Ухвала
від 03.11.2022 по справі 757/30654/22-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/30654/22-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 листопада 2022 року

Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва: ОСОБА_1 ,

при секретарі: ОСОБА_2 ,

за участю:

слідчого: ОСОБА_3 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві провадження за клопотанням старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України майора поліції ОСОБА_3 про проведення обшуку під час здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні№ 12020000000000441, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 06.05.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України майор поліції ОСОБА_3 , за погодженням старшого прокурора групи прокурорів у кримінальному провадженні Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 , звернувся до слідчого судді з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку в будівлі за місцем здійснення своєї діяльності приватним нотаріусом ОСОБА_5 , за адресою: АДРЕСА_1 , що відповідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на праві приватної спільної часткової власності зареєстровано за ПНВКФ «ГРІФ» код ЄДРПОУ 13659901, ПВНЗ «Галицька Академія» код ЄДРПОУ 24681832, ОСОБА_5 , РНОКПП НОМЕР_1 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення.

В обґрунтування клопотання прокурор зазначає, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12020000000000441 від 06.05.2020 за фактом зловживання владою та службовим становищем з боку окремих посадових осіб Яремчанської міської ради Івано-Франківської області, що спричинило тяжкі наслідки у вигляді передачі у власність ряду фізичних осіб земельних ділянок із категорії земель запасу за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, в ході якого у органу досудового розслідування виникла необхідність у проведенні обшуку в будівлі за місцем здійснення своєї діяльності приватним нотаріусом ОСОБА_5 , за адресою: АДРЕСА_1 , що відповідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на праві приватної спільної часткової власності зареєстровано за ПНВКФ «ГРІФ» код ЄДРПОУ 13659901, ПВНЗ «Галицька Академія» код ЄДРПОУ 24681832, ОСОБА_5 , РНОКПП НОМЕР_1 , з метою відшукання та вилучення предметів і документів, які в подальшому будуть використані як докази.

Згідно ст. 27, ч. 4 ст. 107 КПК України, під час розгляду клопотання здійснювалось фіксування судового процесу за допомогою технічних засобів.

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання про проведення обшуку з викладених у ньому підстав та просив його задовольнити.

Вислухавши пояснення слідчого, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню, зважаючи на наступне.

Слідчим суддею встановлено, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12020000000000441 від 06.05.2020 за фактом зловживання владою та службовим становищем з боку окремих посадових осіб Яремчанської міської ради Івано-Франківської області, що спричинило тяжкі наслідки у вигляді передачі у власність ряду фізичних осіб земельних ділянок із категорії земель запасу за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що впродовж 2018-2022 років на території Івано-Франківської області за участі посадових осіб, у тому числі Поляницької ОТГ, Яремчанської міської ради, Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області передано у власність ряду фізичних осіб земельні ділянки із категорії земель запасу з порушенням вимог діючого законодавства та які являються родичами посадових осіб зазначених вище установ.

Так, встановлено, що на території Івано-Франківської області діє група осіб, яка попередньо вступивши в злочинну змову з колишніми працівниками правоохоронних органів займаються незаконним захопленням (виведенням з державної власності та привласненням) земель лісового фонду поблизу с. Поляниця (ТК «Буковель»), Яремчанської міської ради, шляхом фальсифікації рішень Яремчанської сільської ради та державних актів на право власності.

Відповідно здобутої інформації до вчинення злочину безпосередньо причетна приватний нотаріус Яремчанського міського нотаріального округу Івано-Франківської області ОСОБА_5 . Остання здійснює свою діяльність за адресою: АДРЕСА_1.

01.06.2018, приватний нотаріус Яремчанського міського нотаріального округу ОСОБА_5 посвідчила договір за № 814 купівлі-продажу, незаконно виведеної з державної власності земельної ділянки кадастровий номер : 2611092001:22:002:2682. Аналогічно: 12.11.209 за № 2081 - договір купівлі продажу земельної кадастровий номер 2611092001:22:002:2677; 26.04.2019 за № 762 - договір купівлі продажу земельної кадастровий номер 2611092000:21:001:0936.

Відповідно відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, нежитлова будівля за адресою: АДРЕСА_1 на праві приватної спільної часткової власності зареєстровано за ПНВКФ «ГРІФ» код ЄДРПОУ 13659901, ПВНЗ «Галицька Академія» код ЄДРПОУ 24681832, ОСОБА_5 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Так, в будівлі за місцем здійснення своєї діяльності приватним нотаріусом ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_1 можуть бути відомості та документи щодо виведення з державної власності та привласнення земель лісового фонду, що викривають злочинні схеми, дії конкретних фігурантів, зв`язки їх між собою, прикривають злочинну діяльність.

У сторони обвинувачення є достатні підстави вважати, що за вказаною адресою, можуть бути виявлені відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення та зберігатися засоби та знаряддя вчинення злочину, а також предмети та документи, що мають значення для справи

Згідно ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч. 3 ст. 234 КПК України, у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням; 8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Відтак, доводи клопотання повинні бути належним чином обґрунтовані і підтверджені долученими до клопотання документами.

Аналізуючи викладене, та виходячи з обставин вчинення ймовірного злочину, так як вони викладені в клопотанні слідчого, правове обґрунтування заявленого клопотання, яке відповідає вимогам ст.ст. 233, 234 КПК України, слідчий суддя вважає, що наявні правові підстави для проведення обшуку в будівлі за місцем здійснення своєї діяльності приватним нотаріусом ОСОБА_5 , за адресою: АДРЕСА_1 , що відповідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на праві приватної спільної часткової власності зареєстровано за ПНВКФ «ГРІФ» код ЄДРПОУ 13659901, ПВНЗ «Галицька Академія» код ЄДРПОУ 24681832, ОСОБА_5 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Відтак, клопотання слідчого про проведення обшуку є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

При цьому, слідчий суддя вважає, що клопотання про проведення обшуку в частині вилучення інших речей та документів, які викривають співучасників вчинення кримінального правопорушення та на яких може бути виявлена інформація, що становить значення для досудового розслідування, що містить відомості про злочинну діяльність, злочинні схеми, які можуть бути доказами у даному кримінальному провадженні, свідчити про вчинення ряду інших злочинів, містити відомості, що викривають чи виправдовують фігурантів у даному кримінальному проваджені, не підлягає задоволенню, оскільки органом досудового розслідування, всупереч вимогам п. 7 ч. 3 ст. 234 КПК України, в клопотанні зроблено загальне посилання про відшукання вказаних речей без зазначення їх індивідуальних ознак. У випадку вилучення вказаних предметів, які орган досудового розслідування вважатиме здобутими злочинним шляхом, останній не позбавлений можливості звернутися до слідчого судді з клопотанням про їх арешт, довівши наявність обставин, визначених ч. 2 ст. 167 КПК України.

Окрім цього, що стосується вилучення комп`ютерної техніки, магнітних, електронних, цифрових носіїв інформації, мобільних телефонів у випадку виявлення на них інформації, що становить значення для досудового розслідування або які обладнані системами логічного захисту та ненадання до них доступу користувачами, то в даній частині слідчим не доведено, що їх надання разом з інформацією, що на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження, або якщо такі об`єкти отримані в результаті вчинення кримінального правопорушення чи є засобом або знаряддям його вчинення, а відтак підстави для вилучення вказаного майна відсутні, проте з метою забезпеченння виконання завдання кримінального провадження, слідчий суддя вбачає можливість надання представнику сторони обвинувачення зняття копії інформації з електронних носіїв інформації, на яких містяться відомості, які свідчать про вчинення кримінального правопорушення.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 107, 223, 234, 235, 309, 532, 534 Кримінального процесуального кодексу України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України майора поліції ОСОБА_3 про проведення обшуку під час здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні№ 12020000000000441, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 06.05.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України- задовольнити частково.

Надати дозвіл старшому слідчому в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_3 , іншим слідчим слідчої групи та прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні № 12020000000000441 на проведення обшуку в будівлі за місцем здійснення своєї діяльності приватним нотаріусом ОСОБА_5 , за адресою: АДРЕСА_1 , що відповідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на праві приватної спільної часткової власності зареєстровано за ПНВКФ «ГРІФ» код ЄДРПОУ 13659901, ПВНЗ «Галицька Академія» код ЄДРПОУ 24681832, ОСОБА_5 , РНОКПП НОМЕР_1 , з метою відшукання та вилучення зазначених у клопотанні речей, а саме:

- всі без виключення документи, що стосуються земельних ділянок із наступними кадастровими номерами: 2611092001:22:002:2648; 2611092001:22:002:3030; 2611092001:22:002:3031; 2611092001:22:002:3032; 2611092001:22:002:2599; 2611092001:22:002:2774; 2611092001:22:002:2775; 2611092001:22:002:2598; 2611092001:22:002:2772; 2611092001:22:002:2773; 2611092001:22:002:2600; 2611092001:22:002:2770; 2611092001:22:002:2677; 2611092001:22:002:2771; 2611092001:22:002:2602; 2611092001:22:002:2778; 2611092001:22:002:2779; 2611092001:22:001:0588; 2611092000:21:001:0935; 2611092000:21:001:0936; 2611092001:22:001:0577; 2611092001:22:002:2524; 2611092001:22:002:2636; 2611092001:22:002:2641; 2611092001:22:002:2682; 2611092001:22:002:2683; 2611092001:22:002:2600; 2611092001:22:002:2770; 2611092001:22:002:2771; 2611092001:22:002:2598; 2611092001:22:002:2772; 2611092001:22:002:2773; 2611092001:22:002:2599; 2611092001:22:002:2774; 2611092001:22:002:2775; 2611092001:22:002:2601; 2611092001:22:002:2776; 2611092001:22:002:2777; 2611092001:22:002:2602; 2611092001:22:002:2778; 2611092001:22:002:2779; 2611092001:22:002:2801; 2611092001:22:002:2802; 2611092001:22:002:2963; 2611092001:22:002:2964; 2611092001:22:002:2804; 2611092001:22:002:2805; 2611092001:22:002:2803; 2611092001:22:002:2962; 2611092001:22:002:2961; 2611092001:22:002:2648; 2611092001:22:002:3030; 2611092001:22:002:3031; 2611092001:22:002:3032; 2611092001:22:002:2635; 2611092001:22:002:2634; 2611092001:22:002:3700; 2611092001:22:002:2056; 2611092001:22:002:3168 2611092001:22:002:3169; 2611092001:22:002:3170; 2611092001:22:002:3171; 2611092001:22:001:0283; 2611092001:22:002:0219; 2611092001:22:002:2783; 2611092001:22:002:2782; 2611092001:22:002:2784; 2611092001:22:002:0407; 2611092001:22:002:2922; 2611092001:22:002:2921; 2611092001:22:002:2058, реєстраційні (нотаріальні) справи об`єктів нерухомого майна щодо будь-яких правочинів по вказаних земельних ділянках; документи, в тому числі похідні, які слугували (передували) та були складені для відведення зазначених земельних ділянок з державної/приватної власності, їх переоформлення, поділу; вся документація із землеустрою по інших земельних ділянках що може бути частиною земель ДП «Ворохтянське ЛГ»;

- сторінки журналу (журналів) реєстраційних дій;

- чорнові записи, на яких може бути виявлена інформація що становить значення для досудового розслідування;

- документи з вільними зразками почерку та підпису ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_5 ;

- документи щодо посвідчень довіреностей та самі довіреності від і на осіб, які мають відношення до земельних ділянок з вказаними кадастровими номерами;

- відтиски печаток державних органів, установ та приватних організацій та самі печатки штампи кліше приналежні юридичним особам, які не зареєстровані за вказаною адресою.

В іншій частині клопотання - відмовити.

Визначити строк дії ухвали до 02.12.2022 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.11.2022
Оприлюднено10.11.2023
Номер документу107195684
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку під час здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні№ 12020000000000441, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 06.05.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України

Судовий реєстр по справі —757/30654/22-к

Ухвала від 03.11.2022

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Хайнацький Є. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні