Рішення
від 04.11.2022 по справі 475/614/22
ДОМАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Доманівський районний суд Миколаївської області

вул. Центральна, 35 м. смт. Доманівка Доманівський район Миколаївська область Україна 56400

e-mail: inbox@dm.mk.court.gov.ua

Справа № 475/614/22

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

04.11.2022смт. Доманівка

Доманівський районний суд Миколаївської області в складі:

головуючої судді: Кривенко О.В.,

за участю секретаря: Маташнюк О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні без участі сторін в порядку спрощеного позовного провадження у залі суду без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу цивільну справу за позовом Комунального підприємства Доманівське до ОСОБА_1 про відшкодування матеріальної шкоди, завданої злочином

ВСТАНОВИВ:

22 вересня 2022 року директор КП Доманівське Наконечний О.Г. звернувся до суду із позовню заявою до ОСОБА_1 , згідно якої просить стягнути з відповідача 10 032 грн. матеріальної шкоди заподіяної злочином .

Позов обґрунтовує тим, що гр. ОСОБА_1 всередині грудня 2021 року з артезіанської свердловини №433Г, здійснив крадіжку металевих труб, що слугують у якості огорожі, викопав 12 металевих труб (стовпчиків) довжиною близько 1,7 м кожен, діаметром приблизно 63 мм, які переніс за місцем свого проживання та у подальшому розпорядився викраденим на власний розсуд.

У результаті крадіжки, комунальному підприємству «Доманівське» було спричинено матеріальні збитки на загальну суму 5016.00 грн.

Крім вищевказаного, гр. ОСОБА_1 , діючи повторно, наприкінці грудня 2021 року з артезіанської свердловини №43ЗГ, з метою вчинення крадіжки металевих труб (стовпчиків), що слугують у якості огорожі.

У результаті крадіжки, комунальному підприємству «Доманівське» було спричинено матеріальні збитки на загальну суму 5016.00 грн.

Згідно вироку Доманівського районного суду Миколаївської області від 08 серпня 2022 року ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч.1 ч.2 ст.185 КК України.

Даний вирок набув чинності 08.09.2022 року.

Власником даних 24 стовпчиків (труб) є комунальне підприємство «Доманівське».

Вартість викраденого майна, яке перебуває на балансі КП «Доманівське», а саме: стовпчики металеві (24 шт.) становить суму: 10032 грн (десять тисяч тридцять дві гривні).

Отже, загальна сума матеріальних збитків, які гр. ОСОБА_1 завдав КП «Доманівське» становить 10 032 грн.

КП Доманівське, в межах розгляду вищевказаного кримінального провадження не звертався із цивільним позовом до відповідача ОСОБА_1 про стягнення матеріальної шкоди.

Добровільно відповідач завдану злочином шкоду не відшкодував.

Ухвалою Доманівського районного суду Миколаївської області від 26.09.2022 року відкрито провадження по даній цивільній справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) в судове засідання сторін.

Представник позивача КП Доманівське судове засідання позивач не з`явився, подав до суду заяву, в якій позов підтримав повністю, покликаючись на обставини викладені в ньому, просив слухати справу у відсутності представника позивача та задовольнити позов.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, на адресу суду надіслав письмову заяву, в якій не заперечував щодо задовлення позовних вимог та просив розглядати справу без його участі.

Дослідивши докази по справі, суд вважає за необхідне задовольнити позовні вимоги, виходячи із наступного.

Уст. 5 ЦПК Українизакріплено, що здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Відповідно дост. 13 ЦПК Українисуд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно з ч.6 ст. 82 ЦПК України вирок суду в кримінальному провадженні, ухвала про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов`язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Згідно вироку Доманівського районного суду Миколаївської області від 08.08.2022 року визнано винуватим ОСОБА_1 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч 1 ст.185, ч 2 ст.185 КК України та призначено покарання.

Вирок набрав законної сили 08.09.2022 року.

За результатами судового розгляду, було встановлено, що гр. ОСОБА_1 всередині грудня 2021 року перебуваючи за місцем свого проживання в АДРЕСА_1 вирішив піти до артезіанської свердловини №433Г, яка розташована неподалік від території його домоволодіння по АДРЕСА_2 з метою вчинення крадіжки металевих труб, що слугують у якості огорожі.

Гр. ОСОБА_1 взявши з дому металевий лом та лопату, прийшов до території артезіанської свердловини та з метою заволодіння чужим майном та оберненням його на свою користь, викопав 12 металевих труб (стовпчиків) довжиною близько 1,7 м кожен, діаметром приблизно 63 мм, які переніс за місцем свого проживання та у подальшому розпорядився викраденим на власний розсуд.

У результаті крадіжки, комунальному підприємству «Доманівське» було спричинено матеріальні збитки на загальну суму 5016.00 грн.

Крім вищевказаного, гр. ОСОБА_1 , діючи повторно, наприкінці грудня 2021 року перебуваючи за місцем свого проживання в АДРЕСА_1 вирішив знову піти до артезіанської свердловини №43ЗГ, яка розташована неподалік його домоволодіння по АДРЕСА_2 , - з метою вчинення крадіжки металевих труб (стовпчиків), що слугують у якості огорожі.

У результаті крадіжки, комунальному підприємству «Доманівське» було спричинено матеріальні збитки на загальну суму 5016.00 грн.

Власником даних 24 стовпчиків (труб) є комунальне підприємство «Доманівське», код ЄДРПОУ 34128785, що підтверджується довідкою, виданою директором КП «Доманівське» від 31.01.2022 року №11.

Згідно цієї ж довідки вартість викраденого майна, яке перебуває на балансі КП «Доманівське», а саме: стовпчики металеві (24 шт.) становить суму: 10032 грн (десять тисяч тридцять дві гривні), що також підтверджується довідкою виданою КП Доманівське від 12.09.2022 року №95.

Отже, загальна сума матеріальних збитків, які гр. ОСОБА_1 завдав КП «Доманівське» становить 10 032 грн.

Згідно з ч. 1, ч. 7 ст. 128 КПК України особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової та/або моральної шкоди, має право під час кримінального провадження до початку судового розгляду пред`явити цивільний позов до підозрюваного, обвинуваченого або до фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння.

Особа, яка не пред`явила цивільного позову в кримінальному провадженні, а також особа, цивільний позов якої залишено без розгляду, має право пред`явити його в порядку цивільного судочинства.

Згідно з пунктів 8 та 9 частини 2 статті 16 ЦК України способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди, а також відшкодування моральної (немайнової) шкоди.

Відповідно до ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини.

З письмових матеріалів справи вбачається, що в межах розгляду кримінального провадження позивач КП Доманівське не звертався із відповідним цивільним позовом.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до переконання, що позовна вимога про відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної злочином підставна та обґрунтована, ґрунтується на належних та допустимих доказах, а відтак таку позовну вимогу слід задовольнити у повному обсязі у розмірі 10 032 грн. Оцінюючи зібрані у справі докази у їх сукупності, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення.

З відповідача у відповідності до ст. 141 ЦПК України, слід стягнути судовий збір у розмірі 2 481 гривень в користь держави.

Керуючись ст.ст. 141, 258, 259, 263-265, 268, 274, 279, 354 ЦПК України, ст.ст. 16, 1166 ЦК України, 128 КПК України , суд, -

в и р і ш и в :

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_1 , зареєстрованого та проживаючого АДРЕСА_1 на користь Комунального підприємства Доманівське (Миколаївська область Вознесенський район смт Доманівка, вул.Центральна, буд.44, ЄДРПОУ 34128785), матеріальну шкоду у розмірі 10 032 (десять тисяч тридцять дві) грн. 00 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_1 , зареєстрованого та проживаючого АДРЕСА_1 на користь держави судовий збір в сумі 2 481 гривень, перерахувавши їх на розрахунковий рахунок UA228999980313101206000014390, отримувач коштів: Миколаїв.ГУК/тг смт Доманівка/22030101, код отримувача (ЄДРПОУ): 37992030, банк отримувача: Казначейство України (ел.адм.подат.), код класифікації доходів бюджету: 22030101, найменування коду класифікації доходів бюджету: Судовий збір (Державна судова адміністрація, 050).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Миколаївського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя : О. В. Кривенко

Дата ухвалення рішення04.11.2022
Оприлюднено08.11.2022
Номер документу107139244
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування матеріальної шкоди, завданої злочином

Судовий реєстр по справі —475/614/22

Рішення від 04.11.2022

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Кривенко О. В.

Ухвала від 26.09.2022

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Кривенко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні