Ухвала
від 04.11.2022 по справі 905/766/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA368999980313151206083020649


У Х В А Л А

ПРО ВІДКЛАДЕННЯ ПІДГОТОВЧОГО ЗАСІДАННЯ

04.11.2022 Справа № 905/766/22

Господарський суд Донецької області у складі судді Кучерявої О.О.

при секретарі судового засідання Лукашенко В.Є.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Дока Цемент», м.Краматорськ

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Краматорський друкарський дім», м.Краматорськ

про стягнення 1 310 000,00 гривень

за участі представників сторін:

від позивача: не з`явився

від відповідача: не з`явився

В С Т А Н О В И В

Товариство з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Дока Цемент» звернулось до Господарського суду Донецької області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Краматорський друкарський дім» про стягнення 1 310 000,00 гривень, з якої борг у розмірі 750 000,00 гривень та штраф у сумі 560 000,00 гривень.

Позовні вимоги обґрунтовані невиконанням відповідачем своїх зобов`язань за договором фінансової поворотної допомоги №29/07-21ФД від 29.07.2021 в частині повернення коштів. Додатково до основної суми заборгованості нараховано штраф.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 29.09.2022 для розгляду даної справи визначено суддю Кучеряву О.О.

Ухвалою суду від 04.10.2022 вирішено прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі №905/766/22; справу №905/766/22 розглядати за правилами загального позовного провадження та підготовче засідання призначити на 04.11.2022 о 10:00 год. Встановлено учасникам справа строки для надання заяв по суті справи, доказів тощо.

13.10.2022 від представника відповідача на електрону адресу суду надійшов відзив на позовну заяву. Відзив не містить електронного цифрового підпису.

Суд звертає увагу позивача та відповідача на те, що положеннями ГПК України передбачена можливість подання процесуальних, інших документів у електронному вигляді виключно з використанням власного електронного цифрового підпису, прирівняного до власноручного підпису.

Відповідно до статті 7 Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг», оригіналом електронного документа вважається електронний примірник документа з обов`язковими реквізитами, у тому числі з електронним підписом автора або підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України «Про електронні довірчі послуги».

Згідно із частиною 4 статті 18 Закону України «Про електронні довірчі послуги», саме кваліфікований електронний підпис має таку саму юридичну силу, як і власноручний підпис, та має презумпцію його відповідності власноручному підпису.

Частиною 8 статті 42 Господарського процесуального кодексу України встановлено, якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, такі документи скріплюються електронним цифровим підписом учасника справи (його представника).

Таким чином, електронний цифровий підпис заявника, прирівнюється до власноручного підпису, а тому у свою чергу подання будь-яких процесуальних клопотань шляхом направлення їх на електронну адресу суду без електронного цифрового підпису унеможливлює ідентифікацію особи, яка подала зазначене клопотання.

Враховуючи те, що відзив на позовну заяву, наданий відповідачем надіслані до суду без електронного цифрового підпису, з урахуванням приписів Законів України «Про електронні довірчі послуги» та «Про електронні документи та електронний документообіг» не є офіційним та судом до уваги не приймається.

18.10.2022 від представника позивача на адресу суду надійшло клопотання, в якому останній підтримує позовні вимоги, просить суд їх задовольнити та просить суд розглядати справу без участі представника позивача.

Представник відповідача у підготовче засідання 04.11.2022 не з`явився, про час та місце судового засідання був належним чином повідомлений, відзив на позов не надав, заяв про розгляд справи у його відсутність не надходило.

За результатами підготовчого засідання 04.11.2022, враховуючи відсутність у матеріалах справи відзиву на позов, відповіді позивача на відзив на позовну заяву та заперечень на відповідь на позов, неможливість розгляду питань, визначених частиною другою статті 182 цього кодексу, у даному засіданні, з метою забезпечення процесуальних прав сторін, господарським судом, вирішено відкласти підготовче засідання на 05.12.2022 та продовжити учасникам справи строк на подання заяв по суті справи, доказів.

Надсилання документів, що стосуються розгляду судових справ, здійснюється без особистого прибуття до приміщення суду учасників справи через особистий кабінет в системі Електронний суд або, у разі неможливості надсилання через систему Електронний суд, електронною поштою на е-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua (з обов`язковим підписанням всіх документів кваліфікованим електронним підписом).

Суд також повідомляє, що розпорядженням керівництва Господарського суду Донецької області №7-р від 21.02.2022, у зв`язку з недостатніми бюджетними призначеннями на 2022 рік та відсутністю знаків поштової оплати, з метою раціонального і цільового використання наявних Господарському суді Донецької області канцелярських товарів, зупинено з 22.02.2022 прийняття працівниками відділу документального забезпечення та контролю (канцелярія) документів для відправлення за межі суду; рекомендовано суддям та працівникам апарату суду використовувати альтернативні способи повідомлення сторін та учасників справи.

Суд здійснює повідомлення учасників справи про рух справи шляхом надання телефонограм, направлення рішень суду на адреси електронної пошти, які вказані учасниками справи у заявах по суті, відомих з відкритих джерел та за допомогою підсистеми «Електронний суд».

Господарський суд звертає увагу, що у відповідності до частини третьої статті 196 Господарського процесуального кодексу України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Керуючись ст.ст. 182, 183, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

У Х В А Л И В

1. Відкласти підготовче засідання на 05.12.2022 об 11:30 год., яке відбудеться у приміщенні суду, за адресою: м.Харків, пр. Науки, 5, зал судового засідання №307.

Повідомити учасників справи про дату та час проведення судового засідання.

Явка учасників справи, їх представників у судове засідання не є обов`язковою.

2. Продовжити відповідачу строк до 18.11.2022 для подання відзиву на позов. Копію відзиву та доданих до нього документів одночасно надіслати (надати) позивачу. Докази направлення (надання) позивачу відзиву і доданих до нього документів надати суду одночасно з відзивом.

3. Продовжити позивачу строк до 25.112022 для подання відповіді на відзив. Копію відповіді на відзив та доданих до неї документів одночасно надіслати (надати) відповідачу. Докази направлення (надання) відповідачу відповіді на відзив і доданих до неї документів надати суду одночасно з відповіддю на відзив.

4. Продовжити відповідачу строк до 02.12.2022 для подання заперечень на відповідь на відзив. Копію заперечення на відзив та доданих документів одночасно надіслати (надати) позивачу. Докази направлення (надання) позивачу заперечень і доданих документів надати суду одночасно із запереченнями.

5. Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи (ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України). При цьому, якщо докази не можуть бути подані разом з відзивом з об`єктивних причин, відповідач повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу (ч.ч. 3, 4 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України).

6. Роз`яснити учасникам справи, що відповідно до вимог статті 91 ГПК України письмові докази подаються в оригіналі або належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

7. З урахуванням положень статті 3 Конституції України про те, що людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю роз`яснити учасникам справи їх право подавати до суду заяви про розгляд справи за їх відсутності за наявними матеріалами в порядку частини третьої статті 196 Господарського процесуального кодексу України або у відеоконференцзв`язку за допомогою власних технічних засобів, не з`являючись до суду.

8. Повідомити учасників справи, що заяви по суті справи, заяви з процесуальних питань, клопотання, пояснення, додаткові письмові докази, висновки експертів, можуть бути подані в електронному вигляді на електронну пошту суду або через особистий кабінет в системі «Електронний суд».

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці господарського суду Донецької області на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою://dn.arbitr.gov.ua.

Ухвала набрала чинності з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя О.О. Кучерява

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення04.11.2022
Оприлюднено08.11.2022
Номер документу107135450
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань надання послуг

Судовий реєстр по справі —905/766/22

Судовий наказ від 01.05.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Ганна Євгеніївна

Рішення від 14.03.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Ганна Євгеніївна

Рішення від 14.03.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Ганна Євгеніївна

Ухвала від 15.02.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Ганна Євгеніївна

Ухвала від 14.02.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Ганна Євгеніївна

Ухвала від 10.01.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Ганна Євгеніївна

Ухвала від 10.01.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Ганна Євгеніївна

Ухвала від 27.12.2022

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кучерява Оксана Олександрівна

Ухвала від 05.12.2022

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кучерява Оксана Олександрівна

Ухвала від 04.11.2022

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кучерява Оксана Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні