Ухвала
від 28.10.2022 по справі 761/22986/22
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/22986/22

Провадження № 1-кс/761/12675/2022

У Х В А Л А

Іменем України

28 жовтня 2022 року

слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні клопотання прокурора першого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів у сфері протидії організованій злочинності Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 , про арешт майна у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42021000000001079 від 19.05.2021,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва перебуває вищевказане клопотання.

Клопотання обґрунтовано тим, що Офісом Генерального прокурора забезпечується нагляд за додержанням законів під час досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні №42021000000001079 від 19.05.2021 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 191 ч. 3 ст. 212 КК України, досудове розслідування у якому здійснюється першим відділом детективів Підрозділу детективів із захисту економіки у сфері фінансових послуг Головного підрозділу детективів Бюро економічної безпеки України.

Під час досудового розслідування встановлено що службові особи ТОВ«БІС АГРО ГРУП» (код ЄДРПОУ 40289046), систематично протягом 2019-2021 років проводять операції по формуванню схемного податкового «кредиту» від підприємств з ознаками «ризиковості» та «транзитності».

Керівником та головним бухгалтером даного підприємства являється гр. ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Проведеним оглядом податкових накладних ТОВ«БІС АГРО ГРУП» (код ЄДРПОУ 40289046), встановлено ряд підприємств з ознаками «ризиковості» та «транзитності» в ланцюгах постачання, а саме: ТОВ «М. М. ДЖІ. ХОЛДІНГС КООПЕРЕЙШЕН» (код ЄДРПОУ 41767001), ТОВ «АГРО МАРКЕТ ГРУП» (код ЄДРПОУ 43257855), ТОВ «АГРІЗЛАК» (код ЄДРПОУ 43764657), ТОВ «АГРО-ТРЕЙДУМ» (код ЄДРПОУ 44063012).

Вказані обставини найшли своє підтвердження у висновку спеціаліста №23/04-А від 23.04.2021, згідно якого встановлено, що службовими особами ТОВ«БІС АГРО ГРУП» за період 2019-2021 рр. систематично проводились операції по завищенню податкового кредиту з ТОВ «М. М. ДЖІ. ХОЛДІНГС КООПЕРЕЙШЕН» (код ЄДРПОУ 41767001), ТОВ «АГРО МАРКЕТ ГРУП» (код ЄДРПОУ 43257855), ТОВ «АГРІЗЛАК» (код ЄДРПОУ 43764657), ТОВ «АГРО-ТРЕЙДУМ» (код ЄДРПОУ 44063012) в ланцюгу постачання яких встановлено проведення безтоварних операцій, які надали змогу ТОВ«БІС АГРО ГРУП» штучно завищувати податковий кредит з податку на додану вартість. Вказані дії посадових осіб ТОВ«БІС АГРО ГРУП» спричинили державному бюджету України збитки у вигляді не сплати податку на додану вартість у розмірі 15539000 грн. ПДВ за 2019 - 2021 роки.

В свою чергу під час проведення досудового розслідування отримано покази про непричетність до діяльності підприємства працівника ТОВ«АГРІЗЛАК» (код ЄДРПОУ 43764657) ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Також відповідно до наданих копій товарно-транспортних документів ТОВ«БІС АГРО ГРУП» встановлено ряд водіїв, які проводили перевезення товарно-матеріальних цінностей (м`ясної продукції) від ТОВ «М. М. ДЖІ. ХОЛДІНГС КООПЕРЕЙШЕН» в адрес ТОВ«БІС АГРО ГРУП».

Так, проведеним допитом водія ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_3 (який вказаний в 15 товарно-транспортних накладних)отримано покази про непричетність до вказаних операцій.

В свою чергу встановлено що відповідно до наданих копій документів ТОВ«БІС АГРО ГРУП» проводить реалізацію товарно-матеріальних цінностей на експорт підприємства нерезидентам ООО «Мяснойдвор «Тарасово» (республіка білорусь), ООО «Империя-2009» (республіка білорусь), ООО «Велес-Мит» (республіки білорусь) ООО «Мясоопт» (республіка білорусь).

Відповідно до реєстру нерухомості ТОВ«БІС АГРО ГРУП» (код ЄДРПОУ 40289046) у своїй діяльності використовує нежитлові приміщення за адресою Івано-Франківська обл., Городенківський р., м. Городенка, вул. Височана С., буд.13.

У ході досудового розслідування, відповідно до інформація з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта, встановлено що у власності ТОВ«БІС АГРО ГРУП» перебуває наступне майно:

- бойня з м`ясопереробним цехом загальною площею (кв.м): 335.8,яка знаходиться за адресою за адресою Івано-Франківська обл., Городенківський р., м. Городенка, вул. Височана С., буд.13.

Речовим доказом в розумінні ст. 98 КПК України є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінальних протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Враховуючи вищевикладене, є всі підстави вважати, що майно, яке відповідно до інформація з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру, перебуває у власності ТОВ«БІС АГРО ГРУП» є знаряддям вчинення кримінального правопорушення.

Так, вищезазначене майноТОВ«БІС АГРО ГРУП» має ознаки зазначені ч.1 ст. 98 КПК України, його визнано речовими доказами по кримінальному провадженню.

Виходячи з вищевикладеного на даний час у слідства виникла необхідність в накладені арешту на зазначене майно, так як воно має суттєве значення по кримінальному провадженню.

Прокурор просив проводити розгляд клопотання без його участі.

Слідчий суддя вважає за необхідне здійснити розгляд клопотання без участі власника майна, відповідно до вимог ч. 2 ст. 172 КПК України, з метою забезпечення арешту майна.

Вивчивши клопотання про арешт майна та додані до нього копії матеріалів кримінального провадження, слідчий суддя приходить до висновку, що воно підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно з ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Положеннями ч. 2, ч. 6 ст. 170 КПК України визначено, арешт майна допускається з метою забезпечення: збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

У випадку, передбаченому п. 4 ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, фізичної чи юридичної особи, яка в силу закону несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діями (бездіяльністю) підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, а також юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, за наявності обґрунтованого розміру цивільного позову у кримінальному провадженні, а так само обґрунтованого розміру неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, щодо якої здійснюється провадження.

Відповідно до ч. 8 ст. 170 КПК вартість майна, яке належить арештувати з метою забезпечення цивільного позову або стягнення отриманої неправомірної вигоди, повинна бути співмірною розміру шкоди, завданої кримінальним правопорушенням або зазначеної у цивільному позові, розміру неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою.

Згідно з ч. 1 ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Зазначене в клопотанні майно, підпадає під ознаки речових доказів, оскільки є знаряддям вчинення кримінального правопорвшення, та містить відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Відповідно до практики Європейського суду, для того, щоб втручання в право власності вважалося допустимим, воно повинно служити не лише законній меті в інтересах суспільства, а повинна бути розумна співмірність між використовуваними інструментами і тією метою, на котру спрямований будь-який захід, що позбавляє особу власності. Розумна рівновага має зберігатися між загальними інтересами суспільства та вимогами дотримання основних прав особи (рішення у справі "АГОСІ" проти Сполученого Королівства" (AGOSI v. the United Kingdom від 24 жовтня 1986 року, серія А, № 108, п. 52). Іншими словами, заходи щодо обмеження права власності мають бути пропорційними щодо мети їх застосування.

Приймаючи до уваги вищевикладене та враховуючи правову кваліфікацію кримінального правопорушення, за фактом вчинення якого розслідується кримінальне провадження та в межах якого подано дане клопотання, з метою збереження речових доказів, слідчий суддя приходить до висновку, що наявні достатні підстави для арешту вказаного у клопотанні прокурора майна.

Керуючись вимогами ст. ст. 131, 132, 170-173, 309, 395 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на майно ТОВ«БІС АГРО ГРУП» (код ЄДРПОУ 40289046), шляхом заборони відчуження, розпорядження та використання майном, а саме: бойня з м`ясопереробним цехом загальною площею (кв.м): 335.8, яка знаходиться за адресою за адресою Івано-Франківська обл., Городенківський р., м. Городенка, вул. Височана С., буд.13.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Контроль за виконанням ухвали покласти на процесуального керівника та/або слідчого у даному кримінальному провадженні.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом 5 днів з моменту її оголошення або отримання її копії.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудШевченківський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення28.10.2022
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу107134936
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —761/22986/22

Ухвала від 29.11.2022

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Слива Юрій Михайлович

Ухвала від 28.10.2022

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Бугіль В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні