Рішення
від 04.11.2022 по справі 164/1579/20
МАНЕВИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 164/1579/20

п/с: 2/164/48/2022

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

4 листопада 2022 року Маневицький районний суд Волинської області

в складі: головуючого-судді Невара О.В.,

при секретарі Шумік О.І.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в смт. Маневичі справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Прилісненської сільської ради Камінь-Каширського району Волинської області, Маневицької районної державної адміністрації Волинської області про визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 , ОСОБА_2 звернулися в суд з позовом до Прилісненської сільської ради Маневицького району Волинської області, Маневицької районної державної адміністрації Волинської області про визнання права власності на спадкове майно, вказавши, що вони являються спадкоємцями за законом на спадкове майно, що залишилося після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Після смерті ОСОБА_3 позивач ОСОБА_1 та її сестра ОСОБА_4 у встановлений законом шестимісячний термін з моменту відкриття спадщини фактично прийняли спадщину, вступивши у володіння та управління спадковим майном. Заяв про відмову від спадщини вони не подавали. ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Після смерті ОСОБА_4 позивач ОСОБА_2 у встановлений законом шестимісячний термін з моменту відкриття спадщини фактично прийняв спадщину, вступивши у володіння та управління спадковим майном. Заяви про відмову від спадщини він не подавав. Спадкоємців за заповітом на спадкове майно, що належало ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , немає. Отримати свідоцтво про право власності на спадкове майно в позасудовому порядку позивачі не мають можливості. Посилаючись на зазначені обставини, просили суд визнати за ОСОБА_1 , ОСОБА_2 в порядку спадкування за законом в рівних частках право власності на житловий будинок з господарськими та побутовими будівлями і спорудами, що знаходяться по АДРЕСА_1 , земельну частку (пай), розміром 1.86 умовних кадастрових га, що знаходиться на території Прилісненської сільської ради Маневицького району Волинської області, які належали ОСОБА_3 , визнати за ОСОБА_2 в порядку спадкування за законом право власності на земельну частку (пай), розміром 1.86 умовних кадастрових га, що знаходиться на території Прилісненської сільської ради Маневицького району Волинської області, яка належала ОСОБА_4 , а також в порядку спадкування за законом право на завершення приватизації та реєстрацію права власності на земельну ділянку, площею 0.2200 га, яка призначена для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд, знаходиться в с. ГородокМаневицького району Волинської області, земельну ділянку, площею 0.1900 га, в урочищі „Підрашшя", земельну ділянку, площею 0.2000 га, в урочищі „Броди", земельну ділянку, площею 0.1000 га, в урочищі „Басейн", земельну ділянку, площею 0.1000 га, в урочищі „Стінка", що призначені для ведення особистого підсобного господарства, які були виділені ОСОБА_4 у власність згідно рішення Городоцької сільської ради Маневицького району Волинської області № 8 від 23 січня 1997 року.

Позивач ОСОБА_1 , представники відповідачів - Прилісненської сільської ради Маневицького району Волинської області, Маневицької районної державної адміністрації Волинської області в судове засідання не з`явилися, будучи завчасно у встановленому законом порядку повідомленими про час та місце розгляду справи, про причини неявки суд не повідомили. Позивач ОСОБА_1 подала до суду заяву про розгляд справи у її відсутності, позовні вимоги підтримує у повному обсязі. Представники відповідачів - Прилісненської сільської ради Маневицького району Волинської області, Маневицької районної державної адміністрації Волинської області подали до суду заяви, в яких вказали, що проти задоволення позовних вимог ОСОБА_1 , ОСОБА_2 вони не заперечують, просили розгляд справи проводити у їх відсутності.

Враховуючи те, що в справі є достатньо доказів для вирішення її по суті, суд ухвалив - розглядати справу у відсутності позивача ОСОБА_1 та представників відповідачів - Прилісненської сільської ради Маневицького району Волинської області, Маневицької районної державної адміністрації Волинської області.

8 листопада 2021 року ОСОБА_1 подала до Маневицького районного суду Волинської області заяву про зменшення позовних вимог, в якій просила визнати за нею в порядку спадкування за законом право власності на земельну частку (пай), розміром 1.86 умовних кадастрових га, що знаходиться на території Прилісненської сільської ради Маневицького району Волинської області, яка належала ОСОБА_3 .

Проаналізувавши матеріали справи, суд вважає, що позов підставний і підлягає до задоволення.

Відповідно до ст. 524 Цивільного кодексу України (в редакції 1963 року) спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом. Спадкоємство за законом має місце, коли і оскільки воно не змінено заповітом.

Згідно з ст. 527 Цивільного кодексу України (в редакції 1963 року) спадкоємцями можуть бути особи, що були живими на момент смерті спадкодавця, а також діти померлого, зачаті при його житті і народженні після його смерті.

Відповідно до ст. 529 Цивільного кодексу України (в редакції 1963 року) при спадкоємстві за законом спадкоємцями першої черги є, в рівних частках, діти (у тому числі усиновлені), дружина і батьки (усиновителі) померлого. До числа спадкоємців першої черги належить також дитина померлого, яка народилася після його смерті.

Згідно з ст. 549 Цивільного кодексу України (в редакції 1963 року) визнається, що спадкоємець прийняв спадщину: 1) якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; 2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини. Зазначені в цій статті дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_3 являлася власником житлового будинку з господарськими та побутовими будівлями і спорудами, що знаходяться по АДРЕСА_1 , після реорганізації - с. Городок Камінь-Каширського району Волинської області, земельної частки (паю), розміром 1.86 умовних кадастрових га, що знаходиться на території Прилісненської сільської ради Маневицького району Волинської області, після реорганізації - Прилісненська сільська рада Камінь-Каширського району Волинської області. ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Після смерті ОСОБА_3 позивач ОСОБА_1 та її сестра ОСОБА_4 у встановлений законом шестимісячний термін з моменту відкриття спадщини фактично прийняли спадщину, вступивши у володіння та управління спадковим майном. Заяв про відмову від спадщини вони не подавали. ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Після смерті ОСОБА_4 її син ОСОБА_2 у встановлений законом шестимісячний термін з моменту відкриття спадщини фактично прийняв спадщину, вступивши у володіння та управління спадковим майном. Заяви про відмову від спадщини він не подавав. Спадкоємців за заповітом на спадкове майно, що належало ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , немає. ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 . Отримати свідоцтво про право власності на спадкове майно в позасудовому порядку позивач ОСОБА_1 не має можливості. Зазначені обставини не оспорюються сторонами, а також це встановлено з досліджених судом письмових доказів, зокрема, свідоцтв про смерть серії НОМЕР_1 від 13 вересня 2019 року, серії НОМЕР_2 від 22 жовтня 2019 року та серії НОМЕР_3 від 26 лютого 2021 року, свідоцтв про народження серії НОМЕР_4 від 5 травня 1954 року та серії НОМЕР_5 від 15 травня 1972 року, свідоцтва про одруження серії НОМЕР_6 від 14 листопада 1962 року, довідок Прилісненської сільської ради Маневицького району Волинської області № 3788 та № 3789 від 18 серпня 2020 року, витягу з погосподарської книги № 3 за 1996-2000 роки Прилісненської сільської ради Маневицького району Волинської області, висновку про відповідність будинковолодіння по АДРЕСА_1 діючим будівельним, санітарним та пожежним нормам від 15 вересня 2020 року, сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ВЛ № 0214347 від 17 грудня 1997 року, повідомлення відділу у Маневицькому районі ГУ Держгеокадастру у Волинській області від 20 жовтня 2020 року, архівної довідки державного архіву Волинської області № 679/01.27 від 18 вересня 2020 року, постанов про відмову у вчиненні нотаріальної дії № 308/02-31 та № 309/02-31 від 13 квітня 2020 року, повідомлень Маневицької державної нотаріальної контори № 972/01-16 від 7 грудня 2020 року та № 498/01-16 від 27 травня 2021 року.

Аналізуючи зібрані та досліджені в судовому засіданні докази в їх сукупності, суд вважає, що позивач ОСОБА_1 , являючись спадкоємцем за законом на земельну частку (пай), розміром 1.86 умовних кадастрових га, що знаходиться на території Прилісненської сільської ради Маневицького району Волинської області, після реорганізації - Прилісненська сільська рада Камінь-Каширського району Волинської області, яка належала ОСОБА_3 , фактично набула право власності на вказане спадкове майно. На даний час право власності на нього ніким не оспорюється, а тому є всі підстави для визнання права власності на це спадкове майно за ОСОБА_1 .

Керуючись ст.ст. 2-5, 10-13, 76-81, 133, 141, 258-259, 263-265, 268, 354-355 ЦПК України, ст.ст. 524-527, 530, 548-549 Цивільного кодексу України (в редакції 1963 року), суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну частку (пай), розміром 1.86 умовних кадастрових га, що знаходиться на території Прилісненської сільської ради Маневицького району Волинської області, після реорганізації - Прилісненська сільська рада Камінь-Каширського району Волинської області, яка належала ОСОБА_3 .

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Волинського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_7 .

Відповідач: Прилісненська сільська рада Камінь-Каширського району Волинської області, місцезнаходження: 44614, с. Прилісне, вул. Сойне, 6б Камінь-Каширського району Волинської області, код ЄДРПОУ 04334413.

Відповідач: Маневицька районна державна адміністрація Волинської області, місцезнаходження: 44601, смт. Маневичі, вул. Незалежності, 30 Камінь-Каширського району Волинської області, код ЄДРПОУ 04051454.

Повний текст судового рішення складено 4 листопада2022 року.

Суддя районного суду О.В. Невар

Дата ухвалення рішення04.11.2022
Оприлюднено08.11.2022
Номер документу107114305
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —164/1579/20

Рішення від 04.11.2022

Цивільне

Маневицький районний суд Волинської області

Невар О. В.

Ухвала від 26.10.2020

Цивільне

Маневицький районний суд Волинської області

Невар О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні