Постанова
від 27.10.2022 по справі 175/3224/22
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 175/3224/22

Провадження № 3/175/1675/22

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 жовтня 2022 року суддя Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області Бойко О.М., ознайомившись з адміністративним матеріалом що надійшов з Державної податкової служби України Головного управління державної податкової служби у Дніпропетровській області, відносно ОСОБА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , працюючого головним бухгалтером в ТОВ «УКРСПЕЦСТИЛЬ» (код ЄДРПОУ: 37542820), юридична адреса: 52001, Дніпропетровська область, м. Підгородне, вул. Партизанська, буд. №117, місцезнаходження об`єкта оподаткування: Дніпровський район, територія Підгородненської ОТГ, про притягнення до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 163-2 КУпАП

ВСТАНОВИВ:

До Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області надійшли матеріали з Державної податковоїслужби УкраїниГоловного управліннядержавної податковоїслужби уДніпропетровській області,відносно ОСОБА_1 , до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст.163-2 КУпАП.

Дослідивши матеріали справи про адміністративне правопорушення, суд приходить до висновку про те, що протокол №15295/04-36-04-08/37542820 від 17 жовтня 2022 року про адміністративне правопорушення підлягає поверненню на дооформлення з наступних підстав.

Згідно вимог ч. 2 ст. 7 КУпАП провадження в справах про адміністративні правопорушення здійснюються на основі суворого додержання законності.

Так, згідно з вимогами ст. 245 КУпАП, завданням провадження у справі про адміністративне правопорушення є своєчасне, всебічне, повне та об`єктивне з`ясування обставин кожної справи, вирішення її в точній відповідності з законом.

При підготовці до розгляду справи про адміністративне правопорушення суд відповідно до ст. 278 КУпАП серед інших питань має вирішити питання про правильність складання протоколу та інших матеріалів справи.

Верховним Судом України визнано правильною практику тих суддів, які вмотивованими постановами повертають протоколи про адміністративні правопорушення, складені… без додержання вимог ст.256 КУпАП, відповідному правоохоронному органу для належного дооформлення (п.24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 23.12.2005 року № 14).

Так, відповідно до вимог ст. 256 КУпАП у протоколі про адміністративне правопорушення зазначаються: дата і місце його складення, посада, прізвище, ім`я, по батькові особи, яка склала протокол; відомості про особу, яка притягається до адміністративної відповідальності; місце, час вчинення і суть адміністративного правопорушення; нормативний акт, який передбачає відповідальність за дане правопорушення; прізвище, адреси свідків і потерпілих, якщо вони є; пояснення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності; інші відомості, необхідні для вирішення справи. Протокол підписується особою, яка його склала, і особою, яка притягається до адміністративної відповідальності; при наявності свідків і потерпілих протокол може бути підписано також і цими особами.

У разі відмови особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, від підписання протоколу, в ньому робиться запис про це. Особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, має право подати пояснення і зауваження щодо змісту протоколу, які додаються до протоколу, а також викласти мотиви свого відмовлення від його підписання.

При складенні протоколу особі, яка притягається до адміністративної відповідальності, роз`яснюються його права і обов`язки, передбачені статтею 268 цього Кодексу, про що робиться відмітка у протоколі.

Згідно положень КУпАП при розгляді справи про адміністративне правопорушення, суд повинен вжити всіх передбачених законом заходів для повного, всебічного і об`єктивного дослідження доказів по справі.

Проте, при складанні протоколу про вчинення ОСОБА_1 адміністративного правопорушення органом, який складав протокол про адміністративне правопорушення, не дотримано вищевказаних положень закону.

В даному протоколі не містяться в повному обсязі відомості про особу, відносно якої його складено та відносно якої слід вирішити питання щодо необхідності притягнення її до адміністративної відповідальності, зокрема: не вказана дата народження особи, місце її мешкання, не зазначається документ, серія, номер, ким і коли виданий, на підставі яких встановлюється особа, не зазначено з якої причини ці дані не можуть бути зазначеними, не надано копій наказів про прийом на роботу та призначення на посаду особи, яка притягується до адміністративної відповідальності, доказів призначення її головним бухгалтером, а також відсутні відомості щодо отримання особою, яка притягається до адміністративної відповідальності, викликів до Головного управління ДПС у Дніпропетровській області для складання протоколу про адміністративне правопорушення.

Крім того, в протоколі відсутня точна адреса місцезнаходження об`єкта оподаткування, а зазначено лише найменування ОТГ, що також позбавляє можливості суд встановити повні та об`єктивні дані щодо обставин справи.

Враховуючи, що складення та оформлення даної справи про адміністративне правопорушення виконано не належним чином, а вказані вище недоліки та неповнота не можуть бути усунені в суді, є всі обґрунтовані підстави для повернення даної справи до Державної податкової служби України Головного управління державної податкової служби у Дніпропетровській області для дооформлення.

Такі суттєві недоліки у поданих матеріалах позбавляють можливості вирішити питання про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності.

За змістом ст. 278 КУпАП, при виявленні недоліків в протоколі про адміністративне правопорушення, складеному всупереч вимогам ст.256 КУпАП, або в інших матеріалах, що перешкоджають або унеможливлюють об`єктивний розгляд справи, особа, що провадить підготовку до розгляду справи, повертає матеріали справи відповідному правоохоронному органу, що порушив провадження в адміністративній справі на дооформлення.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 245, 256, 278 КУпАП, суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Протокол про адміністративне правопорушення стосовно ОСОБА_1 ,РНОКПП: НОМЕР_1 , за ч. 1 ст.163-2 КУпАП повернути на адресу Державної податкової служби України Головного управління державної податкової служби у Дніпропетровській області (49005, м. Дніпро, вул. Сімферопольська, 17-А) - для належного оформлення.

Постанова оскарженню не підлягає.

Суддя О.М. Бойко

СудДніпропетровський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення27.10.2022
Оприлюднено08.11.2022
Номер документу107125167
СудочинствоАдмінправопорушення
КатегоріяАдміністративні правопорушення в галузі торгівлі, громадського харчування, сфері послуг, в галузі фінансів і підприємницькій діяльності Неподання або несвоєчасне подання платіжних доручень на перерахування належних до сплати податків та зборів (обов'язкових платежів)

Судовий реєстр по справі —175/3224/22

Постанова від 27.10.2022

Адмінправопорушення

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Бойко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні