Ухвала
від 04.11.2022 по справі 308/13807/22
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/13807/22

1-кп/308/1076/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 листопада 2022 року м. Ужгород

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в м.Ужгород клопотання прокурора Закарпатської обласної прокуратури ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №42021070000000401 відомості щодо якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 02.12.2021 року про звільнення підозрюваного

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Минай Ужгородського району, Закарпатської області, українця, громадянина України, з середньою спеціальною освітою, одруженого, який має на утриманні неповнолітню дитину 2008 р.н. (зі слів), працюючого заступником директора ТОВ «МЕХТІЛД», який зареєстрований та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

від кримінальної відповідальності, передбаченої ч.1 ст. 212 КК України, на підставі ч.4 ст. 212 КК України, у зв`язку зі сплатою податків та відшкодування шкоди, завданої державі їх несвоєчасною сплатою,

з участю сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_3

підозрюваного ОСОБА_4

захисника - ОСОБА_5

ВСТАНОВИВ:

19.10.2022 року до Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області надійшло клопотання від Закарпатської обласної прокуратури про звільнення від кримінальної відповідальності на підставі ч.4ст.212 КК Україниу кримінальному провадженні №42021070000000401 від 02.12.2021року ОСОБА_4 , який підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 212 КК України.

У клопотанні зазначено що 14 жовтня 2022 року ОСОБА_4 повідомлено про підозру у кримінальному провадженні № 42021070000000401 від 02.12.2021 щодо умисного ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, що займається підприємницькою діяльністю, яка зобов`язана їх сплачувати, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у значних розмірах, тобто підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю «МЕХТІЛД» (ідентифікаційний код юридичної особи - 44125733), що знаходиться за адресою м. Львів, вул. Героїв УПА, будинок 73, офіс 401, 29.01.2021 зареєстроване в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Згідно виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань основним видом економічної діяльності є неспеціалізована оптова торгівля, а також інші види економічної діяльності: будівельні та монтажні роботи; оптова торгівля фруктами й овочами; оптова торгівля твердими, рідкими, газоподібним паливом і подібними продуктами; оптова торгівля хімічними продуктами; роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами; роздрібна торгівля іншими невживаними товарами в спеціалізованих магазинах та інше.

Наказом директора ТОВ «МЕХТІЛД» від 29.01.2021 за №02 ОСОБА_4 прийнято на роботу та призначено на посаду заступника директора ТОВ «МЕХТІЛД».

Згідно даного наказу на заступника директора ТОВ «МЕХТІЛД» ОСОБА_4 покладено права та обов`язки щодо митного оформлення та декларування товарів і митних процедур даного підприємства, а також обчислення митних платежів, зборів, податків до бюджету.

Директором ТОВ «МЕХТІЛД» в особі директора ОСОБА_6 29.01.2021 видано довіреність на ОСОБА_4 , згідно якої на останнього покладено наступні повноваження: представляти в митних органах України та інших підприємствах, установах, організаціях незалежно від форми власності з питань, пов`язаних з митним оформленням, декларуванням товарів та виконанням митних процедур та наділений правом подавати до митних органів України та інших підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, від імені ТОВ «МЕХТІЛД» документи, заяви, заявки, листи, пов`язані з митним оформленням, декларуванням товарів та виконанням митних процедур; отримувати документи, пов`язані з митним оформленням, декларуванням товарів та виконанням митних процедур; бути присутнім при проведенні митного огляду (переогляду) експортних, імпортних і транзитних вантажів; виконувати інші формальності, пов`язані з митним оформленням та декларування товарів.

ОСОБА_4 , займаючи посаду заступника директора ТОВ «МЕХТІЛД», керується правами та обов`язками службової особи приватного права, та перебуваючи на посаді заступника директора ТОВ «МЕХТІЛД» постійно виконує організаційно-розпорядчі або адміністративно-господарські функції в юридичній особі приватного права.

Також встановлено, що ОСОБА_4 , перебуваючи на посаді заступника директора ТОВ «МЕХТІЛД» та на підставі вказаної довіреності №1м від 29.01.2021, був уповноважений директором даного товариства ОСОБА_7 , використовувати останнього персональний електронний ключ (цифровий підпис) для подання електронних декларацій у контролюючі митні органи України з метою здійснення митних формальностей від імені ТОВ «МЕХТІЛД».

Так, ОСОБА_4 , діючи умисно, протиправно ігноруючи покладені на нього обов`язки, у тому числі визначені ст. 67 Конституції України обов`язок сплачувати митні платежі, діючи на підставі довіреності, як заступника директора ТОВ «МЕХТІЛД», будучи суб`єктом підприємницької діяльності, в силу покладених на нього та виконуваних ним організаційно - розпорядчих і адміністративно - господарських функцій, як заступника директора товариства, який згідно статуту ТОВ «МЕХТІЛД» керується правами та обов`язками службової особи приватного права, вчинив кримінальне правопорушення, а саме умисно ухилився від сплати ввізного мита та податку на додану вартість у значних розмірах, за наступних обставин.

Так, 09.03.2022 ТОВ «МЕХТІЛД» придбало у підприємства «CROOSHEN LIMITED LIABILITY COMPANY», яка знаходиться на території Угорщині, товари китайського походження (товари роздрібної торгівлі: одяг, продукти харчування та ін.).

В подальшому вказаний товар 14.03.2022 відвантажено до вантажного автомобіля транспортного засобу марки «DAF XF» державний номерний знак кузова НОМЕР_1 та причепа НОМЕР_2 з метою подальшого транспортування на територію України, який прибув до митного поста «Мукачево» Закарпатської митниці Держмитслужби 17.03.2022.

Після чого, ОСОБА_4 діючи як заступник директора ТОВ «Мехтілд» та від імені даного товариства, тобто будучи наділений всіма повноваженнями директора вказаного підприємства, з метою ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів) та з метою незаконного ввезення товарів на територію України, ОСОБА_4 , 17.03.2021 близько 10.00 год., перебуваючи в м. Ужгороді, за адресою м. Ужгород, вул. Узька,89/7, діючи від імені ТОВ «Мехтілд» та діючи як заступник директора, усвідомлюючи свій протиправний характер дій, з метою не сплати обов`язкових митних платежів за розмитнення придбаного вказаного товару, із використанням електронного ключа (цифрового підпису) директора ТОВ «МЕХТІЛД» ОСОБА_7 , умисно подав до контролюючого митного органу - Митний пост «Мукачево» Закарпатської митниці Держмитслужби електронну митну декларацію №/UA305160/2021/018551 на товар придбаний попередньо у «CROOSHEN LIMITED LIABILITY COMPANY», хоча фактично останнім було попередньо внесені до даної декларації відомості щодо товару, який не відповідав виду та кількості фактично товару який переміщувався через митний кордон України.

У подальшому 18.03.2021 близько 15.00 год. водієм транспортного засобу марки «DAF XF» номерний знак НОМЕР_3 ОСОБА_8 , передано митному брокеру ТОВ «Брок-Тім» ОСОБА_9 митні та інші документи (Invoice, товарно-транспортні накладні) щодо оформлення митних формальностей на вказаний придбаний ТОВ «МЕХТІЛД» товар так, як останній уповноважений діяти та представляти на підставі довіреності ТОВ «Мехтілд», для подальшої додачі до митного поста «Мукачево».

Відразу після цього, брокером ОСОБА_9 , подано отримані ним митні документи до митного посту «Мукачево» для проведення митних формальностей, в яких вказано відомості про продовольчі товари Китайського походження загальною вартістю 68 327,60 (шістдесят вісім тисяч триста двадцять сім) тис доларів США, що згідно офіційного курсу НБУ станом на 30.03.2021 становить 1 910 439,7 (один мільйон дев`ятсот десять тисяч чотириста тридцять дев`ять гривень тридцять дев`ять копійок).

З вказаної суми, 30.03.2021 ТОВ «МЕХТІЛД» сплачено митних платежів на загальну суму 528 473,24 грн., з яких 125 489, 51 грн. мито на товари, що ввозяться на територію України та 402 983, 73 грн. податок на додану вартість з товарів, ввезених на територію України суб`єктами господарювання.

Відповідно до ч. 1 ст. 318 МК України митному контролю підлягають усі товари, транспортні засоби комерційного призначення, які переміщуються через держаний кордон України.

Однак, ОСОБА_4 , діючи умисно, усвідомлюючи протиправність своїх дій та бажання настання суспільно небезпечних наслідків, достовірно знаючи, що при імпорті товарів необхідно сплачувати в бюджет ввізне мито та податок на додану вартість за допомогою транспортного засобу марки «DAF XF» номерний знак НОМЕР_3 за кермом якого перебував ОСОБА_8 , з метою ухилення від сплати обов`язкових митних платежів (ввізного мита, податку на додану вартість 31.03.2021 перемістив товари китайського походження (товари роздрібної торгівлі: одяг, продукти харчування та ін.) через митний кордон України з документальним приховуванням від митного контролю, шляхом не подання митному органу, об`єктивних відомостей щодо найменування товарів, їх ваги та кількості.

Так, в період з 31.03.2021 по 02.04.2021 співробітниками ТУ ДБР розташованого в м. Львові, проведено переогляд транспортного засобу марки «DAF XF» номерний знак НОМЕР_4 / НОМЕР_5 , яким здійснювалось перевезення незадекларованого вказаного товару до ТОВ «Мехтілд», в ході якого виявлено товар, який не відповідає відомостям зазначеним в митній декларації №/UA305160/2021/018551 та інших поданих до митного оформлення митних документів, щодо найменування, кількості та асортименту даного товару.

Відповідно до висновку товарознавчої експертизи від 30.04.2022, вартість товару виявленого під час переогляду вказаного транспортного становить на загальну суму 48 862 097, 42 грн. (сорок вісім мільйонів вісімсот шістдесят дві тисячі дев`яносто сім гривень сорок дві копійки).

Отже, досудовим розслідуванням зібрано достатньо доказів для підозри ОСОБА_4 , в умисному ухиленні від сплати податків, зборів та обов`язкових платежів, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене особою, яка зобов`язана їх сплачувати, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у значному розмірі, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України.

Згідно висновку судово-економічної експертизи від 12.09.2022, документально підтверджується сума по розрахунку спеціаліста несплачених митних платежів в розмірі 3 490 894 (три мільйони чотириста дев`яносто тисяч вісімсот дев`яносто чотири) гривень 49 копійок ТОВ «Мехтілд».

14.10.2022 ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчинення ним кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України.

Після проведення слідчих дій допитаний як підозрюваний ОСОБА_4 показав, що по обставинам оголошеної йому підозри у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України визнає себе винним в повному обсязі. Обставини ухилення від сплати податків викладені у підозрі відповідають фактичним обставинам.

Під час досудового розслідування ОСОБА_4 свою вину у вчиненні кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України визнав повністю, щиро розкаявся.

Крім цього, вказано, що вина ОСОБА_4 в інкримінованому кримінальному правопорушенні доводиться зібраними в ході досудового розслідування іншими доказами:

-митною декларацією щодо митного оформлення товару №/UA305160/2021/018551 від 17.03.2021;

-Протоколом про порушення митних правил №0474/30500/21 від 05.04.2021;

-ухвалою суду від Ужгородського міськрайонного суду від 17.11.2021 щодо виявлення ознак кримінального правопорушення та прийняття рішення в порядку ст. 214 КПК України;

-висновком товарознавчої експертизи від 30.04.2022;

-висновком судово-економічної експертизи від 12.09.2022;

-протоколом допиту свідка ОСОБА_6 від 14.10.2022;

-довіреністю №1м від 29.01.2021 щодо представлення інтересів ТОВ «МЕХТІЛД» в митних органах;

-протоколом допиту свідка ОСОБА_10 від 20.07.2022;

-звітом про оцінку майна №151-07-322 від 29.07.2022;

-висновком спеціаліста від 10.08.2022.

Сплата завданих державі збитків у вигляді ненадходження до державного бюджету ввізного мита на суму - 1 267 428 грн. 99 коп., податку на додану вартість на суму - 2 223 465 грн. 50 коп., всього на суму 3 490 894 грн. 49 коп. підтверджується: платіжним дорученням №1 від 30.09.2022 щодо сплати ввізного мита на суму 1 141 939 грн. 48 коп.; платіжним дорученням №2 від 30.09.2022 щодо сплати податку на додану вартість на суму 1 820 481 грн 77 коп.; відповіддю на запит із Закарпатської митниці №7.7-08-1/22/22/5978 від 06.10.2022 щодо сплати загальної суми митних та податкових платежів в розмірі 3 490 894 грн. 49 коп. ТОВ «Мехтілд».

Прокурор у підготовчому судовому засіданні підтримав подане суду клопотання та просив суд на підставі ч.4ст.212 КК Українизвільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за підозрою у вчиненні ним кримінального правопорушення передбаченого ч.1ст.212 КК України.

У підготовчому судовому засіданні підозрюваний підтримав клопотання та просив суд звільнити його від кримінальної відповідальності, оскільки під час досудового розслідування він повністю визнав свою вину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1ст.212 КК України, надав згоду на звільнення його від кримінальної відповідальності, розуміє підставу звільнення від кримінальної відповідальності та просив закрити кримінальне провадження.

Захисник просив клопотання про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності задовольнити, а вказане кримінальне провадження закрити.

Суд, заслухавши учасників кримінального провадження, вивчивши клопотання прокурора та надані матеріали, приходить до наступного висновку.

Під час розгляду клопотання судом встановлено, що ОСОБА_4 обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 212 КК України, а саме в умисному ухиленні від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у значному розмірі на суму 3490894 (три мільйони чотириста дев`яносто тисяч вісімсот дев`яносто чотири) грн. 49 коп.

Як вбачається з наданих прокурором матеріалів, в ході досудового розслідування та до повідомлення ОСОБА_4 про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 212 КК України, сума несплачених митних платежів в розмірі 3490894 грн. 49 коп., згідно висновку експерта за результатами проведення судово-економічної експертизи № 8707 від 12.09.2022, погашені в повному обсязі, що підтверджується копією платіжного доручення № 1 від 30.09.2022р. щодо сплати ввізного мита на суму 1141939 грн. 48 коп. та копією платіжного доручення №2 від 30.09.2022р. щодо сплати податку на додану вартість на суму 1 820481 грн. 77 коп., а також відповіддю на запит із Закарпатської митниці №7.7-08-1/22/22/5978 від 06.10.2022 щодо сплати ТОВ «Мехтілд» загальної суми митних та податкових платежів в розмірі 3490894 грн. 49 коп.

Відтак, сума митного та податкового зобов`язання у розмірі 3490894 грн. 49 коп. підтверджена висновком судово-економічної експертизи № 8707 від 12.09.2022, погашена (сплачена) в повному обсязі.

Відповідно до ч. 4ст. 212 КК Україниособа, яка вчинила діяння, передбачені частинами першою, другою, або діяння, передбачені частиною третьою (якщо вони призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів в особливо великих розмірах) цієї статті, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона до притягнення до кримінальної відповідальності сплатила податки, збори (обов`язкові платежі), а також відшкодувала шкоду, завдану державі їх несвоєчасною сплатою (фінансові санкції, пеня).

За змістом диспозиції ч. 4ст. 212 КК України, за наявності матеріально-правових умов звільнення особи від кримінальної відповідальності на підставі цієї норми є обов`язковим.

Відповідно до ч. 2 п. 1ст. 284 КПК Україникримінальне провадження закривається судом у зв`язку із звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Частиною 1ст.285 КПК України, передбачено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Згідно з ч. 1ст. 286 КПК Українизвільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом.

Частиною 3статті 288 КПК Українивизначено, що суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Відповідно до п. 1постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» № 12 від 23 грудня 2005 рокузвільнення особи від кримінальної відповідальності із закриттям провадження у справі можливе на будь-яких стадіях судового розгляду справи за умови вчинення особою суспільно-небезпечного діяння, яке містить склад злочину, передбачений Особливою частиноюКримінального кодексу України, та за наявності визначених законом матеріально-правових підстав звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Згідно п.2 ч.3ст.314КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право закрити провадження за наявності підстав, передбачених ч.2ст.284 КПК України, зокрема у разі звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Враховуючи наведене, те що сума митних та податкових платежів у розмірі 3490894 грн. 49 коп.,яка підтверджена висновком судово-економічної експертизи № 8707 від 12.09.2022, та ухилення від сплати якої інкримінується ОСОБА_4 згідно повідомлення про підозру, до моменту притягнення ОСОБА_4 до кримінальної відповідальності за ч. 1ст. 212 КК Українибула повністю погашена, суд, за наявності згоди ОСОБА_4 на закриття кримінального провадження з нереабілітуючих підстав, приходить висновку про необхідність звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності на підставі ч. 4ст. 212 КК України.

Запобіжний захід до підозрюваного не застосовувався.

Судові витрати відсутні.

Про речові докази суду не повідомлялося.

Керуючись ст. ст.284,286, 288,314,369,371 КПК України, ст. 212 КК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора задовольнити.

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 звільнити від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.212 КК України на підставі ч.4 ст. 212 КК Ураїни, у зв`язку зі сплатою податків та відшкодування шкоди, завданої державі їх несвоєчасною сплатою.

Кримінальне провадження №42021070000000401 відомості щодо якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 02.12.2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.212 КК України, - закрити на підставі п.1 ч.2 ст.284 КПК України.

Ухвала суду може бути оскаржена до Закарпатського апеляційного суду через Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області протягом семи днів з дня її оголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення апеляційним судом.

Суддя Ужгородського міськрайонного

суду Закарпатської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.11.2022
Оприлюднено18.01.2023
Номер документу107182171
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Минай Ужгородського району, Закарпатської області, українця, громадянина України, з середньою спеціальною освітою, одруженого, який має на утриманні неповнолітню дитину 2008 р.н. (зі слів), працюючого заступником директора ТОВ «МЕХТІЛД», який зареєстрований та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, від кримінальної відповідальності, передбаченої ч.1 ст. 212 КК України, на підставі ч.4 ст. 212 КК України, у зв`язку зі сплатою податків та відшкодування шкоди, завданої державі їх несвоєчасною сплатою, з участю сторін кримінального провадження: прокурора ОСОБА_3 підозрюваного ОСОБА_4 захисника - ОСОБА_5

Судовий реєстр по справі —308/13807/22

Ухвала від 04.11.2022

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Шумило Н. Б.

Ухвала від 04.11.2022

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Шумило Н. Б.

Ухвала від 21.10.2022

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Шумило Н. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні