Ухвала
від 07.11.2022 по справі 295/11256/22
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/11256/22

1-кс/295/4654/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.11.2022 року м. Житомир

Слідчий суддя Богунського районного суду м. Житомира ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в м. Житомирі клопотання слідчого СВ Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області ОСОБА_3 про проведення обшуку в кримінальному провадженні №12022060400001519 від 11.08.2022, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України, -

У С Т А Н О В И В :

Слідчий за погодженням з процесуальним прокурором звернувся до суду з указаним клопотанням де зазначено, що в ході проведення досудового слідства по даному кримінальному провадженню встановлено, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , спільно із ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з корисливих мотивів, налагодили механізм сприяння у незаконному перетині осіб призовного віку через державний кордон України, за що отримують грошову винагороду.

Так, 21 вересня 2022 року у другій половині дня ОСОБА_4 під час зустрічі та розмови із громадянином України ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який є особою призовного віку, військовозобов`язаний, запропонував останньому сприяти, за грошову винагороду у розмірі 1000 доларів США, у вирішенні питання щодо виготовлення документів, які нададуть ОСОБА_6 право безперешкодного перетину державного кордону України.

У подальшому, 31 жовтня 2022 року ОСОБА_4 , використовуючи власний мобільний телефон, здійснив дзвінок ОСОБА_6 , під час розмови з яким підтвердив свої наміри щодо сприяння у виготовленні вищевказаних документів. При цьому, ОСОБА_4 вказав ОСОБА_6 на необхідності надання його документів, зокрема, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, приписного посвідчення та грошових коштів у розмірі обговореному раніше.

02 листопада 2022 року о 12 годині 38 хвилин, за попередньою домовленістю, перебуваючи у транспортному засобі - легковому автомобілі марки «Tesla», моделі «Model З», р.н. НОМЕР_1 , чорного кольору, на території стоянки для автомобілів ТЦ «ОЛДІ», за адресою: м. Житомир, вул. Грушевського, 5, ОСОБА_6 передав ОСОБА_4 копії власного паспорта громадянина України для виїзду за кордон та приписного посвідчення, а також грошові кошти у сумі 1000 доларів США, а саме купюри номіналом по 100 доларів США, з наступними серіями та номерами: КВ 48021271 С В2, КС 35147964 А С3, FВ 96753519 В В2, НL 78329609 F L12, НD 27442059 А D4, KF 75021261А F6, НF 07542445 Е F6, HF 28768756 А F6, КВ 32668799 В В2, КВ 12392136 L В2, за сприяння у виготовлені документів, які мають надати право ОСОБА_6 на безперешкодний виїзд за межі України. При цьому, ОСОБА_4 зазначив ОСОБА_6 , що найближчим часом має передати відповідні документи останньому.

У подальшому, у невстановлений час та місце, за попередньою домовленістю, ОСОБА_4 передав копії документів, отриманих від ОСОБА_6 , ОСОБА_5 з метою виготовлення необхідних документів для надання права ОСОБА_6 безперешкодного перетину державного кордону України.

02 листопада 2022 року ОСОБА_5 , будучи директором Благодійної організації «Благодійний фонд «Розвиток Полісом (код ЄДРПОУ 35841862, адреса реєстрації: м. Житомир, вул. Велика Бердичівська, буд. 87, кв. 55) направив на адресу Житомирської обласної військової адміністрації лист № 84/042 із письмовим клопотанням до Житомирської обласної військової адміністрації про направлення листа до голови Державної прикордонної служби України щодо сприяння в перетині кордону ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

У подальшому, на підставі вказаного листа за № 84/042 від 02.11.2022, наказом начальника Житомирської обласної військової адміністрації № 218 від 04.11.2022, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , надано дозвіл на виїзд за межі України. При цьому, копію вказаного наказу № 218 від 04.11.2022 Житомирською обласною військовою адміністрацією скеровано на адресу Державної прикордонної служби України за № 6277/2- 22/40.

В ході досудового розслідування на адресу СВ Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області, на виконання доручення прокурора, надійшла відповідь Управління СБ України в Житомирській області про те, що в ході проведення слідчих (розшукових) дій встановлена причетність до вчинення даного кримінального правопорушення громадян України ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

При цьому, Управлінням СБ України в Житомирській області встановлено, що документальні матеріали, які скеровувалися до Житомирської обласної військової цивільної адміністрації із письмовим клопотанням про направлення листа до голови Державної прикордонної служби України щодо сприяння в перетині кордону ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , виготовлялися за адресою реєстрації ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та юридичною адресою Благодійної організації «Благодійний фонд «Розвиток Полісся» (код ЄДРПОУ35841862), а саме в квартирі за адресою: АДРЕСА_2 .

Крім цього, відповідно до матеріалів Управління СБ України в Житомирській області, ОСОБА_4 через можливості ОСОБА_5 виготовляє, за грошову винагороду у розмірі 1000 доларів США, документи, які надають право для виїзду особам призовного віку через державний кордон України під виглядом водіїв, що здійснюють перевезення через державний кордон України вантажів гуманітарної допомоги. У подальшому, на підставі вказаних документів, громадяни України, будучи особами призовного віку, отримають можливість безперешкодного перетину державного кордону України.

Зокрема, ОСОБА_4 , з метою власного збагачення, підшуковує серед осіб призовного віку, бажаючих безперешкодно виїхати за межі України за грошову винагороду. При цьому, ОСОБА_4 під час зустрічей з вказаними особами обговорює питання грошової нагороди за виготовлення відповідних документів. У подальшому, ОСОБА_4 отримує від зазначеної категорії осіб копії документів (паспорт громадянина України для виїзду за кордон, військовий квиток, приписне посвідчення) та грошові кошти у розмірі від 500 до 1000 доларів США (за одну особу), які в подальшому передає ОСОБА_5 .

В свою чергу, ОСОБА_5 , з метою сприяння у перетині державного кордону України особам чоловічої статі та призовного віку через державний кордон України, як директор Благодійної організації «Благодійний фонд «Розвиток Полісся» (код ЄДРПОУ 35841862, адреса реєстрації: м. Житомир, вул. Велика Бердичівська, буд. 87, кв. 55) звертається із письмовим клопотанням до Житомирської обласної військової адміністрації про звернення до голови Державної прикордонної служби України щодо сприяння в перетині кордону особам під виглядом волонтерів.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно відомості про право власності на об`єкт нерухомості, розташований за адресою: АДРЕСА_2 , на праві приватної власності належить ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_2 .

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив його задовольнити. Крім того зазначив, з метою здобуття переконливих доказів, причетності фігуранта до вищезазначеного кримінального правопорушення, є достатні підстави вважати, що грошові кошти та документи, а також їх копії можуть знаходитись в квартирі за адресою: АДРЕСА_2 , та які мають значення речових доказів у кримінальному провадженні або містить інші відомості, які можуть бути використані, як доказ факту чи обставин, які встановлюються під час кримінального провадження, а також з метою отримання відомостей про причетність даної особи до вчинення кримінального правопорушення, встановлення інших осіб, які можуть бути причетними до його вчинення, існує обґрунтована необхідність проведення обшуку у зазначеній вище квартирі. Крім того, враховуючи те, що грошові кошти та документи, можуть знаходиться за місцем проживання фігуранта, існує реальна загроза зміни, збуту або знищення такого майна.

Заслухавши сторін, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Розгляд клопотання проведено за відсутності особи, у володінні якої перебуває річ, з урахуванням достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни, переховування або знищення речі.

Статтею 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950 встановлено, що кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатися у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобіганням заворушення чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч. 3 ст. 234 КПК України, у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

Пунктом 7 ч. 3 ст. 234 КПК України передбачено, що у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

Клопотання слідчого ґрунтується на вимогах закону і підлягає задоволенню. Відповідно до ч. 1 ст. 235 КПК України, ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Враховуючи вищевикладене слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 234, 235, 309, 369-372, 532 КПК України, слідчий суддя

П О С Т А Н О В И В :

Надати дозвіл слідчим слідчої групи СВ Житомирського РУП ГУНП дозвіл на проведення обшуку в квартирі за адресою: АДРЕСА_2 , яка належить ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, а також відшукування та вилучення речей, а саме: грошових коштів, а саме: купюри номіналом по 100 доларів США, з наступними серіями та номерами: КВ 48021271 С В2, КС 35147964 А С3, FВ 96753519 В В2, НL 78329609 F L12, НD 27442059 А D4, KF 75021261 А F6, НF 07542445 Е F6, HF 28768756 А F6, КВ 32668799 В В2, КВ 12392136 L В2, отриманих фігурантом кримінального провадження, документів або їх копій, які надають право громадянам України для виїзду за кордон, обладнання для виготовлення вказаних документальних матеріалів, комп`ютерну техніку та пристрої для друку (принтери, сканери, копіювальні пристрої тощо), засоби зв`язку, які використовуються фігурантами провадження у їх протиправній діяльності, чорнові записи, в т.ч. електронні носії інформації, а також речі, які можуть містити відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, які мають значення речових доказів у кримінальному провадженні або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин у кримінальному провадженні.

Строк дії ухвали встановити до 06.12.2022.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_8

СудБогунський районний суд м. Житомира
Дата ухвалення рішення07.11.2022
Оприлюднено08.11.2023
Номер документу107155721
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —295/11256/22

Ухвала від 07.11.2022

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Перекупка І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні