Рішення
від 02.11.2022 по справі 394/400/22
НОВОАРХАНГЕЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

26100смт.Новоархангельськ Кіровоградськоїобласті,вул.Слави 26

02.11.2022 394/400/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 листопада 2022 рокуНовоархангельський районний суд Кіровоградської області

в складі судді: Партоліної І.П.

заучастю секретаря: Довгої С. В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Новоархангельську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Новоархангельської державної нотаріальної контори про визнання незаконним рішення (постанови), -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача про визнання недійсною (незаконною) та скасування постанови державного нотаріуса Новоархангельської державної нотаріальної контори Іванової Н. К. "Про відмову у вчиненні нотаріальних дій" № 101/02-31 від 23 червня 2022 року.

Вимоги обгрунтовано тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 . Після його смерті відкрилася спадщина на майно, яке він, як спадкоємець, що на час відкриття спадщини проживав постійно зі спадкоємцем, прийняв у відповідності до закону.

21 червня 2022 року він звернувся до відповідача із заявою з проханням видати йому Свідоцтво про право на спадщину за законом (заповітом). 23 червня 2022 року одержав від відповідача відмову у вчиненні нотаріальної дії, мотивуючи її тим, що нібито ОСОБА_1 не надав нотаріусу оригіналів документів на успадковане майно.

В свою чергу ОСОБА_1 наполягає на тому, що всі документи ним було надано ще під час заведення спадкової справи.

За таких обставин позивач вважає, що постанова «Про відмову у вчиненні нотаріальних дій» є незаконною і підлягає скасуванню.

Ухвалою Новоархангельського районного суду Кіровоградської області від 29 липня 2022 року у справі відкрито загальне позовне провадження та призначено підготовче судове засідання. Сторонам роз`яснено права, обов`язки та встановлено строки для вчинення процесуальних дій.

17 серпня 2022 року відповідач подала відзив на позов, яким просила відмовити у задоволенні прозову зважаючи на наступні обставини. Державний нотаріус Іванова Н. К. зазначила, що твердження позивача про необґрунтованість постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії є хибними та спростовуються самою постановою, в якій повно та всебічно зазначено обставини, які перешкоджали їй, як нотаріусу, видати свідоцтво про право на спадщину.

Зазначила, що громадянин Російської Федерації, ОСОБА_1 , який проживає на території України на підставі посвідки на постійне проживання НОМЕР_1 , виданої 13.05.2014, орган, що видав 3501, 15 грудня 2021 року особисто звернувся до Новоархангельської державної нотаріальної контори з приводу подання заяви про прийняття спадщини, заявнику роз`яснено норми статтей 1223, 1241, 1273, 1274, 1297 ЦК України.

На підставі підписаної ОСОБА_1 заяви про прийняття спадщини та в його присутності заведено спадкову справу № 119/2022 щодо майна померлого ОСОБА_2 . При поданні заяви позивач пред`явив оригінали документів, проте оригінали правовстановлюючих документів нотаріусу не надавались.

В тексті заяви про прийняття спадщини від 15 грудня 2021 року ОСОБА_1 зобов`язався надати додатково документи, що стосуються оформлення його спадкових прав, а також додаткові відомості щодо вирішення питання у спадкуванні.

Під час консультації ОСОБА_1 були роз`яснені вимоги ст. 174.3. Податкового кодексу України про те, що спадкоємці-нерезиденти зобов`язані сплатити податок до нотаріального оформлення об`єктів спадщини, а також що для визначення суми податків необхідно буде надати до нотаріальної контори оцінку кожного об`єкта рухомого та нерухомого майна.

21 червня 2022 року близько 10 години кур`єр «Укрпошти» доставив до Новоархангельської ДНК заяву ОСОБА_1 , датовану 17.06.2022 року, про видачу свідоцтва про право на спадщину.

При відкритті поштового відправлення виявлено опис( форму 107), в якому відображено, зо заявник направляє «одну» заяву. У заяві перераховано сім об`єктів нерухомого та майна. Заява завершується проханням видати ОСОБА_1 свідоцтво про право на спадщину за законом (заповітом) та твердження, що всі необхідні документи знаходяться у спадковій справі.

Окрім того, відповідач зазначила, що у зв`яз ку з введенням в Україні 24 лютого 2022 року воєнного стану Постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» (в редакції станом на час виникнення спірних правовідносин) призупинено перебіг строку прийняття спадщини на час його дії. Якщо спадщина відкрилась до початку запровадження воєнного стану і строк для прийняття спадщини не закінчився на момент запровадження воєнного стану, то строк для прийняття спадщини зупиняється і буде продовжений після припинення воєнного стану. Тому ОСОБА_1 може звернутись у нотаріальну контору за оформленням спадщини після 30 вересня 2022 року, надавши всі необхідні оригінали документів та сплативши всі необхідні платежі згідно ст.19, пп.2,7,8 ст.49 Закону України «Про нотаріат».

Наведене в сукупності слугувало підставами для винесення нотаріусом постанови від 23 червня 2022 року про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

Ухвалою суду від 22 вересня 2022 року у справі закрито підготовче провадження і призначено її до розгляду по суті.

Належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання позивач та його представник в судове засідання не з`явились, про причини неявки суд не повідомили, представник позивача подав клопотання про розгляд справи без їх участі, позовні вимоги підтримали та просив задовольнити у повному обсязі.

Відповідач в судове засідання не з`явилась, подала до суду клопотання про розгляд справи без її участі, позовні вимоги не винає з підстав, викладених у відзиві на позовну заяву, просила відмовити у задоволенні позову у повному обсязі.

Дослідивши докази в сукупності з іншими матеріалами справи, суд приходить до висновку про задоволення позову з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 02 грудня 2021 року.

15 грудня 2021 року Новоархангельською районною державною нотаріальною конторою Кіровоградської області заведено спадкову справу № 119/2021 щодо майна померлого ОСОБА_2 . Заяву про прийняття спадщини подав померлого ОСОБА_1 та ОСОБА_3 . Інші спадкоємці із заявами про прийняття чи відмову від прийняття спадщини до нотаріуса не звертались.

Окрім того, у спадкові справі наявні:

довідка про місце реєстрації померлого, згідно якої з померлим на час смерті зареєстрований та проживає син ОСОБА_1 ;

заповіт, складений від імені померлого, ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрований за № 714, згідно якого він заповів усе своє майно ОСОБА_1 ;

докази родинного зв`язку між померлим та позивачем;

документи, що ідентифікують особи заявників;

заява позивача про видачу свідоцтва про право на спадщину на спадкове майно згідно переліку.

23 червня 2022 року державний нотаріус Новоархангельської районної державної нотаріальної контори Кіровоградської області Іванова Н. К. винесла постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянину Російської Федерації, щодо видачі свідоцтв про право на спадщину за законом (заповітом) після смерті батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , на квартиру, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , житловий будинок з господарсько побутовими будівлями, що знаходиться в АДРЕСА_2 , легковий автомобіль DAIHATSU, 2007 року випуску, земельну ділянку з кадастровим номером 3523688500:02:000:0056, земельну ділянку з кадастровим номером 3523655105:55:000:0020, земельну ділянку з кадастровим номером 3523655105:55:000:0018, земельну ділянку з кадастровим номером 3523655105:55:000:0019.

Порядок правового регулювання діяльності нотаріату в Україні встановленоЗаконом України «Про нотаріат»та Порядком вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженогонаказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року за № 296/5.

Частинами 1, 2ст. 1 Закону України «Про нотаріат»встановлено, що нотаріат в Україні це система органів і посадових осіб, на які покладено обов`язок посвідчувати права, а також факти, що мають юридичне значення, та вчиняти інші нотаріальні дії, передбачені цим Законом, з метою надання їм юридичної вірогідності. Вчинення нотаріальних дій в Україні покладається на нотаріусів, які працюють в державних нотаріальних конторах, державних нотаріальних архівах (державні нотаріуси) або займаються приватною нотаріальною діяльністю (приватні нотаріуси).

Статтею 50 вказаного Закону Українипередбачено можливість оскарження в судовому порядку нотаріальної дії або відмови у її вчиненні, нотаріального акта.

Закон України «Про нотаріат»поділяє об`єкти судового оскарження в межах нотаріального процесу на три групи: нотаріальні дії; відмова у вчиненні нотаріальних дій; нотаріальні акти.

Згідно ч. 1ст. 1 Закону України «Про нотаріат»нотаріальними діями є посвідчення права, а також фактів, що мають юридичне значення, та інші дії, передбачені цим Законом, з метою надання їм юридичної вірогідності.

Обов`язок нотаріуса та відповідної посадової особи вчиняти нотаріальні дії передбачений ч. 3ст. 49 Закону України «Про нотаріат», де встановлено заборону безпідставної відмови в її вчиненні.

Як вбачається з п. 9 ч. 1ст. 49 Закону України «Про нотаріат»підстави для відмови у вчиненні нотаріальної дії можуть встановлюватися тільки цим Законом. Перелік підстав для відмови нотаріусом у вчиненні нотаріальних дій, зазначений уст. 49 Закону України «Про нотаріат», не є вичерпним.

За наявності умов, передбачених 49Закону України «Про нотаріат»на нотаріуса покладається завдання, по-перше, відмовити у вчиненні нотаріальної дії, якщо вона суперечить вимогам чинного законодавства; по-друге, обґрунтувати своє рішення на підставі норм чинного законодавства.

Відповідно ч. 2ст. 50 вказаного Закону Україниправо на оскарження нотаріальної дії або відмови у її вчиненні, нотаріального акта має особа, прав та інтересів якої стосуються такі дії чи акти.

Предметом судового розгляду у справах про оскарження нотаріальних дій або відмови в їх вчиненні є перевірка законності дій нотаріусів або відповідних посадових осіб, які вчиняють нотаріальні дії чи які відмовили в їх вчиненні.

Таким чином, підставами для визнання нотаріальної дії незаконною є невідповідність здійснення такої дії чинному законодавству та порушення процедури здійснення нотаріальної дії.

Згідно підпункту 4.12 пункту 4 глави 10 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженогонаказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року за №296/5, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 22 лютого 2012 року за № 282/20595 (далі - Порядок), свідоцтво про право на спадщину видається за наявності у спадковій справі всіх необхідних документів.

За змістом пунктів 4.14., 4.16. Порядку при видачі свідоцтва про право на спадщину нотаріус обов`язково перевіряє : факт смерті спадкодавця, час і місце відкриття спадщини, наявність підстав для закликання до спадкоємства, якщо має місце спадкування за законом, прийняття спадкоємцем спадщини у встановлений законом спосіб, склад спадкового майна, на яке видається свідоцтво про право на спадщину. На підтвердження цих обставин від спадкоємців витребовуються документи, які підтверджують вказані факти.

Видача свідоцтва про право на спадщину на майно, право власності на яке підлягає державній реєстрації, проводиться нотаріусом після подання документів, що посвідчують право власності спадкодавця на таке майно, крім випадків, передбаченихпунктом 3глави 7 розділу І цього Порядку, та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна.

Стаття 4 Закону України «Про нотаріат»надає право нотаріусу витребовувати від фізичних та юридичних осіб відомості та документи, необхідні для вчинення нотаріальних дій.

Відповідност. 49 Закону України «Про нотаріат»нотаріус або посадова особа, яка вчиняє нотаріальні дії, відмовляє у вчиненні нотаріальної дії, якщо: 1) вчинення такої дії суперечить законодавству України; 2) не подано відомості (інформацію) та документи, необхідні для вчинення нотаріальної дії; 3) дія підлягає вчиненню іншим нотаріусом або посадовою особою, яка вчиняє нотаріальні дії; 4) є сумніви у тому, що фізична особа, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії, усвідомлює значення, зміст, правові наслідки цієї дії або ця особа діє під впливом насильства; 5) з проханням про вчинення нотаріальної дії звернулась особа, яка в установленому порядку визнана недієздатною, або уповноважений представник не має необхідних повноважень; 6) правочин, що укладається від імені юридичної особи, суперечить цілям, зазначеним у їх статуті чи положенні, або виходить за межі їх діяльності; 7) особа, яка звернулася з проханням про вчинення нотаріальної дії, не внесла плату за її вчинення; 8) особа, яка звернулася з проханням про вчинення нотаріальної дії, не внесла встановлені законодавством платежі, пов`язані з її вчиненням; 8-1) особа, яка звернулася з проханням про вчинення нотаріальної дії щодо відчуження належного їй майна, внесена до Єдиного реєстру боржників, зокрема за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів за наявності заборгованості з відповідних платежів понад три місяці; 9) в інших випадках, передбачених законом.

Державний нотаріус Іванова Н. К. під час дослідження наданих та отриманих документів в спадковій справі за № 119/2021 встановила, що всупереч наведеним вище нормам, для підтвердження належності майна спадкодавцеві, нотаріусу не надано жодного правовстановлюючого документу (оригіналів документів).

Відповідно до частини 1 статті 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Позивач не надав жодних доказів на підтвердження обстави, викладених у позовній заяві, а саме, що всі необхідні документи були надані ним нотаріусу під час заведення спадкової справи.

Відтак, підстав для задоволення позову суд не вбачає.

Згідно частини 1 статті 133 ЦПК судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Відповідно ч. 1, п. 2 ч. 2 ст.141ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі відмови в позовіна позивача.

У зв`язку з відмовою у задоволенні позову, суд відносить судові витрати на рахунок позивача.

На підставі викладеного та керуючисьст. ст. 263-265 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

В задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до Новоархангельської державної нотаріальної контори про визнання незаконним рішення (постанови) відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення в порядку визначеному ст. 354, 355 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , місце проживання АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 .

Відповідач: Новоархангельська державна нотаріальна контора, вулиця Слави, 35, смт. Новоархангельськ Голованівського району Кіровоградської області.

Повний текст рішення суду виготовлено 04 листопада 2022 року.

Суддя:

СудНовоархангельський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення02.11.2022
Оприлюднено09.11.2022
Номер документу107163780
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —394/400/22

Рішення від 02.11.2022

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Партоліна І. П.

Рішення від 02.11.2022

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Партоліна І. П.

Ухвала від 21.09.2022

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Партоліна І. П.

Ухвала від 29.07.2022

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Партоліна І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні