підписання договору стало підставою звернення до суду про визнання укладеним договору купівлі-продажу земельної ділянки на вимогу покупця.

Рішенням Березнівського районного суду Рівненської області від 21 лютого 2022 року у задоволенні позову ОСОБА_1 до Березнівської міської ради Рівненського району Рівненської області про визнання договору купівлі-продажу земельної ділянки укладеним відмовлено.

Відмовляючи в задоволені позову суд першої інстанції вказав, що за відсутності рішення саме повноважного органу - Березнівської міської ради Рівненського району Рівненської області щодо заяви позивача про укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки, відсутніми є і підстави вважати, що відповідач незаконно ухиляється від підписання договору купівлі-продажу.

Не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції, позивач посилаючись на неправильне застосування судом першої інстанції норм матеріального права та порушення норм процесуального права, просить його скасувати та ухвалити нове рішення яким позовні вимоги задовольнити повністю.

Зазначає, що відповідач незаконно ухиляється від підписання договору купівлі-продажу, хоча сторонами були виконані усі передбачені законодавством процедури для набуття у власність земельної ділянки, погоджено усі істотні умови договору і сплачено повну вартість предмету купівлі.

Вказує, що сторонами були погоджені всі істотні умови договору купівлі-продажу відповідно до вимог ст. 638 ЦК України. А тому, відмова відповідача в укладенні такого договору за наявності визначених його істотних умов, є безпідставною.

Також заявник посилається на те, що суд першої інстанції не надав оцінки позиції відповідача, який звернувся до суду із заявою про визнання позовних вимог.

Відзив до апеляційного суду не подано.

У частині третій статті 3 ЦПК України визначено, що провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Згідно із ч. 1 ст. 367 ЦПК України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними в ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Апеляційна скарга підлягає до задоволення з таких підстав.

Статтею 352 ЦПК України передбачено, що підставами апеляційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.

Відповідно до частин 1, 2, 5 ст.263 ЦПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Таким вимогам судове рішення не відповідає.

Установлено, що ОСОБА_1 на праві власності належить нерухоме майно - будівля ветамбулаторія загальною площею 70,4 кв.м., що розташована за адресою: АДРЕСА_1 в на підставі свідоцтва про право власності № НОМЕР_1 , виданого 03.03.2005 Зірненською сільською радою Березнівського району Рівненської області.

Згідно договору оренди від 23 грудня 2018 року, укладеного між Зірненською сільською радою та ОСОБА_1 , останній є орендарем земельної ділянки площею 0,509 га з кадастровим номером 5620485300:03:003:0073.

Рішенням Зірненської сільської ради Березнівського району Рівненської області від 22 травня 2019 року №332 «Про продаж земельної ділянки несільськогосподарсккого призначення» затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність шляхом викупу для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості в с. Зірне за рахунок земель промисловості, транспорту, зв`язку, енергетики, оборони та іншого - кадастровий номер (5620485300:03:003:0073) по АДРЕСА_1 , ОСОБА_1 , площею 0,0509 га.; затверджено звіт з експертної грошової оцінки вищевказаної земельної ділянки (оціночна вартість земельної ділянки складає 10 409 грн.), надано дозвіл на продаж земельної ділянки за адресою: АДРЕСА_1 , площею 0,0509 га. та уповноважено сільського голову Старінського В.С. на підписання договору купівлі-продажу вищевказаної ділянки від імені Зірненської сільської ради.

04.09.2020 позивач сплатив відповідачу 10409 грн за земельну ділянку, що стверджується квитанцією 0.0.1824648843.1, призначення платежу: кошти від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення що перераховані ОСОБА_1 .

На звернення позивача, 29.12.2020 року приватний нотаріус Березнівського районного нотаріального округу Куц І.В. підготовила проект договору купівлі-продажу земельної ділянки з кадастровим номером 5620485300:03:003:0073, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , площею 0,0509 га, однак станом на 29.12.2020 року вказаний договір зі сторони Зірненської сільської ради Березнівського району Рівненської області не підписано.

Відповідно до рішення Березнівської міської ради Рівненського району Рівненської області від 10.02.2021 року №99 Про реорганізацію сільських рад юридична особа Зірненська сільська рада (ЄДРПОУ 04387970) реорганізовано шляхом приєднання до юридичної особи Березнівської міської ради Рівненського району Рівненської області (код ЄДРПОУ 04387823). Пункт 4 вказаного рішення встановлює, що юридична особа Березнівська міська рада Рівненського району Рівненської області є правонаступником усіх прав та обов`язків усіх юридичних осіб сільських рад, які реорганізуються, у тому числі трудових та майнових.

Юридична особа Зірненська сільська рада ліквідована у зв`язку з проведенням децентралізації.

У статтях 3, 6, 203, 626, 627 Цивільного кодексу України визначено загальні засади цивільного законодавства, зокрема поняття договору і свободи договору, та сформульовано загальні вимоги до договорів як різновиду правочинів (вільне волевиявлення учасника правочину).

Відповідно до частини першої статті 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору (частина перша статті 638 Цивільного кодексу України). Інші випадки визнання договору укладеним зазначено у статтях 642 643 Цивільного кодексу України.

У частині першій статті 628 Цивільного кодексу України передбачено, що зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Зміст засади свободи договору викладено у статтях 6, 627 Цивільного кодексу України, згідно з якими свобода договору полягає у праві сторін вільно вирішувати питання при укладенні договору, виборі контрагентів та погодженні умов договору.

Закріпивши принцип свободи договору, законодавець разом із тим у Цивільному кодексі України визначив, що свобода договору не є безмежною, оскільки відповідно до абзацу 2 частини третьої статті 6 та статті 627 цього Кодексу при укладенні договору, виборі контрагентів, визначенні умов договору сторони не можуть діяти всупереч положенням цього Кодексу та інших актів цивільного законодавства.

Так, згідно з частиною 6 статті 128 ЗК України рішення міської ради про продаж земельної ділянки є підставою для укладання договору купівлі-продажу земельної ділянки.

Статтею 132 ЗК України встановлено, що угоди про перехід права власності на земельні ділянки укладаються в письмовій формі та нотаріально посвідчуються (ч.1). Угоди повинні містити, зокрема, назву сторін; вид угоди; предмет угоди (земельна ділянка з визначенням місця розташування, площі, цільового призначення, складу угідь, правового режиму тощо); договірну ціну; права та обов`язки сторін; кадастровий номер земельної ділянки; момент переходу права власності на земельну ділянку (ч.2).

Убачається, що сторони погодили усі умови договору-купівлі продажу земельної ділянки та звернулися до нотаріуса щодо його укладення. Ще до підписання договору позивач сплатив відповідачу повну вартість земельної ділянки. Однак, підготовлений нотаріусом договір купівлі-продажу земельної ділянки, був підписаний лише позивачем, а Рада в особі сільського голови Старінського В.С. договір не підписала при цьому сільський голова не надав жодних пояснень чи письмової відмови від підписання договору.

Згідно з усталеною прецедентною практикою Європейського Суду з прав людини основу принципу правової визначеності утворює ідея передбачуваності (очікуваності) суб`єктом відносин визначених правових наслідків (правового результату) своєї поведінки, яка відповідає існуючим в суспільстві нормативним приписам.

На державні органи покладено обов`язок запровадити внутрішні процедури, які посилять прозорість і ясність їхніх дій, мінімізують ризик помилок ("Лелас проти Хорватії", від 20.05.2010 і "Тошкуце та інші проти Румунії", від 25.11.2008) і сприятимуть юридичній визначеності у правовідносинах ("Онер`їлдіз проти Туреччини", та "Беєлер проти Італії").

Разом з цим, Європейській суд з прав людини вказував, що поняття "майно" в розумінні статті 1 Першого протоколу Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод охоплює поняття "правомірні очікування", тобто, законні сподівання вчиняти певні дії відповідно до виданого державними органами дозволу ("Пайн Велі Девелопмент Лтд. та інші проти Ірландії").

Відповідно до ст. 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод (далі - Конвенція) та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Таким чином, бездіяльність та зволікання відповідача Березнівської міської ради Рівненського району Рівненської області як правонаступника усіх прав та обов`язків Зірненської сільської ради Березнівського району Рівненської області щодо укладення з позивачем договору купівлі-продажу є порушенням "правомірних очікувань" позивача на отримання у власність земельної ділянки в порядку, встановленому чинним законодавством України, та за наявності всіх необхідних для цього документів та погоджених сторонами умов, з огляду на що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню з урахуванням ефективності способу захисту порушеного права.

Одночасно апеляційний суд зауважує, що відповідач визнав позов та не заперечує щодо його задоволенння.

Суд першої інстанції на зазначені вимоги закону та його застосування уваги не звернув, у зв`язку з чим допустив порушення норм матеріального права, за наведеного апеляційний суд вважає за необхідне рішення суду скасувати та ухвалити нове, яким позовні вимоги задовольнити з наведених вище підстав.

Відповідно до п. 3 і п. 4 ч. 1 ст. 376 ЦПК України підставами для скасування судового рішення повністю або частково та ухвалення нового рішення у відповідній частині або зміни судового рішення є невідповідність висновків, викладених у рішенні суду першої інстанції, обставинам справи, порушення норм процесуального права або неправильне застосування норм матеріального права.

Згідно з частиною тринадцятою статті 141 ЦПК України, якщо суд апеляційної чи касаційної інстанцій, не передаючи справи на новий розгляд, змінює рішення або ухвалює нове, цей суд відповідно змінює розподіл судових витрат.

Керуючись ст.ст. 368, 374, 376, 381-384 ЦПК України, апеляційний суд

п о с т а н о в и в :

Апеляційну скаргу представника ОСОБА_1 адвоката Ширко М.Р. задовольнити.

Рішення Березнівського районного суду Рівненської області від 21 лютого 2022 року скасувати.

Позов ОСОБА_1 до Березнівської міської ради Рівненського району Рівненської області про визнання договору купівлі-продажу земельної ділянки укладеним задовольнити.

Визнати укладенимдоговір купівлі-продажуземельної ділянкипо АДРЕСА_1 площею 0,0509 га, кадастровий номер 5620485300:03:0073, цільове призначення - для розміщеннята експлуатаціїосновних,підсобних тадопоміжних будівельта спорудпідприємств переробної,машинобудівної та іншоїпромисловості між Березнівською міськоюрадою Рівненськогорайону Рівненськоїобласті та ОСОБА_1 у наступній редакції:

Договір

купівлі продажу земельної ділянки

м. Березне Рівненської області України ,шосте серпня дві тисячі дев`ятнадцятого року

МИ,що нижчепідписалися,з одногобоку Березнівська міська рада Рівненського району Рівненської області, ідентифікаційний код юридичної особи код 04387823, вул. Київська, 5, м. Березне, Рівненського району Рівненської області від імені якої діє міський голова Пилипчук Руслан Петрович, що діє на підставі Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» і рішення Зірненської сільської ради №332від 22.05.2019 року, іменована в подальшому «ПРОДАВЕЦЬ», та з іншого боку ОСОБА_1 , ідентифікаційний код фізичної особи НОМЕР_2 , що проживає в АДРЕСА_2 , іменований в подальшому «ПОКУПЕЦЬ» склали між собою договір про наступне:

1.Предмет договору

1.1 Продавець на підставі рішення Зірненської сільської ради №333 від 22.05.2019 року продав, а Покупець придбав земельну ділянку несільс ькогосподарського призначення загальною площею 0,0509 (нуль цілих п`ятсот дев`ять десятитисячних) га ,що розташована за адресою : АДРЕСА_1 , цільове призначення: 11.02 Для розміщення та експлуатації основних, підсобних та допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості.

Кадастровий номер земельної ділянки 5620485300:03:0073.

1.2 Земельна ділянка ,зазначена в п.1.1 продається для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості .

Опис меж згідно кадастрового плану земельної ділянки. Склад угідь: землі які використовуються в комерційних цілях 0,0509 га.

1.3 Покупець приймає у власність земельну ділянку загальною площею 0,0509 га, яка не має ніяких обтяжень та обмежень у використані , та зобов`язується сплатити за неї ціну, відповідно до умов , що визначені в цьому Договорі.

1.4 Покупець оглянув земельну ділянку в натурі а також ознайомився з кількісним і якісним характером ,підземними і наземними спорудами та об`єктами.

1.5 На даній земельній ділянці знаходяться об`єкти нерухомого майна , що належить Покупцю на праві приватної власності .

2.Ціна договору і умови оплати

2.1 Експертна оцінка земельної ділянки складає 10 409 ( десять тисяч чотириста дев`ять) грн. згідно висновку про експертну грошову оцінку земельної ділянки вид. ТОВ «Нива Експерт» від 11.04 .2019 року.

2.2 Продаж земельної ділянки проводиться за 10 409 ( десять тисяч чотириста дев`ять) грн., які сплачені повністю до підписання договору згідно квитанції №0.0.1824648843.1 від 04.09.2020. Своїми підписами на даному договорі сторони підтверджують відсутність будь яких матеріальних та інших претензій до даного договору.

3.Обов`язки сторін

3.1 Продавець гарантує ,що земельна ділянка ,яка є предметом цього Договору ,входить до категорії земель, що можуть бути приватизовані відповідно до законодавства України, вільна від будь яких майнових прав і претензії третіх осіб, про які на момент підписання цього Договору Продавець чи Покупець не могли не знати , не знаходитись під арештом і судових справ на неї не має.

3.2 З моменту виникнення прав власності на придбану земельну ділянку за цим договором, Покупець сплачує земельний податок у розмірах і порядку , встановлених законодавством України.

3.3 Покупцю відомі положення ст.ст.90, 91 Земельного кодексу України про права та обов`язків земельних ділянок.

4.Відповідальність сторін

4.1 У випадку невиконання Покупцем умов договору, Продавець має право вимагати виконання від Покупця своїх обов`язків належним чином, а також відшкодування збитків , завдання невиконання або неналежним виконанням зобов`язань, або має право розірвати цей Договір у встановленому порядку і вимагати відшкодування збитків, спричинених його розірванням.

4.2 Права та відповідальність Сторін ,що не передбачені цим Договором, визначаються відповідно до законодавства України. Зміст ст.ст.20 , 125 Земельного кодексу України , 203, 210 Цивільного кодексу , роз`яснено.

Сторони стверджують, що вони володіють українською мовою ,дало їм можливість правильно та однозначно зрозуміти та про тлумачити цей договір.

5. Інші умови

5.1 Згідно ст.182 Цивільного кодексу України право власності та інші речові права та інші права на нерухомі речі ,обтяження цих прав ,їх виникнення , перехід і припинення підлягають державній реєстрації . Згідно ст.334 Цивільного кодексу України права на нерухоме майно ,які підлягають державній реєстрації , виникають з дня такої реєстрації виникають з дня такої реєстрації відповідно до закону.

5.2 Сторони підтверджують, що цей договір вчиняється завідсу4тнгсті впливу за відсутності впливу тяжкої обставини та обставини ,що спонукають вчинити даний договір на вкрай невигідних умовах ,не є фіктивним та удаваним .У сторін відсутні будь які заперечення щодо кожної з умов договору ,вони однаково розуміють значення договору, умови та правові наслідки для кожної з сторін.

5.3 Усі витрати за посвідчення цього договору сплачує Покупець.

5.4 Договір складено та підписано в трьох примірниках , один з яких залишається у справах приватного нотаріуса на зберігання ,а інші видано сторонами.

Юридична адреса (місце проживання ), реквізити сторін, підписи.

ПРОДАВЕЦЬ ПОКУПЕЦЬ

Березнівська міська рада Рівненського району Рівненської області, вул. Київська, 5, м. Березне, Рівненський район, Рівненська обл., 34600, код ЄДРПОУ 04387823ОСОБА_1 АДРЕСА_3 ідентифікаційний номер НОМЕР_2 міський голова Пилипчук Р. С.Воротинцев М. В.

Стягнути з Березнівської міської ради Рівненського району Рівненської області на користь ОСОБА_1 судовий збір в розмірі 2270 грн судових витрат за розгляд справи судом апеляційної та першої інстанції.

Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття і може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст постанови складений 03 листопада 2022 року.

Головуючий : Гордійчук С.О.

Судді : Боймиструк С.В.

Шимків С.С.

Дата ухвалення рішення03.11.2022
Оприлюднено07.11.2022
Номер документу107109784
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —555/1457/21

Постанова від 03.11.2022

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Гордійчук С. О.

Ухвала від 28.08.2022

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Гордійчук С. О.

Ухвала від 28.08.2022

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Гордійчук С. О.

Рішення від 20.02.2022

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Старовецька Ю. В.

Рішення від 21.02.2022

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Старовецька Ю. В.

Ухвала від 10.01.2022

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Старовецька Ю. В.

Ухвала від 30.07.2021

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Старовецька Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні