Ухвала
від 31.10.2022 по справі 280/528/20
ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

31 жовтня 2022 року м. Дніпросправа № 280/528/20

Третій апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого - судді Олефіренко Н.А. (доповідач),

суддів: Білак С.В., Шальєвої В.А.,

розглянувши в порядку письмового провадження в м. Дніпрі клопотання Головного управління ДПС у Запорізькій області про заміну відповідача у справі на належного правонаступника та виправлення описки в ухвалі Третього апеляційного адміністративного суду від 27 червня 2022 року у справі №280/528/20 за апеляційною скаргою Головного управління ДПС у Запорізькій області та Державної податкової служби України на рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 18 березня 2020 року по справі за позовом товариства з обмеженою відповідальністю МП ПМК до Головного управління ДПС у Запорізькій області, Державної податкової служби України про визнання протиправним та скасування рішення та зобов`язання здійснити реєстрацію,-

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Третього апеляційного адміністративного суду від 05 травня 2021 року відмовлено у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою Головного управління ДПС у Запорізькій області та Державної податкової служби України на рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 18 березня 2020 року по справі №280/528/20 за позовом товариства з обмеженою відповідальністю МП ПМК до Головного управління ДПС у Запорізькій області, Державної податкової служби України про визнання протиправним та скасування рішення та зобов`язання здійснити реєстрацію.

Головне управління ДПС у Запорізькій області звернулось до Третього апеляційного адміністративного суду із клопотанням про повернення судового збору в розмірі 6 306 грн.

Ухвалою Третього апеляційного адміністративного суду від 27 червня 2022 року клопотання Головного управління ДПС у Запорізькій області про повернення судового збору у справі № 280/528/20 задовольнити.

Повернуто Головному управлінню ДПС у Запорізькій області (код ЄДРПОУ 43143945) з Державного бюджету України суму судового збору у розмірі 6 306 грн (шість тисяч триста шість гривень) сплаченого відповідно до платіжного доручення №3247 від 30 грудня 2020 року.

20.09.2022 на адресу суду апеляційної інстанції надійшло клопотання Головного управління ДПС у Запорізькій області про заміну сторони в порядку правонаступництва та про виправлення описки в ухвалі Третього апеляційного адміністративного суду від 27 червня 2022 року у справі №280/528/20. Посилається на те, що правонаступником Головного управління ДПС у Запорізькій області (код ЄДРПОУ 43143945) є Головне управління ДПС у Запорізькій області (код ЄДРПОУ ВП 44118663). Тому просить замінити сторону у справі, а саме Головне управління ДПС у Запорізькій області (код ЄДРПОУ 43143945) на належного відповідача в порядку правонаступництва Головне управління ДПС у Запорізькій області (код ЄДРПОУ ВП 44118663).

Також просить внести зміни до другого абзацу резолютивної частини ухвали Третього апеляційного адміністративного суду від 27.06.2022, зазначивши: Повернути ГУ ДПС у Запорізькій області (код ЄДРПОУ ВП 44118663) 6306 грн. 00 коп., судового збору, сплаченого відповідно до платіжного доручення №3247 від 30 грудня 2020 року.

Розгляд заяви призначено апеляційним судом у в порядку письмового провадження у відповідності до ст. 311 КАС України.

Розглянувши вказане клопотання про заміну відповідача правонаступником та внесення в ухвалу Третього апеляційного адміністративного суду від 27.06.2022 зміни, зазначивши: ГУ ДПС у Запорізькій області (код ЄДРПОУ ВП 44118663) особою, якій слід повернути судовий збір, колегія суддів апеляційної інстанції зазначає наступне.

Постановою Кабінету Міністрів України від 30.09.2020 №893 Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби (Постанова №893) ліквідовано як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної податкової служби за переліком згідно з додатком, у тому числі Головне управління ДПС у Запорізькій області (ЄДРПОУ 43143945).

Поряд із цим установлено, що територіальні органи Державної податкової служби, що ліквідуються, продовжують здійснювати свої повноваження та функції до утворення Державною податковою службою територіальних органів та прийняття рішення про можливість забезпечення здійснення такими органами повноважень та функцій територіальних органів, що ліквідуються.

Таке рішення приймається Державною податковою службою після здійснення заходів, пов`язаних із внесенням до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань даних про територіальні органи Державної податкової служби, що будуть утворені згідно з абзацом четвертим пункту 3 цієї постанови, як відокремлені підрозділи юридичної особи публічного права, затвердженням положень про них, структур, штатних розписів, кошторисів та заповненням 30 відсотків вакансій (пункт 2 Постанови №893).

Права та обов`язки територіальних органів Державної податкової служби, що ліквідуються, переходять Державній податковій службі та її територіальним органам у межах, визначених положеннями про Державну податкову службу та її територіальні органи (пункт 3 Постанови №893).

Наказом Державної податкової служби України від 30.09.2020 №529 Про утворення територіальних органів Державної податкової служби (Наказ №529) було утворено як відокремлені підрозділи Державної податкової служби територіальні органи за переліком згідно з додатком, у тому числі було утворено Головне управління ДПС у Запорізькій області (код ЄДРПОУ ВП 44118663).

Відповідно до п.7 Положення про Державну податкову службу України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 6 березня 2019 року №227, ДПС здійснює повноваження безпосередньо та через утворені в установленому порядку її територіальні органи. ДПС та її територіальні органи є контролюючими органами (податковими органами, органами стягнення).

Відповідно до п. 1 Положення про ГУ ДПС у Запорізькій області, затвердженого Наказом ДПС України від 12.11.2020 №643, Головне управління ДПС у Запорізькій області (далі - ГУ ДПС) є територіальним органом, утвореним на правах відокремленого підрозділу Державної податкової служби України (далі - ДПС). ГУ ДПС забезпечує реалізацію повноважень ДПС на території Запорізької області.

Головне управління ДПС у Запорізькій області (код ЄДРПОУ ВП 44118663) є правонаступником майна, прав та обов`язків Головного управління ДПС у Запорізькій області (ЄДРПОУ 43143945).

В силу статті 52 КАС України, у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Оскільки на будь-якій стадії судового процесу допускається правонаступництво, то вбачаються підстави для задоволення клопотання про заміну відповідача правонаступником, а саме Головне управління ДПС у Запорізькій області (код ЄДРПОУ 43143945) слід замінити в порядку правонаступництва на Головне управління ДПС у Запорізькій області (код ЄДРПОУ ВП 44118663).

Таким чином в цій частині клопотання підлягає задоволенню.

Щодо клопотання про внесення в ухвалу Третього апеляційного адміністративного суду від 27.06.2022 року зміни, зазначивши: ГУ ДПС у Запорізькій області (код ЄДРПОУ ВП 44118663) особою, якій слід повернути судовий збір.

Частиною першою статті 253 КАС України передбачено, що суд, який постановив судове рішення, може з власної ініціативи або за заявою учасника справи чи іншої заінтересованої особи виправити допущені в судовому рішенні цього суду описки, очевидні арифметичні помилки незалежно від того, набрало судове рішення законної сили чи ні.

За змістом вказаної норми закону опискою слід вважати помилку, що порушує правила граматики, синтаксису, пунктуації, нумерації, що мають вплив на зміст судового рішення та його виконання.

Вищенаведена стаття передбачає можливість після ухвалення судового рішення у справі усунути в ньому помилки технічного (неюридичного) характеру - описки та очевидні арифметичні помилки.

Арифметична помилка - це помилка у визначенні результату підрахунку: пропуск цифри, випадкова перестановка цифр, спотворення результату обчислення у зв`язку із використанням несправної техніки або неуважністю. Не є арифметичними помилками, а отже, і не може бути виправлене в порядку, передбаченому вищевказаною статтею, застосування неправильних методик підрахунку, а так само застосування неправильних вихідних даних для проведення арифметичних обчислень. Суд може виправити лише ті арифметичні помилки, яких він сам припустився. Якщо такі помилки наявні у висновку експерта або в письмових доказах, такі помилки судом не виправляються.

Описки - це помилки, зумовлені неправильним написанням слів. Виправленню підлягають лише ті описки, які мають істотний характер. До таких належить написання прізвищ та імен, адрес, найменувань спірного майна, зазначення дат та строків. Особливо це стосується резолютивної частини рішення. В резолютивній частині будь-яка описка має істотне значення, оскільки вона може утруднити виконання рішення. Не є опискою граматичні помилки, які не спотворюють текст судового рішення та не призводять до його невірного сприйняття: неправильне розташування розділових знаків, невірні відмінки слів, застосування русизмів та діалектизмів тощо.

Виправленню підлягають лише ті описки, які мають істотний характер. При цьому, вирішуючи питання про виправлення описок, допущених у судовому рішенні, суд не може змінювати остаточний результат розгляду справи для сторін, а усуває лише окремі технічні недоліки, які можливо заважатимуть виконанню рішення, чи роблять зв`язок між наявною доказовою базою та висновками суду менш видимим, хоча і не заперечують цього зв`язку

Вирішуючи питання про виправлення описок чи арифметичних помилок, допущених у судовому рішенні, суд не вправі змінювати його зміст, він лише усуває неточності щодо встановлених фактичних обставин справи (наприклад, дати події, номеру і дати документа, найменування сторін, прізвища, імені, по батькові особи тощо) або мають технічний характер (тобто виникли в процесі виготовлення тексту рішення).

Таким чином, виправлення допущених у рішенні, постанові, ухвалі описок, арифметичних помилок допускається, якщо при цьому не зачіпається суть судового рішення.

Частиною 2 статті 132 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначаються Законом України Про судовий збір.

Відповідно до ч.1 ст. 9 Закону України Про судовий збір судовий збір сплачується за місцем розгляду справи та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України.

Відповідно до ч. 1 ст.7 Закону України Про судовий збір , сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду зокрема, в разі повернення заяви або скарги.

Відповідно до ч. 5 ст. 7 Закону України Про судовий збір повернення сплаченої суми судового збору здійснюється в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади із забезпечення реалізації державної фінансової політики.

Наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2013 № 787 затверджено Порядок повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів.

У разі повернення судового збору (крім помилково зарахованого) до органу Казначейства подається оригінал або належним чином засвідчена копія ухвали суду

Ухвала суду подається платником до органу Казначейства разом з його заявою про повернення коштів з бюджету та оригіналом або копією документа на переказ або паперовою копією електронного розрахункового документа, які підтверджують перерахування коштів до бюджету (у разі знаходження оригіналу документа на переказ, який підтверджує зарахування судового збору до бюджету, в матеріалах судової справи та зазначення про це в ухвалі суду).

Як встановлено матеріалами справи платником судового збору відповідно до платіжного доручення №3247 від 30.12.2020 є ГУ ДПС у Запорізькій області код ЄДРПОУ 43143945.

Отже, доводи заяви, стосовно виправлення описки в ухвалі Третього апеляційного адміністративного суду від 27.06.2022 у справі №280/528/20, в розумінні ст. 253 КАС України, не є виправленням описки в судовому рішенні, оскільки в даному випадку судом не було допущено ні описки, ні арифметичної помилки, а внесення в судове рішення зазначених заявником виправлень, а саме щодо виправлення коду ЄДРПОУ 43143945 призведе до зміни його змісту, що суперечить положенням зазначеної статті.

В даному випадку, у разі внесення виправлень в резолютивну частину ухвали Третього апеляційного адміністративного суду від 27.06.2022 коду ЄДРПОУ фактично призведе до заміни сторони у справі, що не є опискою у розумінні статті 253 КАС України, а тому у задоволенні заяви представника відповідача про виправлення описки слід відмовити.

Крім того, заміна сторони в порядку правонаступництва здійснена лише 31.10.2022 року, тому відсутні підстави для внесення в ухвалу Третього апеляційного адміністративного суду від 27.06.2022 будь-які зміни.

Водночас, правонаступник має всі права та обов`язки попередника, тому ГУ ДПС у Запорізькій області (код ЄДРПОУ ВП 44118663) може реалізувати свої наміри щодо повернення судового збору як правонаступник Головного управління ДПС у Запорізькій області (код ЄДРПОУ 43143945).

Отже в цій частині клопотання не підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 52, 248, 253, 321, 325, 328, 329 КАС України, суд,-

УХВАЛИВ:

Клопотання Головного управління ДПС у Запорізькій області про заміну сторони в порядку правонаступництва у справі №280/528/20 - задовольнити.

Замінити відповідача у справі Головне управління ДПС у Запорізькій області (код ЄДРПОУ 43143945) в порядку правонаступництва на Головне управління ДПС у Запорізькій області (код ЄДРПОУ ВП 44118663).

В задоволенні клопотання Головного управління ДПС у Запорізькій області про внесення змін в ухвалу Третього апеляційного адміністративного суду від 27.06.2022 у справі №280/528/20 відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та може бути оскаржена шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду в порядку і строки, визначені статтями 328-331 КАС України.

Головуючий - суддяН.А. Олефіренко

суддяС.В. Білак

суддяВ.А. Шальєва

Дата ухвалення рішення31.10.2022
Оприлюднено07.11.2022
Номер документу107121962
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення та зобов`язання здійснити реєстрацію

Судовий реєстр по справі —280/528/20

Ухвала від 31.10.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Олефіренко Н.А.

Ухвала від 25.10.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Олефіренко Н.А.

Ухвала від 26.06.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Олефіренко Н.А.

Ухвала від 09.12.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бившева Л.І.

Ухвала від 08.11.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бившева Л.І.

Ухвала від 06.09.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бившева Л.І.

Ухвала від 11.08.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бившева Л.І.

Ухвала від 03.08.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бившева Л.І.

Ухвала від 20.07.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бившева Л.І.

Ухвала від 15.07.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гусак М.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні