Рішення
від 07.11.2022 по справі 181/865/22
МЕЖІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 181/865/22

Провадження № 2-о/181/48/22

"07" листопада 2022 р. смт. Межова

Межівський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючої судді Філь О.Є.,

з участю секретаря судового засідання Острянин В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Межова цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Кремінський відділ реєстрації актів цивільного стану у Сєвєродонецькому районі Луганської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків) про встановлення факту народження,-

ВСТАНОВИВ:

До Межівського районного суду Дніпропетровської області звернулася

ОСОБА_1 , заінтересована особа: Кремінський відділ реєстрації актів цивільного стану у Сєвєродонецькому районі Луганської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків) про встановлення факту народження.

Обгрунтовуючи заяву ОСОБА_1 зазначила, що 29 грудня 2015 року вона зареєструвала шлюб з ОСОБА_2 23 вересня 2022 року в Старобільському медичному об`єднані Луганської області у них народився хлопчик і оскільки це відбулось на тимчасово окупованій території просить суд встановити факт народження сина та провести державну реєстрацію народження.

Заявнику судове засідання не з`явилася, зазначила у заяві про розгляд справи у її відсутність, доводи заяви підтримує.

Заінтересована особа в судове засідання не з`явилася, про день та час розгляду справи були належним чином повідомлені через оголошення оприлюдненому на вебпорталі «Судова влада України».

Суд, дослідивши матеріали справи, законодавство, що регулює дані правовідносини, приходить до переконання, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до п. 7 ч. 1ст. 315 ЦПК Українисуд розглядає справи про встановлення факту народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження.

Відповідно до п. 4ст. 13 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану»підставою для проведення державної реєстрації народження дитини є визначені центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров`я документи, що підтверджують факт народження дитини, а в разі їх відсутності рішення суду.

Пунктом 2 глави 1 розділу III Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затвердженихнаказом Міністерстваюстиції України18.102000року №52/5 (у редакціїнаказу Міністерства юстиції від 24 грудня 2010 року № 3307/5) встановлено, що підставами для проведення державної реєстрації народження дитини є: медичне свідоцтво про народження (форма N 103/о), форма якого затвердженанаказом Міністерства охорони здоров`я України від 08.08.2006 N 545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України від 25.10.2006 року за №1150/13024 (далі - медичне свідоцтво про народження), що видається закладами охорони здоров`я незалежно від підпорядкування та форми власності, де приймаються пологи. У разі народження дитини поза закладом охорони здоров`я державна реєстрація народження проводиться на підставі медичного свідоцтва про народження або медичної довідки про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (форма N 103-1/о, форма якої затверджена наказом Міністерства здоров`я України від 08 серпня 2006 року N 545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25 жовтня 2006 року за № 1150/13024 (із змінами) (далі - медична довідка про перебуванні дитини під наглядом лікувального закладу), та висновку про підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров`я за формою, встановленою у додатку 3 до Порядку підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров`я (9-2013-п), затвердженогопостановою Кабінету Міністрів України від 09 січня 2013 року № 9.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянка України, уродженка м.Кремінна, Луганської області, Україна, згідно медичних даних про новонародженого, а саме медичного свідоцтва про народження №229 у м.Старобільськ, Старобільського району, Луганської області, України 23 вересня 2022 року народила хлопчика вагою 3200 грам.

Згідно свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_1 , виданого відділом ДРАЦС Рубіжанського міського управління юстиції у Луганській області 29 грудня 2015 року, актовий запис 376, ОСОБА_3 після реєстрації шлюбу з ОСОБА_2 змінила прізвище на « ОСОБА_4 ».

Відповідно дост. 293 ЦПК Українив порядку окремого провадження судом розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових або майнових прав підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав, зокрема про встановлення фактів, що мають юридичне значення, у відповідності дост. 299 ЦПК України.

Як вбачається з матеріалів справи, реєстрація народження дитини в органах реєстрації актів цивільного стану України не проводилась. Встановлення факту народження заявнику необхідне для реєстрації народження дитини.

Крім того, судом встановлено, що заявник позбавлений можливості здійснити державну реєстрацію народження дитини у позасудовому порядку. Встановлення даного факту прав та інтересів третіх осіб не порушує, та не пов`язано з подальшим вирішенням спору про право.

В зв`язку з наведеним, проаналізувавши надані докази, суд вважає, що вимоги заявника підлягають задоволенню, оскільки обставини, викладені в заяві, знайшли своє повне підтвердження в ході судового розгляду.

Згідно ч.3 ст. 317 ЦПК України у рішенні про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, зокрема, мають бути зазначені встановлені судом дані про дату і місце народження особи, про її батьків.

Відповідно до ч.4ст. 317 ЦПК України, ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, підлягає негайному виконанню.

Рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути оскаржено в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.12,13,18,81,

263-265,293,317,319,354 ЦПК України, ст.ст.122,133 СК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 ), заінтересована особа: Кремінський відділ реєстрації актів цивільного стану у Сєвєродонецькому районі Луганської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків) (юридична адреса: вул.Слобожанська,5, м.Кремінна, Кремінський район, Луганська області, код ЄДРПОУ 21758050) про встановлення факту народження - задовольнити повністю.

Встановити факт живонародженої дитини чоловічої статі ІНФОРМАЦІЯ_2 в місті Старобільськ, Старобільського району, Луганської області, Україна, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , громадянкою України, уродженкою міста Кремінна, Луганської області, Україна ОСОБА_5 .

Державну реєстрацію народження провести згідно статті 133 Сімейного кодексу України та скласти відповідний актовий запис, в який внести наступні відомості:

про дитину:

-прізвище, ім`я, по батькові дитини ОСОБА_5 ;

-дата народження дитини ІНФОРМАЦІЯ_2 ;

-місце народження дитини місто Старобільськ, Старобільських район, Луганська область, Україна.

про батьків дитини:

-батько: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянин України, зареєстрований по АДРЕСА_2 . Підстава запису відомостей про батька актовий запис про шлюб №376, виданого відділом ДРАЦС Рубіжанського міського управління юстиції у Луганській області 29 грудня 2015 року;

-мати: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянка України, уродженка м.Кремінна, Луганської області, Україна, мешканка АДРЕСА_1 , народжена дитина одна, за рахунком перша народжена дитина.

Копію рішення невідкладно надіслати до органу державної реєстрації актів цивільного стану для державної реєстрації народження особи.

Рішення підлягає негайному виконанню. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Дніпровського апеляційного суду через Межівський районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя: О. Є. Філь

Дата ухвалення рішення07.11.2022
Оприлюднено09.11.2022
Номер документу107171840
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту народження

Судовий реєстр по справі —181/865/22

Рішення від 07.11.2022

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Філь О. Є.

Ухвала від 04.11.2022

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Філь О. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні