Ухвала
від 02.11.2022 по справі 640/17550/21
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1

У Х В А Л А

02 листопада 2022 року м. Київ № 640/17550/21

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді Качура І.А., розглянувши в порядку письмового провадження клопотання представника позивача про заміну відповідача правонаступником та зміни найменування позивача в адміністративній справі

Товариства з обмеженою відповідальністю «Сантехніка та побутова інженерія»

до Київської митниці Держмитслужби

про визнання протиправними та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

До Окружного адміністративного суду м. Києва звернулось Товариство з обмеженою відповідальністю «Сантехніка та побутова інженерія» з позовом Київської митниці Держмитслужби, в якому просить суд:

- рішення про коригування митної вартості товарів № UA 100480/2021/610187/2 від 10.06.2021 та Картку відмови в прийнятті митної декларації, митному оформленні випуску чи пропуску товарів, транспортних засобів комерційного призначення №UA100480/2021/00534 від 10.06.2021 визнати протиправними та скасувати;.

Ухвалою Окружного адміністративного суду м. Києва від 29.06.2021 року відкрито провадження у справі №640/17550/21 та вирішено здійснювати розгляд справи за правилами спрощено позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

Рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва від 18.02.2022 у справі № 640/17550/21 адміністративний позов задоволено.

Представником позивача подано клопотання про заміну Київської митниці Держмитслужби правонаступником - Київську митницю.

Судом встановлено, що Постановою Кабінету Міністрів України від 02.10.2019 № 858 «Деякі питання територіальних органів Державної митної служби» (далі - постанова КМУ № 858):

утворено як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної митної служби, зокрема Київська митниця Держмитслужби.

реорганізовано деякі територіальні органи Державної фіскальної служби шляхом їх приєднання до відповідних територіальних органів Державної митної служби, зокрема Київську митницю ДФС приєднано до Київської митниці Держмитслужби.

Постановою Кабінету Міністрів України від 30.09.2020 № 895 «Деякі питання територіальних органів Державної митної служби» (далі - постанова КМУ № 895):

реорганізовано територіальні органи Державної митної служби за переліком згідно з додатком шляхом їх приєднання до Державної митної служби, зокрема Київську митницю ДФС.

установлено, що територіальні органи Державної митної служби, що реорганізуються відповідно до пункту 1 цієї постанови (зокрема, Київська митниця ДФС), продовжують здійснювати свої повноваження та функції до утворення Державною митною службою територіальних органів згідно з абзацом четвертим пункту 3 цієї постанови та прийняття рішення про можливість забезпечення здійснення такими органами повноважень і функцій територіальних органів, що реорганізуються. Таке рішення приймається Державною митною службою після здійснення заходів, пов`язаних із внесенням до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань даних про територіальні органи Державної митної служби, що будуть утворені згідно з абзацом четвертим пункту 3 цієї постанови як відокремлені підрозділи юридичної особи публічного права, затвердженням положень про них, структури, штатних розписів, кошторисів та заповненням 30 відсотків вакансій.

Пунктом 3 постанови КМУ № 895 Державну митну службу зобов`язано забезпечити, зокрема утворення територіальних органів Державної митної служби відповідно до статті 21і Закону України «Про центральні органи виконавчої влади». Статтею 21і Закону України «Про центральні органи виконавчої влади» (далі - Закон) встановлено, що територіальні органи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, можуть утворюватися в межах граничної чисельності державних службовців та працівників відповідного центрального органу виконавчої влади і коштів, передбачених на утримання центрального органу виконавчої влади, ліквідовуватися, реорганізовуватися керівником відповідного центрального органу виконавчої влади як відокремлені підрозділи центрального органу виконавчої влади за погодженням з міністром, який спрямовує та координує діяльність такого центрального органу виконавчої влади.

Територіальні органи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, визначені частиною першою цієї статті, утворюються без статусу юридичної особи та є органами державної влади.

Положення про територіальний орган як відокремлений підрозділ центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, затверджуються керівником відповідного центрального органу виконавчої влади за погодженням з міністром, який спрямовує та координує діяльність такого центрального органу виконавчої влади.

Керівник центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, може делегувати керівнику територіального органу як відокремленого підрозділу такого центрального органу виконавчої влади окремі повноваження відповідно до положення про такий територіальний орган.

Відповідно до Положення про Державну митну службу України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.03.2019 № 227, Державна митна служба України (Держмитслужба) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через Міністра фінансів та реалізує державну митну політику.

Пунктами 7 та 15 цього Положення визначено, що Держмитслужба є юридичною особою публічного права, здійснює повноваження безпосередньо та через територіальні органи Держмитслужби та спеціалізовані органи.

Наказом Державної митної служби України від 19.10.2020 № 460 «Про утворення територіальних органів Державної митної служби як відокремлених підрозділів» утворено Київську митницю.

Відповідно до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Київську митницю утворено 04.12.2019, номер запису 10000001689504.

Відповідно до пункту 1 Положення про Державну митну службу України, Державна митна служба України (далі - Митниця) є центральним органом виконавчої влади із спеціальним статусом, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра фінансів. Держмитслужба є спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи.

Згідно з пп. 2 п. 4 Положення про Державну митну службу України, Митниця організовує взаємодію митних органів з іншими органами виконавчої влади, які здійснюють передбачені законодавством види державного контролю товарів і транспортних засобів у пунктах пропуску через державний кордон та в зонах митного контролю та митній території України.

Статтею 2 Закону закріплено принцип забезпечення безперервності, якому ґрунтується діяльність центральних органів виконавчої влади та і. територіальних органів, утворених у встановленому Законом порядку.

Згідно з пунктом 5 поетанови Кабінету Міністрів України від 10.09.2014 № 442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» установлено, що центральні органи виконавчої влади, що утворюються шляхом реорганізації інших центральних органів виконавчої влади, є правонаступниками органів, які реорганізуються.

Таким чином, функції держави не зникають із реорганізацією юридичної особи публічного права (крім випадку відмови держави від виконання певних функцій), а тому, враховуючи принцип безперервності влади, має бути вирішено питання про «функціональне правонаступництво» юридичної особи публічного права.

Постановою Кабінету Міністрів України від 20.10.2011 року № 1074 затверджено Порядок здійснення заходів, пов`язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади (далі - Порядок).

Згідно з пунктами 5 та 6 Порядку, орган виконавчої влади припиняється шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. Права та обов`язки органів виконавчої влади переходять: у разі приєднання одного або кількох органів виконавчої влади до іншого органу виконавчої влади - до органу виконавчої влади, до якого приєднано один або кілька органів виконавчої влади.

Пунктом 8 Порядку встановлено, що внаслідок реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) органів виконавчої влади припиняється той орган виконавчої влади, майнові права та обов`язки якого переходять його правонаступникам.

Отже, процесуальним правонаступництвом є заміна у справі сторони чи третьої особи у разі переходу повноважень (для суб`єкта владних повноважень), прав і обов`язків від однієї особи до іншої (правонаступника) у відносинах, щодо яких виник спір.

Норми законодавства, у тому числі Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), не пов`язують процесуальне правонаступництво з обов`язковою наявністю факту припинення юридичної особи, а пов`язують заміну сторони з вибуттям особи саме з відносин, щодо яких виник спір.

Такі правила КАС України встановлені виходячи із специфіки публічно- правових відносин, а саме, з тієї обставини, що повноваження відповідних державних органів, не є статичними, а можуть передаватись від одного органу до іншого у випадку зміни законодавства. При цьому, момент переходу таких повноважень від одного органу до іншого відбувається не після внесення запису в Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про припинення певного органу, який втрачає повноваження, а за наслідками видання відповідного розпорядчого акту Кабінетом Міністрів України.

Таким чином, відповідно до Закону, постанов КМУ № 585 та № 895, Положення про Державну митну службу України, забезпечується безперервність виконання функцій держави у сфері реалізації повноважень державної митної політики Київської митниці, як ВП Державної митної служби України замість Київської митниці Держмитслужби.

З огляду на зазначене, суд прийшов до висновку про заміну відповідача - Київської митниці Держмитслужби (код ЄДРПОУ 43337359) на його правонаступника - Державну митну службу в особі відокремленого структурного підрозділу - Київська митниця (код ЄДРПОУ ВП 439975551).

Згідно з частиною першою статті 52 Кодексу адміністративного судочинства України у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Кріт того, суд зазначає, про необхідність зазначити нову назву позивача - Товариство з обмеженою відповідальністю «КОМЕРС ПЛЕЙС.УКРАЇНА», оскільки 29.06.2021 року здійснена реєстрація зміни назви позивача.

На підставі викладеного, керуючись статтями 52, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України,

УХВАЛИВ:

1. Замінити відповідача у справі, а саме, Київська митниця Держмитслужби, його правонаступником - Київська митниця (03124, м. Київ, бул. Вацлава Гавела, 8А, код ЄДРПОУ ВП 439975551).

2. Замінити назву позивача з Товариства з обмеженою відповідальністю «Сантехніка та побутова інженерія» на Товариство з обмеженою відповідальністю «КОМЕРС ПЛЕЙС.УКРАЇНА» (03056, м. Київ, вул. Борщагівська, 154, оф. 26, ЄДРПОУ 39819935).

Ухвала набирає законної сили в порядку, визначеному статтею 256 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 292-297 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя І.А. Качур

Дата ухвалення рішення02.11.2022
Оприлюднено10.11.2022
Номер документу107203954
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу реалізації державної політики у сфері економіки та публічної фінансової політики, зокрема щодо митної справи (крім охорони прав на об’єкти інтелектуальної власності); зовнішньоекономічної діяльності; спеціальних заходів щодо демпінгового та іншого імпорту, у тому числі щодо визначення митної вартості товару

Судовий реєстр по справі —640/17550/21

Ухвала від 29.09.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лапій С.М.

Ухвала від 02.11.2022

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Качур І.А.

Ухвала від 02.11.2022

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Качур І.А.

Ухвала від 17.07.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Карпушова Олена Віталіївна

Ухвала від 04.07.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Карпушова Олена Віталіївна

Ухвала від 14.06.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Карпушова Олена Віталіївна

Ухвала від 23.05.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Карпушова Олена Віталіївна

Ухвала від 23.05.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Карпушова Олена Віталіївна

Рішення від 17.02.2022

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Качур І.А.

Ухвала від 29.06.2021

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Качур І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні